hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Valós szakmai tapasztalat már egyetem alatt - ezért ez az egyik legnépszerűbb munkahely

Mi kell a fiataloknak? Hogyan tud egy magyar „multi” vonzó lenni nemcsak a pályakezdők, de az egyetemisták és már a középiskolások körében is?
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2020. december 18.

hirdetés

Az álláskeresőknek és a munkáltatóknak egyaránt kiváló iránytű, ha egy felmérésen alapuló összesítés készül arról, mely cégeknél dolgoznak vagy dolgoznának legszívesebben a mai fiatalok. A PricewaterhouseCooper (PwC), a világ élvonalbeli könyvvizsgáló és gazdasági tanácsadó vállalata idén is elkészítette kutatását, amely pont erre a kérdésre ad választ: 16-28 év közötti középiskolásokat, egyetemistákat, friss diplomásokat és pályájuk elején járó munkavállalókat kérdeztek meg, hogy megtudják, melyek az aktuális munkavállalói preferenciák ebben a korosztályban. Összesen közel 100.000, 2020 őszéről 35.000 válaszadó véleményét összesítették, így elmondható, hogy egy valóban objektív rangsor alakulhatott ki. Ennek a listának az élén végzett az OTP Bank, mint a pénzügyi szektor kategóriában Legvonzóbb Munkáltató sorozatban harmadik éve, de az összesített rangsorban is az ezüstérmes pozíciót sikerült megszerezniük.

Egyértelműen látszik: aki ma fiatalon állást keres, annak megfordul a fejében, hogy az OTP-hez elküldje önéletrajzát. Miért pont ez a cég az egyik legvágyottabb munkahely? Mit kínálhat a nála dolgozóknak? Ennek jártunk utána.

Az OTP Bank régóta nagy gondot fordít az utánpótlás nevelésre: központi gyakornoki programjukon évente közel 200 egyetemista vesz részt, míg országos szinten mintegy 400-an végzik náluk szakmai gyakorlatukat.

„Odafigyelünk a fiatalok elvárásaira, és ezzel összecseng az is, amit kínálni tudunk” – mondja

Csoknyai-Horváth Gabriella, az OTP Bank tehetségbevonzásért felelős osztályának vezetője arról, hogy miért lehet vonzó a bank az Y és Z generáció számára.

hirdetés

Emellett megvannak a bankban azok a speciális szakterületek is, amelyek kifejezetten az ő számukra izgalmasak. Ilyen az IT fejlesztések vagy az innovációs terület mellett a marketing is, amely szintén nagyon vonzó a friss diplomás és az egyetemista jelentkezők körében, illetve a hagyományosnak mondható pénzügyi területekre is sok a jelentkező. A kutatásból az is kitűnik, hogy a jelentkezőknek fontos a munkabér, de ma már ugyanennyire számít a rugalmasság is, amely nemcsak a munkaidőre, de a munkavégzés helyszínére is érvényes, erre szintén hangsúlyt helyez a bank, nem beszélve a harmadik pillérről, a fiatal munkavállalók fejlődési lehetőségeiről a közvetlen, illetve a szakmai vezetők segítségével.

A bank minden évben meghirdeti gyakornoki programját, ahová rendszeres és sokszoros a túljelentkezés, hiszen a hallgatók többsége tisztába van vele, hogy mennyire fontos az, hogy már egyetem alatt valós szakmai tapasztalatot szerezzenek és már ennek a tapasztalatnak a birtokában léphessenek majd ki az álláspiarcra. A program az egyetemi tanévet figyelembe véve tavasszal és ősszel szokott indulni és hat hónapra szólnak a gyakornoki pozíciók.

„Gyakorlatilag a bank központi területének valamennyi szervezeti egységét és szakmai területét lefedi a gyakornoki program, így mint a pénzügyi, mind az IT, illetve a támogató területek vonatkozásában számos különböző pozíciót kínálunk” - meséli Gabriella, aki arról is beszámolt, hogy a program során a gyakornokokat saját feladatokkal, felelősséggel ruházzák fel. Az IT területen például úgy vesznek részt különböző fejlesztési folyamatokban, hogy megvan a saját önállóan elvégzendő, kifejlesztendő részfeladatuk. Mivel a program résztvevői egyben lefedik a huszonéves ügyfélcsoportot is, gyakran bevonják őket a korosztályt érintő termék- és szolgáltatásfejlesztések üzleti problémáinak megoldásába is, ötletekkel és javaslatokkal járulhatnak hozzá egy-egy fejlesztéshez. A gyakornokok így valós munkatapasztalatokat szerezhetnek, és emiatt népszerű is a program, amelyet még a pandémia idejére sem függesztettek fel, más cégek gyakorlatával ellentétben.

Schmidt Borbála mesterképzése végén jelentkezett gyakornoknak a bankhoz, majd a gyakornoki idő lejárta után maradt is, már teljes állásban munkatársként elkezdve karrierjét, a HR igazgatóságon szakértői pozícióban. „Nekem nagyon szimpatikus volt az OTP Bank barátok és ismerősök elmondása alapján, akik vagy gyakornokként, vagy teljes állásban dolgoztak már itt. Nagyon tetszett a hirdetésben, hogy hangsúlyozták a szakmai fejlődést, a mentorprogramot és a szakdolgozat-írás lehetőségét is. Emellett szerettem volna egy olyan cégnél dolgozni, ami magyar központú, de már nemzetközi vállalat. Ezért jelentkeztem ide.”

A gyakornoki kiválasztási folyamat szakterületenként eltérő, de mindenhol komoly előszűrés és több körös szakmai interjú vár a pályázóra, hiszen cél, hogy olyan tehetségek érkezzenek, akik a későbbiekben akár a banknál is maradhatnak és karriert tudnak építeni.

Így, Borbálához hasonlóan, ha van nyitott pozíció a gyakornokként sikeres, végzős hallgatók akár már egyből állásajánlatot is kaphatnak. De az sem ritka, hogy a korábbi gyakornokok a tanulmányaik befejeztével térnek vissza az OTP Bankhoz. A volt gyakornokokat összefogva, működik egy alumni csoport is, így ők a későbbiekben itt is álláslehetőségre találhatnak. A 2021-es gyakornoki programról a bank hamarosan elérhetővé teszi a pályázati kiírást, ezen az oldalon.

Az OTP Bank a gyakornoki program mellett sok hallgató számára biztosít szakmai gyakorlati lehetőséget is. A kötelező szakmai gyakorlat az egyetem elvárásaitól függően azt jelenti, hogy a hallgatóknak meghatározott időtartamot egy munkahelyen kell tölteniük, hogy szakmai tapasztalatokat is gyűjtsenek a diplomájukhoz. Az egyetemistáknak önállóan kell megtalálniuk azt a gyakornoki helyet, amely befogadja őket, erre pedig az OTP Bank, mondhatni, a legjobb választás. A bank, országos lefedettségének köszönhetően, vidéki régióközpontjaiban az egyetemekkel is közvetlen kapcsolatban állnak, országszerte közel négyszázan töltik az OTP Bank bankfiókjaiban gyakorlati idejüket, sőt, külföldi leánybankjaikon keresztül külföldi egyetemek hallgatóit is fogadják.

Az OTP Bank Contact Centereiben Budapesten, Pécsett és Zalaegerszegen telefonos operátori ügyfélszolgálati pozícióban nagy számban foglalkoztatnak diákokat, akik tanulmányaik végeztével állásajánlatot kapnak.

A fentiek is jól mutatják, hogy érdemes már egyetem alatt akár gyakornoksággal, akár diákmunkával tapasztalatot gyűjteni, hiszen így egyenesebb út vezet az első diplomás állásig.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk