ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

"Semmi felesleges holmit nem pakolunk az iskolatáskába!" – de akkor mi legyen benne?

'Valahogy a gyerekeim által elképzelt alapfelszerelés (fél kiló kő, fél kiló gesztenye, két Pókember, három csillámpóni, három-négy rohadt banán/szendvics stb.) nyomokban sem hasonlít arra, amely az én gondolataimban él.'
R. Fonyó Barbara írása a Mom With Five blogon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2018. szeptember 03.


Link másolása

A Mom With Five blog sokkal több egy ötgyerekes édesanya egyszerű naplójánál, egy valóságos családi magazin. R. Fonyó Barbara végzettségét tekintve történész-egyiptológus, de az egyetem elvégzése után – némi kitérőtől eltekintve – külpolitikai újságíróként dolgozott a Magyar Távirati Irodánál. 2002 óta háztartásbeliként, főállású anyaként éli a mindennapjait öt gyerek (4 fiú és egy lány) édesanyjaként.

Barbara posztjai középpontjában a család áll, a gyerekei, a velük átélt élmények, a gyereknevelés során szerzett tapasztalatok, kudarcok. Írásaiban azt szeretné megmutatni, hogy gyerekekkel élni nem mindig rózsaszín, habos-babos tündérmese, néha kifejezetten nehéz, de ennek ellenére minden pillanatáért megéri csinálni, küzdeni, erőn felül teljesíteni.

Az iskolatáskával kapcsolatos elhatározásom egy listával kezdődött nyolc évvel ezelőtt. A tanszerlistával.

És a szívszélhűdéssel, amit akkor kaptam, amikor a papírboltban a papírra vetett betűk hirtelen valósággá váltak és kéthegynyi kupacként tornyosultak előttem, amelyeket csak nagy nehézségek árán tudtam a kassza felé rugdosni, ráadásként a kezembe tartott iskolatáska ránézésre maximum a negyedét lett volna képes befogadni a kiválasztott cuccoknak. Vagy még azt sem. Pedig a legnagyobbat választottam. Kétszer is leellenőriztem. És akkor hol voltak még a tankönyvek?!

Az évek előrehaladtával és a gyerekeim számának növekedésével azonban rájöttem, hogy az iskolai tanszerlista esetében is megállja a helyét a mondás, miszerint: a fele sem igaz. Vagy, hogy nem eszik olyan forrón a kását. Kinek melyik szimpatikus. Így aztán Nagylánynál már rutinos mozdulattal húztam ki a listán szereplő tételek felét – Középsőnél meg még annál is többet, Négyesnél meg már listám se volt, a kezemet a rutin vezette – és ennek következtében egy szemernyi kétségem sem volt afelől, hogy az utolsó színesnek is lesz helye a táskában... a három napig aszalt uzsonnával együtt.

Pedig a táska mérete nem változott. Isten bizony. Főleg azért nem, mert egymástól örökölték. (Erről még később...)

Persze a lista a végtelenségig nem volt minimalizálható – bár a gyerekeim nagyon örültek volna neki, ha lista hiányában az iskola is bezárt volna -, mert hát vannak alaptételek, amelyek egyetlen iskolatáskából sem hiányozhatnak (a füzeteken, írószereken és tankönyveken kívül), mondhatni bérelt helyük van a felszerelések sorában.

Mi van az iskolatáskában?

Amit belerakunk. Vagy amit nem hagyunk ki belőle. Vagyis a gyerek. Mert az iskola mégiscsak az ő feladata, ergo a bepakolás is. De valahogy a gyerekeim által elképzelt alapfelszerelés (fél kiló kő, fél kiló gesztenye, két Pókember, három csillámpóni, három-négy rohadt banán/szendvics stb.) nyomokban sem hasonlít arra, amely az én gondolataimban él.

Mivel a gyerekeim is és én is eléggé ragaszkodunk az elképzeléseinkhez úgy általában, ezért az iskolatáska tartalmát illetően kompromisszumot kötöttünk: én a minimálisra szorítom az iskolai alapfelszerelést, ők pedig kétnaponta felülvizsgálják a táska kincseit és két maroknál többet soha nem hordoznak magunknál.

#Iskolatáska

Az origo. Évek óta tudjuk, hogy a jó iskolatáska ergonómikus, könnyű, kíméli a gyerek gerincét, könnyen a viselője testéhez, magasságához igazítható. Ami viszont nem ennyire evidens az az, hogy milyen csatja van. Mert az romlik el a legkönnyebben. És el is fog romlani. Lehet, hogy nem egy év alatt, de a második év már necces lehet, miközben a táska még tart. Bőven tart, mert tartósat és minőségit választottunk.

Nagyfiú iskolatáskáját nyolc éve vettem meg. Most Négyes hordja. Szerkezetileg semmi probléma nincs vele, kopás se nagyon látszik rajta, de a csatot már csak többszöri próbálkozásra lehet becsukni. És ahhoz is két ember kell. Legalább. De legalább építjük a közösséget. Mert a közös erőfeszítés összehozza az embereket. Ha tudtam volna, hogy ehhez elég egy kicsit meglazult csatt egy iskolatáskán, nem fektetek annyi energiát a családi nyaralások megszervezésébe...

Szóval az a fránya csat. Mert persze gondos szülőként mindenre gondolunk a táska kiválasztásánál, de a nagy válogatásban talán eszünkbe se jut, hogy ezt a pici alkatrészt fogja a legtöbbet használni a gyerekünk. Erre pedig már a táskagyártók is rájöttek. A mágneses Fidlock zárszerkezet pedig sokáig bírja. Igaz csapatépítésre nem jó. De ne legyünk telhetetlenek.

#Tolltartó

A rendezett iskolatáska egyik legfőbb biztosítéka a tolltartó. Már, ha használja a gyerek. Mert persze dísznek is tök szuper, hiszen dízájnosabbnál dízájnosabb darabokat lehet már kapni, de mégiscsak az a jobb, ha használja is a tulajdonosa. Ehhez pedig jót és jól kell választani, aztán meg el kell tudni engedni, amikor már nem kell. Mert el fog jönni az az idő is.

A tolltartó evolúció a többszintes és/vagy kihajthatós daraboknál kezdődik.

Én nagyon sokáig ellenálltam ezeknek azon egyszerű oknál fogva, hogy nagyok. És akkor hogy férnek majd el a táskában?! És hogy fér melléjük a többi holmi? De az igazság az, hogy első és második osztályban alig kerül melléjük valami más és ilyenkor tényleg az átláthatóság a legfontosabb, hogy könnyen és gyorsan meg lehessen találni a kérdéses íróeszközt és ne a dzsumbujban kelljen vadászni rá. Utána meg úgyis szintet ugrunk. Tolltartószintet is.

A nagyon rendezett és a bedobálós, valamint az egyáltalán-nem-kell-már-tolltartó korszak közötti átmenti időszak ideális jelöltje az egyrekeszes, nagy tolltartó, amelyben a bedobálós rész mellett van egy cipzáras belső zseb a vonalzónak/kis cetliknek – amelyek persze csak akkor kerülnek elő, amikor már rég aktualitásukat vesztették, de legalább el nem vesztek – és egy gumis kialakítású rész, ahova a leggyakrabban használt VIP (grafit, toll, fő színes) darabokat rendezhetjük.

Ennek a kreatív változata a feltekerhető, minimalista változata a hengeres, kibővített változata pedig a duplacipzáras tolltartó. A táska mélyére bevágott egy szem – nem fogó – toll pedig a kamaszos verzió. Még szerencse, hogy nálunk mindig van segítség az ugyanazon intézménybe járó kisebb testvérek személyében. Akiknek még van tolltartójuk... és íróeszközeik. Több is. Amiből kölcsön tudnak adni.

#Tornazsák

Nagyon sokféle iskolafelszerelés megfordult már a kezeim között az elmúlt évek alatt, de hogy a legtöbb problémát majd a megfelelő tornazsák felkutatás fogja jelenti, na azt soha nem gondoltam volna. Hogyan is gondoltam volna, amikor a tornazsáknak nem kell millió egy szempontnak megfelelni, mint például az iskolatáskának, elég, ha stapabíró és kellően nagy. Mondom, kellően nagy.

Na. Ez volt a probléma. Mert, amíg kicsi az ember gyereke, addig elég a hagyományos méretű tornazsák, amelyben a legtöbb készítő gondolkozik. De amikor a gyerek lába elhagyja a negyvenes tartományt és hozzá társul a magassága is, akkor szülő legyen a talpán, aki beszuszakol egy pár, minimum 42-es tornacipőt, egy rövidnadrágot, egy pólót, egy gyorsan száradó törölközőt, téli időszakban pedig pluszba még egy hosszúnadrágot és egy pulcsit is egy 32×42 cm-es zsákba.

És persze közben tudjuk, hogy nem lenne szerencsés, ha a gyereknek az iskolatáskája mellett egy komplett edzőtáskát is magával kellene még cipelnie a suliba. Megoldás? Tinédzser sportzsák már első osztálytól. Úgyis minden vágyuk, hogy nagyobbaknak tűnjenek. Engem meg nem kérdez senki. Néhány centi itt, néhány centi ott, miközben a fazon és a strapabíró faktor nem változik.

#Uzsonnatartó

Őszinte leszek. Ezen a ponton már többször elbuktam. Mert mindegyik gyerekemnek más jön be. Így aztán próbáltunk már mindent az egyszerű szalvétától a szalvétának látszó viaszos vászonon át a tartós műanyag dobozig. De a tökéletes megoldásra ezidáig még nem találtam rá. Mert mindegyikkel, illetve egyikkel sem voltam teljesen elégedett. Ettől független mindegyiket használjuk, csak más-más életkorban.

Tapasztalataim szerint kisiskolásoknak az erős tartású doboz a legcélravezetőbb. Nem csuklik, nem nyeklik, egyszerűen nyílik és csukódik. Az iskolakezdés, a beszokás, a megszokás, az alkalmazkodás az iskolai közeghez, elvárásokhoz ebben a korban épp elég kihívás, nincs szükség további bonyodalmakra. Amire pedig elcsendesedik a zavaros víz, addigra az uzsonnás doboz is eltűnik. Vagy előbb. Utána aztán jöhetnek az alternatív változatok. De illúzióink azért ne nagyon legyenek. Mert azok is el fognak tűnni. Előbb, mint hinnénk.

#Palack

Mit is mondhatnék? Párba lehetne kötni az uzsonnásdobozzal. Az eltűnési tendenciát figyelembe véve mindenképpen. Csak itt az alternatíva a PET palack. Ezt figyelembe véve legszívesebben egyszerűen poharakat küldenék a gyerekeimmel az iskolába, de tudom, hogy akkor még annyit sem innának, amennyit akkor isznak, ha palack van náluk. És az sem számottevő. Pedig létszükséglet. Így aztán megveszem. Ők meg elhagyják. De az illúzió legalább megvan. Hogy én mindent megtettem a kellő folyadékfogyasztás érdekében.

És ha már megveszem, akkor nagyot veszek, meg BPA-menteset – mert Makk Marci óta tudjuk, hogy fő az egészség – és persze biztonsági kupakosat, olyat, ami a kisebbeknek elég bonyolult ahhoz, hogy inkább lecsavarják a palack tetejét, sem mint hogy kinyissák, mert akkor kisebb az esély, hogy elfelejtsék visszapattintani, visszatolni, eltekerni stb. A lecsavarozott kupak mindezekkel szemben ugyanis szembetűnő. Nagyon szembetűnő. A tanító néninek mindenképpen.

#Dosszié/füzetbox

A poszt elején azt mondtam, hogy semmi felesleges holmit nem pakolunk az iskolatáskába. Akkor hogy jönnek ide a dossziék meg a füzetboxok? Mert, ha van felesleges dolog, akkor ezeket nyugodtan tekinthetnénk annak, hiszen csak újabb bigyók meg izék, amelyek csak a helyet foglalják, a gyerek meg úgysem használja őket. Ez alapjában véve így is van.

Vagyis volt. Mert a gyerekeimnek az elmúlt évek során egyre több olyan órán volt szerencséjük részt venni, amelyeken nem tankönyvből tanultak, hanem a tanár által fénymásolt lapokról. Egyrészről ez nagyon örvendetes, mert végre megvalósul a differenciált oktatás, másrészről teljesen más megközelítést kíván például tanfelszerelésileg. Már alsó tagozatban is.

Na itt jönnek a képbe a dossziék, füzetboxok. Mert valahol gyűjteni kell az A4-es fénymásolt lapokat az iskolában (dosszié). Otthon meg jó lenne témakörönként, tantárgyanként szétválogatni, sőt esetleg valami időrendi sorrend szerint tárolni őket… lehetőleg tartósan (füzetbox). Na persze nem az örökkévalóságnak, csak a következő nagyszabású alaptanterv módosításig. De addig mindenképp!

Az iskolatáska tartalmára vonatkozóan természetesen nincsenek általános érvényű igazságok. Én sem tartom a markomban a bölcsek kövét, próbálok mindig a felmerülő igényekhez alkalmazkodni. De hiszem, hogy vannak olyan alapfelszerelések, amelyek nélkül bár nagyszerűen el lehet lenni, de meglétük mégiscsak hozzájárulhat a stresszmentes(ebb) iskolai léthez, amely gyerekeink számára az új világ kapujában valóságos kincset ér.

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevélre, vagy csatlakozz a blog Facebook oldalához és a Mom With Five – Pont jó szülők vagyunk! csoporthoz, ahol egy szuper közösség mellett bepillantást nyerhetsz egy nem mindennapi, ötgyerekes család életébe is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Lehet-e készpénz nélkül élni? Egy hétig teszteltük, mire megyünk, ha egyáltalán nem hordunk magunknál
A kísérlet eredménye meglepően pozitív lett, de néhány morcos pillantást azért nem úsztunk meg, amikor kártyával próbáltunk fizetni.

Link másolása

Az elmúlt pár év során drasztikusan átalakultak az emberek fizetési szokásai: a készpénz fokozatosan visszaszorult, ezzel egyidőben átvették az uralmat az érintéses bankkártyák, illetve az egyéb digitális fizetési megoldások, például okostelefon vagy okosóra segítségével.

Ahogy egy friss felmérésből, a Mastercard Fizetési Élmény Riportból kiderül:

Tízből hét magyar használta már kártyáját online vásárláskor, és a lakosság több mint fele mentette már el kártyaadatait valamelyik webáruházban.

Korábban megnéztük már, milyen lehetőségeink vannak Budapest belső kerületeiben a napközben igénybe vehető szolgáltatásoknál, az éjszakában, illetve piaci bevásárlás során, ha kártyával szeretnénk fizetni.

Különös kísérlet: egy hét készpénz nélkül

Mivel a tapasztalatok szinte mindenhol kedvezőek voltak, emeltük a tétet: elhatároztuk, hogy egy teljes hétig egyáltalán nem hordunk magunkkal készpénzt, és megnézzük, mire jutunk.

Meg tudunk-e vajon venni mindent, amit szeretnénk, vagy azért még 2022-ben is lemondással járhat együtt, ha nem lapul a pénztárcánkban néhány bankjegy vagy némi apró?

Azért is kíváncsiak voltunk a kísérlet eredményére, mert nem sokkal korábban töltöttünk el néhány napot Marokkóban. ahol enyhén szólva nem dúskáltunk a lehetőségekben: már az első meglátogatott helyen, egy kifejezetten nagy teázóban sajnálkozva tárták szét a karjukat, ha kártyával akartunk fizetni, és utána sem jártunk sokkal nagyobb sikerrel. Mindössze a szupermarketekben és egy-egy nyugati stílusú étteremben fogadták el a kártyát, egyébként maradt a készpénzfelvétel, és az ezzel járó súlyos jutalék.

Ehhez képest Magyarország maga a kánaán, tényleg jelentős fejlődés tapasztalható még néhány évvel ezelőtthöz képest is (amihez jó eséllyel az is hozzájárult, hogy most már hivatalosan mindenhol kötelező terminált tartani).

Mindössze néhány alkalommal vallottunk kudarcot. Az egyik egy belvároshoz közeli kisbolt volt, ahová némi péksüteményért szaladtunk volna be hazafelé menet. Az eladó viszont – nyilván az alacsony fizetendő összeg miatt is – kissé ingerülten közölte, hogy csak készpénzt fogad el.

Belépőjegy online elővételben, kártyás fizetés a borbélynál

Koncertjegyeket már régóta online veszünk, amikor csak tehetjük. Ezen a szokásunkon most sem változtattunk, és majdnem mindig könnyűszerrel sikerült is megoldanunk. Egyetlen kivételbe futottunk bele: egy kisebb klubban Budán nem volt online elővétel, és a helyszínen sem fogadtak el bankkártyát (vagyis a pultnál igen, de a bejáratnál nem). Nem volt mit tenni, összekapartuk minden maradék aprónkat, de még így is hiányzott 200 forint. Gondolatban már elkezdtünk készülni rá, hogy lesz egy utunk az ATM-hez, így jó eséllyel lemaradunk a koncertkezdésről, amikor igazi váratlan fordulat történt: egy kedves ismeretlen odalépett hozzánk a pult mellől, és szó nélkül a kezünkbe nyomott egy kétszázast. Az ilyen esetekre szokták használni az angol nyelvű mondást, miszerint „faith in humanity restored…”

Jártunk kedvenc barber shopunkban is, ahol felemás a helyzet: már korábban megtapasztaltuk, hogy egyes borbélyoknál lehetséges kártyával fizetni, másoknál viszont nem (ez attól függ, alkalmazottak-e, vagy bedolgozó vállalkozók). Ennek tudatában előre jeleztük a bejelentkezéskor, hogy olyan borbélyt szeretnénk, aki nem csak készpénzes, és ebben partnerek is voltak.

Havi BKK-bérlet pár kattintással

Nagyobb élelmiszerboltokban már jó ideje nem kérdés, hogy telefonnal és kártyával is fizethetünk, most viszont úgy döntöttünk, megspóroljuk az utat a szupermarketbe, és inkább online rendeléssel intézzük el a heti nagybevásárlást. Kétségtelen, hogy ez sokkal kényelmesebb, de a magas házhozszállítási díj miatt csak néhanapján élünk vele.

Bár a BKK automatáinak nagy része is elfogad már kártyát (sőt, egyre több olyat látni, ahol csak kártyás fizetésre van mód), ennél is kényelmesebb a Budapest GO alkalmazás által kínált elektronikus jegyvásárlási lehetőség. Ezúttal a havi bérletünket is ilyen módon vettük meg otthonról, így azt a pár perces kitérőt is megspóroltuk, amit az automatáig kellett volna megtennünk. Ráadásul a kártyaadatokat már korábban lementettük az applikációban, így még csak meg sem kellett adni őket, néhány kattintással megvolt a fizetés.

Egy szerencsétlen fejlemény is adódott a hét során: eldugult a vécé, ráadásul hétvégén, ezért kénytelenek voltunk kihívni a 0/24-ben riasztható szerelőt. Az ilyen beavatkozásoknak természetesen borsos munkadíja van, így mivel nem a párnahuzatban tartjuk a megtakarításunkat, nem csoda, hogy nem volt otthon elegendő összeg.

Tesztünk szempontjából viszont jól alakultak a dolgok: a kiérkező szerelő készségesen közölte, hogy fizethetünk kártyával is. Így megúsztunk egy utat a nem túl barátságos őszi időben az ATM-ig.

A héten a teljesség igénye nélkül vettünk még mozijegyet online felületen, könyvet webáruházból, fizettünk be számlát netbankos átutalással, ettünk gyorsétteremben és kifőzdében, voltunk sörözőben és szórakozóhelyen is.

A legtöbb tranzakció, amit egy nap leforgása alatt kártyával vagy a telefonunkkal végeztünk, 12 volt.

Tanulság: továbbra is érdemes egyfajta vésztartalékként némi készpénzt hordani magunknál, de egyre elhanyagolhatóbb az esélye annak, hogy valóban rá leszünk szorulva. Talán még néhány év, és végleg elfelejthetjük a pénztárcát.

A cikk a Mastercard támogatásával készült.

Felhasznált fotók: saját archívum, Pixabay, iStockPhoto, BKK applikáció

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg robotok készítik össze a webshopokból megrendelt karácsonyi ajándékokat Magyarországon?
Hogyan tudunk bankkártya nélkül fizetni online? És miért éri meg lementeni a kártyánkat ott, ahol van rá lehetőség? Cikkünkben a Mastercard segítségével utánajártunk ezeknek a kérdéseknek, miközben videónkból bepillantást kaphatsz egy webshopokat kiszolgáló cég mindennapjaiba. Lehet, hogy a te online rendelésed is ott van a felvételen?

Link másolása

Az internetes vásárlás soha nem látott népszerűségnek örvend, és a trendnek továbbra sem látszik a vége. Az online vásárlások elterjedésének a Covid adott óriási lökést. A járvány előtt is volt egy kisebbség, aki az interneten vásárolt, jellemzően műszaki cikkeket vagy könyveket, de a többség ekkoriban megmaradt az online pizzarendelésnél.

Másfélmillió érintés Magyarországon

Mastercard kártyával fizettek ezekért az árukért is.
Ma már Magyarországon is robotok készítik össze a webáruházakból rendelt termékeket - Fotó: Webshippy/SZMO

A koronavírus-járvány kirobbanásával azonban kisebbfajta forradalom indult el az online vásárlások terén. Mára pedig mindennapossá vált a legkülönbözőbb árucikkek online beszerzése - a nagybevásárlástól a ruházati cikkeken és kozmetikumokon át egészen a karácsonyi ajándékokig.

Ez a számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy

10-ből 7 magyar használta már a kártyáját online vásárláshoz.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint pedig az elmúlt egy évben másfélmillió ember fizetett mobillal vagy okosórával.

Mentsük, ami menthető – például a bankkártyánkat

Az internetes vásárlási láz a másik oldal, vagyis a webshopok nézőpontjából is érdekes. Magyarországon ugyanis egyre több a webáruház, jelenleg csak kiskereskedői webshopból van 24.000, amelyek több tízezer embernek adnak munkát - derült ki a Mastercard 2022-es Fizetési Élmény Riportjából.

Ennél azonban jóval több olyan kisvállalkozás (vagy kisvállalkozó) van, amelynek (akinek) van honlapja - ám megrendelésre, online vásárlásra azon nincs lehetőség. Pedig ezek a technológiák ma már nagyon könnyen elérhetők, órák alatt össze lehet rakni egy olyan weboldalt, amin keresztül gyerekjáték az értékesítés - emelte ki Mondovics Péter, a Mastercard marketingmenedzsere egy korábbi, vele készített interjúnkban. És a potenciális vásárlók szívesen élnének ezzel a lehetőséggel ezeken a weboldalakon is.

AZ ORSZÁG EGYIK LEGNAGYOBB, WEBSHOPOKAT ELLÁTÓ LOGISZTIKAI CÉGÉNÉL NÉZTÜK MEG, HOGYAN KÉSZÍTIK ÖSSZE ROBOTOK A MEGRENDELT KARÁCSONYI AJÁNDÉKOKAT:

De azoknál a webshopoknál is vannak kiaknázatlan lehetőségek, amelyeknél tudunk online vásárolni. A mai modern technika ugyanis lehetővé teszi, hogy a vásárló lementse annak a bankkártyának az adatait, amivel az adott oldalon vásárol. Első hallásra vannak, akik megijednek ettől, mert attól tartanak, hogy a bizalmas adatok esetleg illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Ennek azonban éppen az ellenkezője az igaz: biztonságosabb a vásárlás egy lementett kártyával, mint "normál" esetben.

Ennek oka, hogy az adatokat nem a kereskedő weboldala, hanem a fizetési szolgáltató, illetve bank kezeli. Ez azt jelenti, hogy a bankon és rajtunk kívül senki sem férhet hozzá ezekhez az adatokhoz - még az a kereskedő sem, akinek a webshopjában vásárolunk. Ráadásul a vevő a banktól is kap egy üzenetet, hogy van itt egy tranzakció, Ön kezdeményezte-e? És a kifizetés csak akkor történik meg, ha az illető engedélyezi.

Online vásárlás bankkártya nélkül? Ma már ez is lehetséges!

Mastercard online vásárlás

A mentett bankkártya nem csak extra biztonságos, nagyon kényelmes is. Ezt követően ugyanis bármikor és bárhol tudunk fizetni az online vásárlásért - még akkor is, ha a bankkártyánk nincs is nálunk! A vásárlóknak ez azért jó hír, mert így tényleg akárhol és akármikor megrendelhetnek és kifizethetnek egy vagy több terméket. Például a buszon vagy a vonaton zötyögve, ami minden ötödik magyar vásárlóval megesett.

A kereskedők szempontjából is fontos, hogy a kártya mentésének lehetősége elérhető legyen a weboldalukon. Mert bizony gyakran

megesik, hogy a reménybeli vásárló épp a kanapén fekszik, onnan rendelne tévénézés közben. Viszont a pénztárcája a bankkártyájával az előszobában van – és a kegyetlen igazság az, hogy a legtöbben nem mennek ki érte.

Inkább nem vásárolnak. Mentett bankkártyával viszont nem hiúsul meg a vásárlás.

A cikk a Mastercard támogatásával készült.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Egyszeri havidíj és ingyenes házhoz szállítás – egy új modell tör be Magyarországra
Több mint 700 étterem kínálata érhető el egy új szolgáltatásnak köszönhetően úgy, hogy a házhozszállításért szinte alig kell fizetnünk. Ez a Wolt+, ami már két rendelés után megtérül.

Link másolása

Az ételrendelő alkalmazások szeretnek kedvezményekkel vásárlásra sarkallni minket, a kuponoktól kezdve a kettőt fizet hármat kap akciókig szinte mindent láttunk már. A Wolt viszont most egy olyan újítást hozott be hazánkba, amit eddig még semelyik versenytársuk sem lépett meg.

Hány alkalommal ettünk volna hazaérve egy jó kis gyrost vagy utána valamilyen nassolni valót, de a szállítási díjhoz már nem fűlt a fogunk? Na, többé emiatt nem kell lemondani a finom falatokról!

A Wolt+ egy megújuló, havi előfizetés, amellyel

több mint 700 népszerű étteremből és üzletből tudunk rendelni házhozszállítási díj nélkül– egy mindössze 1490 Ft-os előfizetési díj ellenében.

Az egyelőre Budapesten elérhető szolgáltatás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami nem csoda, hiszen többek között olyan helyekről tudunk 0 Ft-os kiszállítással rendelni, mint a PizzaMe, a Zing, a Pesti Pipi, az Auchan vagy a Tesco – és a lista folyamatosan bővül.

“Az látjuk, hogy a Wolt népszerűsége töretlen és sokan akár hetente többször is rendelnek a platformunkon.

A Wolt+ az eddiginél még egyszerűbbé és megfizethetőbbé teszi a házhozszállítást, ez egy fontos lépés afelé, hogy a Wolt valóban egy olyan platform legyen, amely a vásárlók számára kényelmesebbé tudja tenni a mindennapi életet.”

– mondta el Tajta Ákos, a Wolt Balti államokért és Közép-Európáért felelős regionális ügyvezető igazgatója.

A Wolt + rendelések minimum értéke éttermeknél és üzleteknél 3000, élelmiszerüzleteknél 5000 Ft – ami alig több, mint az alap Wolt-os minimum értékek –, a megrendelt ételeket és italokat pedig 4 km-es körzetben szállítják ki.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
Ajándékbeszerzés túlköltekezés nélkül Tatár Csillával
Folytatódik a Tatár Csilla Kedvencei sorozat: videónkban ezúttal karácsonyi ajándékvásárlásra indulunk, és kiderül, Csilla hogyan ússza meg a felesleges költekezést.

Link másolása

Legutóbb megtudtuk, hogy a műsorvezető még az ajándékvásárlásnál is ügyel a fenntarthatóságra, és készpénzmentesen intézi a beszerzést. Akkor egy kávézóba és egy csomagolásmentes boltba látogattunk el vele, ezúttal kedvenc fővárosi utcájába kísértük el Csillát, ahol sokáig élt a családjával együtt.

Karácsonyi ajándékbeszerzés tudatosan

Ha karácsony előtti ajándékvásárlásról van szó, akkor Csilla azért is szereti ezt a környéket, mert pontosan tudja, mit hol lehet megvenni és ismeri az itt dolgozó embereket. Bárhova is megy be, úgy fogadják, mintha hazajönne. Csilla alapvetően online intézi a bevásárlásait, nem szeret a zsúfolt bevásárlóközpontokba járni. Ha viszont mégsem az interneten keresztül rendel, akkor

kisboltokban vásárol, és igyekszik figyelni arra, hogy feleslegesen ne pakoljon semmit a kosarába.

Erre pedig van egy módszere: előre átgondolja, mire is van szüksége, majd bevásárlólistát ír a telefonjába. A vásárlás után pedig még egy dolgot megtesz, ami segíti őt a költekezések elkerülésében.

Nézd meg a videót Tatár Csilla kedvenceiről!

Kinek, mit és mennyiért vettünk?

Mindenkivel előfordult már, hogy éhesen ment bevásárolni, és elcsábult a csokik irányába, vagy épp a karácsonyi ajándékok beszerzésénél elvesztette a fonalat, hogy melyik családtagnak mekkora értékű ajándékot vásárolt meg. A túlköltekezés nagyságrendileg megdobhatja bevásárlásaink végösszegét, hiszen összeadogatva látszik, mennyi felesleges dologra szórtuk el a pénzt.

Szerencsére ma már rendelkezésre állnak olyan applikációk, amik segítenek ezt elkerülni. Az OTP MobilBankban például elérhető a Kiadásfigyelő funkció, amelynek segítségével

nyomon lehet követni, mire mennyit költöttünk, kinek mit vettünk, így a hónap végén nem érhet minket meglepetés.

Az alkalmazáson belül létre lehet hozni füleket (egyéni kategóriákat), amiket el lehet nevezni, így pontosan lehet látni, hol tartunk a költéseinkben és hogyan oszlik ez meg a különböző költések között.

Ezt nyújtja neked az OTP MobilBank

Az OTP Bank internet- és mobilbank alkalmazásának a segítségével nyomon követheted kiadásaidat, egyszerűbben léphetsz be internetbankba, SMS-ek helyett pedig push-üzenetekben értesülhetsz a számládon történő pénzmozgásról. Az alkalmazásban minden tranzakció és számlaadat egyszerre elérhető, lehetőség van az azonnali vagy a rendszeres átutalásra is, de bankkártyáddval kapcsolatos ügyeidet is könnyen elintézheted ennek segítségével.

Tatár Csilla is ezt használta most, amikor elment egyik kedvenc könyvesboltjába. Náluk az egész család nagyon szeret olvasni, a gyerekeinek minden ünnep alkalmával vesz egy-egy könyvet. A tranzakció teljesülése után be is tette a vásárlást a „Gyerekek karácsonyi ajándéka” fül alá.

„Így lehet rövid idő alatt nyugodtan bevásárolni karácsonyra!” – mondja Csilla. Egy délelőtt alatt letudta az egészet, ez idő alatt megebédelt, megkávézott, és szinte minden ajándékot meg is vett, amit pedig nem, azt online szerzi be. Az OTP MobilBanknak és az egyéni kategóriáknak köszönhetően pedig pontosan tudja mire mennyit adott ki, így tudatosan vásárolt, egyáltalán nem költekezett túl.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy a tájékoztatásban szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk