FELFEDEZŐ

11 hihetetlenül primitív dolog, amit egy terhes nőnek tanácsolhatsz

Dohányozzanak, ne olvassanak, és ne is egyenek - ez csak három a lehető legfurább tanácsok közül.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2018. február 03.


Link másolása

Ha egy nő terhes, a teste már nem csak a sajátja. Olyannyira nem, hogy gyakran idegenek is úgy érzik, joguk van beleszólni, hogy várandós nőknek mit szabad és mit nem: mit egyenek, hogyan edzenek vagy akár abba is, hogy hogyan sétáljanak. A Mentalfloss összegyűjtött 11 furcsa javaslatot, amit – régen és ma – terhes nőknek adtak, de valójában semmi értelmük nincs.

1. Hordj fűzőt!

A viktoriánus korban a jómódú nők státuszszimbóluma volt a fűző. Annak ellenére, hogy orvosok is azt javasolták, hogy nem érdemes (megsértheti a magzatot és más érzékeny testrészeket), gyakran a terhességük alatt is hordták. Lucy Worsley, a Brit történelmi királyi paloták kurátora egy könyvében azt írja, hogy még a legextrémebb körülmények között is nehéz volt meggyőzni arról a nőket, hogy ne viseljenek fűzőt.1_wikimedia-commons

Jóllehet tudták már akkor is, hogy árthat a babának, leginkább azért hordták, hogy formában tartsa a testüket, vagy akár azért, hogy leplezzék a terhességüket. Emellett a szülés előtt jó pár héttel a legtöbben elvonultak a nyilvánosság szemei elől, és kevésbé valószínű, hogy otthon is hordták a fűzőt.

Viszont nem halt ki teljesen a viktoriánus korral a fűzőhasználat: az ’50-es években egy floridai nő, Pat Carter egymaga hozta világra hetedik gyerekét, ami szenzációnak számított. Ő egy könyvében azt javasolta, hogy hordjanak terhesség alatt fűzőt a nők.

Sőt, még azt is, hogy minimalizálni kell a kálcium-bevitelt, hogy minél puhábbak legyenek a baba csontjai, így minél könnyebben kijön szüléskor.

2. Ne egyél!

Carter arról is írt a könyvében, hogy a bajok elkerülése érdekében terhesség alatt érdemes szigorú diétát követni. Hozzá kell tenni, hogy az ’50-es évek nem a legjobb tanácsok korszaka, akkoriban még magazinokban is megjelentek olyan javaslatok, hogy érdemes vékonynak maradnia egy várandós anyának.

3. Ha mégis eszel, ne sajtot, mert rosszul jár a kisfiad!

Középkori tanítások szerint olyan lesz a gyerek, amilyen ételeket az anyja eszik a terhesség alatt. A nyúlhús és a hal rendellenes ajkakat okozhatnak,

a lágy sajtoktól pedig kicsi lesz a születendő kisfiú kukija.

A modern orvosok is óvnak a sajttól: noha nem az apró pénisztől való félelem, hanem a listeria (élelmiszer-fertőzést okozó baktérium) veszélye miatt nem javasolják, hogy lágy, nem pasztörizált sajtokat fogyasszanak a várandós anyák.

4. Kerüld (ki) a cseresznyét!

Volt idő, amikor azt javasolták, hogy ne dobjanak cseresznyét, epret vagy vörösbort terhes nőkre, mert ezek még a csecsemő testén is nyomot hagynak. Senki ne vágjon senkihez borosüveget!

5. Ne menj sporteseményekre!

Túl sok izgalmat okozhat, ezért veszélyes lehet egy terhes nőnek egy sportesemény – írja egy, a ’40-es évekből származó terhességi kézikönyv.

Túl. Sok. Izgalmat.

6. Ne olvass!

Nem csak a sportesemények izgalmától féltették a leendő anyákat évtizedekkel ezelőtt: egy témába vágó angliai kutatás szerint azt is javasolták nekik, hogy kerüljék az izgalmas könyveket, a lenyűgöző fotókat és a családi vitákat.

7. Gyújts rá!

Az 1920-as évekre rájöttek az orvosok, hogy a fejlődő magzatra rossz hatással van a dohányzás. Már korabeli tanulmányok leírják, hogy a passzív dohányos magzatok pulzusa jelentősen felugrik. Később már kapcsolatba hozták az alacsony születési súllyal, sőt, a halva születések számának emelkedésével is. De egy jó ideig csak az orvos társadalom birtokában volt ez a tudás.

A ’40-50-es években a dohánycégek olyan reklámokat készítettek, melyekben orvosok javasolják a termékük fogyasztását.

Volt ezek között olyan is, aki a terhes nőket buzdította dohányzásra annak nyugtató hatása miatt.

Talán ebből kiindulva buzdít Carter is a könyvében arra, hogy dohányozzanak a várandós nők.

Először a ’60-as években vált nyilvánvalóvá a nagy nyilvánosság számára, hogy milyen káros hatásai vannak a magzatra nézve (is) a dohányzásnak.

8. Ne vágasd le a hajad!

A világ több pontján a mai napig fennáll az a tézis, hogy nem érdemes terhesség alatt levágni-levágatni egy nő haját. Nem tudni, hogy pontosan miért: egyesek szerint kiszárad a haj, ha valaki ilyenkor vágatja le, mások szerint szimplán a fodrászüzlet légköre is árthat a babának. Fennáll a legklasszikusabb magyarázat is: a hajunkban van az erőnk, úgy, mint Sámsonnak – ha levágjuk, a baba is gyengül.

Amíg ki nem hullik a baba 3-4 hónapos kora körül, az anyák haját szülés után és terhesség alatt még samponreklámok modelljei is megirigyelnék. Ilyenkor gyakran fényesebb a haj, gyorsabban nő és kevésbé hullik a terhesség alatt termelődött hormonoknak köszönhetően. Ezt hozzák kapcsolatba az életerővel, így ha oda van az erős haj, az a gyereknek is rossz lesz. Nyilván nincs összefüggés a két dolog között, de sokan hisznek benne.

Maximum azért érdemes inkább meghagyni a hosszabb frizurát, mert a terhesség alatt, hormonok hatására hozott döntések elhamarkodottak lehetnek, és később megbánhatja őket az illető.

9. Ne szexelj büdös lábú férfiakkal!

Középkori feljegyzésekből az derül ki, hogy a nők kerülték a koszos, büdös lábú férfiakat. Úgy vélték, hogy ha fiút szülnek nekik, annak kellemetlen lenne a szájszaga, egy lánynak pedig testszaga lenne. Abban is sokan hittek, hogy két szűz együttlétéből csak egy egyszerű gyerek foganhat.

10. Ne emeld a kezed a fejed fölé!

Ma is sok nagyanya javasolja azt terhes unokájának, hogy semmiképpen ne emelje a kezeit a feje fölé, főleg ne a terhesség végéhez közeledve, mert úgy a köldökzsinór a csecsemő nyakára csavarodhat. Ez nem igaz, de legalább megóvja a nőket attól, hogy várandósan olyan házimunkákkal terheljék magukat, mint az ablakpucolás vagy a polcok tetejéről való portörlés.

11. Ne nézz majmokra!

És papagájokra sem!

Sokáig hittek abban, hogy a dolgok, melyekre ránéz a nő, befolyásolják majd a születendő gyerek külsejét. 1858-ban Sophia császárné, Ferenc József anyósa egy levélben felhívta a császár figyelmét, hogy óvja meg Sissit attól, hogy sok időt töltsön a szeretett papagájaival, különösen a terhesség első szakaszában, mert akkor nagy eséllyel fog rájuk hasonlítani a csecsemő.

Ti milyen furcsa tanácsokat kaptatok terhesség alatt? Írjátok meg kommentben!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Hat éve nem használ sampont és balzsamot egy férfi, azóta nem hullik a haja
Az első három hét volt csak durva, utána beindult a haj öntisztulása. Lehet, hogy ennyire egyszerű a kopaszodás ellenszere?

Link másolása

Már több mint tízmillióan látták Nick Coetzee videóját, amiben a férfi a hajhullás megállításáról mesél a TikTokon. Coetzee még tinédzser volt amikor észrevette, hogy a homloka egyre feljebb kúszik, a pólói pedig tele voltak kihullott hajszálakkal.

A helyzet odáig fajult, hogy az iskolába két inggel indult el, mert tudta, hogy az első óra végére tiszta haj lesz mindene,

írja a videót kiszúró LADbible.

Coetzee haja végül már csomókban hullott, amikor arra gondolt, hogy nem használ egy ideig vegyszereket tartalmazó sampont és hajbalzsamot. Ennek már hat éve, mivel rövid időn belül abbamaradt a férfi hajhullása. Nick haja azóta sokkal egészségesebb, és mint kiderült, nincs egyedül azzal, hogy hajmosás nélkül éli az életét. A természetes módszerben, vagyis az egyszerű tiszta vizes öblítésben hívőknek saját mozgalma van, amit többek között a #nopoomovement hashtag alatt lehet elérni.

Coetzee elmondja: eleinte attól tartott, hogy nagyon zsíros lesz a haja. Ez így is volt az első 2-3 hétben, utána azonban beindult az öntisztulás, és a haja visszanyerte természetességét. Azóta nincs gondja a hajhullással sem, és sokkal jobban érzi magát.

A kopaszodástól megszabadult férfi angol nyelvű videóját itt lehet megnézni:

@_nickcoetzee Haven’t washed it in years ✋? #nopoomethod #hairloss #hair #hairtok #fyp ♬ Paris - Else

A hajmosás nélkül élők Nickhez hasonlóan úgy vélik, hogy a vegyszerekkel telepakolt samponok és kondicionálók valójában átverések. Ráadásul a műanyagtubusok rendkívül környezetszennyezők. Ezen felül akad olyan is, aki pusztán takarékossági megfontolásból próbálja ki a sampon nélküli életet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Már be lehet költözni a világ legkeskenyebb felhőkarcolójába, ahol milliárdokba kerülnek a legolcsóbb lakások is
A 84 emeletes Steinway Towerből pazar kilátás nyílik Manhattenre és a Central Parkra.

Link másolása

Elkészült a világ legkeskenyebb felhőkarcolója, amit New York Manhattan városrészében építettek fel.

A Steinway Tower vagy 111 West 57th Street néven ismert épület 435 méteres magasságával a nyugati félteke egyik legmagasabbja, csak két New York-i felhőkarcoló, a World Trade Center és a Central Park Tower nagyobb nála. Magasság-szélesség arányával (24:1) viszont kiemelkedik minden hasonló toronyépület közül.

Az építkezést 2013-ban kezdték el, végül 2021-re készült el a felhőkarcoló. 84 emeletesre építették, benne és a szomszédos Steinway Hall épületben összesen 60 lakást alakítottak ki. A torony tetején egy háromszintes penthouse lakás található, amely a Central Parkra néz. Az épület homlokzata terrakotta tömbökből áll, amely különböző megvilágítában és különböző szemszögből nézve más színűnek és textúrájúnak tűnik.

Az építészek fő célja az volt, hogy egy teljesen más, merész épülettel gazdagítsák New York látképét, ugyanakkor az a helyszín történelmi gyökerei előtt is tisztelegjen. A torony ugyanis a Steinway Hall kiegészítése lett, amely egy 1925-ben épült történelmi épület, a Steinway & Sons német-amerikai zongoragyártó cég alapítójának egykori otthonaként ismert, most pedig koncertteremként működik.

A felhőkarcolóban igazi luxuslakások várják leendő lakóikat, természetesen pazar kilátással - és jó sok pénzért.

Egy stúdiólakás ára 7,75 millió dollárról (~2,6 milliárd forint) indul, a penthouse lakások ára pedig 66 millió dollárig (~23 milliárd) terjed.

A Steinway Tower

Forrás: CNN


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán visszaadta a kampányszéket, amit Margit nénitől kapott kölcsön kampányeseményekre
„Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük” - írta a kormányfő, aki egy virágcsokorral is megköszönte a hölgynek a kölcsönszéket.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor a parlamenti választás előtti napokban több városban is járt, a kampányeseményeken pedig egy kisszékre állva szólt a közönségéhez.

A választás utáni napon a kormányfő a Facebook-oldalán osztott meg egy képet arról a bizonyos székről, amit - mint kiderült -

egy idős hölgy adta kölcsön neki a fórumokra.

A miniszterelnök alá is írta a fából készült széket a "köszönöm" mellé.

Orbán a korábbi posztjában azt is írta, hogy a szék "jól bírta a strapát". Most viszont eljött az idő, hogy visszaadja a bútordarabot a jogos tulajdonosának, vagyis Margit néninek.

A kormányfő egy "Köszönöm, Margit néni!" feliratú képet tett közzé a Facebook-oldalán szombaton, amin a hölgyet láthatjuk a székkel és egy virágcsokorral a kezében.

"Kölcsönszék visszajár! Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük"

- írta hozzá a miniszterelnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán Viktor a levágott disznónak is megköszönte, hogy nyert a Fidesz
A miniszterelnök a választások előtt az ország több pontjára is elment, sorban mond köszönetet mindenkinek.

Link másolása

Orbán Viktor a 2022-es választások előtt a legtöbbet vidéken kampányolt. Most, száz százalékos a feldolgozottságnál is stabil a Fidesz kétharmada, a miniszterelnök pedig a Facebookon említette meg azokat a településeket, ahol nem sokkal a választások előtt járt. Így kerülhetett ki a Facebookjára az a poszt is, amiben egy levágott disznónak is köszönetet mondott.

"Köszi, Röfi! Hajrá, Öttömös!"

- áll Orbán alábbi posztjában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: