/eletstilus/tippek-a-harmonikus-szulo-gyerek-kapcsolatert/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Tippek a harmonikus szülő-gyerek kapcsolatért

A szeretet és a határok kijelölése segíti, hogy vidáman és jókedvben éljünk egymással a hétköznapok során.
Link másolása

hirdetés

Felejtsünk el kiabálni és utasítani! Fókuszáljunk a pozitív megerősítésre és varázsszerűen változik az otthoni hangulat... Adunk ehhez némi segítséget az alábbiakban.

Mi az a Csupa Szív Magazin?

A gyereknevelés nagyon összetett dolog. Nem az Igazságot akarjuk megmondani, hiszen ahogy nincs két egyforma gyerek, éppúgy nincsen egyetlen tökéletes megoldás sem, hogy hogyan kell gyereket nevelni. Csak szélesíteni szeretnénk a szülők, nevelők látókörét, hogy így is lehet. Máshogy.

Lelkes kis csapatunkkal szívből adjuk nektek/Önöknek a tudásunkat, tapasztalatainkat, jó szándékú gondolatainkat. Csupa Szívből.

Érezzünk együtt vele!

hirdetés

Az a gyermek, akit megértenek és együtt éreznek vele, sokkal inkább azt érzi, hogy vele vagyunk, az ő oldalán állunk. Pl: „Látom, hogy milyen szomorú vagy, hogy el kell köszönnöd a barátodtól és haza kell indulnunk. Találjunk ki egy titkos elköszönést, ahogy csak Te és a barátod tud köszönni.”

Beszéljünk kevesebbet!

Amikor egyszer vagy kétszer kértünk már valamit (pl. indulunk haza!), akkor legyünk következetesek – és induljunk is, ne pedig beszélgessünk tovább az ismerőssel – , mert akkor leszünk hitelesek a gyermek szemében, ha tartjuk a szavunkat és az ígéretünket. Könyörgés helyett „varázsszóra” cselekedjünk együtt a gyerekkel!

szulo1

Mondd neki, hogy mit csinálhat, ahelyett, hogy mit nem csinálhat! Pár példa: „Ne ficánkolj az asztalnál!” Helyette: Ülj kérlek nyugodtan!, „Ne beszélj hangosan, mert megsüketülök.” Helyette: „Kérlek, hogy halkabban beszélj!” vagy „Nem maradhatsz sokáig a barátnődnél”. Helyette: „Délután 4-re jövő érted, így lesz 2 órátok játszani”. Figyeljük meg, hogy milyen sokszor mondunk „ne, nem” szavakat a gyerekeknek, holott minden mondatunk helyettesíthető pozitív kontextusban!

Választhasson két lehetőség közül!

Amikor két opciót is felkínálunk a gyermeknek, akkor rögtön örül annak, hogy ő dönti el, hogy mi legyen, azaz rábízzuk a választás lehetőségét. Természetesen két olyan lehetőséget kell felkínálnunk, ami a felnőtt számára is elfogadható, bármelyiket is dönti a gyermek. Pl: „Választhatsz, hogy egyedül bekötöd magad az autósülésbe vagy segítsen neked Anya?” , „Eldöntheted, hogy a könyvet visszük magunkkal az oviba vagy a kártyát.” vagy „ A kölesgolyót vagy a ropit vegyük nasinak?”

mother039s_love

Pörgesd vissza!

Vannak olyan szavak, kifejezések, cselekvések, amelyeket nem szeretünk hallani, elfogadni a gyerekektől. Ilyenkor legtöbbször figyelmeztetjük, hogy ilyet nem mondunk, nem csinálunk, utasítjuk, hogy mit kellene helyette csinálni. Ez sokszor hangnemben is eltér a normálistól…. Érdemes kitalálni egy olyan jelet, amivel viccesen, de érzékeltetjük, hogy itt most egy olyan szituáció volt, ami nem jól sült el, tehát képletesen „visszapörgetjük az időt” egy hátrafelé járással vagy kézmozdulattal és újra mondatjuk, csináltatjuk helyesen. Pl. Nem húzza le a wc-t, elfelejt kezet mosni a gyerek pisilés után. Ilyenkor csinálunk a kezünkkel egy „hátra arc” jelet és máris tudni fogja a gyermek, hogy irány vissza a mosdóba…

Mit tehetsz még, ha a gyerek túlságosan felpörgött és le kellene nyugtatni? Olvasd el a TELJES CIKKET és kiderül!

Az az igazság, hogy nem könnyű a módszereinket, bevett szokásainkat hirtelen, egyik napról a másikra megváltoztatni és sokszor belefutunk a megszokott sablonokba, de ajánlom, hogy próbáljuk meg egyre többször alkalmazni a fenti tippeket.

Meg fogtok lepődni, hogy milyen varázslatosan változnak majd a gyerekeitek, kapcsolataitok. Hajrá Szülők!

Nyomj egy lájkot, ha hasznosak voltak a tippek!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk