hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Negatív hangulatunk a testünk egészségére is hatással van – az immunrendszert is gyengíti

Most már tudományosan is bizonyított, hogy a negatív gondolatok mennyire rossz hatással vannak az immunrendszerünkre és az egészségi állapotunkra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 16.

hirdetés

Az, ha figyelsz és hallgatsz a tested jelzéseire, az egyik legjobb út az egészséges élethez. Felismerni és egyben elismerni, hogy akármelyik adott pillanatban épp hogyan érzed magad, szintén prioritás kell, hogy legyen.

Eltekintve attól a maréknyi naptól, amikor a rossz hangulat már akkor lecsap, mikor kikászálódsz az ágyból, meg tudnád mondani őszintén, bármely pillanatban, hogy hogy vagy? Mármint mindenféle hezitálás nélkül, pontosan körülírni, hogy hogyan és miért érzed magad az adott módon?

Új kutatások szerint a hangulatod számtalan módon befolyásolja a testedet, így például, ha reggel bal lábbal kelsz fel az ágyból, a szervezeted fogja megfizetni az árat.

A Penn State kutatói a közelmúltban a negatív gondolkodásmód (szomorúság, harag, frusztráció érzete) és a rossz egészségi állapot közötti kapcsolatot vizsgálták. A vizsgálatban a Penn State hivatalos sajtóközleménye szerint összesen 220 felnőttet kértek meg arra, hogy két hétig minden egyes nap jegyezzék fel az érzelmi és a fizikai állapotukat. Ezeken az önértékeléseken kívül a résztvevőktől vérmintákat is kértek.

Az egyes személyek mentális és fizikai jólléte közötti kapcsolat áttekintése után a kutatók megállapították, hogy minél negatívabban érezte magát valaki, annál gyengébbnek bizonyult az immunrendszere.

hirdetés

Természetesen, mivel ez volt az első olyan jellegű tanulmány, ami összekapcsolta egy ember hangulatát az immunrendszere tevékenységével, a Penn State sajtóközleménye szerint még több kutatást is kell végezniük annak érdekében, hogy véglegesen kijelenthessék: a hangulatod valójában hatással van az immunrendszered gyengülésének mértékére. A szakértők mindenesetre észrevették az összefüggést a kettő között és úgy tűnik, hogy ha valaki folyamatosan a negatív érzéseivel hadakozik, akkor a teste egy extrém, szélsőséges módon fog reagálni.

"A negatív hangulat, különösen, ha súlyos és tartós, a stresszhormonok - mint például a kortizol és az adrenalin - magas szintjével függ össze. Ez a test természetes reakciója, más néven a »harci vagy repülési mód«, melyet a veszélyeztetettség érzése tud aktiválni. Akkor lesz ebből igazán nagy probléma, ha egy ismétlődő, gyakori érzés válik belőle, mivel az egyáltalán nem egészséges a szervezet számára"

- magyarázta az Elite Daily-nek Dr. Clare Morrison, a MedExpress szakértője.

"Rövid távon mindenfajta stressz felgyorsítja a szívfrekvenciát és a vérnyomást. A különböző gyulladások magasabb szintjei is lehetnek olyan tényezők, amelyek idővel gyengítik a immunrendszert, ez pedig potenciálisan növeli a rák, az autoimmun betegségek és a szívbetegségek kockázatát"

- hívta fel a figyelmet Robert Glatter, a Lenox Hill Kórház segédprofesszora, aki azt is kiemelte, hogy a mentális egészségünkre való odafigyelés ugyanolyan fontos, mint a helyes étkezés, vagy a folyamatos testedzés.

A hangsúly a szemléletváltáson van, állítja a gyógyszerész Dr. Lindsey Elmore, aki szerint soha nem szabad alábecsülni a "mindfulness" erejét:

"Mindig találhatsz valamit, amiért hálás lehetsz, függetlenül attól, hogy milyen rossznak is látszanak a dolgok az adott pillanatban. Semmi baj nincs a negatív érzelmekkel, különösen akkor, ha rájössz, hogy ezeknek az érzelmeknek mindig van egy ellentéte; a negatívnak is minden egyes esetben ott bujkál a pozitív ellentétpárja, csak meg kell találni."

Forrás: elitedaily.com


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk