Így csinálhatsz otthon pilóta kekszet
Nagyon sok bolti finomságnak el lehet készíteni az otthoni változatát, ami azért jó, mert ha az ember maga csinálja, akkor csak az van benne, amit belerak és semmi más. Jó esetben az otthon készült finomság hasonlít is az eredetihez, de vannak olyan alkalmak, amikor ez maximum a névadásban nyilvánul meg.
A receptek böngészgetése közben arra is rá kellett döbbennem, hogy a krém pontosan ugyanaz, mint amit drága jó nagymamám használt a születésnapi csokis tortáim töltelékéhez és bevonásához. Nem nagyon hiszek a véletlenekben, de ez a momentum végképp meggyőzött.
Kipróbáltam hát és azt kell mondanom, nagyon finom, de nincs sok köze a bolti változathoz, maximum abban, hogy ez is két kekszlapból áll, közöttük pedig isteni kakaós krém csábít. Előkészítési idő: 10 perc, főzési és sütési idő: 12 perc, összes idő: 22 perc, mennyiség: 29 db.
12,5 dkg cukor
12,5 dkg (kissé megolvasztott) vaj
1 tojás
½ csomag vaníliás cukor
½ csomag sütőpor
26,5 dkg liszt
2 ek tej
+1 ek kakaópor
+ 1 ek liszt
15 dkg vaj megolvasztva (krémhez)
4,5 dkg cukrozatlan kakaópor (krémhez)
12 dkg porcukor (krémhez)
Elkészítés
A keksz összes hozzávalóját tegyük a robotgép táljába és keverjük alaposan össze. Szedjük kétfelé a nyers tésztát. Az egyik feléhez adjunk egy evőkanál lisztet, a másikhoz egy evőkanál kakaóport és gyúrjuk bele a tésztákba. Csomagoljuk fóliába és tegyük egy órára a hűtőbe.
Melegítsük első a sütőt 180 Celsius fokra. Egy sütőlapot vajazzunk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. Nyújtsuk ki 4 mm vastagságúra a kétféle tésztát és egy sütikiszúróval szaggassunk belőle 4,5 cm-es köröket (vagy olyan formát, amilyet csak szeretnénk... sütipecsétet is használhatunk). Tíz-tizenkét perc alatt süssük ki a kekszeket. Vigyázzunk, mert gyorsan pirul!
Jöhet a krém! Olvasszuk meg (kicsit) a vajat, keverjük hozzá a kakaót és a cukrot. Ragasszunk össze egy-egy kiskanál krémmel egy-egy barna és sárga kekszet és folytassuk, amíg el nem fogy az összes darab.
TIPP: Ha túl hígra sikerülne a krém, tegyük pár percre a hűtőbe, hogy kicsit megszilárduljon, utána könnyebb vele dolgozni.
Kattints a megosztásra, ha szereted a Pilóta kekszet!