/eletstilus/valoban-aggodjak-ha-gyermekem-tobbszor-is-visszakerdez/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Valóban aggódjak, ha gyermekem többször is visszakérdez?

Link másolása

hirdetés

Fül-orr-gégészeti rendelésre gyakran jönnek szülők, azzal a panasszal, hogy óvodás korú gyermeküknek az utóbbi időben szinte folyamatosan tátva van a szája, szipog, orruk szinte mindig szörtyög, főként este lefekvés után köhög. Ezen a panaszok mellett aggódó édesanyák és édesapák arról számolnak be, hogy a gyerekek figyelmetlenek, gyakran visszakérdeznek, ha szólnak hozzájuk, illetve nagyobb hangerőn hallgatják a mesét.

Sok pici gyermek felnőtt férfiakat megszégyenítő hangossággal horkol, alvás közben légvétele kimarad, esetleg többször is felébred, felriad álmában. A gyermekeknél eleve szűkebb felső légút területén jelentős problémákat okozhat az orrmandula megnagyobbodása. Az alábbiakban Dr. Móri István Péter, az Árvai-Barta MED fül orr gégész szakorvosának cikkét olvashatják.

Az orrmandula (adenoid, tonsilla pharyngealis) a lágyszájpad mögött és fölött az orrgarat boltozatában helyezkedő, tok nélküli páratlan nyirokszervünk. Az orrgaratba nyílnak a hátsó orrnyílások (choana), illetve innen indul az orrgaratot a középfüllel összekötő szellőztető rendszer, a fülkürt. A Waldeyer féle nyirokgyűrű részeként az orrmandulának szerepe van a kórokozókkal szembeni védekezésben. Kisgyermek korban szinte az egyik leggyakrabban jelentkező panaszok az orrmandula megnagyobbodás okozta kórállapotok.

Megnagyobbodott orrmandula részben, vagy egészében lezárhatja a hátsó orrnyílás kimenetet, nehezítve az orrlégzést, kialakítva egyúttal orrváladék pangását és ezzel akut, vagy idült orrmelléküreg gyulladást okozhat. Akadályozza a fülkürtön át történő dobüregi szellőzést. A fülkürt tartós szellőzési zavara gyakran idült savós középfülgyulladáshoz, vagy idült gennyes cholesteatomás középfülgyulladáshoz vezethet.

A gyermek rosszabbul hall, gyakran visszakérdez. A halláscsökkenés miatt a gyermek beszédfejlődése, értelmi fejlődése megtorpan, hiszen azáltal, hogy a hallás megromlik, kevesebb információ jut el hozzá. Megnagyobbodott orrmandula esetén a gyermek szinte folyamatosan náthás, főleg éjszakánként a lecsorgó váladék miatt krákog, köhög. A lecsorgó váladék az alsóbb légutak megbetegedését (légcső-, hörgőhurut) is eredményezheti.

hirdetés

A nagy orrmandula alváskor légzéskimaradást is előidézhet. Az alvási légzéskimaradások miatt a normál alvási folyamat ismétlődően elakad, mikroébredések jelentkezhetnek. A gyermek alvása nem pihentető, vér oxigén ellátottságának csökkenését, nyugtalan alvást, következményesen fáradtságot, figyelem és koncentrációs nehézséget, fokozott ingerlékenységet, fejfájást, hyperreaktivitást, az iskolai teljesítményben való visszaesést eredményezhet. A tátott szájjal való légzés miatt a torok kiszárad, a gyermek fogékonyabb lesz a légúti fertőzésekre.

Orrmandula megnagyobbodás tünetei:

- Nyitott szájjal való légzés

- Nagyfokú horkolás, esetleg légzéskimaradásos alvás (alvási apnoe)

- „Adenoid arc” (bamba arckifejezés, nyitott száj, elsimult orr alatti redő, behúzott orrszárny, kiálló felső metszőfogak)

- Megnagyobbodott állkapocsszögleti és tarkótáji nyirokcsomók

- Nasalis (orrhangzós) beszéd

- Fülbetegségek: vezetéses halláscsökkenés, visszatérő középfülgyulladások

- Orr és orrmelléküreg gyulladások

- Fogazat elváltozásai: gótikus szájpad, felső metszőfogak előreállóak

- Légutak megbetegedései: gégegyulladás, légcsőhurut, hörgőgyulladás

- Más szervi elváltozások: lapos mellkas, előrehajló vállak, testi fejlődési visszamaradottság.

- Szellemi fejlődésben visszamaradottság

Orrmandula megnagyobbodásának kezelése

Megfázásokat kísérő átmeneti gyulladásos orrmandula okozta panaszok nasalis steroid és anthistamin adásával olykor megszűntethetők. A hosszabb ideje panaszt okozó orrmandula megnagyobbodás egyetlen célravezető megoldása az orrmandula eltávolítása (adenotomia), amit minden esetben altatásban végeznek. A szájat szájterpesszel tartjuk nyitva, amely részben az elülső fogakon, a nyelven, részben egy, a testtől független fémvázon támaszkodik. Az orrmandulát speciális vágóeszközzel /adenotom/ távolítjuk el szájon át, a vérzéscsillapítás tamponnal, kivételesen elektromos eszközzel történik. Amennyiben az orrmandula megnagyobbodást a tartós fülkürt szellőzési zavar kapcsán kialakult idült savós középfülgyulladás kíséri, akkor az orrmandula műtéttel egy lépésben operációs mikroszkóp ellenőrzése mellett a dobhártyán kis metszést ejtve a dobüregből a váladékot leszívják, és szellőztető csövecskét ültethetnek be.

A műtét után, esetleg minimális torokfájás jelentkezhet. A műtét napján a gyermeket a kórházban tartják, de a másnap már hazamehet. A műtétet követő időszakban fontos a gyermeket 7-10 napot otthon tartani az esetleges fertőzések elkerülése érdekében. A sebgyógyulás időszakában (ami hozzávetőlegesen 10 nap - 2 hét) az utóvérzés megelőzésére kímélő életmódot, pihenést kell tartani. Ilyenkor a gyermek tartózkodjon a szaladgálástól, sportolástól nagyobb erőkifejtést igénylő játékoktól. Forró nyári melegben nem tanácsos napra mennie. Ebben a kéthetes műtét utáni időszakban tilos előre hajtott fejjel hajat mosni, forró kádfürdőben fürdeni, orrot fújni. Amennyiben a dobhártyába szellőztető tubus is beültetésre került, akkor amíg a tubus ki nem kerül a gyermek fülét víz nem érheti.

Természetesen alapos mérlegelést követően, csak indokolt esetben kell az orrmandula műtétet elvégezni. Tudnunk kell, hogy az orrmandula műtét szövődményeitől félve problémákat okozó megnagyobbodott orrmandula való esetleges aggódó szülői ragaszkodás, rengeteg veszélyt hordozhat magában.

Ha az orrmandula megnagyobbodás okozta fenti tünetek, panaszok fennállnak, de az indokolt műtét elutasítása miatt a nagy orrmandula továbbra is bennmarad idült középfülgyulladások különböző formái alakulhatnak ki, melyek különböző mértékű halláscsökkenéssel járhatnak, kezelésük gyakran csak nagyobb műtéttel lehetséges, de még így is maradandó halláskárosodáshoz vezethetnek. Krónikus felső légúti és orrmelléküreg-gyulladás, súlyosbodó asthma és krónikus hörghurut alakulhat ki. Az alvászavar, az alvás alatti oxigénhiány és a halláscsökkenés figyelmetlenséghez, rosszabb óvodai/iskolai teljesítményhez vezethetnek. A tartósan gátolt orrlégzés az arckoponya fejlődési rendellenességéhez, bamba arckifejezés kialakulásához vezet. A gyakori fertőzések gyakran súlybéli elmaradást is okoznak a gyermeknél. Ezért, ha a gyermekünk orrlégzése tartósan rossz, figyelmetlen, gyakran visszakérdez jusson eszünkbe, hogy ennek hátterében megnagyobbodott orrmandula is állhat és mielőbb vigyük el fül-orr-gégészhez.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk