hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Segítség, elözönlöttek a poloskák! Hogyan szabadulhatok meg tőlük?

Szakember segítségével mutatjuk meg, mit tehetsz.
Fotók: olvasói képek - szmo.hu
2018. október 10.

hirdetés

Egyáltalán nem jó és nem is természetes a poloskák jelenléte így, és ekkora mennyiségben, mint amit az utóbbi 5-6 évben tapasztalhatunk.

"Az ilyen állatfajok a közép-európai környezeti rendszerre is hatással lehetnek, tehát ebből a szempontból is károsnak tekinthetők. A mezőgazdák, kertészek számára kifejezetten károsak, de az ellenük való védekezés legalább annyira vagy még károsabb. A különböző vegyszerekkel szemben rendkívül ellenállóak, tehát csak a legdurvábbak ölik meg őket, ezek viszont minden mást is elpusztítanak, illetve az emberekre is káros lehet" – mondta az Oroscafénak Boldog Gusztáv természetvédelmi mérnök.

Milyen konkrét károkat okoz a poloska? Összeszúrják a gyümölcsöket, puhább zöldségeket, és ezzel kellemetlen ízűvé teszik; berepülnek a mustba, elbújnak a szőlőszemek között, és ha nem veszik őket időben észre, tönkreteszik a készülő bort.

Az elmúlt években három idegenhonos poloskafaj jelent meg Magyarországon: a nyugati levéllábú poloska, a másik az Afrikából érkezett, zöld színű vándorpoloska, a harmadik a márványos poloska - Budapesten is sok helyen láthatjátok.

Természetes ellenségük nem sok van - bár a közösségi oldalakon elterjedt közvélekedés szerint mi már ki is irtottuk azokat a rovarokat, amelyek elpusztítják a poloskákat. Az egyik Facebook-csoportban a fürkészlegyet említik csupán természetes ellenségként, az egyik tag meg is írta, hogy az a cég, ahol dolgozik, a szarvasmarhatelepen azt a módszert alkalmazza alkalmazza poloskák ellen, hogy évente kétszer fürkész petéket telepítenek a trágyába.

hirdetés

Egy másik ellensége a nem kevésbé káros sáska lehet. A sáskák ugyanis szinte mindent felfalnak, ami eléjük kerül. Erről nemrég jelent meg egy videó Instagramon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

????? #insect #mantis #prayingmantis #bug #dinner #sáska #poloska

Kisné DrPéteri Judit (@peterijucus) által megosztott bejegyzés,

"A mezei poloskák leginkább a redőnytokban szeretnek elbújni, ahová be tudnak mászni" - mondja Domoszlai Kinga, a Eurokártevőirtás szakembere. "Gyakran számolnak be arról az ügyfeleink, hogy ha felnyitják a tokot, sok poloskát találnak benne.

Az egyik bevált módszer a poloskák összegyűjtésére, ha egyszerűen felporszívózzák őket, és a porzsákot azonnal cserélik, és kidobják

- illetve a speciális, folyadékos porszívók tartályát azonnal kiürítik és kimossák -, hogy az eszköz ne legyen büdös a rovaroktól."

Sokan úgy szabadulnak meg a poloskáktól, hogy nem nyomják agyon őket - a szaguk miatt -, hanem papírral megfogják, és lehúzzák a vécén. Van, aki a bolti, háztartási vegyszereket, eszközöket használja poloskairtásra. A szakember azonban arra figyelmeztet, hogy ez bizonyos mennyiség felett, illetve hosszú távon nem jelent megoldást.

"Ha valakinél már nagyon erős a fertőzöttség és a helyzet elviselhetetlen, a legjobb, ha professzionális kártevő-irtót hív. Sokan fordulnak hozzánk azzal, hogy már nem boldogulnak a poloskákkal"

- mondja Domoszlai Kinga. "Vidéken az egyik ügyfelünk ősszel és tavasszal szokott bennünket hívni a nagy inváziók idején. Azt mondják, drasztikus mértékben csökken ilyenkor a poloskák mennyisége. Azt fontos tudni, hogy végleg nem lehet eltüntetni ezeket a rovarokat, de lehet annyira csökkenteni a számukat, hogy ne legyen idegesítő a jelenlétük - ezt egy-egy szezonra meg lehet oldani."

A cég szakembere arra is figyelmeztet, hogy a legjobb, ha van nálad otthon az ablakon, erkélyen szúnyogháló. Nem kell a legdrágább típust beszerezni, a poloskainvázió idején az olcsó, felragasztható típus is hatékony.

Mit javasoltak olvasóink a poloskainvázió ellen?

Házi módszereket többen is ajánlottak a közösségi oldalakon a poloskainvázó ellen. Az egyikről Youtube-videót mutattak: egy alumínium tálcát tölts meg mosószeres vízzel, állítsd mellé az olvasólámpát felkapcsolva egész éjszakára, úgy, hogy a tálcát világítsa meg. Reggel csak öntsd ki a vécébe az összegyűlt bogarakat a vízzel együtt, majd húzd le.

VIDEÓ: Házi poloskacsapda

Egy másik, kicsivel bonyolultabb, de hatásos csapda azon az elven működik, hogy a mezei poloskák a fényre jönnek, mivel télire búvóhelyet keresnek maguknak.

"Egy befőttes üveget félig töltesz vízzel, a megtalált bogarat finoman megfogod és bedobod a vízbe, ha több van, mindet. Ha végeztél, rácsavarod a fedelet."

"Én univerzális fertőtlenítő szerrel spriccolom le őket, egy fél perc alatt végük van (főleg ha szemből kapják meg az adagjukat), és még csak büdös sem lesz utánuk, mert nem érzik magukat veszélyben. A hosszúkás barna fajtájú azonban szívós, kemény harcos, ők akár 2-3 percig is életben maradnak. De 2-3 spricc velük is gyorsan végez."

"Mi darázsirtó spray-vel fújjuk le, elkábul annyira, hogy leesik a magasabb részekről is, aztán marad a papíros gyilkosság, roppantás és klotyóba lehúzás minél előbb, úgy hogy le is menjen a papírral együtt!"

Kump Edina, a Hulladékmentes.hu alapítója, akitől gyakran kérnek tanácsot, hogyan lehet "vegyszermentesen" távol tartani a lakástól a rovarokat, azt mondja: "Mindenekelőtt fontosnak tartom, hogy tisztázzuk, mit is értünk vegyszerek, illetve egészen konkrétan vegyszermentesség alatt. Tudományos értelemben olyan, hogy vegyszermentes szer nem létezik, mivel a természetes és az egészségre ártalmatlan összetevők is vegyi anyagnak minősülnek. Lényegében minden vegyi anyagokból tevődik össze, nélkülük élet sem létezhetne.

Hétköznapi értelemben azonban, amikor azt mondjuk egyszerre, hogy vegyszermentes, arra gondolunk, hogy az adott szer összetevői nem tartalmaznak sem az egészségre, sem a környezetre káros, veszélyes vegyi anyagokat. Utóbbi értelmezést alkalmazom most. A természetes és környezetbarát megoldásokat megelőzésre tudjuk használni."

Poloskariasztó spray recept a Hulladékmentes.hu-tól:

- 50 ml víz

- 6 csepp teafa illóolaj

- 3 csepp levendula illóolaj

- 6 csepp borsmenta illóolaj

Fogjunk egy spricnis flakont vagy üveget, töltsük meg vízzel és az illóolajokkal (nagyon fontos, hogy az illóolajok 100% természetesek legyenek, a sarkon kapható párszáz forintos megoldást felejtsük el!). Keressük meg, hol jönnek be a poloskák, majd fújjuk be ezzel az eleggyel a felületet. Ez a gyakorlatban az ablakkereteket, ablakpárkányokat jelenti nagy valószínűséggel.

Ha máshol is bejuthatnak, ott is érdemes használni a spray-t. Nagy előnye a természetességen túl, hogy olcsó és még az illata is kellemes (na nem a poloskáknak, hanem az embernek). Viszont ismételni szükséges, az illóolajok természetüknél fogva "elillannak", amire válaszul a poloskák távoltartási sikeressége is csorbul (amikor ismét kezdenek megjelenni, intő jel arra, hogy újra fújjuk be a felületeket). Fújhatjuk ezt az elegyet közvetlenül a poloskákra is, viszont ezzel csak maximum elriasztjuk őket.

Ha mindenképp rovarirtáshoz szeretnénk folyamodni, akkor töltsünk vizet egy sárga színű vödörbe (ez a szín vonzza a poloskákat) és keverjünk hozzá mosószódát, szódabikarbónát vagy a környezetbarát mosószerünket, majd tegyük ki poloska-csapda gyanánt. Később a wc-be önthető a vödör - élővizekre nem káros - tartalma.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk