/felfedezo/11-hihetetlenul-primitiv-dolog-terhes-nonek-tanacsolhatsz/
hirdetés

FELFEDEZŐ

11 hihetetlenül primitív dolog, amit egy terhes nőnek tanácsolhatsz

Dohányozzanak, ne olvassanak, és ne is egyenek - ez csak három a lehető legfurább tanácsok közül.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2018. február 03.


Link másolása

hirdetés

Ha egy nő terhes, a teste már nem csak a sajátja. Olyannyira nem, hogy gyakran idegenek is úgy érzik, joguk van beleszólni, hogy várandós nőknek mit szabad és mit nem: mit egyenek, hogyan edzenek vagy akár abba is, hogy hogyan sétáljanak. A Mentalfloss összegyűjtött 11 furcsa javaslatot, amit – régen és ma – terhes nőknek adtak, de valójában semmi értelmük nincs.

1. Hordj fűzőt!

A viktoriánus korban a jómódú nők státuszszimbóluma volt a fűző. Annak ellenére, hogy orvosok is azt javasolták, hogy nem érdemes (megsértheti a magzatot és más érzékeny testrészeket), gyakran a terhességük alatt is hordták. Lucy Worsley, a Brit történelmi királyi paloták kurátora egy könyvében azt írja, hogy még a legextrémebb körülmények között is nehéz volt meggyőzni arról a nőket, hogy ne viseljenek fűzőt.1_wikimedia-commons

Jóllehet tudták már akkor is, hogy árthat a babának, leginkább azért hordták, hogy formában tartsa a testüket, vagy akár azért, hogy leplezzék a terhességüket. Emellett a szülés előtt jó pár héttel a legtöbben elvonultak a nyilvánosság szemei elől, és kevésbé valószínű, hogy otthon is hordták a fűzőt.

Viszont nem halt ki teljesen a viktoriánus korral a fűzőhasználat: az ’50-es években egy floridai nő, Pat Carter egymaga hozta világra hetedik gyerekét, ami szenzációnak számított. Ő egy könyvében azt javasolta, hogy hordjanak terhesség alatt fűzőt a nők.

hirdetés

Sőt, még azt is, hogy minimalizálni kell a kálcium-bevitelt, hogy minél puhábbak legyenek a baba csontjai, így minél könnyebben kijön szüléskor.

2. Ne egyél!

Carter arról is írt a könyvében, hogy a bajok elkerülése érdekében terhesség alatt érdemes szigorú diétát követni. Hozzá kell tenni, hogy az ’50-es évek nem a legjobb tanácsok korszaka, akkoriban még magazinokban is megjelentek olyan javaslatok, hogy érdemes vékonynak maradnia egy várandós anyának.

3. Ha mégis eszel, ne sajtot, mert rosszul jár a kisfiad!

Középkori tanítások szerint olyan lesz a gyerek, amilyen ételeket az anyja eszik a terhesség alatt. A nyúlhús és a hal rendellenes ajkakat okozhatnak,

a lágy sajtoktól pedig kicsi lesz a születendő kisfiú kukija.

A modern orvosok is óvnak a sajttól: noha nem az apró pénisztől való félelem, hanem a listeria (élelmiszer-fertőzést okozó baktérium) veszélye miatt nem javasolják, hogy lágy, nem pasztörizált sajtokat fogyasszanak a várandós anyák.

4. Kerüld (ki) a cseresznyét!

Volt idő, amikor azt javasolták, hogy ne dobjanak cseresznyét, epret vagy vörösbort terhes nőkre, mert ezek még a csecsemő testén is nyomot hagynak. Senki ne vágjon senkihez borosüveget!

5. Ne menj sporteseményekre!

Túl sok izgalmat okozhat, ezért veszélyes lehet egy terhes nőnek egy sportesemény – írja egy, a ’40-es évekből származó terhességi kézikönyv.

Túl. Sok. Izgalmat.

6. Ne olvass!

Nem csak a sportesemények izgalmától féltették a leendő anyákat évtizedekkel ezelőtt: egy témába vágó angliai kutatás szerint azt is javasolták nekik, hogy kerüljék az izgalmas könyveket, a lenyűgöző fotókat és a családi vitákat.

7. Gyújts rá!

Az 1920-as évekre rájöttek az orvosok, hogy a fejlődő magzatra rossz hatással van a dohányzás. Már korabeli tanulmányok leírják, hogy a passzív dohányos magzatok pulzusa jelentősen felugrik. Később már kapcsolatba hozták az alacsony születési súllyal, sőt, a halva születések számának emelkedésével is. De egy jó ideig csak az orvos társadalom birtokában volt ez a tudás.

A ’40-50-es években a dohánycégek olyan reklámokat készítettek, melyekben orvosok javasolják a termékük fogyasztását.

Volt ezek között olyan is, aki a terhes nőket buzdította dohányzásra annak nyugtató hatása miatt.

Talán ebből kiindulva buzdít Carter is a könyvében arra, hogy dohányozzanak a várandós nők.

Először a ’60-as években vált nyilvánvalóvá a nagy nyilvánosság számára, hogy milyen káros hatásai vannak a magzatra nézve (is) a dohányzásnak.

8. Ne vágasd le a hajad!

A világ több pontján a mai napig fennáll az a tézis, hogy nem érdemes terhesség alatt levágni-levágatni egy nő haját. Nem tudni, hogy pontosan miért: egyesek szerint kiszárad a haj, ha valaki ilyenkor vágatja le, mások szerint szimplán a fodrászüzlet légköre is árthat a babának. Fennáll a legklasszikusabb magyarázat is: a hajunkban van az erőnk, úgy, mint Sámsonnak – ha levágjuk, a baba is gyengül.

Amíg ki nem hullik a baba 3-4 hónapos kora körül, az anyák haját szülés után és terhesség alatt még samponreklámok modelljei is megirigyelnék. Ilyenkor gyakran fényesebb a haj, gyorsabban nő és kevésbé hullik a terhesség alatt termelődött hormonoknak köszönhetően. Ezt hozzák kapcsolatba az életerővel, így ha oda van az erős haj, az a gyereknek is rossz lesz. Nyilván nincs összefüggés a két dolog között, de sokan hisznek benne.

Maximum azért érdemes inkább meghagyni a hosszabb frizurát, mert a terhesség alatt, hormonok hatására hozott döntések elhamarkodottak lehetnek, és később megbánhatja őket az illető.

9. Ne szexelj büdös lábú férfiakkal!

Középkori feljegyzésekből az derül ki, hogy a nők kerülték a koszos, büdös lábú férfiakat. Úgy vélték, hogy ha fiút szülnek nekik, annak kellemetlen lenne a szájszaga, egy lánynak pedig testszaga lenne. Abban is sokan hittek, hogy két szűz együttlétéből csak egy egyszerű gyerek foganhat.

10. Ne emeld a kezed a fejed fölé!

Ma is sok nagyanya javasolja azt terhes unokájának, hogy semmiképpen ne emelje a kezeit a feje fölé, főleg ne a terhesség végéhez közeledve, mert úgy a köldökzsinór a csecsemő nyakára csavarodhat. Ez nem igaz, de legalább megóvja a nőket attól, hogy várandósan olyan házimunkákkal terheljék magukat, mint az ablakpucolás vagy a polcok tetejéről való portörlés.

11. Ne nézz majmokra!

És papagájokra sem!

Sokáig hittek abban, hogy a dolgok, melyekre ránéz a nő, befolyásolják majd a születendő gyerek külsejét. 1858-ban Sophia császárné, Ferenc József anyósa egy levélben felhívta a császár figyelmét, hogy óvja meg Sissit attól, hogy sok időt töltsön a szeretett papagájaival, különösen a terhesség első szakaszában, mert akkor nagy eséllyel fog rájuk hasonlítani a csecsemő.

Ti milyen furcsa tanácsokat kaptatok terhesség alatt? Írjátok meg kommentben!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk