ÉLET-STÍLUS

Ne tedd tönkre mások szilveszteri buliját! És a sajátodat se!

Az emberek egyik fele imád szilveszterkor fergeteges bulit csapni, a másik fele viszont inkább menekülne az ilyen események elől. A Házmestermedve blog szerzője összeszedte azokat a sarkalatos pontokat, amiket egészen más szemszögből lát a két tábor.

Link másolása

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a Házmestermedve a TE embered! Lájkold, és nem maradsz le róla!

Bár a szilveszteri partik leggyakoribb záró eseménye a róka-móka, bár többnyire ezt sem a liftben vagy társasházi folyosó sarkában görnyedő bulizó, sem pedig az utánuk takarító személy nem sorolja a megismétlendő és boldog percek közé. De mi a helyzet a többi fergeteges ötlettel, amik kipattannak az évet hangosan búcsúztatók fejéből?

Remélem, olvasás közben mindenki rájön, hogy bizony tömény szarkazmussal íródott ez a cikk, és a fenti tanácsokat még véletlenül sem szerencsés követni, mert sok esetben nemcsak bosszantóak, de törvénytelenek és veszélyesek is. Ezek nélkül is lehet vidám, hangulatos és egyben biztonságos is a szilveszter!

Íme az őrületes, szilveszteri (társas)házibuli 4+1 titka:

1. Tetézd meg a bajokat bulikat!

Ki ne szeretné páholyból nézni a tűzijátékot, onnan, ahonnan tökéletesen látni az összes csodás fényjátékot? Megsúgom a társasházi tetők kiválóan alkalmasak erre, belátni az egész környéket. Persze nem árt feszítővassal készülni, mert a sok irigy szinte biztos kulcsra fogja zárni ezt a klassz kis helyet. Szóval miután sikerült megsemmisíteni a lezárást, indulhat az afterparti a tetőn!

Kicsit modernizáljátok a régi klasszikust és a "Macska a forró bádogtetőn helyett", legyen inkább "Macskajaj a hideg paneltetőn", még az is lehet, hogy kassza kaszás siker lesz! A tökéletes forgatókönyv szerint, akibe még éjfélre is fér egy-két plusz józanság elleni itóka, az ne legyen rest alkoholos palackot ragadni és a tető széléről láb lógatva elfogyasztani azt. A kellő mennyiségű szíverősítő erősen hozzájárul a tériszony gyógyításához, ami a tető pereméről való lenézéssel, és az utcán tűzijátékot gyújtó haveroknak való leintegetéssel lehet tesztelni.

2. Szórd a szórakozást, szerte-széjjel!

Nincs is jobb dolog, mint megosztani másokkal a boldog pillanatokat. Éppen ezért a konfetti és szerpentin hajigálást feltétlen a lépcsőház földszintjén kezdd el! Hiszen ha csak fele annyira mókás feltakarítani, mint elszórni, akkor a takarítónő januárját is bearanyozhatod.

Biztos te is nap mint nap szembesülsz a munkahelyeden olyan feladatokkal, amiket a többi ember és kolléga jóvoltából, akkor is el kell végezned, ha egyébként nem úgy vagy egyáltalán nem a te dolgod lenne. És ki ne örülne egy kis plusz testmozgásnak, nem igaz?! Ezért szoktál te is széles mosollyal meghálálni minden hasonló kezdeményezést, amikor már megint meglepnek némi külön programmal a figyelmesebbek, szóval most rajtad a sor!

Akkor vagy igazán ügyes, ha a nálad lévő kisteherautónyi színes kis papírfecni mennyiséget egészen a legfelső emeletig el tudod oszlatni, így egyetlen lépcsőfok vagy eldugott sarok sem marad ki a házban.

Minden csak megközelítés kérdése. Míg mások azon fáradoznak, hogy a buli kellékeivel beterítsék a társasházat, addig te legyél még kreatívabb és pont az ellenkezőjével koronázd meg a szilveszteri partit!

3. Volt pezsgő, nincs üveg!

A szelektív hulladékgyűjtő törvényszerűen tele lesz elsejére kár lenne lecsekkolni, inkább kezeld tényként, hogy oda már egyetlen üveget sem tudsz bedobni a következő egy napban! Célozd meg inkább a sima szemetest, mert abban mindig rengeteg hely van, de nem ám olyan unalmas módon, ahogy egyes fantázia szegény népek csinálják, amikor egyébként is a kukák mellett vinne el a dolguk. Á, dehogy!

Inkább csináljatok belőle játékot a haverokkal szilveszter este. Ha kikerül a szemetes a ház előtti járdára, küldjetek le valakit, hogy nyissa fel a tetejét és már repülhet is az erkélyről az üveg, minél magasabb emeleten zajlik a szilveszteri mulatság, annál szórakoztatóbb lesz. Aki beletalál az a király, akinek az üvege pedig a járdán törik ripityára az igyon még néhány felest, mert az tuti javítani fog a teljesítményén. A járókelőkkel ne is törődjetek az első pár zuhanó palack és hangos röhögés után biztos képesek lesznek áttervezni az útvonalukat, ha meg nem az az ő bajuk.

4. "Márpedig akkor is kilövöm ezt a rakétát, hiszen a tömegek nekem számolnak vissza!"

A törvény bár szilveszter este 6-tól másnap reggel 6-ig engedélyezi csak a tűzijáték használatot, de ez a javaslat biztos csak a nyápicoknak van, ne is foglalkozz vele! Ne is gondolj bele, hogy hány napig fogsz zsíros kenyeret enni ezért a 60 másodperces látványért, mert most buli van! A sok savanyú uborka, aki meg félti a kisgyereke nyugalmát, vagy idős létére retteg a háborúra emlékeztető lármától, meg csak edződjön, mint ahogy az állatok is, legyenek ők tekintettel rád, hiszen buli van!

Ha egyszer már sikerült a Sanyiféle petárdából beszerezni egy bányarobbantásra elegendő mennyiséget, akkor csak szuper biztonságos lehet nem? Elvégre "hétujjú Sanyi" megesküdött rá, hogy így született és nem a saját termékcsoportja miatt kapta a becenevét. Mi, hogy törvénytelen Magyarországon petárdázni? Na és? A te kezed, majd te tudod, hogy kell helyesen meggyújtani! Csak előtte valaki mondja meg, hogy a bal vagy a jobb kanócot célozd meg a kezedben lévő két öngyújtóval, mert igencsak ütős volt a korábbi fél liter házipálesz.

Tehát menj le a társasházak közé és keress egy olyan helyet a rakéták kilövéséhez, amit tökéletesen és extra közelről láthat mindenki a környéken. Ha lusták a helyiek lehozni a gyerekeket a robbanó műsorra, akkor irányítsd úgy a tűzijátékot, hogy a lehető legközelebb menjen el a kint ácsorgó kisgyerekes család erkélye mellett, hogy mindent jól lássanak. Az erkélyek előtt azonban szikrázva süvítsen el fák és bokrok ágai között, hátha nagyobb és igazi tűzijáték is lesz, ahogy lángba borul az a kiszáradt kóró. Látványos lenne a javából!

+1 Nagy(ot) mondások

Nem lehet elfelejteni, mint a biciklizést. Ismerős az előbbi mondat? Több mint valószínű! A bölcsességek szövegében az alkohol fogyasztásról egy szó sem esik, csak mintha dézsát emlegetnének, demizsont nem. Szóval bármennyire is eláztál, fog az menni, mármint a biciklizés.

Nyugodtan pattanj tehát kerékpárra a szilveszteri mulatság után és tekerj haza! Ha viszont az otthoni tárolóban hazaérve már ott találod a bringád több mint esélyes, hogy egy idegen drótszamarát sikerült elkötnöd és te a buliba eredetileg gyalog vagy busszal érkeztél. Hoppá, lehet, hogy ezért nem találtad az első és hátsó lámpák kapcsolóját a szokásos helyen? Annyi baj legyen, majd jobban vigyáz rá legközelebb a gazdája, te meg kivilágítatlanul is többé-kevésbé egyenes úton hazaértél!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy melyik elektronikai eszköz fogyasztja a legtöbb áramot, ha a konnektorba dugva felejtjük
A tévé csak a második a sorban. Van azonban egy eszköz, ami kikapcsolás nélkül, stand-by állapotban ennek közel a tízszeresét fogyasztja.

Link másolása

Magyarországon a rezsicsökkentésnek köszönhetően egyelőre keveset érez a lakosság a Nyugat-Európában már egekbe szökő energiaárokból. Az Egyesült Királyságban naponta jelennek meg szakértők tanácsai arról, hogyan lehet spórolni például a csak ebben a hónapban esetenként több mint 50 százalékkal emelkedő elektromos árammal. A Mirrornak egy megtakarítási szakértő mondta el, melyik látszólag kikapcsolt állapotú elektromos eszközök fogyasztják a legtöbb áramot.

Natalia Lachim először a hűtőszekrényre hívta fel a figyelmet. Bár a fridzsidert valójában soha nem lehet kikapcsolni, mégis érdemes fejben tartani, hogy egy átlagos brit háztartás áramfogyasztásának több mint 12 százalékát ez a készülék adja. Az angoloknak az ételek és italok hidegen tartása 114 fontba (51 ezer forint) kerül évente.

Ellenben még ebből is lehet faragni, ha rendszeresen takarítjuk kívül és belül is a hűtőt. A folyamatosan karban tartott hűtőszekrény ugyanis optimálisan, egyben költséghatékonyan működik. Ehhez fontos, hogy időnként portalanítsuk, hogy a porszemcsék a rendszerbe jutva ne akadályozzák a működését. Ügyeljünk arra is, hogy a romlott élelmiszereket mindig dobjuk ki, így a készüléknek kevesebb energiát kell felvenni a hidegen tartáshoz.

Ennél is drágább mulatság az egyszerűen távirányítóval kikapcsolt televízió. A brit háztartások 98 százalékában soha nem húzzák ki a konnektorból a tévét, ami éves szinten majdnem 133 fonttal (60 ezer forint) dobja meg a villanyszámlát.

Ez sem a csúcsa azonban a felesleges pénzkidobásnak: a játékkonzolok a tévéhez képest is csak úgy zabálják az elektromos áramot. A stand-by állapotban tartás naponta akár 4,2 fontba (1900 forint) is kerülhet a kényelmes gamereknek.

A vizsgált tételek közül a legkisebb gondot a vízforraló jelenti. A bedugva felejtett készülék évente 30,66 fontba (13 900 forint) kerül egy angol családnak, míg a konnektorban tárolt telefontöltő átlagosan évi 20 fontért (9000 forint) maradhat az aljzatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Egy kutyakiképző szerint nem szabadna minden nap sétáltatnod a kutyádat
Niki French úgy gondolja, a napi kutyasétáltatás emberi találmány, és nem feltétlenül előnyös kedvenceink számára.

Link másolása

A legtöbb kutyatulajdonos számára a séta a kutyák napi rutinjának része, ami elengedhetetlen a kisállat jólétéhez. Niki French kutyakiképző, a STOP Walking Your Dog (Ne sétáltasd a kutyádat) című könyv szerzője azonban úgy gondolja, hogy ez egy elavult szokás - a Mirrornak árulta el, hogy miért.

Niki arra biztatja az embereket, hogy 30 perces napi sétájukat helyettesítsék alternatív tevékenységekkel, amellyel még jobban ösztönözik kedvenceiket.

„Lehet, hogy meglepő, de a hagyományos séta emberi találmány, és sok kutya számára nem hasznos” – mondja a szakember.

"Ha a sétaidőt otthoni edző játékokkal helyettesítjük, a kutyák elsajátíthatják azokat a készségeket, amelyek hiányoznak a nyugodt és boldog élethez"

– tette hozzá.

Niki szerint a közhiedelemmel ellentétben a viselkedési nehézségekkel küzdő kutyák izgatottabbak lehetnek, ha túl sok mozgással próbáljuk kifárasztani őket. Ő a saját bőrén tapasztalta a változásokat: van egy Bodie nevű, kétéves mentőkutyája, aki állítása szerint a kevesebb sétának és több játéknak köszönhetően szembetűnően nyugodtabb lett.

"Ha a séták több mint fele stresszes a kutyának vagy neked, akkor itt az ideje, hogy valami mást csinálj”

– tanácsolja a kutyakiképző, aki szerint inkább olyan jutalmazó játékokra kell összpontosítani, mint a homokozó ásása, a kartondobozokkal való játék vagy a bújócskázás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Orvosi kannabisz: mire jó, hogyan juthatunk hozzá?
Kannabisz – üldözendő drog, gyógyszeralapanyag, esetleg csodatevő gyógynövény? Utánajártunk a népszerű növénnyel kapcsolatos tudnivalóknak.

Link másolása

A kannabiszról mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a leginkább megosztó növény a világon. Nézzük, mégis mik azok a tulajdonságai, amik miatt egyre több ember használja a kannabiszt és a belőle előállított készítményeket a mindennapokban.

Mire használhatjuk az orvosi kannabiszt?

A növényt már az ókori Kínában is alkalmazták gyógyászati célra, de a magyar gyógyszerkönyvekben is szerepelt egészen 1934-ig. A kannabisz tilalma miatt hosszú ideig nélkülözniük kellett a betegeknek a növényt, de az utóbbi évtizedekben ez a trend megfordulni látszik, egyre több országban legalizálják az orvosi kannabiszt, és ezzel együtt a hatásait vizsgáló kutatások száma is folyamatosan növekszik.

Az orvosi kannabisz felhasználási területei rendkívül szerteágazóak, ezek közül a legelterjedtebbek az alábbiak*:

Fájdalomcsillapítás **

Epilepszia tüneteinek kezelése ***

Kiegészítő kezelés daganatos betegségek esetén ****

Alvásminőség és a közérzet javítása *****

Relaxáció, stresszcsökkentés

Orvosi kannabisz Magyarországon?

Az orvosi kannabisz hatóanyagai az ún. kannabinoidok. A két legismertebb kannabinoid a THC (tetrahidrokannabinol) és a CBD (kannabidiol), de a tudomány száznál is több hasonló vegyületet ismer (CBG, CBC, CBN stb.).

A kannabisz virágzata, valamint a 0,2%-nál több THC-t tartalmazó kender kivonatok nem értékesíthetőek Magyarországon, így az orvosi kannabisz hazai legalizációja sajnos még várat magára. Legálisak viszont a kannabisz olajok, vagy ismertebb nevükön CBD olajok, amelyek szintén tartalmazzák a kannabiszban megtalálható kannabinoidok jelentős részét.

A legfontosabb különbség az orvosi kannabisz és a CBD olajok között, hogy utóbbiak maximum 0,2% THC-t tartalmazhatnak, így azok bódító hatást biztosan nem fognak kifejteni. Folyamatosan zajlanak a kutatások a CBD hatásaival kapcsolatban is – bár néhány jótékony hatást már klinikai kutatások is igazoltak, illetve léteznek CBD-t tartalmazó szklerózis multiplex- és epilepszia gyógyszerek, fontos megjegyezni, hogy maguk a CBD olajok nem gyógyszerek, és nem is helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket.

A legjobb kannabisz olajok Magyarországon

Amennyiben úgy döntesz, hogy Te is szívesen felfedeznéd a kannabisz termékek hatásait, fontos, hogy vásárlás előtt megfelelően tájékozódj, hiszen sajnos rengeteg rossz minőségű CBD olajjal találkozhatsz.

Az itthon elérhető kannabisz olajok közül 2 márkát szeretnénk a figyelmedbe ajánlani:

Medihemp

A Medihemp az egyik leginkább elterjedt CBD márka Magyarországon, az osztrák gyártó termékeit ezrek használják nap mint nap. CBD olajaik THC-t szinte egyáltalán nem tartalmaznak, jelentős mennyiségben találunk viszont bennük CBDA-t, aminek a kedvező hatásaival kapcsolatban az utóbbi időszakban több tudományos publikáció is napvilágot látott.

A Medihemp CBD olajok 500 mg-tól egészen 3000 mg-os kiszerelésig többféle erősségben kaphatóak, így biztosan megtalálod közöttük a számodra megfelelőt.

Meliora

A Meliora CBD olajok Svájcban készülnek, a CBD tartalmáért nemesített bio kannabiszból. Az alapanyagként használt svájci kannabisznak köszönhetően ezek a teljes spektrumú olajok a CBD mellett tartalmaznak közel 0,2% THC-t, CBG-t, CBC-t, valamint számtalan terpént és flavonoidot. Az összetételt igazoló labortesztet Te is meg tudod nézni vásárlás előtt, így ezekkel a kannabisz olajokkal biztosan nem lőhetsz mellé!

Ha kannabisz olajat keresel, ajánljuk a Hemp Health webáruházat, ahol többek között a fent említett 2 márka termékeit is megtalálhatod, számtalan más érdekesség (kender különlegességek, CBD kozmetikumok, CBD kapszulák) mellett. A termékeket személyesen is megvásárolhatod Budapesten, a CBD Corner by Hemp Health üzletben.

Források:

* https://www.health.harvard.edu/blog/medical-marijuana-2018011513085

** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549367/

*** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6514832/

**** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6387667/

***** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326553/

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Itt a súlyzós edzést végzők új tömegsportja, a Scitec Power Challenge
A Budakalászi Sportcsarnokban fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Link másolása

Március 26-án sikerre éhes sportolókkal telt meg a Budakalászi Sportcsarnok. A súlyzós edzés szerelmesei gyűltek itt össze, hogy szembenézzenek a legfélelmetesebb ellenféllel, önmagukkal. Mindezt pedig egy egészen új és friss sportág, a második alkalommal megrendezett Scitec Power Challenge keretében tették, ahol fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Nem kell más, csak legyél önmagad legjobb változata!

A Scitec márka a „Make a Difference” szlogenen keresztül alapvetően az edzőtermi edzést életvitelszerűen komolyan gondolókhoz szól, arra ösztönzi az embereket, hogy önmaguk legjobb változatai legyenek és ezáltal másokat is inspirálhassanak. Nincs még egy olyan brand, amely ennyit tett volna a súlyzós edzés népszerűsítéséért. Nemcsak szimplán szponzorál, hanem magával a sportággal is foglalkozik, versenyeket szervez és 25 éve töretlen a lelkesedése a testépítés iránt. Nem csoda, hogy nemrég egy új sportágat is bevezettek a súlyzós edzés szerelmeseinek, ez a Scitec Power Challenge, amelyben egyvalakit kell legyőzni, önmagadat.

A verseny, ahol a hobbisportolóknak is teremnek babérok

A testépítő versenyektől és az ezzel járó színpadi szerepléstől sokan idegenkednek, nem beszélve arról, hogy még egy kezdő szintű megmérettetéshez is komoly edzésmúltra lehet szükség. Egy erőemelő versenyen pedig demoralizáló lehet azok fölénye, akik évek óta űzik a sportot, és földi halandó számára felfoghatatlan súlyokat mozgatnak meg játszi könnyedséggel. A Scitec Power Challenge azonban több, mint egy erőemelő verseny, és semmiképpen sem testépítő verseny, mégis, a súlyzós edzést végző hobbisportolók számára kiváló lehetőséget teremt arra, hogy megméressék magukat. Itt nem kell haladónak lenni, nem kell kiváló genetikai adottságokkal rendelkezni, és nincs szükség színpadi szereplésre sem. Hovatovább, nem kell másokhoz hasonlítani magunkat – csakis saját magunkkal kell versenyezni!

Hiszen a Power Challenge lényege, hogy életkor és testsúly alapján kalkulált, amatőr szinten, ha nem is simán, de reálisan teljesíthető célszámaival pont olyan célt tud adni, amiért úgy tudnak a versenyzők küzdeni, hogy nem kell azt érezniük, hogy hosszú évekbe telik, mire egyáltalán oda tudnak állni versenyezni, hogy aztán a dobogó közelébe se kerüljenek a nagyok mellett. Itt saját mentális és fizikai korlátainkat legyőzve, és saját, korábbi teljesítményünket túlszárnyalva érhetjük el az életkorunknak, testsúlyunknak és felkészültségi szintünknek megfelelő kategóriában a kitűzött célunkat.

Mi motiválja az itt indulókat?

Miért kiváló lehetőség ez ugyanúgy egy diáknak, mint egy többgyerekes, dolgozó családapának? Mi lehet a közös abban a több száz, teljesen vegyes korú és nemű indulóban, akik beleállnak egy ilyen kihívásba? Nos, lehet ez egyszerű bizonyítási vágy, önmagunk vagy akár mások előtt. Van, aki folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy még jobb legyen, és ez a verseny egy kiváló erőpróba arra is, hogy felmérjük, hol is tartunk az úton. De lehet, hogy valaki csak az élményt keresi, ahol több száz sportolóval együtt rezdülve-lélegezve tölthet el egy napot.

Az alábbi videóban végigkísérjük az egyik indulót, aki történetesen a Scitec Nutrition csapatát is erősíti, így nemcsak saját motivációjáról hallhatunk pár szót, hanem arról is, hogy a Scitec Nutritiont mi motiválta arra, hogy beálljon a rendezvény mögé fő támogatóként. Természetesen a versenyen készült hangulatképek sem maradnak el. Figyelem: a videó második felében az emberi akarat, elszántság és küzdeni akarás különösen magas koncentrációban látható, így a komfortzónájukból kitörni NEM akarók számára megtekintése csak kellő óvatossággal javasolt.

VIDEÓ: Scitec Power Challenge - A súlyzós tömegsport

Több mint 5000 ismétlés guggolás, fekvenyomás és felhúzás egy nap alatt

A komplett kategóriában öt versenyszámban, összesen 100 ismétlés teljesítésével lehetett arany minősítést szerezni, de akár gyakorlatonként is ki lehetett próbálni az erőpróbát. A versenyzők összesen 5618 ismétlés guggolást, 5051 ismétlés fekvenyomást, 5652 felhúzást, 4205 mellről nyomást teljesítettek, és összesen 1109-szer húzták fel magukat a bírák szigorú tekintete előtt. Az indulók összesen 206 arany, 51 ezüst és 15 bronz minősítést szereztek. A legfiatalabb induló 14 éves volt, a legidősebb pedig 74 éves. 70 nő és 116 férfi mérte fel az erejét a versenyen. Minden szempontból elmondhatjuk tehát, hogy itt szó szerint bárki elindulhatott, aki késznek érezte magát az erőpróbára!

Hova tart a Scitec Power Challenge?

„Hiszünk abban, hogy az a hozzáállás, amit egy ilyen kihívásra való felkészülés közben, és magán a versenyen elsajátítanak az indulók, az élet minden területén kamatoztatható. Ilyenformán nemcsak a fizikumunkban, az egészségi állapotunkban, de az élet minden területén pozitív változást tudunk hozni, és pozitív példával szolgálhatunk mindenki számára” – árulta el Nagy Szabolcs, a Scitec marketingvezetője, aki azt is hozzátette, hogy a Scitec Power Challenge idei versenye még csak a kezdet volt, hiszen a szervezők hosszú távú célja, hogy a frissen megalapított új sportág minél szélesebb körben ismert és elismert legyen, és az új tömegsporton keresztül a súlyzós edzést még a korábbinál is szélesebb réteggel megszerettessék. A cél az, hogy egy olyan sportünneppé nője ki magát, amely megkoronázza mindazok erőfeszítéseit, akik akár hosszú hónapokon át edzenek azért, hogy túlszárnyalják saját korábbi teljesítményüket, így legyőzve önmagukat.

Link másolása
KÖVESS MINKET: