hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Társasházi etikett járvány idejére: hogyan óvjuk meg magunkat és szomszédainkat?

Felejtsük el a lépcsőházi gyülekezéseket, a liftben egyedül a legjobb, és még jó néhány szabály van, amit nem árt betartani.
Forrás: Házmestermedve blog, Címkép: EMANUELE CRAVA képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2020. december 04.

hirdetés
Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a Házmestermedve a TE embered! Lájkold, és nem maradsz le róla!

A koronavírus megbetegedések száma egyre nő, szigorításokat vezetnek be nemcsak hazánkban, hanem más országokban is. A feszültség és türelmetlenség is nő, a fegyelem meg lanyhulni látszik, ami nem jó, nagyon nem.

Otthon és mégis maszkban!

Őszintén örülök neki, hogy sokan az otthonuknak tekintik már a társasházi lépcsőházat is. Így is van rendjén, de. És ez egy nagy de.

A lépcsőházban még ugyanúgy hordani kell a maszkot, mint az utcán és a boltokban, munkahelyen.

Tudom, a legtöbben szenvedünk tőle, alig várjuk, hogy letépjük az arcunkról, amikor hazaérkezünk. De azt a néhány métert és pár percet már mindenkinek ki kell bírni, míg belülről magára csukja a saját lakásának ajtaját.

hirdetés

Tobias Weil képe a Pixabay -en.

Stop a lépcsőházi gyülekezéseknek!

Üdvözítő, hogy a nagyobb társasházakban is van az embereknek arra igénye, hogy ne csak elmenjenek egymás mellett, hanem beszélgessenek egymással.

Attól, hogy a lépcsőház földszintjén és nem az utcán csoportosulnak a lakók, attól az még továbbra is kerülendő!

Sajnos ez az év nem kedvez a kapcsolattartásnak, de aki akarja, megoldhatja pl. a virtuális téren keresztüli érintkezéssel. Ha valaki a kora miatt nem szívesen beszélget neten keresztül másokkal, akkor fel kell eleveníteni a régi hagyományokat és kézzel írt levelet írni és bedobni a hiányolt szomszéd postaládájába.

A liftben egyedül a legjobb!

Egészséges időszakban nyilvánvalóan úgy logikus és takarékos, ha többen utazunk a liftben. Most azonban ez botorság.

Csak a saját háztartásodban élőkkel utazz egy liftben!

Nincs kivétel, nincs csak a Gizike néni az emeletről, csak a Béla bácsi a 4.-ről. A liftek picik és két ember számára is szorosan kell egymás mellett állni, ami a covid idején kimondottan veszélyes. Ha más már van a liftben, amikor kinyílik előtted az ajtó, akkor várd meg a "következőt", ha melléd szállnának be, akkor udvariasan, de határozottan kérd meg őket, hogy ne tegyék!

Megfogni? Csak ha nagyon muszáj!

Az emberben nem is tudatosul igazán, hogy mennyi mindent összetapogat a lépcsőházban egy átlagos napon. Kinyitja a lépcsőház bejárati ajtaját (és ha igazán jól nevelt, akkor vissza is csukja, bekíséri az ajtót záródás közben), felkapcsolja a világítást, hívja és irányítja gombokkal a liftet, esetleg nekidől a falnak vagy megkapaszkodik a lépcsőkorlátban.

Puszta kézzel csak akkor érj hozzá bármihez, ha nagyon muszáj és csak akkor, ha tényleg nincs nálad egy kesztyű, zsebkendő, de még ezekben a helyzetekben is inkább könyökkel kattintsd fel a kapcsolónál a villanyt!

Egy nagyobb lépcsőháznál akár ötpercenként jöhet-mehet valaki a földszinten és bármennyire igyekszik is a takarítónő, lehetetlen minden érintés után lefertőtleníteni a felületeket, így a legtöbbet te magad teheted a kockázat csökkentése érdekében.

Ne add tovább!

Ha erős a gyanúd vagy már teszt is bizonyítja, hogy te is elkaptad a fertőzést, akkor tartsd be felelősen a házi karantént, akár önkéntes, akár hatóságilag elrendelt! Természetesen ilyenkor a saját lakásod falai között kell tartózkodnod, kérlek,

ne ülj ki a lépcsőházba "levegőzni" és ne érintkezz a szomszédokkal és ne menj le ötvenszer ellenőrizni a postaládát se unalmadban.

Gondolj arra, hogy te mit éreznél, ha az idős szeretteid vagy a gyerekeid közvetlen közelében mászkálna egy még aktívan fertőző ember, aki ráadásul tudja is magáról, hogy az.

+1 Segíts te is!

Bármennyiszer takarít is a takarónő a társasházatokban vagy bárki is a soros a heti takarításban,

nem árt, ha te is gyakrabban, alaposabban és többet takarítasz, még ha az igazságérzeted azt is súgja, hogy ez (akkor) nem a te dolgod.

A te saját érdeked is ezt kívánja. Plusz 10-15 perc felsöpörni és felmosni az emeleten. Nem nagy dolog, de jóleső érzés lesz és sokan hálásak lesznek az igyekezetedért.

Legyetek körültekintőek és óvatosak, most az empátia és az odafigyelés az egyik legfontosabb!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk