ÉLET-STÍLUS

Tények és tévhitek a padlófűtésről - tegyünk gyorsan rendet!

Mennyire drága? Spórolhatsz-e vele? Parkettához is jó? Elmondjuk!

Link másolása

Nem ismered még a Mókusunkat?

Házi praktikák, receptek, DIY, napi mókusmóka, hasznos tippek, női lélek, gondolatébresztő témák... mindezekkel jön napról napra, úgyhogy érdemes követned!

Itt a tél és vele együtt a hó, a fagy és a sötét hideg esték, az ember nem is vágyik másra, mint, hogy beburkolózzon egy finom plédbe, a jó meleg szobában, és megnézzen egy könnyed filmet vagy kezébe kapjon egy jó könyvet. Sajnos a lazulás nem lehet teljes, ha a lakásban hideg van, vagy ha egész télen azon izgulsz, hogy ki tudod-e fizetni a fűtésszámlát. A padlófűtés szuper alternatíva, úgyhogy érdemes elgondolkodni rajta. Mutatom, miért ajánlom és mire figyelj!

Milyen fajtákat különböztetünk meg és hogyan működnek?

A padlófűtésnek alapvetően két típusa van:

1. Vízkeringetésű padlófűtés

A vízkeringetésű padlófűtés száraz és nedves technológiával is készülhet. A száraz technológiás fűtési rendszer egyik nagy előnye, hogy nincs szilárdulási idő, ami jelentősen meggyorsítja a kiépítési időt.A vízkeringetésű padlófűtés lényege, hogy a burkolatok alá csöveket fektetnek, amiben meleg víz áramlik, és ennek segítségével felmelegíti a padlót.

2. Elektromos padlófűtés

Az elektromos rendszert további két csoportba sorolhatjuk: az elektromos fűtőkábeles és a fűtőfilmes kategóriába.

- a fűtőfilmes padlófűtés nagyon vékony kivitelű, és a fűtési rendszert az aljzatbeton alá telepítik

- a fűtőkábeles vagy fűtőszőnyeg rendszert az aljazatbetonba fektetikpadlofutes5

A padlófűtés legfontosabb előnyei:

* energiatakarékos

* modern fűtési rendszer

* magasabb szintű komfortérzet, mint a többi fűtésrendszernél

* esztétikai szempontból ideálisabb választás

* szabadságot biztosít a bútorok elhelyezésében

* nem igényel karbantartást

* szobánként kényelemesen szabályozható hőfok

* hosszú, meghibásodásmentes élettartam

* igény esetén más fűtésrendszerekkel is kombinálható

* a kúszó-mászó babáknak kellemes meleg felületet biztosít és neked sem kell aggódnod, hogy felfázik

* kandalló nélkül is kényelmesen romantikázhattok a földön elnyúlva, és ezentúl egy nagy csapatos kártyázáshoz sem kellenek kispárnák a popsik alá

* gyorsabban szárad a felmosás, így nem kell félórákra kizárni a családot a szobákból (Na, gondoltál volna erre is?)

* ha van cicád, imádni fog, hogy már nem kell egy radiátor tetején nyomorognia, hanem kényelmesen elnyúlhat bárhol a lakásban

Mikor érdemes a padlófűtést kiépíteni?

Legjobb, ha már az építkezésnél is a padlófűtés van tervben, hiszen ilyenkor minden körülményt - pl. a burkolatokat is - ennek megfelelően tudod kiválasztani. A kiváló szakemberen kívül szükséged lesz még egy gépészeti tervre is, és persze az alapanyagokat sem szabad elfelejteni.padlofutes4

Mire figyeljek a megrendelés előtt?

Házfelújításnál vagy átalakításnál is van lehetőség a padlófűtés kiépítésére, csak számolni kell néhány kellemetlenséggel: pl. a padlóburkolatok felszedésével, ami az építkezésnél nem áll fent. Annak érdekében, hogy a padlófűtés helyet kaphasson, a legtöbb esetben a padló magasabbra kerül néhány centivel. Bár első hallásra ez egy bagatell problémának tűnik, de ha jobban belegondolsz, lehet, hogy az ajtókat magasabbra kell vésetni, ami az áthidalóknál gondot okozhat és a beépített szekrényekkel is gond lehet. Szóval vedd ezt komolyan és számolj vele (szó szerint)!

A padlófűtési rendszer megrendelése előtt, a kazánt is ellenőrizni kell, mert ha nem megfelelő, akkor kevésbé lesz energiatakarékos a rendszer, pedig az a cél. A kondenzációs kazán nagyon jó társa a padlófűtésnek, ha kazánból is újat kell vásárolni, úgyhogy hamarosan jövünk egy vele barátkozós cikkel. Ha kifejezetten érdekel valami a témával kapcsolatban, jelezd és mindenképp figyelembe vesszük!

Mivel burkolható a padlófűtés?

A padlófűtéshez az egyik legmegfelelőbb választás a hidegburkolat, hiszen könnyen felmelegszik és nagyon jól tartja a hőt. A járólap közül a gresslap és a kerámia egyaránt tökéletes választás. A csiszolt vagy látszóbeton szintén alkalmazható ezzel a fűtésrendszerrel, ez jó hír a trendkövetőknek, mert mostanában nagy divattá váltak ezek az anyagok.padlofutes3

Parkettához jó lesz?

Ha parkettát szeretnél a lakásba, akkor fontos tudnod, hogy minél vastagabb, annál kevésbé engedi érvényesülni a padlófűtést. Hozzávetőlegesen 5-10%-kal gyengébb a hatásfoka a rendszernek, ha ilyen anyagot választasz a padlófűtés fölé, szóval, ha ez a burkolat álmaid netovábbja, ne mondj le róla, csak tudd, hogy kompromisszummal jár!

A szalagparketta és a laminált padló a fűtőfilmes rendszerekhez jobb választás, de ezeknél a burkolatoknál is csökken a hatásfok (bár enyhébb mértékben). A szőnyegpadló-, bambusz- és hajópadlóburkolat - bár kombinálható padlófűtéssel -, alacsony hősugárzási képességekkel rendelkezik, ezért csak alapos megfontolás után ajánlott.

Hogyan alakulnak a hőfokok a szobában?

Függőlegesen

Nézzünk először egy hagyományos rendszert. Ha radiátorral fűtesz egy szobát, akkor a mennyezetnél lesz a legmelegebb (akár 30 fok fölé is mehet), persze csak akkor, ha a közlekedési magasságban nem akarsz megfagyni. Sajnos, minél alacsonyabb helyen méred a hőmérsékletet, annál hidegebb lesz, így egyre több zoknit húzhatsz a fázós lábadra.padlofutes1

A padlófűtés esetében pont fordítva van. A lábadnak kellemes meleg jut osztályrészül, a lámpatest meg hadd vacogjon egyedül a plafonon. A komfortérzeted ennek köszönhetően sokkal jobb lesz az utóbbi fűtésrendszer használatával, ráadásul jóval kevesebb fűtésre lesz szükség, mert megspórolod a szobamagasság egészének kifűtését.

Vízszintesen

A padlófűtés hőelosztása sokkal egyenletesebb, hiszen a radiátor a szoba egyik oldalán található, ezért a szoba másik sarkába nehezebben jut el a meleg. A padlófűtés a szoba egésze alatt fut, így egyenletesen meleg otthon várja ezt a fűtési rendszert választókat.

Az esztétika sem utolsó szempont

Vannak, akik bolondulnak az indusztriális lakberendezésért, ahol óriási csövek futnak a falakon, kilóg a pucér téglafal és a gépészet is lehetőleg szem előtt van. Ha te nem tartozol a stílus kedvelői közé, akkor örülni fogsz neki, hogy ezután a radiátorokat sem kell nézegetned a szobákban, egyikben sem. Mert egyszerűen eltűnnek a falakról, ennyivel is kevesebb! Juhú!

Miért jó még, hogy eltűnik a radiátor?

Szabadabban tervezheted a bútoraid helyét, többé nem kell helyet hagynod az ablak alatt a radiátor hatékony működése miatt, nyugodtan rátolhatod az íróasztalt ütközésig a falra. Azt ugye mondanom sem kell, hogy így a radiátorok hosszadalmas és körülményes takarítására sem lesz többé gond. Hú, de utáljuk, ugye?padlofutes2

Most akkor lebeg a por vagy sem?

Mindenki ismeri azt az elméletet, hogy padlófűtés miatt "lebeg" a por a padló fölött, ami nem tesz jót az allergiásoknak és asztmásoknak. Rántsuk le együtt a leplet, hogy igaz vagy hamis -e ez a tézis.

Első lépésként a sugárzásos és a konvekciós fűtésirendszer-fogalmakkal kell megismerkedni. A konvekciós fűtés a levegő cirkulálásával - egy úgynevezett közvetítő közeggel - melegíti fel a szobát, míg a sugárzásos rendszer a szilárd testek felületének felmelegítésével segít kellemes hőfokot biztosítani. Minél nagyobb a felület, annál jobb a hősugárzás. Konvekciós fűtésrendszernek számít a radiátoros, sugárzásosnak pedig pl. a padló-, fal-, és mennyezetfűtés.

A por a levegő mozgásával kering, sugárzásos módszerrel nem, tehát a fenti kérdésre a helyes válasz, hogy nem lebeg a por padlófűtésnél. Persze ez nem azt jelenti, hogy megúszhatod a portörlést, porszívózást vagy felmosást. Bocsi!

Amit anyagilag tudni kell a padlófűtésről

A költségek kialakításakor számolj tervezési és munkadíjjal is, mert erről sokan megfeledkeznek, ne ezen csússzon el álmaid otthona. Igaz, a a padlófűtési rendszernek magasabb a bekerülési és megvalósítási értéke, mint a radiátoros rendszernek, de az üzemeltetési költsége jóval kedvezőbb.padlofutes6

Körülbelül 15-25%-kal olcsóbb a felfűtése egy padlófűtéses lakásnak, mint egy radiátorosnak. Ez többek között annak köszönhető, hogy alacsonyabb hőfokkal dolgozik a rendszer, ugyanazon szobai hőfok eléréséhez. A felfűtési technikája is egészen más, de erről már beszéltünk. Emlékszel?

Igaz, a radiátor megszokott látvány az otthonunkban, de ha létezik jobb megoldás, csak a megszokás miatt nem érdemes kitartani mellette. Ha hiányozni fog, még mindig kirakhatsz a helyére egy fotót!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy melyik elektronikai eszköz fogyasztja a legtöbb áramot, ha a konnektorba dugva felejtjük
A tévé csak a második a sorban. Van azonban egy eszköz, ami kikapcsolás nélkül, stand-by állapotban ennek közel a tízszeresét fogyasztja.

Link másolása

Magyarországon a rezsicsökkentésnek köszönhetően egyelőre keveset érez a lakosság a Nyugat-Európában már egekbe szökő energiaárokból. Az Egyesült Királyságban naponta jelennek meg szakértők tanácsai arról, hogyan lehet spórolni például a csak ebben a hónapban esetenként több mint 50 százalékkal emelkedő elektromos árammal. A Mirrornak egy megtakarítási szakértő mondta el, melyik látszólag kikapcsolt állapotú elektromos eszközök fogyasztják a legtöbb áramot.

Natalia Lachim először a hűtőszekrényre hívta fel a figyelmet. Bár a fridzsidert valójában soha nem lehet kikapcsolni, mégis érdemes fejben tartani, hogy egy átlagos brit háztartás áramfogyasztásának több mint 12 százalékát ez a készülék adja. Az angoloknak az ételek és italok hidegen tartása 114 fontba (51 ezer forint) kerül évente.

Ellenben még ebből is lehet faragni, ha rendszeresen takarítjuk kívül és belül is a hűtőt. A folyamatosan karban tartott hűtőszekrény ugyanis optimálisan, egyben költséghatékonyan működik. Ehhez fontos, hogy időnként portalanítsuk, hogy a porszemcsék a rendszerbe jutva ne akadályozzák a működését. Ügyeljünk arra is, hogy a romlott élelmiszereket mindig dobjuk ki, így a készüléknek kevesebb energiát kell felvenni a hidegen tartáshoz.

Ennél is drágább mulatság az egyszerűen távirányítóval kikapcsolt televízió. A brit háztartások 98 százalékában soha nem húzzák ki a konnektorból a tévét, ami éves szinten majdnem 133 fonttal (60 ezer forint) dobja meg a villanyszámlát.

Ez sem a csúcsa azonban a felesleges pénzkidobásnak: a játékkonzolok a tévéhez képest is csak úgy zabálják az elektromos áramot. A stand-by állapotban tartás naponta akár 4,2 fontba (1900 forint) is kerülhet a kényelmes gamereknek.

A vizsgált tételek közül a legkisebb gondot a vízforraló jelenti. A bedugva felejtett készülék évente 30,66 fontba (13 900 forint) kerül egy angol családnak, míg a konnektorban tárolt telefontöltő átlagosan évi 20 fontért (9000 forint) maradhat az aljzatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Egy kutyakiképző szerint nem szabadna minden nap sétáltatnod a kutyádat
Niki French úgy gondolja, a napi kutyasétáltatás emberi találmány, és nem feltétlenül előnyös kedvenceink számára.

Link másolása

A legtöbb kutyatulajdonos számára a séta a kutyák napi rutinjának része, ami elengedhetetlen a kisállat jólétéhez. Niki French kutyakiképző, a STOP Walking Your Dog (Ne sétáltasd a kutyádat) című könyv szerzője azonban úgy gondolja, hogy ez egy elavult szokás - a Mirrornak árulta el, hogy miért.

Niki arra biztatja az embereket, hogy 30 perces napi sétájukat helyettesítsék alternatív tevékenységekkel, amellyel még jobban ösztönözik kedvenceiket.

„Lehet, hogy meglepő, de a hagyományos séta emberi találmány, és sok kutya számára nem hasznos” – mondja a szakember.

"Ha a sétaidőt otthoni edző játékokkal helyettesítjük, a kutyák elsajátíthatják azokat a készségeket, amelyek hiányoznak a nyugodt és boldog élethez"

– tette hozzá.

Niki szerint a közhiedelemmel ellentétben a viselkedési nehézségekkel küzdő kutyák izgatottabbak lehetnek, ha túl sok mozgással próbáljuk kifárasztani őket. Ő a saját bőrén tapasztalta a változásokat: van egy Bodie nevű, kétéves mentőkutyája, aki állítása szerint a kevesebb sétának és több játéknak köszönhetően szembetűnően nyugodtabb lett.

"Ha a séták több mint fele stresszes a kutyának vagy neked, akkor itt az ideje, hogy valami mást csinálj”

– tanácsolja a kutyakiképző, aki szerint inkább olyan jutalmazó játékokra kell összpontosítani, mint a homokozó ásása, a kartondobozokkal való játék vagy a bújócskázás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Orvosi kannabisz: mire jó, hogyan juthatunk hozzá?
Kannabisz – üldözendő drog, gyógyszeralapanyag, esetleg csodatevő gyógynövény? Utánajártunk a népszerű növénnyel kapcsolatos tudnivalóknak.

Link másolása

A kannabiszról mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a leginkább megosztó növény a világon. Nézzük, mégis mik azok a tulajdonságai, amik miatt egyre több ember használja a kannabiszt és a belőle előállított készítményeket a mindennapokban.

Mire használhatjuk az orvosi kannabiszt?

A növényt már az ókori Kínában is alkalmazták gyógyászati célra, de a magyar gyógyszerkönyvekben is szerepelt egészen 1934-ig. A kannabisz tilalma miatt hosszú ideig nélkülözniük kellett a betegeknek a növényt, de az utóbbi évtizedekben ez a trend megfordulni látszik, egyre több országban legalizálják az orvosi kannabiszt, és ezzel együtt a hatásait vizsgáló kutatások száma is folyamatosan növekszik.

Az orvosi kannabisz felhasználási területei rendkívül szerteágazóak, ezek közül a legelterjedtebbek az alábbiak*:

Fájdalomcsillapítás **

Epilepszia tüneteinek kezelése ***

Kiegészítő kezelés daganatos betegségek esetén ****

Alvásminőség és a közérzet javítása *****

Relaxáció, stresszcsökkentés

Orvosi kannabisz Magyarországon?

Az orvosi kannabisz hatóanyagai az ún. kannabinoidok. A két legismertebb kannabinoid a THC (tetrahidrokannabinol) és a CBD (kannabidiol), de a tudomány száznál is több hasonló vegyületet ismer (CBG, CBC, CBN stb.).

A kannabisz virágzata, valamint a 0,2%-nál több THC-t tartalmazó kender kivonatok nem értékesíthetőek Magyarországon, így az orvosi kannabisz hazai legalizációja sajnos még várat magára. Legálisak viszont a kannabisz olajok, vagy ismertebb nevükön CBD olajok, amelyek szintén tartalmazzák a kannabiszban megtalálható kannabinoidok jelentős részét.

A legfontosabb különbség az orvosi kannabisz és a CBD olajok között, hogy utóbbiak maximum 0,2% THC-t tartalmazhatnak, így azok bódító hatást biztosan nem fognak kifejteni. Folyamatosan zajlanak a kutatások a CBD hatásaival kapcsolatban is – bár néhány jótékony hatást már klinikai kutatások is igazoltak, illetve léteznek CBD-t tartalmazó szklerózis multiplex- és epilepszia gyógyszerek, fontos megjegyezni, hogy maguk a CBD olajok nem gyógyszerek, és nem is helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket.

A legjobb kannabisz olajok Magyarországon

Amennyiben úgy döntesz, hogy Te is szívesen felfedeznéd a kannabisz termékek hatásait, fontos, hogy vásárlás előtt megfelelően tájékozódj, hiszen sajnos rengeteg rossz minőségű CBD olajjal találkozhatsz.

Az itthon elérhető kannabisz olajok közül 2 márkát szeretnénk a figyelmedbe ajánlani:

Medihemp

A Medihemp az egyik leginkább elterjedt CBD márka Magyarországon, az osztrák gyártó termékeit ezrek használják nap mint nap. CBD olajaik THC-t szinte egyáltalán nem tartalmaznak, jelentős mennyiségben találunk viszont bennük CBDA-t, aminek a kedvező hatásaival kapcsolatban az utóbbi időszakban több tudományos publikáció is napvilágot látott.

A Medihemp CBD olajok 500 mg-tól egészen 3000 mg-os kiszerelésig többféle erősségben kaphatóak, így biztosan megtalálod közöttük a számodra megfelelőt.

Meliora

A Meliora CBD olajok Svájcban készülnek, a CBD tartalmáért nemesített bio kannabiszból. Az alapanyagként használt svájci kannabisznak köszönhetően ezek a teljes spektrumú olajok a CBD mellett tartalmaznak közel 0,2% THC-t, CBG-t, CBC-t, valamint számtalan terpént és flavonoidot. Az összetételt igazoló labortesztet Te is meg tudod nézni vásárlás előtt, így ezekkel a kannabisz olajokkal biztosan nem lőhetsz mellé!

Ha kannabisz olajat keresel, ajánljuk a Hemp Health webáruházat, ahol többek között a fent említett 2 márka termékeit is megtalálhatod, számtalan más érdekesség (kender különlegességek, CBD kozmetikumok, CBD kapszulák) mellett. A termékeket személyesen is megvásárolhatod Budapesten, a CBD Corner by Hemp Health üzletben.

Források:

* https://www.health.harvard.edu/blog/medical-marijuana-2018011513085

** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549367/

*** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6514832/

**** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6387667/

***** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326553/

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Itt a súlyzós edzést végzők új tömegsportja, a Scitec Power Challenge
A Budakalászi Sportcsarnokban fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Link másolása

Március 26-án sikerre éhes sportolókkal telt meg a Budakalászi Sportcsarnok. A súlyzós edzés szerelmesei gyűltek itt össze, hogy szembenézzenek a legfélelmetesebb ellenféllel, önmagukkal. Mindezt pedig egy egészen új és friss sportág, a második alkalommal megrendezett Scitec Power Challenge keretében tették, ahol fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Nem kell más, csak legyél önmagad legjobb változata!

A Scitec márka a „Make a Difference” szlogenen keresztül alapvetően az edzőtermi edzést életvitelszerűen komolyan gondolókhoz szól, arra ösztönzi az embereket, hogy önmaguk legjobb változatai legyenek és ezáltal másokat is inspirálhassanak. Nincs még egy olyan brand, amely ennyit tett volna a súlyzós edzés népszerűsítéséért. Nemcsak szimplán szponzorál, hanem magával a sportággal is foglalkozik, versenyeket szervez és 25 éve töretlen a lelkesedése a testépítés iránt. Nem csoda, hogy nemrég egy új sportágat is bevezettek a súlyzós edzés szerelmeseinek, ez a Scitec Power Challenge, amelyben egyvalakit kell legyőzni, önmagadat.

A verseny, ahol a hobbisportolóknak is teremnek babérok

A testépítő versenyektől és az ezzel járó színpadi szerepléstől sokan idegenkednek, nem beszélve arról, hogy még egy kezdő szintű megmérettetéshez is komoly edzésmúltra lehet szükség. Egy erőemelő versenyen pedig demoralizáló lehet azok fölénye, akik évek óta űzik a sportot, és földi halandó számára felfoghatatlan súlyokat mozgatnak meg játszi könnyedséggel. A Scitec Power Challenge azonban több, mint egy erőemelő verseny, és semmiképpen sem testépítő verseny, mégis, a súlyzós edzést végző hobbisportolók számára kiváló lehetőséget teremt arra, hogy megméressék magukat. Itt nem kell haladónak lenni, nem kell kiváló genetikai adottságokkal rendelkezni, és nincs szükség színpadi szereplésre sem. Hovatovább, nem kell másokhoz hasonlítani magunkat – csakis saját magunkkal kell versenyezni!

Hiszen a Power Challenge lényege, hogy életkor és testsúly alapján kalkulált, amatőr szinten, ha nem is simán, de reálisan teljesíthető célszámaival pont olyan célt tud adni, amiért úgy tudnak a versenyzők küzdeni, hogy nem kell azt érezniük, hogy hosszú évekbe telik, mire egyáltalán oda tudnak állni versenyezni, hogy aztán a dobogó közelébe se kerüljenek a nagyok mellett. Itt saját mentális és fizikai korlátainkat legyőzve, és saját, korábbi teljesítményünket túlszárnyalva érhetjük el az életkorunknak, testsúlyunknak és felkészültségi szintünknek megfelelő kategóriában a kitűzött célunkat.

Mi motiválja az itt indulókat?

Miért kiváló lehetőség ez ugyanúgy egy diáknak, mint egy többgyerekes, dolgozó családapának? Mi lehet a közös abban a több száz, teljesen vegyes korú és nemű indulóban, akik beleállnak egy ilyen kihívásba? Nos, lehet ez egyszerű bizonyítási vágy, önmagunk vagy akár mások előtt. Van, aki folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy még jobb legyen, és ez a verseny egy kiváló erőpróba arra is, hogy felmérjük, hol is tartunk az úton. De lehet, hogy valaki csak az élményt keresi, ahol több száz sportolóval együtt rezdülve-lélegezve tölthet el egy napot.

Az alábbi videóban végigkísérjük az egyik indulót, aki történetesen a Scitec Nutrition csapatát is erősíti, így nemcsak saját motivációjáról hallhatunk pár szót, hanem arról is, hogy a Scitec Nutritiont mi motiválta arra, hogy beálljon a rendezvény mögé fő támogatóként. Természetesen a versenyen készült hangulatképek sem maradnak el. Figyelem: a videó második felében az emberi akarat, elszántság és küzdeni akarás különösen magas koncentrációban látható, így a komfortzónájukból kitörni NEM akarók számára megtekintése csak kellő óvatossággal javasolt.

VIDEÓ: Scitec Power Challenge - A súlyzós tömegsport

Több mint 5000 ismétlés guggolás, fekvenyomás és felhúzás egy nap alatt

A komplett kategóriában öt versenyszámban, összesen 100 ismétlés teljesítésével lehetett arany minősítést szerezni, de akár gyakorlatonként is ki lehetett próbálni az erőpróbát. A versenyzők összesen 5618 ismétlés guggolást, 5051 ismétlés fekvenyomást, 5652 felhúzást, 4205 mellről nyomást teljesítettek, és összesen 1109-szer húzták fel magukat a bírák szigorú tekintete előtt. Az indulók összesen 206 arany, 51 ezüst és 15 bronz minősítést szereztek. A legfiatalabb induló 14 éves volt, a legidősebb pedig 74 éves. 70 nő és 116 férfi mérte fel az erejét a versenyen. Minden szempontból elmondhatjuk tehát, hogy itt szó szerint bárki elindulhatott, aki késznek érezte magát az erőpróbára!

Hova tart a Scitec Power Challenge?

„Hiszünk abban, hogy az a hozzáállás, amit egy ilyen kihívásra való felkészülés közben, és magán a versenyen elsajátítanak az indulók, az élet minden területén kamatoztatható. Ilyenformán nemcsak a fizikumunkban, az egészségi állapotunkban, de az élet minden területén pozitív változást tudunk hozni, és pozitív példával szolgálhatunk mindenki számára” – árulta el Nagy Szabolcs, a Scitec marketingvezetője, aki azt is hozzátette, hogy a Scitec Power Challenge idei versenye még csak a kezdet volt, hiszen a szervezők hosszú távú célja, hogy a frissen megalapított új sportág minél szélesebb körben ismert és elismert legyen, és az új tömegsporton keresztül a súlyzós edzést még a korábbinál is szélesebb réteggel megszerettessék. A cél az, hogy egy olyan sportünneppé nője ki magát, amely megkoronázza mindazok erőfeszítéseit, akik akár hosszú hónapokon át edzenek azért, hogy túlszárnyalják saját korábbi teljesítményüket, így legyőzve önmagukat.

Link másolása
KÖVESS MINKET: