/eletstilus/szaraz-patak-minden-kertet-feldob-es-meg-viz-sem-kell-hozza/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Száraz patak: minden kertet feldob, és még víz sem kell hozzá

Saját patak a kertedbe? Elég hihetetlenül hangzik, ugye?

Link másolása

hirdetés

Ráadásul olyan, amihez még víz sem kell? Na jó, hagyjatok békén ezzel a marhasággal – talán így gondolod, mire idáig eljutsz az olvasásban. De még mielőtt bezárnád az oldalt, vess egy pillantást a képekre: őszintén, nem örülnél neki, ha egy ilyen menő és gyönyörű elem díszítené a kertedet?

Egy saját patak azért elég vagány és menő dolog. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy van egy saját patakjuk. Pedig nem kell a kertedbe vezetned a helyi forrást ahhoz, hogy belecsempészd a természetet az otthonodba. Erre nyújt tökéletes megoldást a száraz patak, amihez még víz sem kell!

Bármilyen stílusú is legyen a kerted, biztos, hogy van olyan része, ahol jól mutatna egy rövid, de feltűnő, vagy akár az egész területet átszelő száraz patak.

Ez a különleges dekoráció azon túl, hogy lenyűgöző és természetes hatást kelt, még törődést sem igényel.

A száraz patak már nálunk is egyre népszerűbb, mert amellett, hogy nagyon dekoratív, akár víznyelőként is funkcionálhat. Így két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen az esővíz elvezetésére is tökéletes megoldás lehet, ami sokszor a kertépítés legnehezebben megoldható része.

hirdetés

A fő vonzereje azonban mégiscsak a szépsége: egy valódi patak illúzióját kelti, és tökéletesen belesimul az őt körülvevő környezetbe. Ezért érdemes szabálytalan, hullámzó formát adni neki, különböző nagyságú kavicsokkal megtölteni, és nagyobb sziklákkal díszíteni. Így – a japán sziklakertekhez hasonlóan – annak ellenére, hogy egy mesterséges konstrukció, természetes harmóniát áraszt magából, és a kert igazi éke lehet.

A száraz patak vonalának megtervezésénél az első, és legfontosabb, hogy meg kell figyelned, illetve ki kell gondolnod, merre folyik (folyna) természetes módon a víz. Úgy kell megtervezned a száraz patakot, hogy ezt a folyásirányt kövesse. A kövekkel, formákkal könnyedén elő lehet idézni a mozgás látszatát, de igazán harmonikus akkor lesz, ha ez a mozgás nem természetellenes.

A száraz pataknak az esztétikai és a már említett vízelvezető funkciója mellett még számos előnye van, ami igen praktikus lehet a kertben. Nézzük, mik ezek:

Segítségével elválaszthatod egymástól a kert különböző részeit. Így áttekinthetőbb, rendezettebb, sőt, harmonikusabb lesz az összkép.

Nem tudod, milyen szegélyt szeretnél – vagy csak nem tetszenek a hagyományos, régimódi szegélyek? A száraz patak funkcionálhat szegélyként is.

De az egységes, összefüggő, már-már egyhangú gyeped is tökéletesen feldobhatod vele.

Amennyiben egyedül vágsz bele ennek a gyönyörű kerti elemnek a kivitelezésébe, adunk néhány gyakorlatias tippet:

• A kövek bár természetesek, mégis sokszor erőt, vagy akár vadságot sugallnak. Kissé szigorú látványukat úgy tudod a legjobban ellensúlyozni, ha növényeket ültetsz közéjük. Egy “kiszáradt” patakmederbe nagyon jól illenek a különböző díszfüvek, sások vagy sziklakerti növények.

• Amennyiben kreatív vagy, és vannak ötleteid, nyugodtan engedd el a fantáziád, és alkoss eredeti formákat, folyásmintát.

• A természetes patakok mindig egyedi formát vesznek fel, hiszen a víz szinte sosem egyenletesen tör magának utat.

• A természetesség eléréséhez neked is ezt kell követned, ezért ne félj játszani a patakmeder formájával.

• A forma megalkotásakor érdemes a csatornád vagy ereszed alá is bevinni a száraz patakot, így ott fel tudja venni a házadról lezúduló esővizet, és be tudja vezetni a földbe. Így nem kell többé tartanod az elázástól és a megemelkedő vízszinttől.

• Végezetül, amennyiben a száraz patak keresztezi az utat, amin a kertedben közlekedsz, tedd praktikussá, és helyezz el benne tipegőket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk