hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Új szavakat vezettek be az „anya” és az „anyatej” helyett több angliai kórházban

Az új irányelvek főleg a transznemű és nonbináris embereket támogatják.
Címkép (illusztráció): Bokskapet/Pixabay - szmo.hu
2021. február 10.

hirdetés

Nemsemleges nyelvhasználatot vezetnek be a Brightoni és Sussexi Egyetemi Kórházakban, hogy támogassák a náluk szülő transznemű és nonbináris (se nem férfi, se nem nő) embereket - írja a Daily Mail.

Ennek értelmében ezentúl például a "nő" helyett a "nő" vagy "személy" kifejezést kell használni, az "anyatej" ezentúl "emberi tej" lesz, az "anya" helyett pedig "szülő szülőt" kell mondani az egységbe tartozó kórházakban.

Ezeket a szavakat a kommunikációban és a dokumentumokban, vagyis szóban és írásban is alkalmazni kell. Amikor viszont az orvos vagy a szülész egyedül van a pácienssel, továbbra is használhatja a megszokott szavakat és hivatkozhat rá a nőre nőként.

Az új irányelvekről szóló dokumentumban azt is kiemelik, hogy

a kórházi személyzetnek nem kell teljesen elhagynia az anyaságra utaló szavakat, de többször kell "befogadóbb" szavakat és kifejezéseket használniuk. Ezzel az a céljuk, hogy segítsék a hátrányosabb helyzetben lévőket és az egészségügyi ellátásban tapasztalható egyenlőtlenségek megszűnését. Ezért nem száműzik például a "nő" szót sem, hiszen a nők is gyakran hátrányos helyzetbe kerülnek az egészségügyben, csakúgy mint a transznemű és a nonbináris emberek.

Bár hivatalos adatokat nem vezetnek erről, kutatások szerint Brighton és Hove lakosságának közel 10 százaléka az LMBTQ+ táborát erősíti saját bevallása szerint. A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal becslései szerint az Egyesült Királyságban kb. 200-500 ezer transznemű él.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk