hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Nem szedjük az immunerősítő készítményeket, pedig tudjuk, hogy hasznosak

Az emberek 81%-a tisztában van vele, hogy az immunrendszer védekezőképességét táplálékkiegészítőkkel támogathatjuk, mégsem szedik őket elegen - derült ki felmérésünkből.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2017. február 21.

hirdetés

Mikor voltál utoljára beteg? Szerinted erős az immunrendszered? Vajon mi befolyásolhatja az immunrendszerünk működését? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ a Béres Gyógyszergyár Zrt. és a Szeretlek Magyarország közös felmérésében. A Facebookon közzétett kérdőívünket több mint 1500-an töltöttétek ki, amit ezúton is nagyon köszönünk. Bár az eredmény nem reprezentatív, azért sok érdekesség kiderül belőle. Nézzük, hányadán álltok az immunvédelemmel!

Az év leghidegebb hónapjában közzétett felmérésünket azért készítettük, hogy megtudjuk, hogyan próbáljátok elkerülni az influenzajárványt és mit gondoltok arról, hogy immunrendszereteket milyen tényezők gyengíthetik.

Ha jön a tél, jön a betegség is

A felmérés vizsgálta továbbá azt is, hogy szerintetek vajon mitől függ, hogy milyen az immunrendszer védekezőképessége, illetve mikor voltatok utoljára betegek. A megkérdezettek 30%-a már több hónapja nem betegeskedett, 24%-a azonban a válaszolás időpontjában is épp beteg volt. A válaszolók közel egynegyede pedig már nem is emlékszik rá, mikor gyengélkedett utoljára.

Felmérésünkben arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyire gyakran terít le benneteket valamilyen betegség. A válaszolók 47%-a elvétve, maximum évente egyszer betegszik le, azonban minden harmadik olvasónk úgy érzékeli, hogy a téli hónapok beköszöntével egyszer biztos ágynak dől. Ami nem is csoda, hiszen szervezetünk ebben az időszakban legyengül, így könnyen válunk kiszolgáltatottá a különböző vírusoknak és baktériumoknak.

hirdetés

Hogy elkerüljük a velük való találkozást, erős immunrendszere van szükségünk. Ezzel nagyrészt ti is tisztában vagytok. Azt is tudjátok, hogy azért is fontos az immunrendszert karbantartani, mert csak akkor képes megóvni minket a betegségektől, ha a lehető legjobb állapotban van.villamos

A stressz, az immunrendszer legfőbb ellensége

Megkérdeztük azt is, hogy szerintetek mi gyengítheti az immunrendszert. Több választ is megjelölhettetek, de még így is elég meggyőző fölénnyel a stressz végzett az élen az immunrendszert gyengítő tényezők rangsorában, a válaszolók 89%-a említette. Problémásnak látjátok még a kevés vagy nem pihentető alvást (82%), valamint a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hiányát (71%).

Amennyiben táplálkozásunk nem kiegyensúlyozott és változatos, nagyon fontos, hogy ezeket a tápanyagokat pótoljuk, amivel a kitöltők 81%-a tisztában is van.

Nem árt tudni, hogy élelmiszereink tápanyagtartalma ma már hiányos, ezért tudatosan kell feltöltenünk „raktárainkat”. Ezzel ti is tisztában vagytok: arra a kérdésre, hogy mitől függ, hogy milyen az immunrendszer védekezőképessége a legtöbben épp a tápanyagok, nyomelemek fontosságát jelöltétek meg. Második és harmadik helyen a rendszeres testmozgás (67%) és a helyes táplálkozás (60%) szerepelt. Ha szeretnénk elkerülni a betegségeket, akkor mindhárom pillérre egyformán támaszkodnunk kell.

„Bizonyos nyomelemeknek és ásványi anyagoknak nélkülözhetetlen szerepe van a szervezet anyagcsere folyamataiban és az immunrendszer megfelelő működésében. Amennyiben táplálkozásunk nem kellően kiegyensúlyozott és változatos, ezeket az esszenciális tápanyagokat pótolni kell.

Erre oda kell figyelni, mert kedvezőtlen táplálkozási szokásaink miatt bevitelünk ezekből a tápanyagokból ma már sajnos gyakran hiányos, ezért tudatosan kell feltöltenünk ”raktárainkat” - hangsúlyozza dr. Kónya Csaba, a Béres Gyógyszergyár orvosigazgatója."2H0_7988

A betegségek elkerüléséhez a kitöltők többsége az egészséges táplálkozást (57%) látja a legbiztosabb módszernek, 49%-uk többet mos kezet influenza-járvány idején, és csak 40%-uk szed immunerősítő készítményeket kúraszerűen, hogy erősítse az immunrendszerét.

A válaszadók több mint háromnegyede azért szedi az immunerősítő készítményeket, mert nem szeretne megfázni, influenzásnak lenni. 59%-uk a fáradékonyságot reméli leküzdeni a szerekkel, a válaszadók fele pedig azért szedi a készítményeket, mert úgy véli, nem táplálkozik változatosan.breakfast-1342299_1280

A legtöbben patikában vásárolnak, és számít nekik, mi van a készítményben

A válaszadók több mint fele (52%) még mindig a személyes vásárlást preferálja a patikában, ha az immunerősítő készítményekről és a gyógykészítményekről van szó és inkább az összetevőkre figyel a választásnál (77%). A kérdőívet kitöltők 35%-a figyel a gyártóra és 31% veszi figyelembe a készítmény árát.gyógyszertár

Havi szinten 3-5000 Ft közötti összeget vitaminokra, étrend-kiegészítőkre, egészségvédő készítményekre a kérdőívet kitöltők 36%-a, egynegyedük 1000 Ft alatt, 5%-uk 5000 Ft felett. A válaszolók 21%-a pedig egyáltalán nem vásárol ilyen jellegű készítményeket.

A C-vitamin antioxidáns, immunerősítő hatású, nem véletlen, hogy az emberek többsége szedi az immunrendszere védelméért - a válaszolók 76%-a legalábbis a C-vitaminra esküszik. A megkérdezettek közel fele multivitaminokat, 22%-uk gyógynövény-készítményeket, 18%-uk nyomelemkészítményeket (mint pl. a Béres Csepp Extra) használ.

Még van néhány hét a télből, nem késő felvértezni immunrendszereteket!

Ha hasznos volt a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk