hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Tényleg a házi koszt a legjobb táplálék, amit a család négylábú kedvencének adhatunk?

A tévéből ömlenek a “prémium minőségű” kutyaeledeleket propagáló reklámok. Ezek a kutyatápok a hirdetések szerint telis teli vannak a kutyák fejlődése szempontjából nélkülözhetetlen összetevőkkel. Hogyan is kelhetne velük versenyre a házi koszt? Pedig a látszat, mint annyiszor, most is csalóka.

Link másolása

hirdetés

A házi koszt hátrányai

Természetesen a bevezetőben leírtak ellenére a házi kosztnak is vannak hátrányai. Vegyünk sorra belőlük néhányat.

Otthon nincs sem labor, sem laboráns

A kutyaeledelek gyártói élelmiszermérnökök, állatorvosok és táplálkozási szakemberek segítségével állítják össze a boltban kapható tápok összetételét. Amit ráadásul laboratóriumi mérésekkel tudnak ellenőrizni. Egy gazdi viszont csak fogja az alapanyagokat, és a legjobb tudása szerint főz belőlük egy adagot a kutyájának. Nem alkothat pontos képet a házi készítésű kutyaeledel tápanyag-tartalmáról.

Az otthon készített kutyaeledel munka- és időigényes

hirdetés

A kutya sok helyen szinte családtagnak számít - így hát neki főzni éppen annyi munkával jár, mintha a családtagoknak főzünk. Kezdve attól, hogy ki kell találni, mit készítsünk, az alapanyagok beszerzésén keresztül a főzésig, mosogatásig. Erre nem mindenkinek jut ideje, hiszen sokan még annyi időt sem tudnak kiszorítani, hogy maguknak főzzenek.

A házi készítésű kutyaeledelnél van olcsóbb megoldás

Sem a hús, sem a zöldségek nem olcsóak - és akkor az elkészítésre fordított időt még bele sem számoltuk. Ehhez képest a boltban kapható száraz kutyatápok kifejezetten gazdaságos alternatívát képviselnek. Arról nem is szólva, mennyivel egyszerűbb és gyorsabb így etetni a kutyát.

A házi koszt előnyei

Természetesen számos hasznos következménye van, ha otthon főzött eledellel tápláljuk a kutyusunkat. Íme néhány példa.

Finomabb, mint a száraztápok

Annak ellenére, hogy a boltban kapható száraz kutyatápokat ízfokozókkal és aromákkal dúsítják, ízüket tekintve nem veszik fel a versenyt az otthon, frissen készült, főtt kutyaeledellel. Ha megnézzük, hogy kedvencünk hogyan fogadja az egyiket és hogyan a másikat, erről magunk is meggyőződhetünk.

Több benne a tápanyag

A száraztápok számos értékes tápanyagot tartalmaznak - legalábbis, ha a reklámokból indulunk ki. Sajnos azonban az összetételüket górcső alá véve kiderül, hogy legfőbb alkotóelemük az olcsó gabonaszármazékok - pl. rizsliszt, rizskorpa stb. Ezek csak üres kalóriát jelentenek. Ráadásul színhús helyett gyenge minőségű melléktermékeket - inakat, csontlisztet, a csontokról mechanikusan lefejtett húspépet - tartalmaznak. Ezek vitamin- és ásványianyag tartalma elhanyagolható a színhúshoz képest, amit a házi készítésű kutyaeledelbe otthon belefőzünk.

A legbiztonságosabb kutyaeledel-típus

A körültekintően elvégzett hőkezelés minden esetben elpusztítja az alapanyagokban - főleg a nyers húsfélékben - esetlegesen előforduló kórokozókat. Az otthon főzött kutyaeledel tehát 100%-ig mentes például a szalmonellavírustól.

Biztosak lehetünk benne, mit (nem) eszik a kutya

Paradox módon az otthon elkészített kutyaeledel egyik legfőbb előnye nem is az, ami benne van, hanem ami garantáltan nincs benne. A reklámokból nem derül ki, de a bolti kutyatápokban - és ez sajnos az úgynevezett “prémium” termékek többségére is igaz - rengeteg a mesterséges adalékanyag. Néhány példa:

- karcinogén, vagyis rákkeltő szennyező anyagok, amelyek a fertőzött gabonkából kerülnek a tápokba - például: aflatoxyn, mycotoxin,

- a hús értéktelen melléktermékei (pl. inak, porcogók stb.),

- Propilén-glikol - tartósítószer, eredetileg fagyálló (!). A kutyatáp nedvességét is redukálja, a kutyáknál bélelzáródást és rákost megbetegedést okozhat az emésztőrendszerben.

- Ethoxyquin (E-324) - tartósítószer, eredetileg gyomirtó (!) Vese- és májkárosodást, rákot okoz

egészségre káros székletkeményítők (pl. bentonit)

- Blue 1 és Blue 2 - mesterséges színezékek. A 12 legveszélyesebb élelmiszer-adalék listáján is szerepelnek, rosszindulatú agydaganatot okozhatnak.

a kutyák csontrendszerét megpuhító, rákkeltő fluorid (ez általában a csontliszttel kerül a száraztápokba),

- üres kalóriát jelentő töltelékanyagok (pl. rizskorpa).

És ami fő: az egészség

Azok a gazdik, akik - illetve nekik köszönhetően a kutyájuk - áttértek a száraz kutyatápokról a házi kosztra, számos pozitív változásról számoltak be:

- a kutyák étvágya látványosan javult,

- szőrük láthatóan fényesebbé és dúsabbá vált,

- a kutyák sokkal energikusabbá, jókedvűbbé és élénkebbé váltak,

- az allergiától szenvedő kutyusok tünetei enyhültek, sok esetben teljesen megszűntek.

Ezek mellett a kutyák táplálkozásával foglalkozó szakorvosok között konszenzus van abban a tekintetben, hogy a minőségi és friss alapanyagokból megfelelően összeállított és elkészített házi koszt jelentősen meghosszabbítja a házi kedvencek életét.

Persze fontos, hogy a házi koszt fogalmát ne keverjük össze a konyhai maradékkal. Ez utóbbi ugyanis nyilvánvalóan egészen más kategóriába tartozik, mint a gondosan összeállított és elkészített kutyaeleség.

Nincs idő főzni? Van megoldás!

Mint láttuk, a házi koszt drágább - csakhogy ez a pluszkiadás bőven megtérül a szükségtelenné váló gyógyszerek és kezelések költségén, amiket nem kell kifizetni. Arról nem is szólva, hogy a család kedvencének egészsége megfizethetetlen. A főzésre fordított idő azonban keményebb dió. A mai rohanó világban sokan a családnak sem tudnak főzni - a házi kedvencekről nem is beszélve. Akkor mondjunk le róla, hogy kutyusunknak finom, és főleg egészséges ételt adjunk?

A megoldást tálcán kínálja egy hazai cég, a PetChef. Küldetésüknek tekintik, hogy a kutyákat friss, finom és egészséges táplálékkal lássák el. Fogásaik ellenőrzött, hazai alapanyagokból készülnek, amelyek emberi fogyasztásra is alkalmasak. A recepteket a kutyák táplálkozásának elismert szakértője, Dr. Varga József állatorvos útmutatásai alapján állították össze.

Mit kínál a PetChef?

Ezeknek a fogásoknak az elkészítéséhez semmilyen mesterséges ízfokozót, tartósítót, színezéket vagy aromát nem használnak fel, alapanyagként pedig kiváló minőségű színhúsokat, gabonákat és zöldségeket tartalmaznak. Néhány példa:

Színhúsok hazai termelőktől:

- marhahús,

- sertéshús,

- bárányhús,

- pulykahús és

- nyúlhús.

Ízelítőül néhány további értékes alapanyag a PetChef fogásaiból:

- édesburgonya,

- sütőtök,

- brokkoli

- áfonya,

- chiamag,

- hajdina,

- barna rizs,

- kinoa,

- olívaolaj,

- halolaj.

Ráadásul minden náluk rendelt ételre érvényes a Tiszta Tányér Garancia. Ez azt jelenti, hogy ha az adott fogás mégsem ízlene a kutyának, díjmentesen kicserélik egy másik ízre - vagy akár a teljes árat visszatérítik. Amennyiben valaki bizonytalan, melyik fogást válassza a kínálatból a kutyája számára, kipróbálhatja a Kóstoló csomagot, amely az összes fogásból ízelítőt ad.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
Nyolc fia van 29 évesen, és úton a következő baba - elmondta, miért nehéz főállású anyának lenni
Az amerikai nő sokszor hallja azt, hogy otthon lenni a gyerekekkel nem nehéz, pedig szerinte valójában igenis kemény feladat.

Link másolása

hirdetés

Még csak 29 éves, de már nyolc gyermeke van egy amerikai nőnek, és a szíve alatt hordja a kilencediket. Ráadásul mindegyik gyerkőc fiú, így aztán pláne nem unatkozik otthon. A legnagyobb, Jamel 12 éves, a legkisebb, Gimani pedig csak öt hónapos, de a legfiatalabb bátyja is csak egy éves - írja a Sun.

A Dallasban élő Yalancia Rosario mindig is nagy családról álmodott, egészen pontosan tízfős családot szeretne. Neki is hat testvére van, ő a legidősebb.

Azt gondolhatnánk, hogy a nyolc fiú nevelése mellett nem igazán van ideje másra, de otthonról is dolgozik, saját vállalkozását viszi a gyerekek mellett. Ugyanakkor azt tapasztalja, hogy sokak szerint könnyű főállású anyaként otthon lenni a gyerekekkel, és ez nem ér fel egy munkával. Erre egy videóban cáfolt rá, amit a TikTokon és az Instagramon is megosztott.

"Az emberek szerint főállású anyának lenni nem lehet olyan nehéz. Próbálj egyszerre könyvelő, játszótárs, titkárnő, mosónő, házvezetőnő, terapeuta, tanár, szakács, sofőr és ápolónő lenni"

- sorolja a videóban.

hirdetés

Instagram-oldalán ezt fűzte hozzá: "Nyolc fiúval és egy úton lévő babával úgy érzem, mintha beragadtam volna a baba-, a kisgyerek és a gyerekszakaszban. De nem cserélném el a világért sem!"

Rengetegen kommenteltek a posztja alá, többen további elemekkel egészítették ki a felsorolást, mint például edző, fodrász, bíró. Valaki azt írta, hogy egy nő munkája valójában sosem lesz kész, míg egy másik anya azt emelte ki, hogy az anyaságban nincs se szabadnap, se betegszabadság, se ebédidő, és a műszak sem jár le soha.

A TikTokon és a YouTube-on is népszerű Yalancia viszont nemcsak támogató, hanem kritikus kommentekkel is gyakran találkozik.

Sokan azzal vádolják őt és a férjét, hogy csak a gyerekek után járó támogatások és adókedvezmények miatt vállalnak ennyi utódot. De olyan kérdéseket is írnak neki, mint hogy "hallottál már a fogamzásgátlóról?", vagy "hány apuka van?". Mégis azt mondja, hogy a pozitívumok felülmúlják a negatívumokat.

Mint mondja, úgy érzi, neki az volt megírva, hogy anya legyen, mivel nagyon gondoskodó és türelmes. A nehézségek ellenére szereti, hogy nagy családja van, és egyáltalán nem bánja, hogy ennyi gyereket szült.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
5 kérdés, amit tegyél fel magadnak, ha elmúltál 40!
Valahogy kikívánkozik az emberből negyven körül, vagy néhány évvel később egy röpke számvetés, hogy mit ért el az életében, mennyire jött be az a taktika, praktika, amivel éli az életét.

Link másolása

hirdetés
Azon embereket várjuk ide és az Instagramra, akik közelednek a negyven felé, vagy épp már elhagyták azt. Ahogy a Szex és New York-ban hallottuk: A negyven az új harminc. Bármit is jelentsen ez. Mármint a kor csak egy szám, a napunk meg olyan, amilyenné tesszük.

Biztos nem hat rád újdonságként, de a negyvenes lét egy egészen más dekád, mint a harmincas éveinket taposni. Más feladatok, más kérdéskörök, más kétségek és félelmek jellemzik ezt az időszakot. Valahogy kikívánkozik az emberből negyven körül, vagy néhány évvel később egy röpke számvetés, hogy mit ért el az életében, mennyire jött be az a taktika, praktika, amivel éli az életét.

Hoztam öt kérdést, amit feltettem a napokban magamnak és arra bíztatlak, hogy válaszold meg ezeket te is egy kis tisztánlátás érdekében.

1.

A munkámmal kapcsolatban arra voltam kíváncsi, hogy vajon azt csinálom-e, amit szeretek és meg tudok-e élni belőle azon a színvonalon, amin szeretnék élni, vagy legalábbis, amivel elégedett vagyok.

2.

A párkapcsolatot illetően azt vizsgáltam meg, hogy vajon több vagyok-e a házasságom által, vagy csak gyengít engem, vagy esetleg gyengítjük egymást.

hirdetés
3.

A barátságot illetően arra kerestem választ, hogy megvan-e az a kapcsolati hálóm, ami meg tud tartani, ha elesnék.

4.

Az élet-halál témakörében azon gondolkoztam, hogy ha ma jönne el az utolsó órám, akkor mit bánnék, hogy kihagytam, tudom-e azt pótolni esetleg, míg élek. Az is foglalkoztatott, hogy vajon kimaxoltam-e azt a tehetséget, adottságot, amivel megszülettem, vagy amit az éveim alatt megtanultam a tapasztalataimból.

5.

Az egészségemmel, a testemmel és a lelkemmel törődöm-e annyit, mint amennyi szükséges lenne. Ha nem, akkor miként tudnék másként hozzáállni, és mit tudnék másként tenni, mint eddig.

A kérdésekre leírtam a válaszaimat, mert úgy tapasztalom, hogy sokkal jobban látjuk magunkat, ha nem szállnak el a szavak a térben. Amikor papírra vetem a fontos kérdéseimet és válaszaimat, akkor kevésbé kozmetikázom a feleletemet. (Ha mégis megtenném, akkor azonnal nyakon tudom csípni magam, és visszaolvasva képes vagyok belátni, hogy egy kicsit gyáva voltam a válaszadáskor.)

Szóval, ülj le egy meleg, téli ízvilágú teával, vegyél elő egy füzetet, írd le az 5 kérdést, majd jegyzeteld fel a válaszaidat.

A 40 múltam ...és élvezem blogon olyan interjúkat olvashatsz, amikből kiderül, hogy 40 év fölött sem áll meg az élet. SŐT! Akkor kezdődik igazán. Ha pedig szeretnéd te is megosztani a 40 feletti tapasztalataidat, kattints ide és jelentkezz!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
Hetente hányszor és mennyi ideig eddzünk, hogy elérjük a kitűzött céljainkat?
Egy személyi edző adott tippeket és irányelveket, amelyek segítségével összeállíthatjuk a megfelelő edzéstervet.

Link másolása

hirdetés

Az egészség megőrzéséhez kiemelten fontos a rendszeres, aktív testmozgás. Nehéz azonban belőni, hogy mennyi időt és milyen rendszerességgel érdemes edzeni. Ennek járt utána az Independent, amely Tom Mans személyi edzőt kérdezte a témában.

"Az, hogy milyen típusú edzést végzel, végső soron a képességeidtől, a céljaidtól, a preferenciáidtól, a rendelkezésre álló felszereléstől, az esetleges sérülésektől és attól függ, hogy mennyi időd van rá"

- magyarázta a szakember.

Bár nem létezik egy mindenre érvényes megközelítés, vannak olyan tippek és irányelvek, amelyek segítségével kiegyensúlyozott, hatékony, biztonságos és élvezetes edzéstervet tudsz összeállítani magadnak.

Hány napot eddz hetente?

Hacsak nem vagy fitneszőrült, valószínűleg a lehető legkevesebb időt szeretnéd az edzőteremben tölteni ahhoz, hogy elérd a kitűzött céljaidat. Mans szerint azonban a heti egyszeri vagy kétszeri edzés csak minimális fittséget tud biztosítani. Hetente legalább háromszor érdemes edzeni ahhoz, hogy ésszerű időn belül elérjük a kitűzött céljainkat, hangsúlyozta.

hirdetés
A heti négy- vagy ötszöri edzés az ideális, de a legtöbb embernek erre nem lesz ideje, ezért a legjobb, ha három alkalomra törekszünk.

Mennyi ideig tartson az edzés?

Vannak, akik szerint fél óra alatt is hatékony és eredményes edzést lehet végezni. Mans azonban úgy véli,

ha valódi fejlődést akarsz elérni, akkor 45-60 percet érdemes edzeni.

10 percet töltsünk bemelegítéssel, 30-40 percet súlyemeléssel, és 5-10 percet nyújtással és a levezetéssel - javasolta.

Lehet két vagy három egymást követő napon is edzeni?

Két edzés között érdemes tartani egy pihenőnapot.

"Két napot még edzhetsz egymás után, de mindenképpen próbáld meg elkerülni a három napot"

- magyarázta. Ha nem adsz időt az izmaidnak a regenerálódásra, túlterheled őket, ami fájdalmakkal is járhat, figyelmeztetett. Az azonban rendben van, ha egymást követő napokon más testrészeket edzel.

Mennyire fontos az alvás?

Röviden: nagyon fontos. A személyi edző szerint:

"Mindenki, de különösen a rendszeresen edző emberek számára kiemelten fontos, hogy éjszakánként meglegyen az átlagosan hét-nyolc órányi alvás."

"Miután napközben edzettél, a szervezet aztán alvás közben erősödik, zsírt éget és újjáépíti a sérült izomszövetet" - tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
8 tipp arra, hogyan spórolj hatékonyan az új évben
Ha az újévi fogadalmad az, hogy több pénzt akarsz megtakarítani, segítünk néhány szakértői tanáccsal.

Link másolása

hirdetés

Ismét eltelt egy év, ami azt jelenti, hogy jön az új, ilyenkor pedig szeretünk mindenfélét megfogadni, amit aztán vagy betartunk, vagy nem. Azt valószínűleg sokan tűzik ki célul, hogy többet spóroljanak az új évben, főleg ha a sok kiadással járt, magunk mögött hagyott decemberi hónapra gondolnak. Ha te is szeretnéd, hogy jövőre több pénz maradjon minden hónapban a pénztárcádban, vagy a bankszámládon, ezeket a pénzügyi szakértők által adott tanácsokat érdemes megfogadni.

1. Fizesd ki először a kötelezőket!

Ne várj hónap végéig, hogy kiderüljön, mennyi pénzed maradt. A fizetést villámgyorsan el lehet költeni, és a végén már nem biztos, hogy marad annyi, amennyit a megtakarításhoz lehet tenni. Ha biztosra akarsz menni, válasz a csoportos beszedési megbízást, amely arra jó, hogy a szolgáltató minden hónapban automatikusan levonja a bankszámládról a fizetendő összeget. Meg fogsz lepődni, mennyivel másképp fogsz gazdálkodni a pénzzel.

2. Legyen az a célod, hogy a fizetésed egyharmadát (vagy valahányad részét) félreteszed!

Már a fizetés egytizedének félrerakása is óriási lélektani lökést jelent majd a további spóroláshoz. Nem baj, ha nem mindig sikerül, de törekedj arra, hogy legalább a minimum összeget hozzá tudd tenni a megtakarításodhoz.

3. Spórolj szórakoztató dolgokra is!

Ahhoz, hogy ne érezzük magunkat pénzügyi csődtömegnek, kell, hogy olyan dolgokra is költsünk, amelyek élvezetet okoznak. Ahelyett, hogy egy vészhelyzetre tennéd félre a pénzt, valamilyen szórakozásra, kikapcsolódása vagy akár egy ünnepnapra is spórolhatsz. A lényeg, hogy konkrét célok is lebegjenek a szemed előtt, ne csak "mi lesz, ha" helyzetekre koncentrálj.

4. Nézd át az előfizetéseidet!

Úgy megy le pénz a bankszámládról, hogy észre sem veszed? Fizetsz olyan dolgokért, amelyek valójában nem is kellenek neked?

hirdetés

Az év eleje jó alkalom arra, hogy átgondold, mi mindenre érdemes előfizetned, és melyek azok a meglévők közül, amelyekre már nem akarsz többet költeni.

5. Vess véget a gondolkodás nélküli költekezésnek!

Az érintésmentes fizetés sokkal jobban elősegíti az impulzív vásárlást és a túlköltekezést, és ez igaz az internetes rendelésre is, pláne ha az oldal már megjegyezte az adataidat és nem kell többször beírni.

Az új évben igyekezz gátat szabni az ilyesfajta költekezésnek, és add meg a lehetőséget magadnak az átgondolásra. Apróságnak tűnhet, de pl. ha nem engeded a rendszernek megjegyezni az adataidat a webshopoknál, máris tovább tart a rendelés folyamata, ez idő alatt pedig akár meg is gondolhatod magad.

6. Készíts listát arról, mire költöttél a hónapban!

Néha jó, ha látod a kemény valóságot, vagyis hogy mi mindenre költesz. Ha látod magad előtt a kiadásaidat, észreveheted azt is, hogy vannak dolgok, amikre teljesen fölöslegesen szórtál el pénzt, és azt is megfigyelheted, hol, min tudsz többet spórolni.

7. Nézd át a háztartási számlákat is!

Túl sokat fizetsz az alapszolgáltatásokért? Ha kell, válts szolgáltatót, ahol kevesebb az ár. Vannak olyan weboldalak, amelyek segítenek abban, hogy hol mennyit kellene fizetned, és érdemes-e váltanod.

8. Tanulj ingyen a pénzügyekről!

Használd ki az internet adta lehetőségeket, és tájékozódj a pénzügyekről online. Csatlakozz Facebook-csoportokhoz, kövess pénzügyi szakértőket, iratkozz fel hírlevelekre, ha többet akarsz megtudni bizonyos dolgokról, vagy átfogóan a személyes pénzügyekről.

Forrás: Metro


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: