hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Tíz dolog, amit utálnak hallani a negyvenes szülők

Ha beszélőviszonyban akarsz maradni a kései gyermekáldásnak örvendező ismerőseiddel, ezeket soha ne mondd nekik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. március 02.

hirdetés

Felkapott téma lett a családalapítás, gyakran foglalkozunk vele a közéletben és a privát életünkben is. Valamiért sokan úgy gondolják, hogy ha egy párnak „túl fiatalon” vagy „túl öregen” lesz gyermeke, akkor a környezetükben élőknek kutya kötelességük megmondani neki, hogy mit gondolnak a kora/kései gyermekvállalásról.

Eláruljuk, mi az, amit egyáltalán nem szeret hallani egy negyvenes kismama vagy kispapa; ezeket a mondatokat ki ne ejtsd a szádon, különösen akkor, ha még nem érkezett meg a baba.

És megtartjátok?

Ilyenkor az embernek már a nyelvén van a riposzt, hogy „Nem tartjuk meg, elcseréljük egy vízforralóra, mintha csak a harmadik, nászajándékba kapott kenyérpirító volna.” Ám akik a fentihez hasonló kérdést a feltesznek, azok valószínűleg nem szégyellnék el magukat, hanem szó szerint értenék a választ és borzasztóan felháborodnának ezen a kegyetlenségen. Ha már elmondta mindenkinek a pár, hogy babát várnak, akkor minden bizonnyal várni fogják. A kérdés tehát nemcsak dermesztő, hanem felesleges is. Inkább harapd le a nyelvedet!

hirdetés

Mikorra tervezitek a következőt?

Hohó, mi átlátunk ám a szitán, mi a célja a kérdezőnek. Ha a kismama/kispapa azt mondja, hogy nem lesz következő, akkor lehet is folytatni a sort: „Nem??? Az a szegény gyerek egyke lesz?” Ha pedig a következőről kezdenek beszélni, akkor félbe lehet őket szakítani azzal, hogy már öregek, örüljenek, hogy ez az egy egészséges lesz. Ugye nem akarod, hogy kekeckedőnek gondoljanak? Akkor felejtsd el ezt a kérdést!

Mom&Baby_1

Ugye nem akartok több gyereket?

Az előző kérdés párja, amire csak rossz választ lehet adni. A negyvenes szülők ezt sem szeretik hallani. Úgyhogy kerüld.

Azt hiszitek, örökké fiatalok maradtok, pedig már öregszetek. Nem fogjátok bírni a strapát.

Elképzelhető. És az ellenkezője is. Ezzel az állítással az baj, hogy abból indul ki: az emberek körülbelül ötven-hatvan évig élnek, természetesen végig betegen. Illetve a régi mintákból építkezik, amikor falun egy negyven-ötvenéves nő már öregasszonynak számított, és így is öltözködött. Ma már egy negyvenes nő, különösen, ha ügyel a megfelelő mozgásra és táplálkozásra, egyáltalán nem számít nyanyának. Egy negyvenes férfiról sem a hajlott hátú öregemberek ugranak be elsőként. Akkor miért gondolsz rájuk vén trottyként, ha bejelentik, gyermekük lesz?

celine-dion-twins--a

Céline Dion is 40-en túl vállalt gyermeket

Lombik volt, ugye? Nahát, természetes úton fogant?

Juj de gonosz. Azt feltételezed, hogy 35 év felett gyakorlatilag a töredékére csökken annak esélye, hogy valaki teherbe essen? Hahaha! Jó vicc! Egyre több olyan tanulmány születik, amely azt a döbbenetesnek számító tényt igazolja, hogy a termékenység nem csökken olyan drasztikusan, mint eddig hitték. Erre bizonyíték, hogy egyre nagyobb az első gyermekét váró nők között a negyven körüliek és a negyvenesek aránya. Többségük semmilyen orvosi segítséget nem vesz igénybe a teherbe eséshez.

Miért császárral született? Miért nem maradtál a természetes szülés mellett?

Már fogalmazzuk erre is a frappáns választ: „Tudod mindenképpen szerettem volna spinális érzéstelenítést, aminél a gerincemnél szurkálnak, úgy, hogy közben mozdulatlanul kell ülnöm, akárhogy fáj. Vágytam egy szép nagy vágásra a hasamon, ami lassan és nehezen gyógyul, és arra az élményre, hogy az első napokban képtelen legyek felkelni és a karomba venni a kisbabámat. Ráadásul imádom a műtéti hegeket, egész kis gyűjteményem van belőlük.” Szóval eszedbe ne jusson a fenti kérdés. A császármetszés a közhiedelemmel ellentétben nem választás kérdése, mint a hajszín. Van, amikor így alakul a baba és az anya érdekében.

Miért nem császárral született?

A kérdést (az előző párját) feltétlenül húzd ki a listádról, mert azt sugallja, hogy egy negyvenes nő képtelen megszülni egy gyereket. A baba pedig képtelen megszületni, mert az anyja nem fiatal.

uma-thurman-baby--a

Csakúgy, mint Uma Thurman

Mi lesz 20 év múlva?

Talán elindul végre az első, embereket szállító űrhajó a Marsra. Emelkedik a tengerek és óceánok szintje, azért eltűnik pár sziget. Egyre több megújuló energiát használunk a háztartásokban. A mostani bakelit-láz lecseng, és újra a digitális formátumú zenéket gyűjtik majd az emberek. Talán kimennek a divatból végre a műszálas babaruhák. Erre gondoltál a kérdéssel?

Az idős szülők gyerekei olyan kis koravének.

Ez így nem igaz. Egyébként már akié koravén. Nevelés kérdése. Persze, minden ember rendelkezik önálló egyéniséggel a születésekor, azonban sokat lehet csiszolni rajtuk gyermekkorukban. Nem kell kicsinyített felnőttként kezelni a gyerekeket, nem kell felnőtt problémákkal terhelni őket, a szülők pedig maradjanak nyitottak a világra.

Titeket milyen kérdéssel lehetne kihozni a sodrotokból?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk