hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Mindent maguknak termelnek meg karácsonyra is – zöldségek a kertből, pulyka az udvarról

Számukra már teljesen természetes, hogy fenntartható módon készülnek az ünnepekre, a felesleges költekezést pedig nagyon ellenzik.
Címkép (illusztráció): PxHere - szmo.hu
2020. december 14.

hirdetés

A karácsony az az időszak, amikor az amúgy is sok felesleges, vagy nem feltétlenül szükséges holmit vásárló fogyasztói társadalom még több pénzt költ. Ajándékokat, díszeket, ételeket halmozunk fel, pedig fenntartható módon is lehet készülni az év végi ünnepekre.

Ezt bizonyítja például az Angliában élő Levy család, akik számára már teljesen normálisnak számít az, hogy környezettudatosan ünneplik a karácsonyt. A 24 éves Maya Levy a Guardiannek mesélte el, hogy

először újrahasznosítható dolgokat kezdett el vásárolni, majd a koronavírus-járvány miatti karantén ösztönözte arra, hogy elkezdjen kertészkedni, és most már a saját kertjében termeli meg az általa fogyasztott zöldségek nagy részét, például sárgarépát, uborkát, póréhagymát és céklát. Arra törekszik, hogy mindent magának állítson elő, addig pedig semmi olyat nem vesz, amin csomagolás van.

Családjával együtt mindent igyekeznek újra felhasználni és hasznosítani. Például van egy műfenyőjük már több mint 10 éve, amit családi örökségből maradt díszekkel, a házukat pedig növényekből készített koszorúkkal és egyéb dekorációkkal ékesítik az ünnepi időszakban.

hirdetés

Hasonló életmódot folytat Dave Goulson, a Sussexi Egyetem biológia professzora is, aki

már hat éve az udvarában tenyésztett pulykát eszik családjával karácsonykor, sőt másoknak is elad az állományból.

Katy Fox és férje pedig már évtizedek óta mikrogazdaságukból tartják el magukat. Annyi gyümölcsöt és zöldséget tudnak termeszteni a 43 négyzetméteres kertjükben, hogy nem is szorulnak rá a vásárlásra. A nő néha azért elmegy egy szupermarketbe, ahol mindig megdöbben, amikor azt látja, milyen sok környezetszennyező termék van a polcokon, amiket az emberek meg is vesznek.

"Úgy tűnik, hogy sokak számára a karácsony a feleslegek ideje: költekezés, evés, ivás. A felesleg és a fenntarthatóság pedig nem működik együtt"

- jegyezte meg Katy Fox.# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk