/eletstilus/szerelmi-tanacs-mit-tegyel-ha-az-ex-meg-mindig-kepben-van/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Szerelmi tanács: mit tegyél, ha az ex még mindig képben van?

Úgy tűnik, megtaláltad a tökéletes társat, tombol a romantika, dúl a szerelem. De mégis befigyel a tolakodó harmadik...

Link másolása

hirdetés
Úgy tűnik, megtaláltad a tökéletes társat, tombol a romantika, dúl a szerelem, hatalmasakat beszélgettek és lassan mindent megtudtok egymásról. Vagy A MÁSIKRÓL? Az EX-ről? Aki egyre többször bukkan fel a beszélgetésekben. Mint egy tolakodó harmadik. Mit tegyél ilyenkor?

Erre a kérdésre válaszol Lung Andrea pszichológus tanácsadó Lélekgondolat blogon.

D-nek szeretettel, mert az élet néha dob citromot is... :)

Vagány tündérmese helyett modern románc. Valahogy összesodor az élet egy buliban. Csók, szex, reggeli kávé vagy hajnali szökés haza. Álmosan hazafelé, dagad az önbecsülés, otthon veszel egy fürdőt, belazulsz, hosszú még a vasárnap... Pittyen a telefon, ott egy helló. Nem is emlékszel, hogy megadtad a számod. De persze miért ne? Úgysincs más dolgod ma. Ha nem is tiszta romantika, de legalább némi izgalom. Találkozás, üzenet-hegyek. Magad is meglepődsz, milyen gyorsan oldódsz, nyílsz meg a másiknak, és látszólag ő is neked.

Egyre jobban megismered. Mesélsz te egy keveset, ő meg sokat. Magáról, de leginkább az exről, akivel nemrégen szakítottak. Meg, hogy mennyit szenvedett miatta. Nem kell nagy logika, hogy összerakd: ez egy olyan se veled-se nélküled kapcsolat volt. Fel is ragyog a remény, hiszen most azt mondta, tényleg utoljára szakítottak! Végleg vége. Most aztán teljesen és örökre. Nagy komolyan, szomorú őzike szemekkel mondja ezt, te meg pont ezért elhiszed. Miért ne tennéd?harmanparban

Elvileg veled sokkal jobb minden. Még a szex is. Legalábbis azt mondja, mert te egyszerűen jobb vagy. Inspiráló, vagány, új, gondoskodó, ami éppen kell(ene neki). Azon gondolkozol, mi lehet azzal a másik szerencsétlennel, ha nem él egy ilyen szerelem lehetőségével? Telnek a napok, már éppen kezded elhinni, hogy végre a te számodat húzta Cupido, amikor váratlanul megritkulnak az üzenetek. Mi történt? Ki és miért húzta be itt hirtelen a féket? Rákérdezel, mert a gyomorgörcs durvább, mint a helyzet: ő bizony visszamenne az exhez, de ha nem is, az biztos, hogy még nincs túl rajta. Egy rövid és velős "pá" neked, aztán mehetsz is a néma kámforködbe, mintha nem lett volna soha tegnap.

hirdetés

Nézd más szemmel!

Ha hiszed, ha nem, ha idáig eljutottál, akkor túl vagy a nehezén. A lecke megvolt, most ki kell szedni belőle a tanítást. Akkor is, ha most biztosan nem a legjobb formádat hozod. Valószínűleg meg vagy róla győződve, hogy teljesen ostoba, naiv esetleg értéktelen vagy. Az is lehet, hogy simán csak piszok dühös. Hogy mehetett vissza az exhez, hiszen annyi olyan rosszat mesélt róla, annyival jobb volt veled! Esküdözött, hogy soha, de soha nem akarja folytatni, ahhoz képest neked került útilapu a talpadra, anélkül, hogy mentél volna valahova.

Felnőttek vagyunk – mondja kényszeredetten, te pedig érzed, hogy van baj, nagyon nagy baj van, és ennek semmi, de semmi köze a felnőttséghez. Vagy csak ahhoz nincs igazán köze. Minden jogod meg van ahhoz, hogy ne értsd elsőre, ami történt. De aztán gyorsan add át a józan észnek az irányítást, ha jót akarsz magadnak, mert ilyenkor néhány dolgot azonnal érdemes megjegyezned.harmas

1.

Legközelebb, ha valaki azt mondja neked, hogy szakított, számtalanszor ugyanazzal az emberrel az elmúlt évben, egyetlen dolgot kell tenned, de azonnal: menekülőre fogni! Ez ugyanis nem a te drámád, ne te legyél az önkéntes karakterszínész valaki más - külső szemmel - rosszul működő kapcsolatában. Nem minden kapcsolat működik egyformán. Ahogyan most végleg vége volt, úgy lehet még számtalanszor örökre szóló a szakítás, és ő mindig adni fog az exnek egy új esélyt, amíg az tovább nem lép vagy nem következik be valamilyen gyökeres belső változás az egyik félben egy kiegyensúlyozottabb élet iránti igény megfogalmazódásával.

2.

Mielőtt szidni kezdenéd azt a harmadikat, aki gyakorlatilag mindig is az első volt - ráadásul előtted tette ki az érintettre a foglalt jelet is -, állj meg egy pillanatra! Ne az exet ítéld el, neked igazán semmi közöd hozzá. Lehet véleményed, az lehet még helytálló is, de a választás akkor is a kedvesedé. Nagy valószínűséggel ő tudta már akkor is, amikor veled kezdett, hogy még ezer másik esélyt fog adni neki, miközben valójában te egyet sem kaptál. (!)

3.

Ahol a bántás, a megalázás vagy egy ártatlan harmadik berántása az eszköz arra, hogy megtartsuk, visszaszerezzük a másikat, ott nincs se tisztelet, se szerelem, se megbecsülés. Az két sérült gyerek felnőtt játszmája csak. Olyan brutálisan elveszett helyzet, mint halott katonáknak elemózsiát vinni a csatatérre. Ennek ellenére sokan élnek így, és akár évekig is lehet kergetni egy ilyen kapcsolatot. Ne felejtsd el, hogy a folyamatos dráma csak egy része a mutatványnak, hiszen a folyamatos szakítások lehetőséget adnak következmények nélkül bevállalható kalandokra is...harmanparban2

4.

Egy egészséges kapcsolathoz tisztességes felelősségvállalás is kell. Azt meg nem adják ingyen. Új kapcsolatot csak azzal kezdhetsz, aki azt fel tudja, fel akarja vállalni, akkor is ha sebezhetővé válik ezáltal. Majd ha nem azzal a soha el nem jövő pillanattal lesz elfoglalva, hogy elnyerje a se veled- se nélküled kapcsolata örök szerelmét, talán végiggondolja, hogyan élt, mennyi fájdalomba került neki - és másoknak is - ez helyzet, mennyi időt elvesztegetett közben. (Persze addigra mindez nagy valószínűséggel már nem fog számítani neked.)

Engedd el!

Ha ezen elgondolkoztál, vegyél egy nagy levegőt, és adj hálát az égnek. Senki sem akar lábtörlő, pótkerék vagy háborús ápolónő lenni békeidőben. (Kivéve azt, aki hol ex, hol meg nem az, és boldogan vállalja ezt.) Vannak olyan párok, akik évekig játszanak a se veled, se nélküled társassal. Lássuk be, neked erre nincs időd, és az önbecsülésed is véges. Tedd fel a kérdést, akarsz így élni? Bele akarsz szállni egy párhuzamos oda-visszába? Mert itt csak az jutna. Abból is csak a másodosztály. Ugye, nem?

Ezért amikor majd a következő szakítás után eszébe jutsz megint, ne gyengülj el! Ne felejtsd el, hogy te bármennyire is adnál, nincs aki őszintén befogadja. Nincs, aki el tudná fogadni a szerelmed, mert egy olyan rögeszme vezeti, melyet összekever a valódi érzésekkel. Amíg ezt nem tudatosítja, nem talál magának biztos tartást az életben, téged sem fog tudni megtartani. Engedd el, adj időt, és ha mégiscsak ő az, ha készen áll egy rendes kapcsolatra, vissza fog találni hozzád. Neked addig csak egy dolgod van, nélküle is boldogan élni!

Kattints a megosztásra, hogy másokhoz is eljussanak a hasznos tanácsok!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk