ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Olasz kutatók jöttek rá, mi kell a legegészségesebb fogyókúrához

Bűntudatod van amiatt, amit az ünnepek alatt betermeltél? Egy kis fahéj, letekert hőmérséklet lehet a megoldás.
Pixabay - szmo.hu
2018. január 02.


Link másolása

Mindenekelőtt vigyázni kell az alvásminőségre, kerülni kell a hálószobában a magas  hőmérsékletet, a táplálkozásunkban pedig adjunk fontos szerepet az aromás füveknek és a fűszereknek - állítja a La Stampának Patrizio Tatti diabetológus-endokrinológus, a római Olasz Neurotraumatológiai Intézet (INI) munkatársa.

Az magától értetődik ilyenkor, hogy csökkenteni kell a szénhidrátokat, a nagy cukortartalmú gyümölcsöket.

Helyüket a proteinben gazdag ételek foglalják el, mint például a szója, a lencse, a zöldborsó, a bab, a brokkoli, a kelbimbó, a gomba. Fűszernek a koriander, a curry és a paprika ajánlatos, mert ezek jóllakottság-érzést keltenek bennünket a száj receptorain keresztül.

Kiváló fogyókúra-eszköz a fahéj, mert gyorsítja az anyagcserét, segít a zsírégetésben. Érdemes belekeverni por alakban kávéba, joghurtba,  vagy fahéjrudakat leforrázni „tea” gyanánt.

De miért fontos a fogyás szempontjából az alvás minősége? Mert a rossz vagy kevés alvásnak súlynövelő hatása van az étvágygerjesztő hormonok aktivitása miatt. Ezeket teljes nyugalmi állapotban a zsírszövetek blokkolni tudják. Ugyancsak lényeges, hogy ha a hálószobában nincsen több 20-22 foknál, a test több zsírt éget el, hogy hőt termeljen, ezáltal súlyt veszít. Erre azonban nincs szüksége magasabb szobahőmérsékletnél – figyelmeztetett Tatti doktor.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Disney-figurák, amelyek a leggyakrabban ihlették meg az amerikai szülőket a névadásban
Az újszülötteket sem kíméli a mozi hatása: nevük gyakran egy divatos figurát idéz.

Link másolása

E jelenség nem új, még Magyarországon sem. Csak két példa: az 1960-as évek közepén az egyik legnépszerűbb női név a Tímea volt, miután 1963-ban bemutatták a Jókai-regényből készült Aranyember című filmet. 1996-ban a legnépszerűbb férfinév az Ádám volt – ekkor volt a népszerűsége csúcsán a Szomszédok teleregény, a Kulka János alakította Mágenheim Ádám doktorral. Amerikában a Disney-film figurái évtizedek óta töltenek be fontos névadó szerepet, és minden újabb mesehős számíthat a szülőkre.

Például a Jégvarázs 2013-as bemutatója után az Elsa név újszülött viselői (így hívták benne a királynőt) megkétszereződtek az előző évhez képest, számuk 566-ról 1138-ra nőtt. 2016-ban a Moana (magyarul Vaianaként ismerjük) bemutatója is megdobta ezt a ritka nevet, 18-ról 56-ra nőtt a számuk egy év alatt.

A Huffington Post az amerikai társadalom-biztosítási igazgatóság adatai között azt kutatta, hogy milyen egyéb Disney-figurák szerepelnek a születési anyakönyvi kivonatokban. És bár lehetnek e névadások mögött más ihletések is, a Disney-kapcsolat mindig ott van.

A lap összesen 31 Disney-kötődésű babanevet talált a 2016-os névadások között.

Abban az évben a pálmát Aurora hercegnő vitte el a Demónából: 3963 kislány kapra az ő nevét.

Jázminná az Aladdinból 2625-en lettek, Giselle-é a Bűbájból 1457-en. Különös sorsa volt az Ariel névnek: a Kis Hableány után 2177-en kapták meg ezt a nevet, de 577 fiú is Ariel lett – tekintettel arra, hogy ez a név mindkét nemben használatos.

ariel és sebastian

Esmeraldák a Notre-Dame-i toronyőrből 864-en lettek, továbbra is jól tartotta magát az Elsa 476-tal, kettővel megelőzve Tianát, A hercegnő és a béka hősnőjét. Belle, a Szépség és a Szörnyetegből már csak 291 családnak tetszett. A Wendy név többszörös kötődésű is, hiszen így hívják a Hazatérő harcos főszereplőjét és Peter Pan barátnőjét is. (328). Merida hercegnőt 101 házaspár látta meg babájában.

A fiúnevek között Sebastian aratott: 10.249 gyermeket neveztek el az emberfejű rákról.

Arielt követően Gus a legkedveltebb (202), de még az olyan régebbi figurák, mint Simba, az Oroszlánkirály (11), Aladdin (9) és Maugli (5) is tovább élhetek kis amerikaiak testében.maugli

A legklasszikusabb Disney-figurák közül egyedül Minnie, Mickey egér kedvese tartja a frontot, 65 „utóddal”. Arról nem szól a fáma, hogy a 2016-os elnökválasztás után miként alakult a Donald név kedvelése…

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk