ÉLET-STÍLUS

16 év után evett újra húst a vega lány – leírta a meglepő tapasztalatait

A 30 éves nő 14 évesen lett vegetáriánus, de nemrég egyhetes húsdiétába kezdett, hogy megtudja, milyen érzés.

Link másolása

Jess Catcher jól emlékszik arra napra, amikor úgy döntött, többé nem eszik húst: 2001. június 18-a volt, akkor volt 14 éves.

Bár nem direkt választotta ezt a napot, pont nagy kedvence, Paul McCartney születésnapja volt az, aki az egyik leghíresebb vegetáriánus személyiség.

Jess amúgy sem szerette nagyon a húsokat, ezért nem volt számára nehéz a váltás. De miután fél életét vegetáriánusként élte le, úgy döntött, hogy megpróbál újból húst fogyasztani, hogy kiderüljön, lemaradt-e bármiről az utóbbi évek során. Bár tudta, hogy kísérlete bizarr – és 14 éves énje leüvöltené a fejét, - azt gondolta, hogy nyitottnak kell lennie, ezért belevágott.

Legjobban attól tartott, hogy testében majd változásokat, zavarokat okoz a radikális étrendváltás, vagyis, hogy hirtelen újból húst vesz magához. De meglepődött, hogy a szervezete milyen jól bírja az egy hetes „húsdiétát”.

Jess egy tipikus vacsorája valahogy így nézett ki:

Azelőtt ritkán főzött, akkor is tojást evett sajttal, szójafasírttal, fodros kellel és egy kis csípős szósszal. Jess sokszor rendelt házhoz kaját, vagy előre elkészített vegetáriánus ételeket evett, amit csak otthon összedobott. Halat már egy éve elkezdett újból enni, ami miatt szigorúan véve már nem is vegetáriánus - de nem eszik abból sem túl sokat.

Első nap: Bacon

Jess első napja meglepő volt: alig hitte el, milyen sok lehetősége lett hirtelen, hogy a húsos menükből is választhat. Végül egyik kolléganőjére bízta a döntést, aki egy BLT-t, vagyis bacon-ös, salátás, paradicsomos szendvicset rendelt neki.

Jess izgalmasnak találta a döntést, mert sosem értette, hogy az emberek miért vannak annyira oda a baconért. Már akkor sem értette a dolgot, amikor kamaszként még húsevő volt, és 16 év után sem volt elragadtatva tőle. Sőt kifejezettem azok a falatok ízlettek neki, amiben csak a saláta volt, sajt és a majonéz.

Második nap: chorizo és marha taco2nap

Amennyire elhagyhatónak találta a bacont az első nap, annyira odavolt Jess a spanyol kolbászért második nap. A szójás verziók labdába sem rúghatnak az igazihoz képest.

Aznap Jess marhahúst is evett, amit barátnője nagyon dicsért, de ő nem érezte olyan különlegesnek, bár nem is utálta.

Amit utált, az a hányinger volt, amit érzett mikor az étterem mosdójában állt sorba.

Jess szerint nem maga a húst okozott problémát, hanem a sok zsíros étel, amihez nem volt hozzászokva.

Harmadik nap: Oldalas és csirke

Jess családja imád sütögetni, és éveken keresztül hallgatta, hogy miből marad ki, mikor nem kóstolta meg a pácolt oldalasokat.

Édesanyja kedvenceit próbálta ki, és azt hitte, hogy ő is ugyanúgy odalesz értük, de nem így történt. Az oldalas nem volt rossz, de nem érezte úgy, hogy hiányozna a diétájából, a csirke pedig semmilyen nyomot nem hagyott benne.

És mivel vegetáriánus ételeire is sok BBQ szószt rak, nem érezte, hogy olyan sokból kimaradna, mert máskor nem eszik húst.

Negyedik nap: Sült csirke és gofri

Miután édesanyjának elmesélte, milyen nagy csalódás volt a barbecue, Jess megtudta, hogy gyerekként a sült csirke volt a kedvence, ezért úgy döntött, hogy még egy esélyt ad a szárnyasnak. Szombat reggel lakótársával nyakukba vették a várost és elmentek egy kiadós brunchra, igazi amerikai kombinációt rendeltek, sült csirkét és gofrit.

Jess eleinte nem akarta ezt választani, mert nem szeret édeset enni reggelire, de miután megtudta, hogy csípős öntettel szolgálják fel a gofrit, mégis kipróbálta.

Ez volt ez első alkalom, hogy Jess imádta, ami evett. Nem csak ízlett neki az étel, de egy pillanatra sem érezte magát rosszul, mikor falta a csirkét. És édesanyja is örült, hogy ilyen jó tanáccsal tudta ellátni lányát.

Ötödik nap: Bárány és rizs

Szombat este Jess bulizni ment, és csak reggel ötkor ért haza. Szóval nem nehéz elképzelni, milyen volt a vasárnap délutánja. A másnaposság ellen vegetáriánusként régebben zöldséges omlettet vagy garnélás tacót evett, de ezen a napon új dolgot próbált ki. A kedvenc török étkezdéje mellet sétált - ahol máskor falafelt rendelt –, és eszébe jutott, hogy kollégái mennyire imádják az ottani bárányt. Ezért úgy döntött rendel egy adaggal. Eredetileg, csak sertés-, marha- és csirkehúst tervezett enni, de nem bánta meg, hogy megszegte ezt a szabályt, mert a bárány volt a héten a kedvence.

Hatodik nap: csirkeszárny

Sok embertől kérdezősködött Jess mielőtt belevágott volna a késeltébe, és sokan javasolták neki, hogy a Buffalo csirkeszárny ne maradjon le a menüjéről.

A lakása melletti boltban pillantotta meg a ragacsos szószos szárnyakat, és Jess tudta, hogy meg kell kóstolnia a híres fogást.

Csak négy darabot vett, mert a teste már alig bírta a sok-sok húst, amit az azelőtti napokban evett.

És bár nagyon ízlettek nekik a szárnyak, azt mondja, hogy ki nem állhatta a csontok lerágását. A szósz maradhat, de a szárnyak felejtősek.

Hetedik nap: hamburger és hot dog

Jess már a kísérlet kezdeténél eldöntötte, hogy az utolsó húsos vacsorája egy hamburger lesz. Sorbanállás közben látta, hogy az étterem hot dogot is árul, ezért abból is rendelt egyet.

Jess végül csak egyetlen harapást tudott lenyomni a torkán a sajtburgerből, mert már úgy érezte, hogy nem bírja a húsevést.

Az egyetlen harapás alapján viszont úgy gondolta, hogy finom volt a burger, és érti, hogy miért vannak oda érte olyan sokan.

A hot dog nem győzte meg a lányt, és inkább a zöldségeket ette ki a virsli mellől.

De hogy reagált minderre a teste?

Eleinte rosszul lett a hústól, és folyamatosan úgy érezte, mintha plusz 100 kilóval járkálna a gyomrában. De a legrosszabb eredményt a bőrén látta.bortunetek

Felnőttként amúgy is sokszor küzd pattanásokkal, de ezen a héten még több piros pötty jelent meg az arcán.

Szóval Jess leginkább örül, hogy visszatérhet a hús nélküli élethez.

Bár nem utálta a kísérletet, nagyon sok volt neki ennyi hús csupán egy hét alatt. Úgy érezte, hogy minél több mindent ki kell próbálnia, és a végére nem bírta.

Kedvence a chorizo, a sült csirke és a bárány volt. A legutóbbi nagyon meglepte, és úgy érzi, hogy semmilyen jól fűszerezett vega étel nem fog a közelébe sem érni.

Jess tehát továbbra sem zárkózik el a húsevéstől, de biztos, hogy nem a közeljövőben fog újból csirkét enni. Azt mondja, hogyha csupán háromféle zöldséget enne egy héten keresztül, akkor is hasonlóan érezne, szóval, ha húst fog enni, biztos, hogy a mértékletesség lesz a kulcs.

Forrás: Littlethings.com

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Melyik testrészedet mosod meg először fürdéskor? Sokat elárul rólad a válasz
Gondold végig, és nézd meg, valóban igazak-e rád ezek a jellemzők!
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Megfigyelted már, hogy amikor fürdesz, a tested melyik részén kezded a tisztálkodást? Ha nem, akkor érdemes, mert sokat elárul arról, milyen ember vagy - legalábbis egy kameruni író, coach szerint, aki a TikTokon tett közzé egy videót erről.

• Ha az arcodat mosod meg először, amikor a zuhany alá állsz vagy a kádba ülsz, akkor sokat törődhetsz azzal, mit mondanak és gondolnak rólad mások.

• Ha a karoddal és a lábaddal kezded a fürdést, azt azt jelenti, hogy nagyon szerény, alázatos, dolgos ember vagy. A végtagok ugyanis az erőt és az ellenállóképességet szimbolizálják. De az is jellemző rád, hogy nagyon beszédes vagy, jól ki tudod fejezni magad.

• Ha a nemi szervedet az első, akkor valószínűleg visszahúzódó, szégyenlős vagy, és azt is jelentheti, hogy nincs elég önbizalmad, és nehezedre esik kiállni magadért. Ugyanakkor az is elmondható rólad, hogy gondoskodsz arról, hogy a körülötted lévő emberek jól érezzék magukat.

• Ha a mellkasodat mosod meg először, az azt jelzi, hogy jól érzed magad a bőrödben, gyakorlatias és független ember vagy. Jellemző rád még, hogy ambiciózus vagy, és másokat is arra ösztönzöl, hogy tegyenek a céljaikért.

• Ha hajmosással indítasz, az azt jelentheti, hogy a rend és a fegyelmezettség megszállottja vagy. Gyakorlatias vagy és mindenről határozott véleményed van.

• Ha a nyakaddal és a válladdal kezdesz, akkor minden bizonnyal nagyon szorgalmas, hiszen ezek azok a testrészek, amelyekre a leginkább hatással van a stressz. És valószínűleg azért stresszelsz, mert mindig hajtod magad, és túl sok terhet veszel a válladra. Azt is elmondható rólad, hogy versengő típus vagy, és mindig te akarsz lenni a falkavezér.

• Ha a hátadat mosod meg elsőként, az azt bizonyítja, hogy gyakran nézel a hátad mögé, vagyis nehezen tudsz megbízni emberekben, és nem engedsz be könnyen idegeneket az életedbe. Ennek oka egy múltbéli traumatikus élmény is lehet.

Bernice Angoh videóját már közel 900 ezren látták és 63 ezernél is több lájkot kapott. A legtöbben azt írták, hogy hajmosással szokták kezdeni a zuhanyzást, és nem is gondolták, hogy ez nem mindenkinek evidens. Mások pedig olyan testrészüket mossák meg először, amelyekről nem volt szó a videóban, például a hasukat, a hónaljukat vagy a talpukat. A kommentelők közül többen is magukra ismertek a jellemzésekben.

@iam_magic9♬ original sound - Mystic | Healer | Author


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
Kipróbáltuk, mennyit lehet spórolni a bevásárlásnál Tesco Clubcarddal
Hogy mennyit sikerült spórolni a kasszánál? A cikkben található kisfilmünkből kiderül!

Link másolása

Az infláció hatása otthonainkba is beférkőzött, az energiaárak emelkedése mellett az élelmiszerekért is egyre többet kell fizetnünk. Szinte mindenki megérezhette, és tapasztalhatja is mindennap az egyre növekedő árak hatását.

Ilyen körülmények között különösen fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan takaríthatunk meg minél több pénzt a bevásárláson. Bizony az élelmiszereken is lehet spórolni, csupán meg kell találni a megfelelő módszert rá, hogy az embernek ne legyen hiányérzete.

A Tesco Clubcard programja pont ezt a célt segíti. Az áruház hetente több száz árucikket kínál kedvezménnyel a hűségkártyával rendelkezőknek, ez pedig jelentős megtakarítást jelent akár már a legkisebb bevásárlás esetén is.

Megkérdeztük tehát a Tescóban vásárlókat, hogy ők milyen tudatosan figyelik a Clubcard által nyújtott kedvezményeket. És hogy nekünk mennyit sikerült spórolni a kasszánál? Kisfilmünkből ez is kiderül!

„Tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi inflációs környezet milyen kihívásokat jelent a háztartásoknak, ezért is segítjük őket abban, hogy a lehető legkedvezőbb áron vásárolhassanak be. Clubcard-áras termékeinket sokan keresik, ezért is bővítettük ki ezen árucikkek körét, így lojális vásárlóink még tovább csökkenthetik kiadásaikat.

A Clubcard programban a vásárlók minden elköltött 100 forint után 1 pontot kapnak, amit az alkalmazásban akár azonnal utalványokra válthatnak. A Clubcard applikáció segítségével bárhol, bármikor könnyedén nyomon követhető a pontok és utalványok alakulása, és személyre szabott digitális kuponok is elérhetők vele. A nyugdíjasok pedig ezen felül minden kedden 5 százalék kedvezményt kapnak a vásárlásuk végösszegéből, ha használják hűségkártyájukat” – mondta Szilva Mónika, a Tesco-Global Zrt. vásárlási élményért felelős igazgatója.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
6 mindennapi dolog a lakásban, ami káros az egészségre
Talán nem is gondolsz rá, de az illatos és patika tisztaságú lakásnak bizony ára van.

Link másolása

A Pár perc az egészségért egy interaktív blog, ahol egészségügyi témákról és lelki problémákról olvashatsz, ahol közérthető nyelven írja le a szerző a betegségeket, illetve a lehetséges kiegészítő kezelések útmutatóként szolgálnak. A cél a betegség kialakulásnak megelőzése, ennek érdekében Szilvia az egészségre fókuszál, hogy ne akkor kezdj vele foglalkozni, amikor már baj van!

A jó illatnak ára van

A lakásunk levegője akár ötször szennyezettebb lehet, mint amit a szabadban lélegzünk be. És ne felejtsük el, hogy időnk nagy részét bent töltjük el. A levegő minősége nagy hatással van az egészségünkre, és bár a tüneteket nem azonnal érezzük, de évekkel később jelentkezhetnek.

A legtöbben szeretjük, ha otthonunkban friss, jó illat uralkodik, ezért előszeretettel alkalmazzuk a különböző divatos illat gyertyákat, diffúzorokat, lakás spray-ket, melyek sajnos károsak lehetnek az egészségre. Nyomokban tartalmaznak veszélyes vegyi anyagokat, bár elvileg kis mennyiségben, azért óva intenek a szakemberek attól, hogy túlzásba vigyük bármelyik használatát. Nem kell lemondanunk a kellemes illatokról, biztonságosan frissítsük fel otthonunkat természetes illóolajok használatával.

A konyha tele van műanyaggal

A műanyag tárolóedények gyakran tartalmaznak káros vegyi anyagokat, például BPA-t, melyek újra melegítéskor beszivároghatnak az ételbe. A (kemény és törésállóként forgalmazott) polikarbonát műanyag termékek, mint például az újra felhasználható vizes palackok szintén tartalmaznak BPA-t, ami növelheti a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Amikor csak lehetséges kerüljük a műanyagot, és válasszunk üveg tárolóedényeket vagy a rozsdamentes acél vizes palackokat.

Párásító berendezések

A párásító berendezések egészségesebbé teszik a levegőt, de lehet, hogy pont az ellenkezőjét érjük el vele, ha nincs megfelelően, rendszeresen tisztítva. A párásítóban idővel a penészgomba elszaporodhat, főleg ha víz marad benne, és a spórák szétszórodhatnak a levegőben. Naponta cseréljük ki a párásító vizét, használjunk desztillált vizet, tisztítsuk meg a gépet rendszeresen a gyártó utasítása szerint. Figyeljünk oda a szűrők cseréjére is.

Szivacsok

A mosogatószivacs olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella. Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a szivacsot két percig a mikrohullámú sütőben hagyjuk, akkor a baktériumok 99 százaléka elpusztult.

Matracok, kárpitok

A matrac a poratkák „melegágya”, mely allergiát és asztmát válthat ki. Az apró kártevők, amelyek az ember elhalt hámsejtjeivel táplálkoznak, szeretnek megtelepedni és befészkelni az ágyneműbe. A legfontosabb dolog a poratkák elleni küzdelemben, hogy a matrac felett legyen matracvédő huzat, az ágyneműt pedig gyakran cseréljük.

Fertőtlenítőszerek túlzott használata

A fertőtlenítőszerek elősegíthetik az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok szaporodását, emellett sok összetevőjük káros az emberi egészségre és a környezetre. A rutinszerű tisztítás nem igényel fertőtlenítést, egyszerű szappan és víz elegendő a legtöbb háztartási szennyeződés eltávolításához. Ecettel vagy szódabikarbónával pedig csodát lehet tenni.

Ha fontos számodra, hogy egészségesen élj és fokozott figyelmet fordítasz a megelőzésre, keresd a Pár perc az egészségért blogot a Facebookon is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
6 tipp, amivel csökkentheted a gázfogyasztásodat
Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan tudsz takarékoskodni vele!

Link másolása

Beköszöntött az ősz, és a távolba tekintve láthatod, hogy lassan, de biztosan lopakodik be az életedbe a fűtési szezon kezdete is. Érdemes tehát előre gondolkodni, hogyan tudnál csökkenteni a fogyasztásodon, hiszen soha nem volt még olyan drága a gáz a kontinensen, mint most. Cikkünkben ebben szeretnénk segíteni, összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan tudsz takarékoskodni vele!

1. Fontos a rendszeres karbantartás!

Sokan nem is gondolnák, de a nem megfelelően karbantartott fűtésrendszer is okozhat felesleges többletfogyasztást. Még most is érdemes szakembert keresned, aki átnézi fűtésrendszeredet, és elvégzi az évente ajánlott biztonsági ellenőrzést.

2. Hagyd szabadon a fűtőtest környékét

Ahhoz, hogy a fűtésed hatékony legyen, fontos, hogy a meleg egyenletesen tudjon körbe áramlani az egész szobában. Bár általában senki sem szokott a fűtőtest tetejére, vagy közvetlen elé, mellé pakolni semmit, egy túlzsúfolt szobában már könnyen előfordulhat, hogy akár egy nagyobb fotel kerül a radiátor elé. Egy nagyobb bútordarab akkor is akadályozhatja a meleg áramlását, ha nem közvetlenül a fűtőtest előtt van, ezért lehetőség szerint kerüld az ilyen eseteket.

 

3. Ha megoldható, használj kevesebb helyiséget

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy télen az egész családnak egy szobában kell laknia, de érdemes felülvizsgálni, mely helyiségek használatáról tudsz lemondani a téli hónapokban. Főként a nagy házakra jellemző, hogy tényleg minden tevékenység számára külön helyiséget tartunk fent. Ilyen például a dolgozószoba, amit, ha nem dolgozunk túl gyakran home office-ban, akkor télen felesleges fűteni. Erre az időre inkább tedd át munkaállomásodat a nappaliba vagy a hálószobába.

4. Cserélj nyílászárókat és szigetelj!

Természetesen a fenti praktikák azoknak hasznosak, akiknek nincs most lehetőségük hőszigetelésre vagy fűtéskorszerűsítésre, mindenképp érdemes azonban ezekről is szót ejtenünk, hiszen ezek az igazán hatékony módszerek a gázszámla csökkentésére. Ha választani kell, érdemes a nyílászárócserével kezdeni, már ezzel is rengeteg energiát megtakaríthatsz. Emellett a külső hőszigetelés, és a födémszigetelés is fontos lehet. A munkálatok megkezdése előtt azonban érdemes már kora ősszel, egy hűvösebb napon hőkamerás mérést is kérni!

5. Korszerűsítsd a fűtésedet!

Ha eddig konvektoros fűtésed volt, mindenképp érdemes fűtéskorszerűsítésbe fogni, de ha csak egy sima cirkó kazánnal rendelkezel, már akkor is sokat spórolhatsz, ha kondenzációs kazánra váltasz. A kondenzációs kazánok a fűtés során keletkező füstgázban lévő hőenergiát hasznosítják, ezért sokkal gazdaságosabbak, mint a hagyományos kazánok. A forró füstgázban lévő energiát egy hőcserélő segítségével nyerik ki, mégpedig a nevükhöz hűen úgy, hogy az eddig a kéményen keresztül szabadba távozó vízgőzt kondenzálják, lehűtik, miközben a hőenergiát a keringetett fűtővíznek adják át. Hatásfokuk ezáltal az eredeti fűtési rendszer megtartása (radiátorok, padlófűtés) megtartása mellett is akár 30-40 százalékkal jobb lehet egy régi, nem kondenzációs kazánhoz képest. Kombi üzemmódban képesek melegvizet adni önállóan, de indirekt tároló tartállyal és napkollektorokkal is képesek az együttműködésre.

Abban az esetben, ha alacsony energiaigényű, jól szigetelt házról van szó és közép-, vagy hosszú távban gondolkoznál, akkor a hőszivattyú a leggazdaságosabb választás. Egy levegő-víz hőszivattyú esetében akár ~40% os üzemeltetési költséget is meg lehet takarítani egy gázkazánnal szemben. Mindezek mellett a hőszivattyúval fűteni és hűteni is lehet, illetve napelemes áramtermeléssel kiegészítve akár önfenntartó is lehet az épület fűtése.

A hőszivattyús rendszereknek hátrányai is vannak: talán a legnagyobb, hogy jelenleg még a legnagyobb gyártók sem képesek kielégíteni az igényeket a kiugró kereslet miatt, illetve beruházási költség szempontjából a legnagyobb pénzügyi ráfordítást igénylik (elektromos rendszer fejlesztés, beüzemelési költségek).

6. Fűts klímával, H tarifával!

Kiegészítő fűtésként, un. split-klímák telepítésével rengeteg időt és bosszúságot takaríthatsz meg. A klímával való fűtés azért is válik elterjedté, mert igen kedvező fenntartási költséggel, illetve megtérülési költséggel számolhatunk. Nagyon kevesen tudják, hogy a légkondicionálók, vagy klímák tulajdonképpen szintén megújuló energiát is felhasználó hőszivattyúk. Ha lehetőségünk van napelemes rendszer használatára, gyakorlatilag 0 Forintra ki lehet hozni az energia számlát, hiszen a villanyköltségen felül tényleg semmi egyebet nem kell fizetni.

De az elektromos szolgáltatók is méltányolják a légkondiciónálóval való fűtést, ezért október 15. és április 15. között kedvezményesen, fél áron biztosítanak elektromos áramot ezen berendezések üzemeltetéséhez. (H tarifa). Ezek a készülékek, mivel a helyiség levegőjét fűtik, nem igényelnek költséges átalakítási munkálatokat a meglévő fűtési rendszeren. Természetesen nem elhanyagolható szempont, hogy ilyen készülékek telepítése otthonunk komfortját tovább növeli, hiszen nyáron a hűtés is megoldott. Mint mindennek ezeknek a rendszereknek is van hátránya: a szűrők és a teljes rendszer fokozott ellenőrzést igényel, hiszen ellenkező esetben a levegőminőségünk fog romlani. A fűtésre optimális klímák -15 vagy -20 fokos külső hőmérsékletig tudnak fűteni, alatta már nem. A mi éghajlatunkon alkalmanként előfordulhat ettől hidegebb is, így mindenképp szükség van valamilyen biztonsági megoldásra, amit abban a néhány napban használhatunk, amikor túl hideg van kint. Arra szintén fontos felhívni minden hőszivattyú kapcsán a felhasználók figyelmét, hogy ezen berendezések mindegyike – a működési elvükből adódóan – veszít hatékonyságából a külső hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk