ÉLET-STÍLUS

Többen halnak meg anorexiában, mint depresszióban

A BioTechUSA női inspirációs versenye, a Lifestyle Day minden évben egy fontos egészségügyi problémára hívja fel a figyelmet, melyet a cégcsoport nemcsak adománnyal, de kiterjedt edukációs és figyelemfelhívó kampánnyal is támogat. Idén az evészavar került fókuszba. A téma kapcsán beszélgettünk Dr. Babusa Bernadettel, klinikai szakpszichológussal, megszólaltattunk korábbi érintett versenyzőket, és megkértük Dr. Pintér Dániel Gergőt, hogy mutassa be a BioTechUSA felelősségvállalási és edukációs stratégiáját.

Link másolása

A BioTechUSA női inspirációs versenye, a Lifestyle Day minden évben egy fontos egészségügyi problémára hívja fel a figyelmet, melyet a cégcsoport nemcsak adománnyal, de kiterjedt edukációs és figyelemfelhívó kampánnyal is támogat. Idén az evészavar került fókuszba. Ez egy súlyos, ugyanakkor kezelhető mentális betegség, amely kortól, nemtől, testalkattól függetlenül bárkit érinthet, gyakran hosszú évekig rejtetten.

A cégcsoport a legrégebben működő hazai felnőtt evészavar-központot, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus Szakrendelőjét támogatta. A kampányban szakértőként működött közre Dr. Babusa Bernadett klinikai szakpszichológus, adjunktus, aki tizenöt éve foglalkozik az evészavarok különféle formáival, amelyeken belül kiemelt figyelmet fordít az evészavarok és a testedzés kapcsolatára. A téma kapcsán beszélgettünk Dr. Babusa Bernadettel, megszólaltattunk korábbi érintett versenyzőket, és megkértük Dr. Pintér Dániel Gergőt, hogy mutassa be a BioTechUSA felelősségvállalási és edukációs stratégiáját.

Komplex tényezők és krónikus betegségek

"A fiatal magyar nők 3%-a érintett az evészavarok valamilyen súlyosságú formájában. Az evészavar kialakulásához arra fogékonynak, hajlamosnak is kell lenni, amiben több tényező is szerepet játszhat, például genetikai tényezők, vagy korábbi túlsúly. Külön kiemelném a bántalmazást, mint kockázati tényezőt, amely lehet szexuális, fizikai vagy érzelmi. A szexuális visszaélés például az evészavarban szenvedő nők egynegyedét érinti. Az anorexiával járó kóros soványság kapcsán a női jellegek eltűnnek, így a test kevésbé lesz szexuális értelemben vonzó, ezáltal csökken az esélye, hogy ismét szexuális bántalmazás áldozatául essen a beteg.” – beszélt a betegség kialakulásának lehetséges okairól Dr. Babusa Bernadett, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet adjunktusa. Az evészavarok akár hosszú évekig, évtizedekig is eltarthatnak. Minél tovább marad kezeletlen, annál rosszabb a prognózis és annál hosszabb ideig tart a felépülés folyamata. Ezért is fontos, hogy minél hamarabb professzionális segítséget kapjanak az érintettek.

A betegségek kialakulásában a családi tényezőknek szintén szerepe lehet, a tanult minták fontosak, így az evés önjutalmazásra vagy önmegnyugtatásra való használata gyakran már gyerekkorban felfedezhető. Ilyen például a szülői túletetés vagy étellel való jutalmazás, illetve a kisgyerek étellel való megnyugtatása és figyelemelterelése a kellemetlen érzéseiről. “Az evészavaros páciensek gyakran számolnak be az ételekhez és az evéshez köthető gyermekkori érvénytelenítő környezetükről. Például elhízás esetében gyakran hallani a páciensektől, hogy nem érzékelik a jóllakottságot, ezért hajlamosak túlenni magukat. Emögött az a gyermekkori tapasztalat húzódhat meg, hogy a szülő rendszeresen elutasította, érvénytelenítette a jóllakottság érzését. Az evészavart valamilyen kiváltó tényező szokta elindítani, ami lehet egy megterhelő életesemény, például egy csalódás vagy kudarc, melyekkel a megküzdési készségek hiányában nem tud hatékonyan megbirkózni az érintett. Ilyen esetekben a test és az evés felletti fokozott kontrollal próbálják meg visszaszerezni az életük irányítását.” - mesélte Dr. Babusa Bernadett.

“Ha így folytatod, meg fogsz halni!” - ezzel szembesítette Valentinát az iskolaorvos, miután az éhezéstől rosszul lett egy testnevelésóra alkalmával.

Depresszió, felborult hormonrendszer, elmaradt menstruáció, félelem, önutálat. Csupán 32 kg volt a 158 cm-es magasságához, a haja tincsekben hullott, már jártányi ereje is alig maradt, nehezére esett a tanulás, a legalapvetőbb dolgokat is alig értette. Rájött, muszáj lesz változtatnia.

A fokozott közösségi média használat és a celebritásokkal való összehasonlítás a saját testtel való elégedetlenséghez vezethet, ami az evészavarok ismert kockázati tényezője. Szintén gyakori kiváltó tényezők a kortársak csúfolódásai, a testtel kapcsolatos megszégyenítések. A testszégyenítés általában a túlsúllyal van összefüggésben, fiúk esetében azonban gyakori az is, hogy azok esnek áldozatául, akik a kortársaiknál később kezdenek el érni.

A betegség hosszú távú fennmaradásában további tényezők nevezhetők meg, mint például az evészavar következményeként kialakult depresszió és elszigetelődés. Az evészavar a családon belül is változásokat képes elindítani, így nem ritka például, hogy fokozott szülői konfliktus vagy válás esetén a betegség miatt jobban egyetértenek a szülők, félreteszik a konfliktusaikat, ilyen szempontból az evészavar „tartja össze” a családot.

Társadalmi párbeszéddel az evészavar ellen

„A hazai egészségügyi rendszer támogatása során igyekszünk megtalálni azokat a komplex megoldásokat, melyek nem kizárólag a kórházi dolgozók munkáját, immunvédelmét, a betegek felépülését vagy az intézmények felszerelését segítik, hanem nagy hangsúlyt fektetünk az egészségmegőrzéssel kapcsolatos ismeretek közérthető átadására és a prevencióra is. Vállalatunk folyamatosan keresi azokat az értékteremtési lehetőségeket, amikor nemcsak adhat, de társadalmi párbeszédet is kezdeményezhet. Kampányaink során nagyon sok olyan személyes történettel találkozunk, ahol az illető életében korábban jelen volt az evészavar, vagy éppen a súlya, alkata, külseje miatt érte hátrányos megkülönböztetés és számára a tudatos táplálkozás, a sport segített lelkileg megerősödni és a gyógyulás, önelfogadás, egészséges testkép felé vezető útra lépni. A BioTechUSA hatalmas követőtáborával százezreket ér el, ezért is érezzük felelősségünknek a témával kapcsolatos edukálást. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy olyan patinás intézménnyel működhettünk együtt, mint a Semmelweis Egyetem, akivel közös kampányban hívhatjuk fel a figyelmet az evészavarok kezelésének fontosságára, és akik a támogatásunkból egy hazai szinten egyedülálló projektet valósítanak meg.” - mondta el Dr. Pintér Dániel Gergő, a BioTechUSA vállalati kommunikációs és CSR vezetője. A cégcsoport társadalmi felelősségvállalási programjának éves keretösszege 100 millió forintos nagyságrendű, amelynek legfontosabb pillére a hazai egészségügyi intézmények és különböző egészségügyi célok támogatása.

A testedzés szerepe az evészavarokban

A rendszeres testedzés jótékony hatással van a fizikai és a mentális egészségre is. Csökkenti a depressziót, a szorongást, növeli az önértékelést és javítja az alvásminőséget. Mindamellett, hogy a rendszeres testedzés alapvetően egészséges tevékenységnek számít, vannak olyan formái, melyek egészségkárosító következményekkel járhatnak. Kényszeres testedzés esetében a sportolással járó öröm elveszik, csak a belső feszültség vagy a bűntudat leküzdése érdekében sportolunk. “A sport akkor jó, ha megtaláljuk az optimális szintjét, valamint a személyiségünkhöz legközelebb álló mozgásformát, ami egyfajta feltöltődést jelent számunkra és hosszú távon is életünk szerves részét képezheti. Lényeges továbbá az is, hogy az evészavarnak vannak olyan formái, amikor nem javasolt a sportolás. Ilyen például az anorexia, mely esetében a sportolással járó fizikai megterhelés veszélyes lehet, rosszullétek, ájulások léphetnek fel. Klinikailag veszélyeztető állapotban a sportolás és az intenzív testedzés akár életveszélyes is lehet.” - hívta fel a figyelmet Bernadett.

Eszter 17 éves volt, amikor egy térdműtét miatti hosszú lábadozás során annyira félt attól, hogy el fog hízni, hogy elkezdett nem enni, később pedig edzésekre járt. Ennek hatására annyira legyengült, hogy már rendszeressé váltak az életében a rosszullétek. Ájulás az iskolában, vonaton, de mégis csak az lebegett a szeme előtt, hogy minél vékonyabb legyen. Ahogy viszont egyre jobban akarta, annál rosszabbul lett...

Hazai szinten egyedülálló projekt az evészavarok gyógyításában

A BioTechUSA Lifestyle Day női inspirációs verseny minden évben egy fontos egészségügyi problémára hívja fel a figyelmet. A cégcsoport idén a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus Szakrendelőjét támogatja, amely a legrégebb óta működő felnőtt evészavar-központ Magyarországon. A kampány időszaka alatt a fogyasztók is segíthettek és a webshopon tetszőleges összeggel egészíthették ki a vásárlásukat. A BioTechUSA további 5 millió forint készpénz adománnyal kiegészítve juttatta el az intézmény számára az így befolyt összesen 5 466 388 Ft összeget.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus Szakrendelőjének munkatársai jelentős kutatási eredményeket is publikálnak az evés és a testképzavarok témájában. Ebben a műhelyben született Dr. Túry Ferenc professzor vezetésével az első önsegítő kézikönyv a betegek és hozzátartozóik számára.

"A BioTechUSA jóvoltából ezt az önsegítő kézikönyvet tesszük most online, interaktív formában hozzáférhetővé az érintettek számára. A projekt egyik alapeleme egy evészavarokkal kapcsolatos információs és pszichoedukációs online platform, ahol az evészavarok különféle formáiról, hátteréről és a kezelési lehetőségekről szóló információs anyagok érhetőek el, valamint a szülőknek, tanároknak és sportedzőknek szóló útmutatók találhatóak meg. A projekt másik része az evészavarok családszempontú kezelésének online önsegítő programja, mely az evészavarral küzdők és családjuk számára készülő ingyenes 10 lépéses online útmutató. Olyan témaköröket dolgoz fel, melyek fontos ismeretbeli és gyakorlati információkat nyújtanak az evészavarokkal kapcsolatosan, segítenek az evészavaros tünetek kezelésében, a családi feszültségek csökkentésében és az evészavar kapcsán felborult családi egyensúly helyreállításában” - ismertette Dr. Babusa Bernadett.

Úttörő technológia a testképzavar gyógyításában

Az önsegítő kézikönyv digitalizálása mellett virtuális valóság szemüvegeket fognak vásárolni egy speciálisan az evészavaros betegek számára kifejlesztett szoftverrel együtt, ami egy újfajta kiegészítő terápiás eszköz lehet az evészavarok kezelésében. A specifikus program segítségével létrehozható a páciens avatárja, mellyel pontosan beállítható, hogy milyennek érzékeli a saját testét. Emellett a számára ideálisnak tartott testalkatot is megalkothatja, ezzel párhuzamosan a terapeuta is elkészíti a páciens sziluettjét, így lehetősége nyílik a kettő összehasonlítására. “A VR szemüveghez kapcsolható biofeedback eszköz a galvános bőrellenállást méri, ami a páciens szorongásszintjét mutatja meg. Ezek a virtuális térben létrehozott avatárok lehetővé teszik a súlygyarapodással és a testtel kapcsolatos szorongások csökkentését. Egy másik evészavar specifikus virtuális környezet pedig az ételekkel és az evéssel kapcsolatos félelmek, hibás feltételezések és szorongások csökkentésében, továbbá a negatív automatikus gondolatok azonosításában és módosításában segíthet.” - tette hozzá a szakértő.

Az anorexiának nagyobb a halálozási aránya, mint a depressziónak

Az anorexia nervosa vezető tünete a kóros soványság, de ennek ellenére a betegek rettenetesen félnek attól, hogy el fognak hízni, így sok esetben kényszeres, hosszas és intenzív testedzéseket végeznek, akár az éjszaka közepén. Az anorexiás betegek esetében jellemző, hogy a saját test észlelése zavart szenved, testképzavar alakul ki, aminek következtében nem tudják helyesen megítélni a saját testük alakját, súlyát.Az anorexia egyik jellemző tünete a betegség tagadása, mely rendkívül veszélyessé teszi ezt az állapotot. Az összes pszichiátriai betegség közül az anorexiának a legnagyobb a halálozási aránya. A kialakulása után 10 évvel a betegek 8%-a, 20 évvel pedig a betegek 20%-a hal meg komoly testi szövődményekben. A testi szövődmények sokfélék lehetnek, például szív-érrendszeri betegségek, szívritmuszavar, mely akár hirtelen halálhoz is vezethet vagy máj- és/vagy vesefunkciós, illetve ionháztartásbeli zavarok.Isabelle Caro francia modell és a „No Anorexia” kampány arca tinédzser kora óta küzdött az anorexiával. A betegség következtében az immunrendszere olyan mértékben alulműködött, hogy 28 éves korában tüdőgyulladás következtében meghalt. Az anorexiából való felépülés azonban nem lehetetlen, jól példázza ezt Lily Collins amerikai színésznő esete is, aki az evészavarból való felépülése után évekkel később egy anorexiás lányról szóló film főszerepét is eljátszotta.A bulimia kontroll nélküli falásrohamokat, illetve az azt követő kompenzáló eljárásokat – mint például önhánytatást, hashajtózást, koplalást vagy túlzásba vitt testedzést – jelenti. Jellemzően fiatal felnőttkori, a 17-25 éves korosztályt érintő betegség. A bulimiában érintettek önértékelésében túl nagy hangsúlyt kap a testsúly és az alak, tévesen úgy gondolják, hogy a boldogság egyetlen útja a vékonyság. A falásrohamok alkalmával a beteg olyan mennyiségű, jellemzően magas kalóriatartalmú ételt képes megenni, amit más ember hasonló időtartam alatt nem tudna. A falásroham után következő diétázás vagy koplalás során nagymértékű szénhidrát sóvárgás alakulhat ki, mely újabb falásrohamhoz vezethet. A bulimiás betegek 80%-a nem részesül kezelésben. A betegség szintén súlyos szövődményekkel jár. Az extrém mértékű önhánytatás következtében gyomorrepedés és nyelőcsővérzés alakulhat ki. A gyomorból a szájba bejutó gyomorsav lemarja a fogzománcot, a fogak elvékonyodnak, szuvasodnak. Az önhánytatás következtében reflux alakulhat ki, illetve súlyos következménye az elektrolitháztartás felborulása miatt kialakuló szívritmuszavar. A diétázás, koplalás, illetve a túlzásba vitt hashajtóhasználat következtében felléphet a kiszáradás veszélye is. Talán a legismertebb ember, aki maga is bulimiával küzdött, Diana hercegnő volt, aki miután nyilvánosan is felvállalta az evészavarát, igyekezett segíteni a betegség elleni küzdelmet. A betegség krónikus voltát jól mutatja a híres fitneszguru Jane Fonda esete, aki 30 éven keresztül küzdött bulimiával, mikor úgy döntött, hogy ideje a gyógyulás útjára lépni.

A falászavar esetében szintén falásrohamok állnak fent, viszont nincsenek kompenzáló viselkedésformák utána, így a falászavarban szenvedők közel 50%-a túlsúlyos vagy elhízott. A betegség következményeként itt is nagymértékű szégyenérzet és bűntudat szokott kialakulni az érintettekben. Ez a férfiak körében leggyakrabban előforduló evészavar típus, a betegek 40%-a jellemzően férfi. Megjegyzendő továbbá, hogy a magyar népesség 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízás gyakorisága eléri a 20%-ot hazánkban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Melyik testrészedet mosod meg először fürdéskor? Sokat elárul rólad a válasz
Gondold végig, és nézd meg, valóban igazak-e rád ezek a jellemzők!
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Megfigyelted már, hogy amikor fürdesz, a tested melyik részén kezded a tisztálkodást? Ha nem, akkor érdemes, mert sokat elárul arról, milyen ember vagy - legalábbis egy kameruni író, coach szerint, aki a TikTokon tett közzé egy videót erről.

• Ha az arcodat mosod meg először, amikor a zuhany alá állsz vagy a kádba ülsz, akkor sokat törődhetsz azzal, mit mondanak és gondolnak rólad mások.

• Ha a karoddal és a lábaddal kezded a fürdést, azt azt jelenti, hogy nagyon szerény, alázatos, dolgos ember vagy. A végtagok ugyanis az erőt és az ellenállóképességet szimbolizálják. De az is jellemző rád, hogy nagyon beszédes vagy, jól ki tudod fejezni magad.

• Ha a nemi szervedet az első, akkor valószínűleg visszahúzódó, szégyenlős vagy, és azt is jelentheti, hogy nincs elég önbizalmad, és nehezedre esik kiállni magadért. Ugyanakkor az is elmondható rólad, hogy gondoskodsz arról, hogy a körülötted lévő emberek jól érezzék magukat.

• Ha a mellkasodat mosod meg először, az azt jelzi, hogy jól érzed magad a bőrödben, gyakorlatias és független ember vagy. Jellemző rád még, hogy ambiciózus vagy, és másokat is arra ösztönzöl, hogy tegyenek a céljaikért.

• Ha hajmosással indítasz, az azt jelentheti, hogy a rend és a fegyelmezettség megszállottja vagy. Gyakorlatias vagy és mindenről határozott véleményed van.

• Ha a nyakaddal és a válladdal kezdesz, akkor minden bizonnyal nagyon szorgalmas, hiszen ezek azok a testrészek, amelyekre a leginkább hatással van a stressz. És valószínűleg azért stresszelsz, mert mindig hajtod magad, és túl sok terhet veszel a válladra. Azt is elmondható rólad, hogy versengő típus vagy, és mindig te akarsz lenni a falkavezér.

• Ha a hátadat mosod meg elsőként, az azt bizonyítja, hogy gyakran nézel a hátad mögé, vagyis nehezen tudsz megbízni emberekben, és nem engedsz be könnyen idegeneket az életedbe. Ennek oka egy múltbéli traumatikus élmény is lehet.

Bernice Angoh videóját már közel 900 ezren látták és 63 ezernél is több lájkot kapott. A legtöbben azt írták, hogy hajmosással szokták kezdeni a zuhanyzást, és nem is gondolták, hogy ez nem mindenkinek evidens. Mások pedig olyan testrészüket mossák meg először, amelyekről nem volt szó a videóban, például a hasukat, a hónaljukat vagy a talpukat. A kommentelők közül többen is magukra ismertek a jellemzésekben.

@iam_magic9♬ original sound - Mystic | Healer | Author


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
Kipróbáltuk, mennyit lehet spórolni a bevásárlásnál Tesco Clubcarddal
Hogy mennyit sikerült spórolni a kasszánál? A cikkben található kisfilmünkből kiderül!

Link másolása

Az infláció hatása otthonainkba is beférkőzött, az energiaárak emelkedése mellett az élelmiszerekért is egyre többet kell fizetnünk. Szinte mindenki megérezhette, és tapasztalhatja is mindennap az egyre növekedő árak hatását.

Ilyen körülmények között különösen fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan takaríthatunk meg minél több pénzt a bevásárláson. Bizony az élelmiszereken is lehet spórolni, csupán meg kell találni a megfelelő módszert rá, hogy az embernek ne legyen hiányérzete.

A Tesco Clubcard programja pont ezt a célt segíti. Az áruház hetente több száz árucikket kínál kedvezménnyel a hűségkártyával rendelkezőknek, ez pedig jelentős megtakarítást jelent akár már a legkisebb bevásárlás esetén is.

Megkérdeztük tehát a Tescóban vásárlókat, hogy ők milyen tudatosan figyelik a Clubcard által nyújtott kedvezményeket. És hogy nekünk mennyit sikerült spórolni a kasszánál? Kisfilmünkből ez is kiderül!

„Tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi inflációs környezet milyen kihívásokat jelent a háztartásoknak, ezért is segítjük őket abban, hogy a lehető legkedvezőbb áron vásárolhassanak be. Clubcard-áras termékeinket sokan keresik, ezért is bővítettük ki ezen árucikkek körét, így lojális vásárlóink még tovább csökkenthetik kiadásaikat.

A Clubcard programban a vásárlók minden elköltött 100 forint után 1 pontot kapnak, amit az alkalmazásban akár azonnal utalványokra válthatnak. A Clubcard applikáció segítségével bárhol, bármikor könnyedén nyomon követhető a pontok és utalványok alakulása, és személyre szabott digitális kuponok is elérhetők vele. A nyugdíjasok pedig ezen felül minden kedden 5 százalék kedvezményt kapnak a vásárlásuk végösszegéből, ha használják hűségkártyájukat” – mondta Szilva Mónika, a Tesco-Global Zrt. vásárlási élményért felelős igazgatója.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
6 mindennapi dolog a lakásban, ami káros az egészségre
Talán nem is gondolsz rá, de az illatos és patika tisztaságú lakásnak bizony ára van.

Link másolása

A Pár perc az egészségért egy interaktív blog, ahol egészségügyi témákról és lelki problémákról olvashatsz, ahol közérthető nyelven írja le a szerző a betegségeket, illetve a lehetséges kiegészítő kezelések útmutatóként szolgálnak. A cél a betegség kialakulásnak megelőzése, ennek érdekében Szilvia az egészségre fókuszál, hogy ne akkor kezdj vele foglalkozni, amikor már baj van!

A jó illatnak ára van

A lakásunk levegője akár ötször szennyezettebb lehet, mint amit a szabadban lélegzünk be. És ne felejtsük el, hogy időnk nagy részét bent töltjük el. A levegő minősége nagy hatással van az egészségünkre, és bár a tüneteket nem azonnal érezzük, de évekkel később jelentkezhetnek.

A legtöbben szeretjük, ha otthonunkban friss, jó illat uralkodik, ezért előszeretettel alkalmazzuk a különböző divatos illat gyertyákat, diffúzorokat, lakás spray-ket, melyek sajnos károsak lehetnek az egészségre. Nyomokban tartalmaznak veszélyes vegyi anyagokat, bár elvileg kis mennyiségben, azért óva intenek a szakemberek attól, hogy túlzásba vigyük bármelyik használatát. Nem kell lemondanunk a kellemes illatokról, biztonságosan frissítsük fel otthonunkat természetes illóolajok használatával.

A konyha tele van műanyaggal

A műanyag tárolóedények gyakran tartalmaznak káros vegyi anyagokat, például BPA-t, melyek újra melegítéskor beszivároghatnak az ételbe. A (kemény és törésállóként forgalmazott) polikarbonát műanyag termékek, mint például az újra felhasználható vizes palackok szintén tartalmaznak BPA-t, ami növelheti a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Amikor csak lehetséges kerüljük a műanyagot, és válasszunk üveg tárolóedényeket vagy a rozsdamentes acél vizes palackokat.

Párásító berendezések

A párásító berendezések egészségesebbé teszik a levegőt, de lehet, hogy pont az ellenkezőjét érjük el vele, ha nincs megfelelően, rendszeresen tisztítva. A párásítóban idővel a penészgomba elszaporodhat, főleg ha víz marad benne, és a spórák szétszórodhatnak a levegőben. Naponta cseréljük ki a párásító vizét, használjunk desztillált vizet, tisztítsuk meg a gépet rendszeresen a gyártó utasítása szerint. Figyeljünk oda a szűrők cseréjére is.

Szivacsok

A mosogatószivacs olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella. Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a szivacsot két percig a mikrohullámú sütőben hagyjuk, akkor a baktériumok 99 százaléka elpusztult.

Matracok, kárpitok

A matrac a poratkák „melegágya”, mely allergiát és asztmát válthat ki. Az apró kártevők, amelyek az ember elhalt hámsejtjeivel táplálkoznak, szeretnek megtelepedni és befészkelni az ágyneműbe. A legfontosabb dolog a poratkák elleni küzdelemben, hogy a matrac felett legyen matracvédő huzat, az ágyneműt pedig gyakran cseréljük.

Fertőtlenítőszerek túlzott használata

A fertőtlenítőszerek elősegíthetik az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok szaporodását, emellett sok összetevőjük káros az emberi egészségre és a környezetre. A rutinszerű tisztítás nem igényel fertőtlenítést, egyszerű szappan és víz elegendő a legtöbb háztartási szennyeződés eltávolításához. Ecettel vagy szódabikarbónával pedig csodát lehet tenni.

Ha fontos számodra, hogy egészségesen élj és fokozott figyelmet fordítasz a megelőzésre, keresd a Pár perc az egészségért blogot a Facebookon is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
6 tipp, amivel csökkentheted a gázfogyasztásodat
Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan tudsz takarékoskodni vele!

Link másolása

Beköszöntött az ősz, és a távolba tekintve láthatod, hogy lassan, de biztosan lopakodik be az életedbe a fűtési szezon kezdete is. Érdemes tehát előre gondolkodni, hogyan tudnál csökkenteni a fogyasztásodon, hiszen soha nem volt még olyan drága a gáz a kontinensen, mint most. Cikkünkben ebben szeretnénk segíteni, összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan tudsz takarékoskodni vele!

1. Fontos a rendszeres karbantartás!

Sokan nem is gondolnák, de a nem megfelelően karbantartott fűtésrendszer is okozhat felesleges többletfogyasztást. Még most is érdemes szakembert keresned, aki átnézi fűtésrendszeredet, és elvégzi az évente ajánlott biztonsági ellenőrzést.

2. Hagyd szabadon a fűtőtest környékét

Ahhoz, hogy a fűtésed hatékony legyen, fontos, hogy a meleg egyenletesen tudjon körbe áramlani az egész szobában. Bár általában senki sem szokott a fűtőtest tetejére, vagy közvetlen elé, mellé pakolni semmit, egy túlzsúfolt szobában már könnyen előfordulhat, hogy akár egy nagyobb fotel kerül a radiátor elé. Egy nagyobb bútordarab akkor is akadályozhatja a meleg áramlását, ha nem közvetlenül a fűtőtest előtt van, ezért lehetőség szerint kerüld az ilyen eseteket.

 

3. Ha megoldható, használj kevesebb helyiséget

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy télen az egész családnak egy szobában kell laknia, de érdemes felülvizsgálni, mely helyiségek használatáról tudsz lemondani a téli hónapokban. Főként a nagy házakra jellemző, hogy tényleg minden tevékenység számára külön helyiséget tartunk fent. Ilyen például a dolgozószoba, amit, ha nem dolgozunk túl gyakran home office-ban, akkor télen felesleges fűteni. Erre az időre inkább tedd át munkaállomásodat a nappaliba vagy a hálószobába.

4. Cserélj nyílászárókat és szigetelj!

Természetesen a fenti praktikák azoknak hasznosak, akiknek nincs most lehetőségük hőszigetelésre vagy fűtéskorszerűsítésre, mindenképp érdemes azonban ezekről is szót ejtenünk, hiszen ezek az igazán hatékony módszerek a gázszámla csökkentésére. Ha választani kell, érdemes a nyílászárócserével kezdeni, már ezzel is rengeteg energiát megtakaríthatsz. Emellett a külső hőszigetelés, és a födémszigetelés is fontos lehet. A munkálatok megkezdése előtt azonban érdemes már kora ősszel, egy hűvösebb napon hőkamerás mérést is kérni!

5. Korszerűsítsd a fűtésedet!

Ha eddig konvektoros fűtésed volt, mindenképp érdemes fűtéskorszerűsítésbe fogni, de ha csak egy sima cirkó kazánnal rendelkezel, már akkor is sokat spórolhatsz, ha kondenzációs kazánra váltasz. A kondenzációs kazánok a fűtés során keletkező füstgázban lévő hőenergiát hasznosítják, ezért sokkal gazdaságosabbak, mint a hagyományos kazánok. A forró füstgázban lévő energiát egy hőcserélő segítségével nyerik ki, mégpedig a nevükhöz hűen úgy, hogy az eddig a kéményen keresztül szabadba távozó vízgőzt kondenzálják, lehűtik, miközben a hőenergiát a keringetett fűtővíznek adják át. Hatásfokuk ezáltal az eredeti fűtési rendszer megtartása (radiátorok, padlófűtés) megtartása mellett is akár 30-40 százalékkal jobb lehet egy régi, nem kondenzációs kazánhoz képest. Kombi üzemmódban képesek melegvizet adni önállóan, de indirekt tároló tartállyal és napkollektorokkal is képesek az együttműködésre.

Abban az esetben, ha alacsony energiaigényű, jól szigetelt házról van szó és közép-, vagy hosszú távban gondolkoznál, akkor a hőszivattyú a leggazdaságosabb választás. Egy levegő-víz hőszivattyú esetében akár ~40% os üzemeltetési költséget is meg lehet takarítani egy gázkazánnal szemben. Mindezek mellett a hőszivattyúval fűteni és hűteni is lehet, illetve napelemes áramtermeléssel kiegészítve akár önfenntartó is lehet az épület fűtése.

A hőszivattyús rendszereknek hátrányai is vannak: talán a legnagyobb, hogy jelenleg még a legnagyobb gyártók sem képesek kielégíteni az igényeket a kiugró kereslet miatt, illetve beruházási költség szempontjából a legnagyobb pénzügyi ráfordítást igénylik (elektromos rendszer fejlesztés, beüzemelési költségek).

6. Fűts klímával, H tarifával!

Kiegészítő fűtésként, un. split-klímák telepítésével rengeteg időt és bosszúságot takaríthatsz meg. A klímával való fűtés azért is válik elterjedté, mert igen kedvező fenntartási költséggel, illetve megtérülési költséggel számolhatunk. Nagyon kevesen tudják, hogy a légkondicionálók, vagy klímák tulajdonképpen szintén megújuló energiát is felhasználó hőszivattyúk. Ha lehetőségünk van napelemes rendszer használatára, gyakorlatilag 0 Forintra ki lehet hozni az energia számlát, hiszen a villanyköltségen felül tényleg semmi egyebet nem kell fizetni.

De az elektromos szolgáltatók is méltányolják a légkondiciónálóval való fűtést, ezért október 15. és április 15. között kedvezményesen, fél áron biztosítanak elektromos áramot ezen berendezések üzemeltetéséhez. (H tarifa). Ezek a készülékek, mivel a helyiség levegőjét fűtik, nem igényelnek költséges átalakítási munkálatokat a meglévő fűtési rendszeren. Természetesen nem elhanyagolható szempont, hogy ilyen készülékek telepítése otthonunk komfortját tovább növeli, hiszen nyáron a hűtés is megoldott. Mint mindennek ezeknek a rendszereknek is van hátránya: a szűrők és a teljes rendszer fokozott ellenőrzést igényel, hiszen ellenkező esetben a levegőminőségünk fog romlani. A fűtésre optimális klímák -15 vagy -20 fokos külső hőmérsékletig tudnak fűteni, alatta már nem. A mi éghajlatunkon alkalmanként előfordulhat ettől hidegebb is, így mindenképp szükség van valamilyen biztonsági megoldásra, amit abban a néhány napban használhatunk, amikor túl hideg van kint. Arra szintén fontos felhívni minden hőszivattyú kapcsán a felhasználók figyelmét, hogy ezen berendezések mindegyike – a működési elvükből adódóan – veszít hatékonyságából a külső hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk