Teljes kiőrlésű, egészséges fagyitölcsér házilag
Nem tudom, hogy hogy vagytok vele, de nekem már elég régóta piszkálja a fantáziámat az a kérdés, hogy ha egy fagyizóban van cukormentes fagyi, akkor miért nincs egészséges, cukor és fehérliszt mentes tölcsér hozzá? Vagy ti hogy csináljátok? Mindig kehelybe kéritek a gombócokat? Mert én
bizony nem.
A fagyi az úgy az igazi, ha tölcsérbe adják, és együtt lehet ropogtatni az olvadozó édességgel. Legalábbis szerintem. Ha poharasat akarok, akkor az már legyen inkább fagyikehely, na abból meg már tutira nincs ártatlan verzió…
Ezt itt két hamvába holt próbálkozás után műveltem egy normál tölcsérrecept alapján. Az egész egyébként egyszerűbb és gyorsabb volt, mint először gondoltam volna. Sütéssel együtt úgy kb. fél óra alatt készen lettem. Az elektromos ostyasütőt Szilvitől kaptam, nélküle ez a bejegyzés nem készülhetett volna el.
50 gramm Graham liszt
50 gramm zabpehely liszt (kávédarálón finomra őrölt zabpehely)
50 gramm olvasztott kókuszzsír
2 tojásfehérje kissé felverve, hogy elveszítse kocsonyás állagát
25 gramm stevia por (vagy 50 gramm nyírfacukor)
késhegynyi sütőpor
csipet só
Elkészítés
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Az elektromos ostyasütőt bemelegítjük, majd a tésztából kiveszünk kb. háromnegyed evőkanálnyit és a sütő közepére helyezzük. Ez után a sütő tetejét egy határozott mozdulattal lezárjuk és várunk kb. 2 percet, amíg egyenletes barnára megsül a tészta.
Közben kiterítünk egy tiszta konyharuhát a kezünk ügyébe és odakészítjük az ostyasütőhöz tartozó tölcsér formázót. Egész pontosan erre a “szerszámra” gondolok:
Ha megsült a tészta, egy határozott, de óvatos mozdulattal (pl. műanyag palacsintsütő késsel) lehúzzuk a sütő felületéről és a tiszta konyharuhára helyezzük. A tölcsérformát az ostyalap szélére helyezzük és a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük (vigyázat, forró!).
Majd kb.1-2 percig tartjuk, amíg az addig forró és puha tészta kihűl és megszilárdul, így tartva meg a tölcsérformát. Az alját érdemes még forrón összecsípni vagy olvasztott csokival kitölteni, így a fagyi majd nem folyik ki belőle.
Ezt a gyakorlatsort pedig addig ismételgetjük, amíg elfogy a tészta. A monoton sütési hadművelet közben már lehet is tervezgetni, milyen fagyi kerüljön bele…