/eletstilus/pumpkin-spice-latte-kolbasz-kakaos-es-mazsolas-igen-egy-husuzemben-a-legorultebb-kolbaszokat-kostoltuk/
NULL
hirdetés

ÉLET-STÍLUS

Pumpkin spice latte kolbász, kakaós és mazsolás? Igen! Egy húsüzemben a legőrültebb kolbászokat kóstoltuk

Hihetetlen, de mindegyik nagyon finom lett!
Szabó Eszter riportja - szmo.hu
2018. október 18.

hirdetés

Aligha volt eddig őrültebb gasztrokalandunk annál, amit a Gyulahús Kft. üzemében tartottunk október közepén. A csapat éppen Csabai Kolbászfesztiválra készült, ahol ilyen alkalmakkor rendszerint többféle kolbászkülönlegességeket kínálnak a sütnivaló fajtából. A hagyományos ízek mellett mindenféle őrült változatot bevállalnak a fesztiválozók nagy örömére. Ebben az évben mi is csatlakozhatunk ahhoz a folyamathoz, amiben kiválasztják a legizgalmasabb sütnivaló kolbászokat az idei eseményre.

A helyszínen megtudtuk, hogy ez az egész leginkább egy vicces kirándulás, a gyulai kolbász továbbra is a hagyományos receptúra szerint készül, és sajnos egyelőre tervben sincs a fura ízek limitált kiadása. Hajduk Zoltán, a kolbászüzem vezetője azt is elmondta, milyen összetevők adják a leghagyományosabb gyulai receptjét.

"Örök kérdés a gyulai és a csabai kolbász közti különbség.

A gyulaiban van bors, és őrölt kömény, a csabaiban egész kömény van és utóbbiban a paprika is több.

A gyulai mindig páros kolbász, a csabai sokszor csípős és kuláréba töltött - emelte ki a szakember, aki azt is elárulta, hogy a gyulai kolbász receptje a legtöbbször hibásan található meg az interneten, és az erről szóló könyvekben is.

hirdetés

"Hatalmas átverés a legtöbb recept, nekem elhiheted, mert én pontosan tudom, mi, milyen arányban kell a gyulaiba.

"Az lehet az oka, hogy annak idején nagy pénzeket fizettek a receptekért, amiket szándékosan hibásan adtak át"- mondta el a szakember. Hozzátette: a gyulai húsüzemben is csak néhányan tudják a grammra pontos receptet, amit egyébként kevés ismerni a sikerhez, az érleléshez is értenie kell a receptek esetleges tolvajának.

A Gyulahús Kft. marketingvezetőjével, Gila Évával az esemény szervezésekor azt beszéltük meg, hogy meglepetés-alapanyagokat is viszek azért, hogy a receptek válogatása közben jól meglepjük Hajduk Zoltánt és hogy megtudjam, vajon a legőrültebb alapanyagok is alkalmasak-e arra, hogy kolbászt készítsünk belőlük.

Mivel óriási trend Pumpkin spice latte-kávé, ahogyan a japán matcha-s receptek is divatosak, így tökpite-fűszert, zöldtea-port és hozzá egy kevéske tejport vittem a szakembernek, és megkérdezzem, csinálhatunk-e ezekből kolbászt.

Hajduk Zoltán rezignáltan végignézte az extrém kínálatot, és csak annyit mondott "persze", majd folytatta tovább a kolbászgyúrást.

Később kiderült, hogy azért volt ennyire bevállalós, mert azt vallja: bármiből lehet kolbászt készíteni, más kérdés hogy egyébként finom lesz-e a végeredmény. Aki nyitott, szerinte mindent megkóstol, ám azt is elmondta, hogy ő például a hagyományos ízeket szereti, de szívesen kísérletezik. Elmondta, hogy korábban egy versenyen is részt vett, ahol a többféle húsos feladat mellett legvégül a döntetlen miatt

minden versenyző egy zsák füvet kapott, hogy megnézzék, vajon tudnak-e belőle készíteni valami ehetőt. Természetesen mindenki visszaadta az alapanyagot, ő is csak annyit mondott rá hogy "gondolkodom rajta".

"Ez az egész egy poén volt, de akkor azt mondták, hogy ezzel a válasszal nyertem Romániában a versenyt, még pontosabban azzal, hogy nyitott voltam, és ez azóta sem változott" - jelentette ki Hajduk Zoltán.

Közben Gila Éva néhány érdekes számot is felsorolt, és elmondta: ráérő idejükben gyakran szórakoztatják magukat azzal, hogy kiszámolnak olyan érdekességeket, hogy például a bélmennyiség, amit felhasználnak vajon hányszor érné körbe Magyarországot, vagy azt, hogy a szeletelt kolbászmennyiség, ami egy év alatt elkészül az üzemben, vajon egy nagyvárosának lakosságát mennyi pizzafeltéttel tudná ellátni.

"Éves szinten majdnem 6000 tonna hústerméket gyártunk, gyulai kolbászból is több, mint ezer tonnát. A két üzemben több mint 300 ember dolgozik.

A nálunk felhasznált bélmennyiség 2 millió méter évente. Ezt is egy tippelős játékhoz számoltuk ki, ahol az volt a kérdés, hogy Magyarországot hányszor lehetne körbekeríteni vele" - tette hozzá Gila Éva.

"Ezeket a számokat megjegyezzük, aztán amikor részt veszünk egy egy szórakoztató eseményen, vagy testvérvárosi találkozón, akkor a közös játékokban felhasználjuk" - mesélte Gila Éva, aki elmondta, hogy ezeket a különleges kolbászokat gyakran kóstoltatják a fesztiválok standjain. Arra a kérdésre, hogy miért nem csinálnak belőle limitált szériás kiadásokat akár ünnepekre, azt válaszolta, hogy gondolkodnak rajta, de az a tapasztalatuk, hogy viszonylag kevesen nyitottak az újdonságokra.

"Azok a termékek, amik most készülnek különlegesek, éppen ezért nagyon megosztóak a fesztiválokon. Az emberek nagyjából harminc százaléka imádja és azonnal megvenné, ám a többség még mindig valami hagyományosat kóstolna, így a kérdés, hogy megállná-e a helyét valami hasonló a piacon - mondta el a szakember.

A csapat először vörösboros kolbászt készített forralt bor fűszerekkel.

Erről elmondták, hogy már egy korábbi fesztiválon is sikere volt a bátrabb látogatók körében. A második sárgabarackos lett, amihez az aszalt barackot előre mézes vízbe áztatták, és a só mellett cukrot és mézet is tettek bele.

A harmadik rumba áztatott mazsolás lett, aminek az illata a puncsfagyira emlékeztetett, negyedikként pedig kakaósat kevert a stáb, szintén nagyon megnyerő, csokoládés-fűszeres illattal.

Utóbbiról megtudtuk, hogy ez is elkészült már: korábban egy óvodás buli sztárja volt a kakaóval ízesített különlegesség.

A csapat is készült meglepetéssel: Gila Éva elmondta, hogy mivel Hajduk Zoltánnal hosszú ideje ismerjük egymást, így a szakember egy nekem szánt kolbászt is megálmodott, teljesen személyre szabva. A többihez hasonlóan ezt is elkészítette a Békéscsabai Kolbászfesztivál közönségének.

"Többféle ilyen, "testreszabott" kolbászt készítettem már, például Cipőnek annak idején, akinek kevés paprikát tettem bele és visszafogott fűszerezéssel készült, mert ő az én szememben egy viszonylag visszafogott személyiségű ember volt.

Nálad sokkal több fűszert használok, és a nőiességet igyekszem hangsúlyozni gyömbérrel, szegfűborssal és fehérborssal - részletezte Hajduk Zoltán keverés közben.

Az elkészült kolbászokat a helyszínen be is töltötték, és megsütötték, majd a finomságokat zsírban tárolták a másnapi felhasználásig. A kóstolón kiderült: nagyon különleges és finom mindegyik húsféle, de beszéljenek inkább a képek, aki pedig szeretné, a fesztivál Gyulai-standján kóstolót is kérhet a különlegességekből. Így nézett ki a puncs, a kakaós, a vörösboros, a sárgabarackos és a személyre szabott, egyéni fűszerezésű kolbász megsütve:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

100 napig viselte ugyanazt a ruhát, arra jutott, hogy idén egyáltalán nem vásárol

Az amerikai papnő dokumentálta is a kihívást közösségi oldalán. Meglepő hányféleképpen lehet hordani egy egyszerű fekete kisruhát.
címkép:Instagram/thisdressagain - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Sarah Robbins-Cole kényelmes, fekete pamutruhája minden bizonnyal megszolgáta az árát. A nő ugyanis 100 napig viselte egyhuzamban. Beleértve a Haloweent, a karácsonyt és az újévet is.

Ez volt rajta amikor dolgozott, amikor sétált, amikor otthon ült, vagy amikor valamilyen ünnep volt. A ruhát csak éjszakára vette le, amikor kimosta.

Sarah Robbins-Cole, aki egyébként egyházi vezető és főiskolai káplán még viccelődött is, hogy olyan mint egy apáca.

Sarah, Bostonban (Egyesült Államok) él, és 2020. szeptember 16-án csatlakozott a 100 napos ruha kihíváshoz: a kihívók azzal segítik megmenteni a bolygót, hogy egy ruhadarabot hordanak.

A lelkipásztor annyira élvezte a kihívást, hogy 2021-ben új fogadalmat tett.

„Meglepetésemre az, hogy ugyanazt a ruhát viselem egymás után 100 napig, nem vett el semmit az életemből. Ehelyett arra ösztönzött, hogy egy lépéssel tovább menjek, és ne vásároljak új ruhákat vagy kiegészítőket 2021. január 1. és 2022. január 1. között"
- fejtette ki az asszony a Mirrornak.

"Rájöttem, hogy az én koromban minden alkalomra van ruhám, és ha szükségem van egy csinos darabra, akkor leporolok egyet, ami 1992 óta ott áll a szekrényemben" - tette hozzá a papnő.

hirdetés

Sarah körülbelül 250 másik nővel együtt vállalta a 100 napos kihívást, amit a Wool and Dress cég hirdetett meg.

A vállalat célja, hogy megmutassák hogyan változtatja meg a mindennapi vásárlási szokásokat, ha valaki egy ruhában jár 100 napig.

A kihívás azonban nem csak a vízszámlán és a mosószer vásárláson látszódott meg, hanem megváltoztatta Sarah hozzáállását a kinézetéhez és az öltözködéshez is.

"A dolgok egyszerűségének megőrzése az, amiben nekem ez a kihívás segített. Hogy valóban azzal foglalkozzam ami az életben igazán fontos"
- mondta az asszony.

Aki teljesítette a kihívást, 100 dolláros, vagyis körülbelül 30 ezer forintos vásárlási utalványt nyerhetett, amelyből beruházhatott egy új darabra, amit akár a következő 100 napban viselhet. Sarah dokumentálta is a kihívást és 100 különböző megjelenését ugyanabban a ruhában, az Instagram oldalán.

A nő egyébként éppen vallásfilozófiából doktorál, és azt mondta nagyon jó érzés, hogy a mindennap ismétlődő viselettel rengeteg plusz ideje lett, amit tanulásra fordíthatott.

"Olyan könnyű volt felkelni és ugyanabba a ruhába öltözni. Rengeteg időt spóroltam meg, és egyszerű volt a kiegészítők segítségével feldobni."

Sarah szerint az egész kihívás egyetlen igazán nehéz része az volt, hogy minden nap más módon próbálja meg viselni ugyanazt a ruhát.

"Szóltam az óráimon a hallgatóknak a kihívásról, hogy ne lepődjenek meg azon, hogy mindennap ugyanabban a ruhában látnak"
- magyarázta az asszony.

A papnőnek azonban nagyon nem tetszett a közösségi média nyomása és meglepte a rengeteg követő is, akiktől kapott hideget-meleget is.

"A kihívás elgondolkodtatott azon, hány ruha kerül a hulladéklerakóba, mennyi vizet használnak a pamut előállításához, és nem igazán tudjuk, hogy a megvásárolt ruháink etikusan készülnek-e, mégis mindenki belehajszolja magát a fogyasztásba egy hamis elvárás alapján"
- magyarázta az amerikai lelkipásztor a lapnak.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Ezek a legnépszerűbb babanevek a világon, amelyek európai eredetűek

A 10 leggyakoribb név között akadnak olyanok is, amelyek Magyarországon is kedveltek.
Illusztráció: satyatiwari/Pixabay - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Az OnBuy.com 4978 szülő és hamarosan szülővé váló felnőtt részvételével készített egy felmérést, amelyből kiderül, melyek a legnépszerűbb európai eredetű babanevek a világon - számolt be róla a Sun.

Kiderült, hogy a legkedveltebb európai lánynév az olasz eredetű Maria - összesen 61 147 219 lányt hívnak így, a legtöbb ilyen nevű pedig Brazíliában él.

A második helyen a spanyol eredetű Ana áll, ami mégis Portugáliában a legnépszerűbb, a harmadik pedig a francia eredetű Rosa, ami Mexikóban a legkedveltebb a világon.

Az európai fiúnevek közül a legnépszerűbb a spanyol eredetű José, amit 29 940 365 fiú visel a világon, és Brazíliában a leggyakoribb.

Utána következik az angol eredetű John, amely az Egyesült Államokban a legkedveltebb név, a harmadik helyen pedig a spanyol eredetű Juan áll, amit Mexikóban adnak leggyakrabban a fiú babáknak.

A 10 legnépszerűbb európai lánynév a világon:

1. Maria - olasz eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

2. Ana - spanyol eredetű, Portugáliában a leggyakoribb

hirdetés

3. Rosa - francia eredetű, Mexikóban a leggyakoribb

4. Elizabeth - görög eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

5. Patricia - skót eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

6. Anita - spanyol eredetű, Indiában a leggyakoribb

7. Andrea - görög eredetű, Olaszországban a leggyakoribb

8. Marina - olasz eredetű, Oroszországban a leggyakoribb

9. Carmen - spanyol eredetű, Venezuelában a leggyakoribb

10. Angela - francia eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

A 10 legnépszerűbb európai fiúnév a világon:

1. Jose - spanyol eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

2. John - angol eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

3. Juan - spanyol eredetű, Mexikóban a leggyakoribb

4. Jean - francia eredetű, a Kongói Köztársaságban a leggyakoribb

5. Robert - német eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

6. Luis - spanyol eredetű, Kolumbiában a leggyakoribb

7. Carlos - spanyol eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

8. James - francia eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

9. Antonio - olasz eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

10. Richard - német eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Itt a 2021-es lista a hosszúhétvégékről, iskolai szünetekről, munkaszüneti napokról

Az első hosszúhétvégéig például nem is kell olyan sokat várni.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Meddig kell várnunk egy hosszúhétvégére, mikor lesz munkaszüneti nap, iskolai szünet, vagy éppen mikor kell szombaton is dolgozni? Az Eduline készített gyűjtést arról, mire számíthatunk ezen a téren 2021-ben.

Hosszúhétvégék

Az első hosszúhétvégéig például nem is kell olyan sokat várni: március 15-e ugyanis hétfőre esik, így a nemzeti ünnep miatt egy nappal hosszabb lesz a hétvége.

De hamarosan egy újabb követi. 2021-ben ugyanis nagypéntek április 2-án, húsvét hétfő április 5-én lesz, így ez a két nap is iskolai szünet és munkaszüneti nap lesz, egyben négynapos hétvége.

Az év második háromnapos hétvégéje pedig augusztusban lesz, mert augusztus 20-a péntekre esik.

Október 23-a viszont idén szombati napra esik, ezért ezen a napon nem lesz pihenő. November 1. ellenben hétfő, így ekkor ismét háromnaposra nyúlik a hétvége. Sajnos azonban 2021-ben a karácsony és az újév is hétvégére esik majd, így év végén szintén nem lesznek hosszúhétvégék.

hirdetés
Iskolai szünetek

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2021. március 31. (szerda) lesz, a szünet utáni első tanítási nap pedig 2021. április 7. (szerda). A tanév egyébként 2021. június 15-ig tart.

Szombati munkanapok

Szombati munkanap december 11-én lesz, december 24-ért "cserébe" kell dolgozni, illetve iskolába menni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
ÉLET-STÍLUS

„Nem vagyok szuperanyu, és néha felragasztanám a gyereket a falra!” – a Covid miatt nincs óvoda, viszont dolgozni is kéne

A dolgok rendje az, hogy egy ötéves elmegy az óvodába, a szülő pedig ezalatt dolgozik. De ha világjárvány van és home office, az ötéves pár percenként megjelenik, és közöl valamit.
Szajki-Vörös Adél, Fotók: Netflix, Szajki-Vörös Adél - szmo.hu
2021. január 06.

hirdetés

Figyelem! Az írás ironikus humort tartalmaz.

Egyszerűen nem tudom eldönteni, milyen színű ragasztószalaggal ragasszam a falra a gyermekemet, gondolkodtam el egyik reggel - mint azon a mémfotón, amin régebben annyit nevettünk. Ismeritek? Van olyan változat is, hogy az apa boldogan sörözget az előtérben. Imádom a fekete humort, annál jobban csak a gyerekemet, de nem szeretem a világjárványt, és még kevésbé az azzal járó embert próbáló helyzeteket, ezért néha ilyenek villannak be.

Szóval miután úgy döntöttem, hogy az átlátszó cellux nem tartaná meg a gyereket a falon, ráadásul nincs is itthon vastag szürke ragasztószalag, meg a vakolatnak sem tenne jót, valami mást kellett kitalálnom. Komolyan mondom, várom a további ötleteket, mert ez így nem lesz jó hosszú távon. Bár valószínűleg közeleg az idő, amikor visszaengedjük az óvodába - ahol tavaly év végén sajnos megjelent a Covid, de már állítólag eltűnt, hát nagyon ajánlom neki, hogy így legyen - , mert egyszerűen muszáj dolgoznunk.

Ja, hogy a probléma lényegéről nem beszéltem: így nem lehet nyugodtan dolgozni. Sőt, dolgozni sem annyira, csak valamennyire, és NAGYON idegesen.

Ezt már lehet, hogy írtam: nem igazán tudok egyszerre két dologra koncentrálni sok szuperképességekkel megáldott anyuci-társamhoz képest, és ha erre van szükség, rögtön ideges leszek. Lehet, hogy ez a képesség fejleszthető, nálam csak a pulzus és a hangerőm növekedéséhez vezet. Így aztán, amikor én veszítek, és a férjemnek muszáj a dolgozószobában lennie egy telefon vagy egyéb, ott végzendő dolgok miatt, akkor a nappaliban szórakoztatom a gyereket, miközben dolgozom. Egyszer már írtam erről, a nyári szünet kapcsán, de olyankor megváltást jelentettek a néha felbukkanó bébiszitterek és a gyermeket szívesen befogadó nagymamák. És olyankor volt egy kis pihi, azaz: lehetett nyugiban dolgozni.

De a gyermekem az idő múlásával egyre több energiával, kérdéssel és mondanivalóval rendelkezik. Akkor hároméves volt és hároméves dolgokat csinált, most meg ötéves, és mittudomén hány éves dolgokat csinál, de ebben a pillanatban például szerencsém van, mert egy sárga Belle-ruhában - fogalmam sincs, hogyan kell ejteni, a gyengébbek kedvéért: egy Disney-hercegnő, aki A szépség és a szörnyetegben főszerepel - , szóval épp egy sárga ruhában és tiarában egyenként sorba öltözteti palástokba csomagolt plüssállatait és tök jól elvan. Mindössze ennyi kell, és máris tudok dolgozni, ha egy adagban húsz percet, akkor az jó.

hirdetés
Decemberben azonban a bújócska volt a sláger, és az év végi hajtásban mondanom sem kell, mennyire kedvünkre volt, amikor – a tök jogosan – az unalomtól hisztiző gyerekkel szünetként bújócskáztunk.

Miközben a szekrény mögött lapultam, a férjem pedig megpróbált kijutni az ágy alól, szerintem ugyanarra a rövidke szóra gondoltunk, amit most inkább nem írok le. És továbbra is tudom, hogy nosztalgiával fogok gondolni pár év múlva azokra az időkre, amikor sokkal több időt töltöttem a gyerekemmel, mint amennyit normális időkben töltöttem volna.

Mert ugye a dolgok rendje az, hogy egy ötéves elmegy az óvodába, a szülő pedig ezalatt dolgozik, aztán vagy még hazaviszi, ami maradt, vagy nem, de utána foglalkozik a gyerekkel. De ha világjárvány van és home office, így az ötéves pár percenként megjelenik és közöl valamit, például hogy beütött valamit - nem látszik, megpuszilom, vagy látszik, leragasztom, lebetadinozom (üvölt), vagy keres valamit, ami a legrosszabb.

Ha még több dolgot keres, és a tízmillió játékán kívül csak az a név nélküli lila meg sárga műanyag basz kell neki, különben leáll a munkanapja, akkor én üvöltök.

Amikor szerencsém van, és én vonulok be a hálószobába dolgozni, amikor kilépek onnan, és a nappaliban ügyelő férjemet találom, érzem, hogy sűrű a levegő a feszültségtől. Ilyenkor is üvöltök, mert átveszem tőle, összességében véve elég sokat üvöltünk. Merjétek azt mondani, ti, akik otthon vagytok így, hogy ti nem!

Amúgy tök jó fej a gyerekem - most épp megkérdezte: "Anyu, leesett a bagoly palástja, visszakötnéd?" -, a legtöbbször megérti, hogy néha kell egyedül játszania, és kreatívan kitalál dolgokat, de hát nem várhatom el tőle nyolc órán át, hogy robot legyen.

Mindenesetre, hogy ne fulladjak öncélú önsajnáltatásba, leírom, mik a saját tapasztalataim, milyen foglalkoztatások működnek viszonylagos ideig, hátha valaki tudja hasznosítani, vagy bővíteni:

- A "játsszál valamit" teljesen kiszámíthatatlan instrukció.

- A "rajzolj valamit nekem" két napig működik, utána átlát a szitán.

- Viszont az "én rajzolok valamit és te kiszínezed" sokszor működik, mellyel egyúttal saját rajztudományomat is fejlesztem (nem).

- Gyurma: a "süss nekem sütit" egy napig működik. Én is unnám.

- Gyermek tusfürdős vízben fürdet állatokat: sokáig működik, minden tiszta dzsuva.

- Origamizás: működik, szülői részvétellel. Ha kishajókat úsztathat egy tál vízben, azalatt meg lehet írni egy cikket.

- A "játszd el nekem ezt és ezt a mesét" csodásan működik fantáziadús gyermekek esetében. Passzívabb gyermek esetében nem.

- És minden elvet elvetve a "Megnézed a Shreket?" (behelyettesíthető: Szörny Rt., Mancs őrjárat-maraton) működik.

Kibírjuk. Nehéz. Tele van szeretettel és szenvedéssel ez az időszak. A legviccesebb, amikor az egyikőnknek előjön a lumbágója, de az már a haladó verzió. Nem tudtuk, hogy egyszer haladók is leszünk, elég kezdőn csináljuk.

Mindenkinek hajrá!

A szerző írásai itt olvashatók:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: