ÉLET-STÍLUS

Pumpkin spice latte kolbász, kakaós és mazsolás? Igen! Egy húsüzemben a legőrültebb kolbászokat kóstoltuk

Hihetetlen, de mindegyik nagyon finom lett!

Link másolása

Aligha volt eddig őrültebb gasztrokalandunk annál, amit a Gyulahús Kft. üzemében tartottunk október közepén. A csapat éppen Csabai Kolbászfesztiválra készült, ahol ilyen alkalmakkor rendszerint többféle kolbászkülönlegességeket kínálnak a sütnivaló fajtából. A hagyományos ízek mellett mindenféle őrült változatot bevállalnak a fesztiválozók nagy örömére. Ebben az évben mi is csatlakozhatunk ahhoz a folyamathoz, amiben kiválasztják a legizgalmasabb sütnivaló kolbászokat az idei eseményre.

A helyszínen megtudtuk, hogy ez az egész leginkább egy vicces kirándulás, a gyulai kolbász továbbra is a hagyományos receptúra szerint készül, és sajnos egyelőre tervben sincs a fura ízek limitált kiadása. Hajduk Zoltán, a kolbászüzem vezetője azt is elmondta, milyen összetevők adják a leghagyományosabb gyulai receptjét.

"Örök kérdés a gyulai és a csabai kolbász közti különbség.

A gyulaiban van bors, és őrölt kömény, a csabaiban egész kömény van és utóbbiban a paprika is több.

A gyulai mindig páros kolbász, a csabai sokszor csípős és kuláréba töltött - emelte ki a szakember, aki azt is elárulta, hogy a gyulai kolbász receptje a legtöbbször hibásan található meg az interneten, és az erről szóló könyvekben is.

"Hatalmas átverés a legtöbb recept, nekem elhiheted, mert én pontosan tudom, mi, milyen arányban kell a gyulaiba.

"Az lehet az oka, hogy annak idején nagy pénzeket fizettek a receptekért, amiket szándékosan hibásan adtak át"- mondta el a szakember. Hozzátette: a gyulai húsüzemben is csak néhányan tudják a grammra pontos receptet, amit egyébként kevés ismerni a sikerhez, az érleléshez is értenie kell a receptek esetleges tolvajának.

A Gyulahús Kft. marketingvezetőjével, Gila Évával az esemény szervezésekor azt beszéltük meg, hogy meglepetés-alapanyagokat is viszek azért, hogy a receptek válogatása közben jól meglepjük Hajduk Zoltánt és hogy megtudjam, vajon a legőrültebb alapanyagok is alkalmasak-e arra, hogy kolbászt készítsünk belőlük.

Mivel óriási trend Pumpkin spice latte-kávé, ahogyan a japán matcha-s receptek is divatosak, így tökpite-fűszert, zöldtea-port és hozzá egy kevéske tejport vittem a szakembernek, és megkérdezzem, csinálhatunk-e ezekből kolbászt.

Hajduk Zoltán rezignáltan végignézte az extrém kínálatot, és csak annyit mondott "persze", majd folytatta tovább a kolbászgyúrást.

Később kiderült, hogy azért volt ennyire bevállalós, mert azt vallja: bármiből lehet kolbászt készíteni, más kérdés hogy egyébként finom lesz-e a végeredmény. Aki nyitott, szerinte mindent megkóstol, ám azt is elmondta, hogy ő például a hagyományos ízeket szereti, de szívesen kísérletezik. Elmondta, hogy korábban egy versenyen is részt vett, ahol a többféle húsos feladat mellett legvégül a döntetlen miatt

minden versenyző egy zsák füvet kapott, hogy megnézzék, vajon tudnak-e belőle készíteni valami ehetőt. Természetesen mindenki visszaadta az alapanyagot, ő is csak annyit mondott rá hogy "gondolkodom rajta".

"Ez az egész egy poén volt, de akkor azt mondták, hogy ezzel a válasszal nyertem Romániában a versenyt, még pontosabban azzal, hogy nyitott voltam, és ez azóta sem változott" - jelentette ki Hajduk Zoltán.

Közben Gila Éva néhány érdekes számot is felsorolt, és elmondta: ráérő idejükben gyakran szórakoztatják magukat azzal, hogy kiszámolnak olyan érdekességeket, hogy például a bélmennyiség, amit felhasználnak vajon hányszor érné körbe Magyarországot, vagy azt, hogy a szeletelt kolbászmennyiség, ami egy év alatt elkészül az üzemben, vajon egy nagyvárosának lakosságát mennyi pizzafeltéttel tudná ellátni.

"Éves szinten majdnem 6000 tonna hústerméket gyártunk, gyulai kolbászból is több, mint ezer tonnát. A két üzemben több mint 300 ember dolgozik.

A nálunk felhasznált bélmennyiség 2 millió méter évente. Ezt is egy tippelős játékhoz számoltuk ki, ahol az volt a kérdés, hogy Magyarországot hányszor lehetne körbekeríteni vele" - tette hozzá Gila Éva.

"Ezeket a számokat megjegyezzük, aztán amikor részt veszünk egy egy szórakoztató eseményen, vagy testvérvárosi találkozón, akkor a közös játékokban felhasználjuk" - mesélte Gila Éva, aki elmondta, hogy ezeket a különleges kolbászokat gyakran kóstoltatják a fesztiválok standjain. Arra a kérdésre, hogy miért nem csinálnak belőle limitált szériás kiadásokat akár ünnepekre, azt válaszolta, hogy gondolkodnak rajta, de az a tapasztalatuk, hogy viszonylag kevesen nyitottak az újdonságokra.

"Azok a termékek, amik most készülnek különlegesek, éppen ezért nagyon megosztóak a fesztiválokon. Az emberek nagyjából harminc százaléka imádja és azonnal megvenné, ám a többség még mindig valami hagyományosat kóstolna, így a kérdés, hogy megállná-e a helyét valami hasonló a piacon - mondta el a szakember.

A csapat először vörösboros kolbászt készített forralt bor fűszerekkel.

Erről elmondták, hogy már egy korábbi fesztiválon is sikere volt a bátrabb látogatók körében. A második sárgabarackos lett, amihez az aszalt barackot előre mézes vízbe áztatták, és a só mellett cukrot és mézet is tettek bele.

A harmadik rumba áztatott mazsolás lett, aminek az illata a puncsfagyira emlékeztetett, negyedikként pedig kakaósat kevert a stáb, szintén nagyon megnyerő, csokoládés-fűszeres illattal.

Utóbbiról megtudtuk, hogy ez is elkészült már: korábban egy óvodás buli sztárja volt a kakaóval ízesített különlegesség.

A csapat is készült meglepetéssel: Gila Éva elmondta, hogy mivel Hajduk Zoltánnal hosszú ideje ismerjük egymást, így a szakember egy nekem szánt kolbászt is megálmodott, teljesen személyre szabva. A többihez hasonlóan ezt is elkészítette a Békéscsabai Kolbászfesztivál közönségének.

"Többféle ilyen, "testreszabott" kolbászt készítettem már, például Cipőnek annak idején, akinek kevés paprikát tettem bele és visszafogott fűszerezéssel készült, mert ő az én szememben egy viszonylag visszafogott személyiségű ember volt.

Nálad sokkal több fűszert használok, és a nőiességet igyekszem hangsúlyozni gyömbérrel, szegfűborssal és fehérborssal - részletezte Hajduk Zoltán keverés közben.

Az elkészült kolbászokat a helyszínen be is töltötték, és megsütötték, majd a finomságokat zsírban tárolták a másnapi felhasználásig. A kóstolón kiderült: nagyon különleges és finom mindegyik húsféle, de beszéljenek inkább a képek, aki pedig szeretné, a fesztivál Gyulai-standján kóstolót is kérhet a különlegességekből. Így nézett ki a puncs, a kakaós, a vörösboros, a sárgabarackos és a személyre szabott, egyéni fűszerezésű kolbász megsütve:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy melyik elektronikai eszköz fogyasztja a legtöbb áramot, ha a konnektorba dugva felejtjük
A tévé csak a második a sorban. Van azonban egy eszköz, ami kikapcsolás nélkül, stand-by állapotban ennek közel a tízszeresét fogyasztja.

Link másolása

Magyarországon a rezsicsökkentésnek köszönhetően egyelőre keveset érez a lakosság a Nyugat-Európában már egekbe szökő energiaárokból. Az Egyesült Királyságban naponta jelennek meg szakértők tanácsai arról, hogyan lehet spórolni például a csak ebben a hónapban esetenként több mint 50 százalékkal emelkedő elektromos árammal. A Mirrornak egy megtakarítási szakértő mondta el, melyik látszólag kikapcsolt állapotú elektromos eszközök fogyasztják a legtöbb áramot.

Natalia Lachim először a hűtőszekrényre hívta fel a figyelmet. Bár a fridzsidert valójában soha nem lehet kikapcsolni, mégis érdemes fejben tartani, hogy egy átlagos brit háztartás áramfogyasztásának több mint 12 százalékát ez a készülék adja. Az angoloknak az ételek és italok hidegen tartása 114 fontba (51 ezer forint) kerül évente.

Ellenben még ebből is lehet faragni, ha rendszeresen takarítjuk kívül és belül is a hűtőt. A folyamatosan karban tartott hűtőszekrény ugyanis optimálisan, egyben költséghatékonyan működik. Ehhez fontos, hogy időnként portalanítsuk, hogy a porszemcsék a rendszerbe jutva ne akadályozzák a működését. Ügyeljünk arra is, hogy a romlott élelmiszereket mindig dobjuk ki, így a készüléknek kevesebb energiát kell felvenni a hidegen tartáshoz.

Ennél is drágább mulatság az egyszerűen távirányítóval kikapcsolt televízió. A brit háztartások 98 százalékában soha nem húzzák ki a konnektorból a tévét, ami éves szinten majdnem 133 fonttal (60 ezer forint) dobja meg a villanyszámlát.

Ez sem a csúcsa azonban a felesleges pénzkidobásnak: a játékkonzolok a tévéhez képest is csak úgy zabálják az elektromos áramot. A stand-by állapotban tartás naponta akár 4,2 fontba (1900 forint) is kerülhet a kényelmes gamereknek.

A vizsgált tételek közül a legkisebb gondot a vízforraló jelenti. A bedugva felejtett készülék évente 30,66 fontba (13 900 forint) kerül egy angol családnak, míg a konnektorban tárolt telefontöltő átlagosan évi 20 fontért (9000 forint) maradhat az aljzatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Egy kutyakiképző szerint nem szabadna minden nap sétáltatnod a kutyádat
Niki French úgy gondolja, a napi kutyasétáltatás emberi találmány, és nem feltétlenül előnyös kedvenceink számára.

Link másolása

A legtöbb kutyatulajdonos számára a séta a kutyák napi rutinjának része, ami elengedhetetlen a kisállat jólétéhez. Niki French kutyakiképző, a STOP Walking Your Dog (Ne sétáltasd a kutyádat) című könyv szerzője azonban úgy gondolja, hogy ez egy elavult szokás - a Mirrornak árulta el, hogy miért.

Niki arra biztatja az embereket, hogy 30 perces napi sétájukat helyettesítsék alternatív tevékenységekkel, amellyel még jobban ösztönözik kedvenceiket.

„Lehet, hogy meglepő, de a hagyományos séta emberi találmány, és sok kutya számára nem hasznos” – mondja a szakember.

"Ha a sétaidőt otthoni edző játékokkal helyettesítjük, a kutyák elsajátíthatják azokat a készségeket, amelyek hiányoznak a nyugodt és boldog élethez"

– tette hozzá.

Niki szerint a közhiedelemmel ellentétben a viselkedési nehézségekkel küzdő kutyák izgatottabbak lehetnek, ha túl sok mozgással próbáljuk kifárasztani őket. Ő a saját bőrén tapasztalta a változásokat: van egy Bodie nevű, kétéves mentőkutyája, aki állítása szerint a kevesebb sétának és több játéknak köszönhetően szembetűnően nyugodtabb lett.

"Ha a séták több mint fele stresszes a kutyának vagy neked, akkor itt az ideje, hogy valami mást csinálj”

– tanácsolja a kutyakiképző, aki szerint inkább olyan jutalmazó játékokra kell összpontosítani, mint a homokozó ásása, a kartondobozokkal való játék vagy a bújócskázás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Orvosi kannabisz: mire jó, hogyan juthatunk hozzá?
Kannabisz – üldözendő drog, gyógyszeralapanyag, esetleg csodatevő gyógynövény? Utánajártunk a népszerű növénnyel kapcsolatos tudnivalóknak.

Link másolása

A kannabiszról mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a leginkább megosztó növény a világon. Nézzük, mégis mik azok a tulajdonságai, amik miatt egyre több ember használja a kannabiszt és a belőle előállított készítményeket a mindennapokban.

Mire használhatjuk az orvosi kannabiszt?

A növényt már az ókori Kínában is alkalmazták gyógyászati célra, de a magyar gyógyszerkönyvekben is szerepelt egészen 1934-ig. A kannabisz tilalma miatt hosszú ideig nélkülözniük kellett a betegeknek a növényt, de az utóbbi évtizedekben ez a trend megfordulni látszik, egyre több országban legalizálják az orvosi kannabiszt, és ezzel együtt a hatásait vizsgáló kutatások száma is folyamatosan növekszik.

Az orvosi kannabisz felhasználási területei rendkívül szerteágazóak, ezek közül a legelterjedtebbek az alábbiak*:

Fájdalomcsillapítás **

Epilepszia tüneteinek kezelése ***

Kiegészítő kezelés daganatos betegségek esetén ****

Alvásminőség és a közérzet javítása *****

Relaxáció, stresszcsökkentés

Orvosi kannabisz Magyarországon?

Az orvosi kannabisz hatóanyagai az ún. kannabinoidok. A két legismertebb kannabinoid a THC (tetrahidrokannabinol) és a CBD (kannabidiol), de a tudomány száznál is több hasonló vegyületet ismer (CBG, CBC, CBN stb.).

A kannabisz virágzata, valamint a 0,2%-nál több THC-t tartalmazó kender kivonatok nem értékesíthetőek Magyarországon, így az orvosi kannabisz hazai legalizációja sajnos még várat magára. Legálisak viszont a kannabisz olajok, vagy ismertebb nevükön CBD olajok, amelyek szintén tartalmazzák a kannabiszban megtalálható kannabinoidok jelentős részét.

A legfontosabb különbség az orvosi kannabisz és a CBD olajok között, hogy utóbbiak maximum 0,2% THC-t tartalmazhatnak, így azok bódító hatást biztosan nem fognak kifejteni. Folyamatosan zajlanak a kutatások a CBD hatásaival kapcsolatban is – bár néhány jótékony hatást már klinikai kutatások is igazoltak, illetve léteznek CBD-t tartalmazó szklerózis multiplex- és epilepszia gyógyszerek, fontos megjegyezni, hogy maguk a CBD olajok nem gyógyszerek, és nem is helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket.

A legjobb kannabisz olajok Magyarországon

Amennyiben úgy döntesz, hogy Te is szívesen felfedeznéd a kannabisz termékek hatásait, fontos, hogy vásárlás előtt megfelelően tájékozódj, hiszen sajnos rengeteg rossz minőségű CBD olajjal találkozhatsz.

Az itthon elérhető kannabisz olajok közül 2 márkát szeretnénk a figyelmedbe ajánlani:

Medihemp

A Medihemp az egyik leginkább elterjedt CBD márka Magyarországon, az osztrák gyártó termékeit ezrek használják nap mint nap. CBD olajaik THC-t szinte egyáltalán nem tartalmaznak, jelentős mennyiségben találunk viszont bennük CBDA-t, aminek a kedvező hatásaival kapcsolatban az utóbbi időszakban több tudományos publikáció is napvilágot látott.

A Medihemp CBD olajok 500 mg-tól egészen 3000 mg-os kiszerelésig többféle erősségben kaphatóak, így biztosan megtalálod közöttük a számodra megfelelőt.

Meliora

A Meliora CBD olajok Svájcban készülnek, a CBD tartalmáért nemesített bio kannabiszból. Az alapanyagként használt svájci kannabisznak köszönhetően ezek a teljes spektrumú olajok a CBD mellett tartalmaznak közel 0,2% THC-t, CBG-t, CBC-t, valamint számtalan terpént és flavonoidot. Az összetételt igazoló labortesztet Te is meg tudod nézni vásárlás előtt, így ezekkel a kannabisz olajokkal biztosan nem lőhetsz mellé!

Ha kannabisz olajat keresel, ajánljuk a Hemp Health webáruházat, ahol többek között a fent említett 2 márka termékeit is megtalálhatod, számtalan más érdekesség (kender különlegességek, CBD kozmetikumok, CBD kapszulák) mellett. A termékeket személyesen is megvásárolhatod Budapesten, a CBD Corner by Hemp Health üzletben.

Források:

* https://www.health.harvard.edu/blog/medical-marijuana-2018011513085

** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549367/

*** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6514832/

**** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6387667/

***** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326553/

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Itt a súlyzós edzést végzők új tömegsportja, a Scitec Power Challenge
A Budakalászi Sportcsarnokban fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Link másolása

Március 26-án sikerre éhes sportolókkal telt meg a Budakalászi Sportcsarnok. A súlyzós edzés szerelmesei gyűltek itt össze, hogy szembenézzenek a legfélelmetesebb ellenféllel, önmagukkal. Mindezt pedig egy egészen új és friss sportág, a második alkalommal megrendezett Scitec Power Challenge keretében tették, ahol fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Nem kell más, csak legyél önmagad legjobb változata!

A Scitec márka a „Make a Difference” szlogenen keresztül alapvetően az edzőtermi edzést életvitelszerűen komolyan gondolókhoz szól, arra ösztönzi az embereket, hogy önmaguk legjobb változatai legyenek és ezáltal másokat is inspirálhassanak. Nincs még egy olyan brand, amely ennyit tett volna a súlyzós edzés népszerűsítéséért. Nemcsak szimplán szponzorál, hanem magával a sportággal is foglalkozik, versenyeket szervez és 25 éve töretlen a lelkesedése a testépítés iránt. Nem csoda, hogy nemrég egy új sportágat is bevezettek a súlyzós edzés szerelmeseinek, ez a Scitec Power Challenge, amelyben egyvalakit kell legyőzni, önmagadat.

A verseny, ahol a hobbisportolóknak is teremnek babérok

A testépítő versenyektől és az ezzel járó színpadi szerepléstől sokan idegenkednek, nem beszélve arról, hogy még egy kezdő szintű megmérettetéshez is komoly edzésmúltra lehet szükség. Egy erőemelő versenyen pedig demoralizáló lehet azok fölénye, akik évek óta űzik a sportot, és földi halandó számára felfoghatatlan súlyokat mozgatnak meg játszi könnyedséggel. A Scitec Power Challenge azonban több, mint egy erőemelő verseny, és semmiképpen sem testépítő verseny, mégis, a súlyzós edzést végző hobbisportolók számára kiváló lehetőséget teremt arra, hogy megméressék magukat. Itt nem kell haladónak lenni, nem kell kiváló genetikai adottságokkal rendelkezni, és nincs szükség színpadi szereplésre sem. Hovatovább, nem kell másokhoz hasonlítani magunkat – csakis saját magunkkal kell versenyezni!

Hiszen a Power Challenge lényege, hogy életkor és testsúly alapján kalkulált, amatőr szinten, ha nem is simán, de reálisan teljesíthető célszámaival pont olyan célt tud adni, amiért úgy tudnak a versenyzők küzdeni, hogy nem kell azt érezniük, hogy hosszú évekbe telik, mire egyáltalán oda tudnak állni versenyezni, hogy aztán a dobogó közelébe se kerüljenek a nagyok mellett. Itt saját mentális és fizikai korlátainkat legyőzve, és saját, korábbi teljesítményünket túlszárnyalva érhetjük el az életkorunknak, testsúlyunknak és felkészültségi szintünknek megfelelő kategóriában a kitűzött célunkat.

Mi motiválja az itt indulókat?

Miért kiváló lehetőség ez ugyanúgy egy diáknak, mint egy többgyerekes, dolgozó családapának? Mi lehet a közös abban a több száz, teljesen vegyes korú és nemű indulóban, akik beleállnak egy ilyen kihívásba? Nos, lehet ez egyszerű bizonyítási vágy, önmagunk vagy akár mások előtt. Van, aki folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy még jobb legyen, és ez a verseny egy kiváló erőpróba arra is, hogy felmérjük, hol is tartunk az úton. De lehet, hogy valaki csak az élményt keresi, ahol több száz sportolóval együtt rezdülve-lélegezve tölthet el egy napot.

Az alábbi videóban végigkísérjük az egyik indulót, aki történetesen a Scitec Nutrition csapatát is erősíti, így nemcsak saját motivációjáról hallhatunk pár szót, hanem arról is, hogy a Scitec Nutritiont mi motiválta arra, hogy beálljon a rendezvény mögé fő támogatóként. Természetesen a versenyen készült hangulatképek sem maradnak el. Figyelem: a videó második felében az emberi akarat, elszántság és küzdeni akarás különösen magas koncentrációban látható, így a komfortzónájukból kitörni NEM akarók számára megtekintése csak kellő óvatossággal javasolt.

VIDEÓ: Scitec Power Challenge - A súlyzós tömegsport

Több mint 5000 ismétlés guggolás, fekvenyomás és felhúzás egy nap alatt

A komplett kategóriában öt versenyszámban, összesen 100 ismétlés teljesítésével lehetett arany minősítést szerezni, de akár gyakorlatonként is ki lehetett próbálni az erőpróbát. A versenyzők összesen 5618 ismétlés guggolást, 5051 ismétlés fekvenyomást, 5652 felhúzást, 4205 mellről nyomást teljesítettek, és összesen 1109-szer húzták fel magukat a bírák szigorú tekintete előtt. Az indulók összesen 206 arany, 51 ezüst és 15 bronz minősítést szereztek. A legfiatalabb induló 14 éves volt, a legidősebb pedig 74 éves. 70 nő és 116 férfi mérte fel az erejét a versenyen. Minden szempontból elmondhatjuk tehát, hogy itt szó szerint bárki elindulhatott, aki késznek érezte magát az erőpróbára!

Hova tart a Scitec Power Challenge?

„Hiszünk abban, hogy az a hozzáállás, amit egy ilyen kihívásra való felkészülés közben, és magán a versenyen elsajátítanak az indulók, az élet minden területén kamatoztatható. Ilyenformán nemcsak a fizikumunkban, az egészségi állapotunkban, de az élet minden területén pozitív változást tudunk hozni, és pozitív példával szolgálhatunk mindenki számára” – árulta el Nagy Szabolcs, a Scitec marketingvezetője, aki azt is hozzátette, hogy a Scitec Power Challenge idei versenye még csak a kezdet volt, hiszen a szervezők hosszú távú célja, hogy a frissen megalapított új sportág minél szélesebb körben ismert és elismert legyen, és az új tömegsporton keresztül a súlyzós edzést még a korábbinál is szélesebb réteggel megszerettessék. A cél az, hogy egy olyan sportünneppé nője ki magát, amely megkoronázza mindazok erőfeszítéseit, akik akár hosszú hónapokon át edzenek azért, hogy túlszárnyalják saját korábbi teljesítményüket, így legyőzve önmagukat.

Link másolása
KÖVESS MINKET: