ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Utazás, élmények és egy bizonyos eseményen részvétel - a legfőbb bakancslistás terveink

A megvalósításukhoz pedig pénzre van leginkább szükségünk, de akaraterő és idő sem árt. Igaz, az egyes korosztályok véleménye azért eltér a kérdésben. Ez derül ki nemrég készített felmérésünk összesítéséből.

Link másolása

Emlékeztek a filmre Morgan Freemannel és Jack Nicholsonnal, amikor is ketten együtt azon mesterkednek, hogy mindenféle dolgot megélhessenek még, mielőtt feldobják a bakancsot? Igen, a Bakancslistáról van szó. Ha máshonnan nem, a népszerű filmből ismerős lehet a fogalom – amit a hétköznapokban tágabban értelmezünk. Például rámondjuk egy nyaralási helyszínre, egy étteremre, vagy akár egy nyelv megtanulására, hogy bakancslistás.

Nemrég egy kérdőívünkben - amelyet a Mastercard megbízásából készítettünk - pont arra voltunk kíváncsiak, hogy számotokra mi bakancslistás, és mit gondoltok, miért nem könnyű megvalósítani a listára került terveket.

Bakancslista márpedig kell – de nincs határidőhöz kötve

Nem tévedünk, ha azt mondjuk, hogy foglalkoztat minket a bakancslista gondolata, hogy összegyűjtsük azokat a dolgokat, amiket mindenképpen szeretnénk megélni, megszerezni, megosztani.

A kérdőívre válaszolók csaknem felének, 45%-ának ugyanis van már bakancslistája, 45% pedig már gondolkodott rajta, hogy kellene, hogy legyen.

Ugyanakkor a nagy többség (58%) nem köti konkrét időponthoz a bakancslista összeállítását, tehát nem gondolják azt, hogy csak azért, mert elkezdődik egy új év, mindjárt listát kellene írni, vagy mert betöltöttek egy újabb életévet, át kellene gondolni, mire is vágynak még az életben.

A legfőbb bakancslistás vágyak: utazás, élmények, eseményen részvétel

A legérdekesebb kérdés talán, hogy milyen típusú vágyak szerepelnek a bakancslistákon. Mindenki több választ is megjelölhetett, mivel vélhetően többféle dolog került a listájára is.

Magasan az első helyen végzett az utazás – 89%-kal. Másodikként követi a sorban az élmények gyűjtése (62%), majd jócskán leszakadva harmadik helyen a valamilyen eseményen való részvétel (35%) következik.

Csak 1%-kal maradt le a dobogóról, hogy megtanuljunk valami újat (34%), ötödik lett a sorban azt, hogy megkóstoljunk valamit (25%).

Érdekesség, hogy a fiatalabbak – a 19-35 éves korosztály – és a diplomások a harmadik helyen említik egyértelműen azt, hogy valami újat megtanuljanak, fontosabb számukra ez a lehetőség, mint a többi demográfiai csoportnak.

A vágyak jó eséllyel valóra válnak – már ha van hozzájuk elég pénzünk, akaraterőnk és időnk

A felmérésben résztvevők elég optimisták, vagy legalábbis reális célokat fogalmaznak meg, mert csaknem kétharmaduk (62%) lát esélyt arra, hogy a bakancslistás tervei megvalósuljanak. A 19-35 évesek még bizakodóbbak, náluk 66% bízik a vágyak valóra válásában.

Talán azért is ez a kincstári optimizmus, mert tudjuk, hogy semmi sem adnak ingyen, meg kell küzdeni a dolgokért. Na de mire is van szükség a terveink megvalósításához? Első helyen egyértelműen a pénzt nevezték meg legtöbben, míg második helyre az akaraterő került, csak ezt követi harmadik legfontosabb tényezőként az idő.

A férfiak és a diplomások lehetnek különösen elfoglaltak, mert ők az időt előrébb rangsorolták, közvetlenül a pénz után. Ugyanakkor az 55 felettiek a maguk bölcsességével azt állítják, hogy az akaraterő a legfontosabb, a pénz majd csak utána következik.

Harmadik helyre viszont nem az időt tették, hanem a motivációt.

Ha nincs pénz, az álmok maradnak a listán?

Ha pozitívan is állunk a terveink megvalósulásához, azt azért világosan látjuk, hogy gördülnek elénk akadályok. Hogy mifélék? Első helyen a pénzt nevezték meg a legtöbben – mármint annak hiányát. Különösen a 19-35 év közöttiek érzik ezt így, ebben a csoportban 87% helyezte első helyre a pénzt, mint lehetséges akadályt. Második számú akadályozó tényező az idő, harmadik pedig az akaraterő.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ha esetleg hirtelen rendelkezésre állna nagyobb összeg, akkor mennyire gyorsan sikerülne valami kihúzni a bakancslistáról – azaz megfelelő mennyiségű pénz birtokában mennyire gyorsan tudnánk megvalósítani rég dédelgetett terveink közül legalább egyet.

A válaszolók csaknem negyede (24%) 1-2 hónapon belül tudna valóra váltani egy álmot, ha lenne elég pénze, míg minden hatodik közülük (16%) már akár holnap.

A válaszolók közül pedig majdnem minden ötödik (19%) – sőt, a 19-35 évesek között minden negyedik (26%) – élne egy egyszerűen felvehető kölcsön lehetőségével, ha azzal megvalósíthatja valamelyik bakancslistás álmát.

Hogy a pénz ne legyen akadálya a tervek megvalósításának - van megoldás: részletezz!

"A szolgáltatás nagy előnye, hogy olyan termékeket és szolgáltatásokat is kifizethetünk részletekben, melyekre a klasszikus áruhitelezés nem nyújt megoldást. Régóta vágyott utazásra, ha lecserélnénk megunt bútorainkat, vagy, ha egy orvosi, szépészeti beavatkozásra van szükségünk. Fogorvosnál, magánrendelőben is fizethetünk részletre, vagy megrendelhetünk vele akár lakásfelújítási munkákat" - mondta Pagonyi Adrienn, a Mastercard részletfizetési megoldásaiért felelős vezetője.

További részletek ITT elérhetők.

A cikk a Mastercard támogatásával készült.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Disney-figurák, amelyek a leggyakrabban ihlették meg az amerikai szülőket a névadásban
Az újszülötteket sem kíméli a mozi hatása: nevük gyakran egy divatos figurát idéz.

Link másolása

E jelenség nem új, még Magyarországon sem. Csak két példa: az 1960-as évek közepén az egyik legnépszerűbb női név a Tímea volt, miután 1963-ban bemutatták a Jókai-regényből készült Aranyember című filmet. 1996-ban a legnépszerűbb férfinév az Ádám volt – ekkor volt a népszerűsége csúcsán a Szomszédok teleregény, a Kulka János alakította Mágenheim Ádám doktorral. Amerikában a Disney-film figurái évtizedek óta töltenek be fontos névadó szerepet, és minden újabb mesehős számíthat a szülőkre.

Például a Jégvarázs 2013-as bemutatója után az Elsa név újszülött viselői (így hívták benne a királynőt) megkétszereződtek az előző évhez képest, számuk 566-ról 1138-ra nőtt. 2016-ban a Moana (magyarul Vaianaként ismerjük) bemutatója is megdobta ezt a ritka nevet, 18-ról 56-ra nőtt a számuk egy év alatt.

A Huffington Post az amerikai társadalom-biztosítási igazgatóság adatai között azt kutatta, hogy milyen egyéb Disney-figurák szerepelnek a születési anyakönyvi kivonatokban. És bár lehetnek e névadások mögött más ihletések is, a Disney-kapcsolat mindig ott van.

A lap összesen 31 Disney-kötődésű babanevet talált a 2016-os névadások között.

Abban az évben a pálmát Aurora hercegnő vitte el a Demónából: 3963 kislány kapra az ő nevét.

Jázminná az Aladdinból 2625-en lettek, Giselle-é a Bűbájból 1457-en. Különös sorsa volt az Ariel névnek: a Kis Hableány után 2177-en kapták meg ezt a nevet, de 577 fiú is Ariel lett – tekintettel arra, hogy ez a név mindkét nemben használatos.

ariel és sebastian

Esmeraldák a Notre-Dame-i toronyőrből 864-en lettek, továbbra is jól tartotta magát az Elsa 476-tal, kettővel megelőzve Tianát, A hercegnő és a béka hősnőjét. Belle, a Szépség és a Szörnyetegből már csak 291 családnak tetszett. A Wendy név többszörös kötődésű is, hiszen így hívják a Hazatérő harcos főszereplőjét és Peter Pan barátnőjét is. (328). Merida hercegnőt 101 házaspár látta meg babájában.

A fiúnevek között Sebastian aratott: 10.249 gyermeket neveztek el az emberfejű rákról.

Arielt követően Gus a legkedveltebb (202), de még az olyan régebbi figurák, mint Simba, az Oroszlánkirály (11), Aladdin (9) és Maugli (5) is tovább élhetek kis amerikaiak testében.maugli

A legklasszikusabb Disney-figurák közül egyedül Minnie, Mickey egér kedvese tartja a frontot, 65 „utóddal”. Arról nem szól a fáma, hogy a 2016-os elnökválasztás után miként alakult a Donald név kedvelése…

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk