/eletstilus/ver-allergia-fertozes-akkor-mi-is-az-igazsag-a-tetovalasokrol/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Vér, allergia, fertőzés – akkor mi is az igazság a tetoválásokról?

Utánajártunk. Tetoválóművész mondja el, melyek a leggyakoribb tévhitek.

Link másolása

hirdetés

Folyamatos vitát generálnak a tetoválásokról szóló cikkek a kommentelők között és a közösségi oldalakon is. A testmódosítások ellenzőinek és támogatóinak is nagy a tábora, és a téma időnként egészen heves indulatokat vált ki.

A vitákba időnként orvosok és szakemberek is beszállnak.

A Huffington Post egyik anyaga nálunk is vihart kavart. A cikkben egy orvos nyilatkozott arról, hogy szerinte milyen veszélyekkel kell számolnia annak, aki tetoválást készített. "Manapság tömegeknek van tetoválásuk, de a testfestés mellékhatásairól senki sem beszél. Semmi sem bizonyítja, hogy biztonságos a bőrünk alá festéket fecskendezni" – mondta Dr. Andreas Luch.

Az orvos úgy gondolja, hogy már a festékekkel is baj van. A cikkben azt is olvashatjuk, hogy az USA-ban nincsenek megállapított sztenderdek a festék összetevőire vonatkozóan, az iparág csak minimálisan szabályozott, és a szalonok nagyon kevés problémát jelentenek a hatóságok felé. „A modern tetoválófestékek szerves pigmenteket tartalmaznak, de lehet bennük tartósítószer, sőt, szennyező anyagok (nikkel, arzén és grafit) is” – írja Luch a szerzőtársaival egy jelentésben. Sőt, a jelentés szerint a tetoválást készíttetők 1-5 százaléka szenved bakteriális fertőzéstől.

"
A festékek sterilek

– mondja Zagyvai Gábor testmódosító művész, a téma hazai szakértője.

hirdetés
black_angel_roland_16

„Előállításuk után úgynevezett gamma sterilizáláson mennek keresztül. Ezáltal teljesen sterilnek tekinthetők. De ha a steril csomagot felbontjuk, használjuk, levegő éri, onnantól kezdve nem tekinthető sterilnek.

Bár az is igaz, hogy ez önmagában még nem okoz fertőzést, ha a művész annak a festéknek a maradékát, amelyet már egyszer kiöntött és használt, nem önti vissza a tubusba.

Néhány éve azért tiltottak be Angliában egy festéket, mert azt hitték róla, hogy káros. Aztán kiderült, hogy valami idióta visszatöltötte a használt festéket a tubusba.”

Zagyvai Gábor azt is elmondta, hogy a tetoválók által használt festékek szabályozása is nemzetközileg történik. Magyarországon is csak úgy lehet forgalmazni ezeket, ha bizonyos sztenderdeknek megfelelnek. Mindegyik festéket külön számmal jelölik, és csak olyan kerülhet hozzánk, amelyet az Európai Unióban engedélyeztek. Egyes országok ettől eltérhetnek, Németországban például nem használhatják az zuperblack nevűt, amellyel ki van varrva Zagyvai Gábor fél teste.black_angel_roland_19

„Igaz, hogy bárkiből könnyen lehet tetováló?” - kérdezem, a cikkre hivatkozva. „Ez a munka underground műfaj, akár te is bemehetsz egy üzletbe megrendelni a cuccokat, és holnaptól kinevezed magad tetoválónak, elkezdhetsz varrni, és jogilag senki nem köthet bele – válaszolja Zagyvai Gábor. „Kivéve, ha bárkinek is károsodást okozol. Mert akkor már foglalkozás körében elkövetett ártalom miatt támadható vagy.”

A világon valóban sok országban nincsen szakmásítva, szakmai végzettséghez kötve a tetoválás, nincsenek rá tanfolyamok, és nincsen vizsga sem, ám a művész szerint a szakma mindenhol kiveti a sorai közül a sufnitetoválókat, akik nem megfelelő körülmények között dolgoznak.

Jelenleg a Tetoválók Szakmai és Érdekvédelmi Egyesülete pont azon dolgozik, hogy elérje: csak az tetoválhasson, aki bizonyos szakmai kritériumoknak, higiéniai körülményeknek megfelel.black_angel_roland_20

A Huffington Post cikke azt is hangsúlyozta, hogy vérrel, fájdalommal, fertőzésveszéllyel és allergiás reakciókkal járhat a tetoválás. Azt több magyar művész, köztük Karina Di Angeli és Zagyvai Gábor is elmondta, hogy a fájdalom és a minimális vérzés a folyamata természetes velejárója. „A hámréteget sértjük meg a tűvel” – magyarázza Zagyvai Gábor. „A cikkben említett fertőzésveszély azonban 100 százalékig kiküszöbölhető, ha alapból steril vagy sterilizált eszközöket használ a művész. A tetoválók 90 százaléka ma már egyszer használatos tűket használ, mert olcsó. A markolatok és a csőrök is egyszer használatosak, sterilek, vagy sterilizálhatók, én is csírátlanítom a markolatokat.

Szerinte ez a téma egyébként túl van lihegve. „Lehetséges, hogy egy orvosnak azért lesz ez a véleménye, és azért alakul ki benne ilyen kép a tetoválásokról, mert hozzá akkor mennek a vendégek, amikor már nagy baj van, például elfertőződik a tetoválása. Nyilván nem azok fordulnak hozzá, akiknél semmilyen probléma nem jelentkezett, hogy figyeljen, milyen jó a tetkóm!”

A művész szerint kellő odafigyeléssel, megfelelő tisztasággal a fenti egészségügyi problémák kiküszöbölhetők.

A vendég felelőssége is, hogy később elfertőződik-e a tetoválás helye, mivel ez azon is múlik, hogy betartja-e azokat a higiéniai szabályokat és tanácsokat, amelyeket a tetováló mondott neki.black_angel_roland_18

És mi a helyzet az allergiával? Gábor 12 éve dolgozik a szakmában, de festékallergiával csupán egyszer találkozott. „Furcsa volt, mert előtte hónapokig tetováltam és semmilyen probléma nem volt, majd egyszer csak allergiás reakciója lett. Kiderült, hogy ez később is kialakulhat.” Ha valaki nem festékre allergiás, hanem fémekre, akkor átmeneti bőrpírt, duzzanatot és váladékozást is okozhat nála az, hogy a bőrével érintkezik a fém tű. A bőre kipirosodhat, de ezek a tünetek pár napon belül elmúlnak.

„Egy svájci tanulmány emellett arra mutat rá, hogy a tetováló festékek 14 százalékában található olyan tartósítószer, amit kozmetikumokhoz tilos használni” - áll a HuffPost cikkében. Nos, a festékek általános összetevője a szerves pigment, a desztillált víz, a varázsmogyoró, az etil- és más alkohol, a víz, a metanol, a propilén, a glikol és a glicerin. És van egy sor titkos összetevő. A tetoválófestékek összetevőinek 90 százaléka megtalálható más kozmetikai készítményekben. Mint azt Zagyvai Gábor elmondta, minden festékben található egy központi fém atom. „Ezt úgy kell elképzelni, hogy ezek a porok pigmentfelhővel vannak körülvéve. Az arányai pedig olyanok, hogy ha a fématom egy borsó nagyságú lenne, akkor a szerves pigmentfelhő körülötte Titanic-nagyságú. A pigmentfelhő átlátszó, ezért látszik a fématom színe.”

Az is gyakran előkerül a tetoválások elleni érvként, hogy ha később MRI vizsgálatra kerül sor, az veszélyes lehet. „A tetoválások megduzzadnak, esetleg égető érzést okozhatnak a mágneses magrezonancia képalkotás (MRI) során” - írja a HáziPatika. Az Onkomplex.hu pedig a következőre figyelmeztet: „Ha tetoválásotok van, MRI vizsgálat előtt szólnotok kell az asszisztensnek, mert a tintában fémes anyag lehet, így a tetoválás a vizsgálat során felmelegedhet.”

Zagyvai Gábor szerint ez tévhit. Nem olyan régen ő is volt MRI-n, és ott megtudta, hogy a kezébe épített pici mágnest sem kellett volna kivennie a vizsgálat előtt.

"
Bementem ezzel a széttetovált testtel, és ha minden igaz volna, amit az MRI-ről írnak, a testemnek szét kellett volna szakadnia.

Ami pedig a kopást, a minták elhalványulását illeti, arról a művész azt mondja, hogy a régebbi, rosszabb minőségű festékek esetében sem olyan durva, mint azt a cikk állítja. „A 20-25 éves tetoválásoknál például körülbelül 10-15 százalékos kopást időnként lehet tapasztalni. Ez tény. Sőt, világosabb színek esetén, ha az ember napoztatja a bőrét, akár 60 százalékos is lehet a kopás, mivel a régi festékek nem voltak ilyen jól pigmentáltak, mint a mostaniak. A hámréteg újraképződött, és ki tudta vetni magából a régebbi festékeket. Ráadásul a kopást a napégés is befolyásolhatja.”black_angel_roland_17

tetov_poszt1

Mit tegyél, ha szeretnél varratni magadra? Nézz körül, keress megbízható, referenciákkal rendelkező, leinformálható művészt. Beszéld meg meg vele, hogy mit szeretnél és hogyan. Fogadd meg a tanácsait, és tartsd be az összes egészségügyi és higiéniai szabályt, amire figyelmeztet – a minta felvarrása előtt és után is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk