hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Vigyázz a környezetre - szemétből is készíthetsz vázát, fülbevalót

Ha pedig összeszeded és visszaváltod a dobozokat, akkor Sziget-belépőhöz és értékes nyereményekhez juthatsz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. április 08.

hirdetés

A környezetvédelem és az újrahasznosítás fontos és egyben szórakoztató dolog is lehet. Azt tudtad, hogy évente nagyjából 250 milliárd aludobozt gyártanak a világ országaiban (ezek egymásra állítva olyan hosszú oszlopot alkotnának, ami elérne a Holdig, 75-ször, oda-vissza), de ezek jó részét még mindig nem hasznosítjuk újra?

Márpedig erről te is gondoskodhatsz. A kiürült üdítős vagy sörös aludobozokat dobd a szelektívbe, vagy használd újra otthon.

Íme néhány kreatív DIY-tipp arra, hogyan hasznosítsd a "szemetet". Így nem csak véded a környezetet, csökkented a hulladékot, de hasznos dolgokhoz jutsz, és még spórolsz is.

1. Virágtartó alumínium dobozból

Szükséged lesz egy-két tiszta (már elmosott) aludobozra, egy konzervnyitóra, amivel le tudod vágni a doboz tetejét és egy bőrlyukasztóra.

hirdetés

Az aludobozt felül kinyitjuk konzervnyitóval, majd bőrlyukasztó fogóval vagy más lyukasztó szerszámmal a felső egyharmadában raszterszerűen kilyukasztjuk. Valahogy így:doboz_1

Ha kész, nincs más dolgunk, mint telerakni a száját és a lyukakat virágokkal. Felülre a hosszabb, alulra a rövidebb szárú virágokat tegyük.dobozb

2. Menő sütiforma

Mosd el a kiválasztott aludobozt, hagyd megszáradni, majd ollóval vágd le a tetejét és az alját. Az aludobozokkal könnyű dolgozni, de arra vigyázz, nehogy megsértsd a kezed. Vágd el egy helyen felülről lefelé függőlegesen is a dobozt, hogy egy kisimítható lapocskát kapj.

Kezdd el vékony csíkokra vágni, majd a csíkokat hajlítgasd kedved szerint – lehet akár szívecske, maci vagy csillag forma is. Ha a kívánt mintára hajlítottad, ragaszd meg, és várj, míg megszárad.doboz3

3. Fülbevaló, kulcstartó

Rajzolj mintát egy kis papírlapra, vágd körbe, és tedd félre egy kicsit - ez lesz a mintád a fülbevalóhoz. Kövesd az előző pontban leírtakat addig a pontig, hogy egy kisimítható lapocskát kapj.

Tedd a mintát a papírlapra, rajzold körbe egymás mellé kétszer, majd vágd ki. Ezeket szúrd át óvatosan, és rögzíts bennük egy-egy fülbevaló kampót. Ha akarod, le is festheted, de anélkül is nagyon mutatós lehet az új ékszered. Ajándékötletnek is szuper! Hasonló módon készíthetsz egyedi, színes, egy vagy több részből álló kulcstartót is.doboz_ful1doboz_ful3

4. Mécsestartó

Fesd le a dobozt, majd rajzold fel a mintát, ezután induljon a „szurkálás” – csak óvatosan, meg ne szúrd a kezed!doboz_gyertya

Kérjük, vedd figyelembe, hogy az elvágott alumínium nagyon éles, így semmiképp se add gyermek kezébe, és légy nagyon óvatos a tárgyak készítése közbendoboz_5

Dobd be magad – jutalomforintok és értékes nyeremények

Elszomorító adat, hogy hazánkban évente 800-900 millió aludobozt használunk el, ebből 450 millió (!) darabot nem hasznosítanak újra. Ha az otthoni aludobozokból néhányat kidobásra ítélnél, akkor dobd a szelektív gyűjtőbe, vagy „dobd be magad” az országszerte működő, mintegy 200 aludoboz-visszaváltó automata egyikénél, ahol pénzt is kapsz ezekért.

A magyar Returpack Kft. által fejlesztett és üzemeltetett automaták elsősorban szupermarketekben – Auchan, CBA, Spar és Tesco – találhatóak meg. Itt minden bedobott doboz után 2-3 forint jár neked.

Április 3. és 23. között most értékes nyereményekért is játszhatsz. Teljesítsd az Aluakadémia applikáció mindhárom szintjét, és tölts fel egy legalább öt doboz visszaváltását igazoló bónt. Így a tied lehet egy aludobozos üdítőkkel megpakolt szuper hűtő, vagy a páros Sziget-belépő.

Ahogy a 10 darab piros, dizájnos Bluetooth-hangszóró is – ezekből akkor is nyerhetsz egyet, ha az applikáció három szintje megvolt, de nem töltöttél fel visszaváltást igazoló bónt.

A kampányhoz évről évre csatlakoznak olyan ismert emberek, akiknek a szívügyük a környezetvédelem. Idén Muri Enikő, DJ Free, vagyis Béresy Ferenc lemezlovas, valamint Aranyosi Péter is gyarapítja az Alu Nagykövetek táborát.

doboz_6
Hogy születik újjá egy aludoboz?

Az alumínium értékes alapanyag. Az aludobozokat közel száz százalékban és végtelen alkalommal újra lehet hasznosítani, és a dobozok szuper cuccokként születhetnek újjá. Persze, lehetnek újra kólásdobozok is – így 60 napon belül visszakerülhetnek a boltok polcaira –, de akár bringák vázai, autóalkatrészek, karosszéria- vagy repülőgép-alkatrészek alapanyagai is.

Ha például Boeing 747 alumínium alkatrészeit akarnánk újrahasznosított alumíniumból pótolni, ahhoz kb. 4,4 millió aludobozt kellene összegyűjtenünk. Összehasonlításképpen, tavaly 580 ezer liter sör fogyott a Szigeten, ami – ha csak dobozos sört lehetne bent kapni – 1 160 000 doboznyit jelentene.

Az akcióról még több infót ITT találsz.

További kreatív ötletek ITT és ITT és ITT


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk