hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Van megoldás arra, hogy ne érezzünk éhséget, miután ettünk

A dietetikus tanácsai.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 29.

hirdetés

Nem ritka jelenség, hogy valaki éhséget érez étkezés után. Lyndi Cohen ausztrál dietetológus szerint ennek oka lehet, hogy nem ettünk eleget, nem kiegyensúlyozottan étkezünk vagy pedig nem találkozunk új ízekkel. Van azonban erre megoldás.

Ami a kiegyensúlyozottságot illeti, Cohen egy „mesterhármast” ajánl: legyen minden fogásunkban valami egészséges zsiradék, mint az avokádó, lassan elégetett szénhidrát, mint az édesburgonya és valami sovány protein. Ettől sokkal tovább jól érezzük magunkat, mintha egyaránt mellőznénk a szénhidrátokat és a zsírokat, ugyanakkor benne van minden tápanyag, amire az egészséges testnek szüksége van – idézi a doktornő honlapját a Daily Mail.

De okozhatja az evés után éhségérzetet, hogy nem találkozunk új ízekkel, talán túlságosan sokszor esszük ugyanazokat az ízeket. Cohen szerint létezhet egyfajta érzékelés-specifikus jóllakottság, talán ezzel függhet össze, hogy az embernek mindig van hely a gyomrában a desszertnek.

Ha mindig ugyanazokat a dolgokat esszük, testünk egy idő után hozzászokik az ízükhöz, és kevésbé érzékeli. Éppen ezért tegyük minél változatosabbá étrendünket. Néha egy falatnyi új íz is elegendő lehet.

Az evés után éhségérzetet okozhatja az is, hogy megfosztjuk magunkat valamitől, amire a testünk vágyik. Például olyasmit, amit ezért vagy azért tiltanak nekünk, mindig izgalmasnak érzünk – mondja Lyndi. Ezért jobb inkább a „mindent, mérsékelten” elvet követni.

hirdetés

A kiegyensúlyozottság az egyes étkezésekre is vonatkozik. Azok, akik alig esznek reggel vagy délben, gyakrabban esnek abba a hibába, hogy vacsorára túleszik magukat. Ha viszont táplálóbban reggelizünk és ebédelünk, akkor nem „üresen” töltjük a napunkat és nem lesz szükség arra, hogy este agyontömjük magunkat.

Az is előfordulhat, hogy éhségnek érezzük a szomjúságot, mert az érzés hasonló, különösen étkezés után. Éppen ezért ajánlatos minden fogást egy nagy pohár vízzel leöblíteni. Ugyancsak segíthet, ha nap közben viszünk magunkkal egy vizespalackot.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk