hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Ne legyen bűntudatod, hogy nem tettél meg mindent a környezettudatos életmód felé!

Mindegy, hogy nevezzük: zero waste életmód, minimalista életmód, tudatos életmód… egy biztos: nem könnyű folyamatosan motiváltnak maradni.
Bitay Andrea írása a a Maison blogon, Képek: Unsplash, Pixabay - szmo.hu
2020. február 11.


Link másolása

hirdetés
A MAISON blogon Andi a mindennapi rutinról ír. Aminek legfontosabb része, hogy meg tudjuk becsülni a kis dolgokat és értékelni a szépet. Megosztja azokat a tapasztalatait, amik közelebb visznek a minimalista, egyszerűbb életmód kialakításához, mert mindez egy nagyvárosban, gyerek mellett is lehetséges. Olvasd a blogot és alakíts ki olyan mindennapokat, ahol a saját elveidnek megfelelően, felszabadultan élhetsz.

Nem vagyok maximalista, de pontosan ismerem a bűntudatot, amit az okoz, hogy azt gondolod, nem tettél meg mindent. Az egyik oldalon vannak a saját magammal szemben támasztott elvárásaim, a vágyott cél, amit szeretnék elérni és amit szeretnék megmutatni másoknak is. A másik oldalon pedig ott van az élet maga, a munka, a gyerek, a rohanás, a kínálat és a pénz, és a kettő nem mindig ugyanabba az irányba visz.

Nem mentségeket keresek, hanem választ arra a kérdésre, miért nem fejlődik hulladékmentesség tekintetében az életmódom? Azt hiszem, ennek is megvan a maga íve, felfutása és stagnálása. Az elején rengeteg újdonságot viszonylag gyorsan be tudtam építeni a mindennapjaimba, például átálltam textilzsákok és textiltáskák használatára a bevásárlásnál. Saját kulacsban hordom a vizet. Nem vásárolok külön tisztítószereket, műanyag tubusos sampont és tusfürdőt magamnak. Sok dolgot vásárolok kimérve, zacskó nélkül vagy üveg- illetve fémtárolóban. Textilbetétre, bambusz fogkefére és luffa szivacsra váltottam. Ezek a dolgok annyira jól beépültek már a mindennapjaimba, hogy észre sem veszem őket, éppen ezért a hulladékmentesség témája iránti érdeklődésem is csökkent.

A motiváció valami olyan dolog, amit táplálni kell, de soha sem fog folyamatosan növekedni.

Ha elhagy a motiváltság, akkor könnyű háttérbe szorítani a zero waste életmódot, amikor döntéshelyzetbe kerülünk. Amikor arról kell dönteni, hogy mennyi energiát fektess a bevásárlásba, a választásba, a tervezésbe. De olykor ezt is meg kell élni. Hagytam egy kis időt magamnak, hogy úrrá legyen rajtam a motiválatlanság, hogy aztán ismét a magasba emeljem.

Miután felismertem a helyzetet és kimondtam magamnak, hogy elvesztettem a motiváltságom a hulladékmentesség iránt, akkor azonnal megváltozott valami bennem: a tagadás és a bűntudat helyett a tettvágy erősödött fel bennem, és azt éreztem, megoldást kell találnom. Tudatosan kezelnem kell ezt a helyzetet, mert nem ebbe az irányba akarok haladni. Se rosszul nem akarom érezni magam, se elrontani nem akarom azt, amit eddig már elértem és amiben hiszek.

hirdetés

Talán ez lehet a nulladik pont: ismerd fel, hogy motiválatlan vagy és döntsd el, hogy tenni akarsz ez ellen!

Találj újabb elérhető célokat!

A motiválatlanságot gyakran az okozza, hogy már túl jól megy neked az, amit csinálsz. Elkövettem azt a hibát, hogy hagytam magam belekényelmesedni abba, ami már megy és nem próbáltam újabb dolgokat keresni, amiket megléphetek. Márpedig

az embernek szüksége van a fejlődésre, a szellemi növekedésre, az új információra és az új kihívásokra, amiből tanulhat.

Én legalábbis így működöm, és mivel az élet nem dobja csak úgy elénk a feladatot, hogy “na figyelj, holnaptól kezdve csökkentsd felére a szemetet a kukádban”, így nekünk kell megkeresni ennek a módját. Most nem ilyen 30 napos kihívásokra gondolok, hanem beépíthető szokásokra. Újra felül kellett vizsgálnom azt, hogy jelenleg mi az a terület, ahol a legnagyobb pazarlást csinálom és hogyan tudnék ezen változtatni.

Nálam a gyenge pont a menütervezés. Merthogy egyszerűen nem tervezem el, hogy mit fogunk enni, hanem spontán oldjuk meg. A spontán megoldások viszont sok olyat eredményeznek, amit lehetett volna jobban is csinálni, ha előre gondolkozom és tudom, hogy mit akarok főzni. Tehát a cél máris adott.# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Mítosz és tudomány: valóban gyakori a csirkehús allergia a kutyáknál?

A MARS, a Pedigree gyártója a Waltham kutatóinak segítségével új alapokra helyezi a házikedvencek egészséges táplálását, valamint útmutatást kínál a kutyatartóknak az elhízás és az allergiás panaszok okainak felkutatásában és kezelésében.

Link másolása

hirdetés

Minden második kutya túlsúlyos*. Az 50 éve fennálló brit Waltham Petcare Science Institute legújabb tanulmányai szerint az elhízás akár 2,5 évvel is lerövidítheti egy kutya életét. A MARS, a Pedigree gyártója a Waltham kutatóinak segítségével új alapokra helyezi a házikedvencek egészséges táplálását, valamint útmutatást kínál a kutyatartóknak az elhízás és az allergiás panaszok okainak felkutatásában és kezelésében.

A Mars vállalat kutatói megállapították, hogy minden második klinikára bevitt felnőtt kutya túlsúlyos, és az elhízáshoz vezető legfontosabb tényező a túltáplálás. Az elhízás - ahogyan az ember esetében is – más betegségeket is okozhat, cukorbetegség, ízületi gyulladás és szív- és érrendszeri problémák, rák, légzési elégtelenség, vagy akár a szürkehályog kialakulásához vezethet.

A Waltham Központ most egy új eszközzel segíti az állatorvosok munkáját a házikedvencek egészséges növekedésének nyomon követésében. A WALTHAM Puppy Growth Charts** egy felhasználóbarát klinikai eszköz, amelyet állatorvosok számára fejlesztettek ki a kutyák fejlődésének nyomon követésére. A tudományosan kifejlesztett eszköz 50 000 egészséges fiatal kutya adatain alapulva nyújt szabványt az egészséges növekedéshez.

Az elhízás az állattartók számára rendszerint nem annyira szembetűnő, ellentétben az allergiás eredetű tünetekkel.

A házi kedvencek allergiás tüneteinek gyakorisága világszerte nő. Az allergiás eredetű emésztőszervi- és bőrbántalmak változatos tünetekben nyilvánulhatnak meg, leggyakrabban hányás, hasmenés, vagy viszketéssel és szőrhullással járó bőrtünetek hívják fel az állattartók figyelmét. Sok állattartó a csirkehúst okolja a tünetek hátterében.

hirdetés

A MARS neves hazai állatorvosszakértőt kért fel az allergiákkal kapcsolatos tévhitek eloszlatására. Dr. Király Péter kisállatgyógyász szakállatorvos harminc éve kutatja a házi kedvencek allergiáit itthon és külföldön, és állítja, hogy az allergia napjainkra a kutyáknál is „népbetegséggé” vált, csaknem minden tizedik kutyánál előfordul. Az allergiás ebek az eleségen túl a környezet különféle anyagaira is érzékenyek lehetnek. Az érintett kutyák egyharmadánál az első tünetek egyéves kor előtt jelentkeznek. Az eleségallergia leggyakoribb tünete a minden évszakban azonos mértékű viszketés, valamint a lábfejen, a fülön vagy a végbél környékén jelentkező bőrpír és apró kiütések, de a bőrtünetekkel egyidejűen ritkán előfordulhatnak fülproblémák és emésztőszervi panaszok (pl. hányás, hasmenés) is.

Az utóbbi időben hazánkban számos tévhit alakult ki a csirkeallergiával kapcsolatban, ezért az állattartók jelentős része igyekszik a csirkehúst kiiktatni kedvencük étrendjéből. Azonban az allergiás tüneteket mutató kutyáknak csupán nagyjából egytizede eleségallergiás, a csirkehúsra mutatkozó túlérzékenység ezen belül értendő. „A legtöbb allergiás reakciót (90%) valamilyen környezeti allergén (pl. poratka, pollen) váltja ki. Az eleségallergia hátterében leggyakrabban a marhahús, tejtermékek, búza, tojás, csirkehús, bárányhús, sertéshús, nyúlhús és bizonyos halfajták állnak. A csirkehús csak egy a sok allergén közül, ráadásul nem is a lista élén szerepel: a statisztikák szerint a marhahús és a szója a leggyakrabban diagnosztizált bűnösök.” - hangsúlyozta az állatorvos.

Dr. Király Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy ha házikedvencünk eleségallergiás, akkor több allergénre is érzékeny lehet, így pl. a csirkehús allergiások közel egyharmada a halfehérjére is érzékeny. Ráadásul az eleségallergia az ún. légúti allergiával is társulhat, ami tovább árnyalja a képet. Kutyánknak tízszer nagyobb esélye van arra, hogy a légutakon keresztül bekerülő allergénre (pl. parlagfűre) produkáljon tüneteket, mint egy adott eleség fehérjére (pl. csirkehúsra).

A csirkeallergia létező probléma, ugyanakkor a kutyáknak csak igen szűk táborát érinti. A csirkehúsra történő túlérzékenység egyértelmű megállapítása többtényezős feladat, ezért, ha felmerül az eleségallergia gyanúja, a korrekt diagnózis felállításához forduljunk állatorvoshoz, lehetőleg a tünetek jelentkezésének korai szakaszában.

Leggyakoribb állateledel tévhitek:

1. A kutyaeledel másodosztályú húsból készül

Kizárólag az emberi tápláléknak szánt és elfogadott hús használható fel kutyaeledel előállításához. Ami ebből a húsból feldolgozás során megmarad, kerül bele a kutyaeledelekbe.

2. Barf, avagy nyers etetés a lehető legtermészetesebb

A kutya nem vadon élő állat, és a nyers hús fogyasztása betegségek kialakulásának kockázataival járhat, mert a nyers hússal számos veszélyes kórokozó kerülhet be kutyánk szervezetébe. „A nyers hús, illetve zsigerek etetése révén a kutya számos baktériummal (pl. Salmonella) és parazitával (pl. galandférgek, egysejtűek) fertőződhet, mely esetenként súlyos, akár halálos megbetegedést is okozhat. A túlzott fehérjebevitel pedig hosszú távon károsíthatja a kutya szerveit, főleg a máját és a veséjét.”- hívta fel a figyelmet a neves állatorvos.

3. Az otthon főzött étel a legjobb, hisz a kutya is azt eheti, amit az ember

Az otthoni maradékok vagy házilag főzött ételek csak ritkán biztosítanak elegendő és megfelelő összetételű tápanyagot a kutyák vagy macskák számára, ezért a házi diéta ronthatja a háziállatok egészségét és vitalitását, melyek összefüggésbe hozhatók az elhízás és más egészségügyi problémák kockázatával.

A kutya korának és életmódjának megfelelő testsúly megállapítása és a napi táplálék adag beállítása állatorvos feladata, ugyanúgy, mint allergiás tünetek észlelésénél a diagnózis felállítása. Az állattartó feladata azonban a házi kedvencére való odafigyelés és az állatorvosi ajánlások betartása.

Waltham Petcare Science Institute

A teljes értékű és kiegyensúlyozott eledel gyártása macskák és kutyák számára önmagában tudomány, amely a gyártás minden szakaszában szakértelmet igényel. A Pedigree nemzetközi kutatóközpontja, a WALTHAM® Petcare Science Institute, közel 50 éve a világ vezető szaktekintélye a kisállatok gondozása és táplálása terén. A megfelelő élelmiszer előállításának minden lépésében tudományos eljárásokat alkalmaz, az alapanyagok beszerzésétől a vitamin-ásványianyag-keverékek elkészítésén keresztül a napi mennyiség meghatározásáig.

https://www.waltham.com/

* https://www.waltham.com/news-events/nutrition/data-helps-tackle-pet-obesity

**https://www.waltham.com/resources/puppy-growth-charts

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: