/eletstilus/par-ev-mulva-muhust-fogunk-enni-az-igazi-helyett-mert-olcsobb-lesz/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Pár év múlva műhúst fogunk enni az igazi helyett, mert olcsóbb lesz

A jövőkutatók szerint nincs messze az a pont, ahol a ma még bizarrnak és visszataszítónak talált műhúst vígan eszegetjük majd a vasárnapi ebédeken.
hirdetés

A hvg.hu cikke szerint minden afelé halad, hogy táplálkozásunkban az igazi húst felváltsa a műhús, és ha belegondolunk, ezen nincs is semmi meglepő. Már most töméntelen mennyiséget eszünk meg a mű hozzávalókból, akár hús terén is - nézzük csak meg a párizsi vagy a szeletelt sonka összetevőinek listáját.

"Előbb-utóbb fel kell hagynunk azzal a szamársággal, hogy csak azért táplálunk fel egy csirkét, hogy megegyük a szárnyát és a mellehúsát. Egy megfelelő környezetben külön-külön fogjuk tenyészteni ezeket a darabokat" - mondta Winston Churchill már 1931-ben.

Az első, laboratóriumban készült húsból sütött hamburger 2013-ban készült el, ám a költségek csillagászatiak voltak: még 2015-ben is kétszáz dollárba került egy kilogrammnyi műhús. Ma az árak 90 dollár körül járnak, a következő évtized elejére viszont a műmarha az előrejelzések szerint már olcsóbb lehet, mint a farmon nevelt - írja a hvg.hu.

A műhús előállítása az eredetiből kinyert, szaporodásra képes sejteken alapul, amit tápanyagok hozzáadásával növelnek egy ehető anyagokból készült hálón, afféle bioreaktorban. Persze egyelőre még nem képesek az eredeti ízt tökéletesen leutánozni így, vagyis bele kell keverni zsírt, izmot és más eredeti összetevőt is.

A jövőkutatás szerint a műhúsok 2020-ra ellepik a boltok polcait, 2030-ra pedig a hagyományos termelők tizede felhagy a gazdálkodással, mert túl költségessé válik az állattenyésztés.

hirdetés

Ekkorra a fogyasztók fele már elfogadja majd a most még "frankételnek" (Frankenstein nevéből származik a szó) nevezett újítást.

Sőt, a futurológusok szerint a rákövetkező évtizedben a valódival tökéletesen egyező műbőr is elfogadottá válik, vagyis nyugodtan járkálhatunk majd krokodil-vagy kígyómintás cipőkben anélkül, hogy ezzel a krokodilok és kígyók leölését támogatnánk.

Címkép: Pixabay


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk