/eletstilus/mostantol-a-messengerrel-is-felfedezheted-magyarorszag-rejtett-szepsegeit-es-titkait/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Mostantól a Messengerrel is felfedezheted Magyarország rejtett szépségeit és titkait

A Telenor Hipernet TúraBOT néven ingyenes chatbotot indított. Így a mobiloddal indulhatsz városi sétákra Balatonfüredtől Szegedig. Teszteltük.

Link másolása

hirdetés

Ha szeretsz utazni és érdekel, hogy egy-egy szép épület falai miről is tudnának mesélni, vagy szeretsz bennfentesként olyan kincsekre bukkanni, amik a felületes szemlélő számára láthatatlanok maradnak, akkor van egy jó hírünk.

A Telenor elkészítette a Hipernet TúraBOT nevű chatrobotot, amely abban segít, hogy az országban utazva ne menj el az élmények mellett.

Ehhez nem kell mást tenned, csak megnyitnod a telefonodon a Messenger alkalmazást és rákeresni a Hipernet TúraBOT-ra és már indulhat is a séta! A chatrobot egy mesterséges intelligencia, de ha megnyitod, olyan, mintha egy valós idegenvezető lenne, aki izgalmas információkkal pakolja tele a nyaralásodat. Mivel mindez a mobilodon van, bármikor, bárhol előveheted, ráadásul teljesen ingyenes.

Mi is kipróbáltuk milyen, ha a Hipernet TúraBOT-tal vesszük nyakunkba a várost.

A chatbot egyelőre öt magyarországi városban visz izgalmas sétákákra: Budapesten, Szegeden, Pécsett, Balatonfüreden és Debrecenben. Általában több túra közül is lehet választani, ezek hossza másfél-két óra, nagyon laza, kellemes sétával bejárható távok. Céljuk, hogy megmutassák utazás közben mennyi építészeti, kulturális vagy éppen történelmi értékünk van, ráadásul mindezt egy olyan platformon, amit napi szinten használunk.

hirdetés

A Hipernet TúraBOT könnyen használható: csak rákeresel Messengeren, kiválasztod a túrát és már indulhatsz is! Az állomások között a térkép alkalmazásban megnyitható linkek navigálnak, a pontokhoz megérkezve pedig kiválaszthatod, hogy meghallgatni vagy inkább röviden elolvasni szeretnéd az adott látnivaló történetét. Abban, hogy semmiképp se maradj le egy-egy látnivalóról és pontosan a jó helyre állj, fotók lesznek a segítségedre és vicces gifek is segítik a tájékozódást. Az audioguide hangja és stílusa kifejezetten kellemes, a túraútvonalak kitalálásában pedig a Telenor partnere a Hosszúlépés volt.

Mi három túrát is teszteltünk és mindhárom során olyan érdekességeket tudtunk meg, melyeket gyakorlott városnézőként sem tudtunk. A budapesti séták közül például a Bulinegyed nappal túrát próbáltuk ki, amely egyszerre enged betekintést a zsidó hagyományokba, építkezésekbe és a ma ismert, pezsgő bulinegyedbe. Láttunk titkos szobrot Herzl Tivadarról, a világ legromantikusabb évfordulós ajándékát és azt is megnéztük, mi a titka a tűzfalra festett hatalmas Rubik-kockának. A másfél órás séta alatt az audioguide körülbelül egy perces részekre bontva mondta el az adott helyszín történetét.

De nemcsak Budapest épületei rejtenek titkokat! Balatonfüreden például a Régimódi vakáció séta megmutatja, hogyan nyaraltak régen az odalátogatók, melyik aranyos cukrászda volt régen füstös lebuj és azt is megnéztük hol rendezték meg az első Anna-bált. Gondoltad volna például, hogy nem is egy Anna nevű lány tiszteletére szervezték?

Szegeden pedig a Hősök, motívumok, meg a ló fara című túrán fedeztük fel a napfény városának új arcait. Tudnád hova kell menned, ha a találkozód helyszíne a ló fara lenne? Vagy hogy mit keres egy vaddisznó egy fán vagy hogyan kapcsolódik a tiszafa Harry Potterhez? A séták nagy előnye, hogy a történelmi tényeket színes történetekbe csomagolják a monoton infóáradat helyett.

Ráadásul az útikönyveket vagy neten elérhető leírásokat is nagyban lekörözi az interaktivitásával, hiszen a technika segítségével seperc alatt átvezet egyik pontról a másikra és az élvezetes audioguide történetek mellett képeket is mutat.

Itt például azt is megnézhettük a Fogadalmi templom előtt állva, hogy miként nézett ki a tér anélkül.

Fotó: Fortepan

A chatbot bárki számára ingyenesen elérhető, úgyhogy ha Balatonfüreden, Debrecenben, Pécsett, Szegeden vagy éppen Budapesten jársz, feltétlenül érdemes kipróbálni.

A Hipernet TúraBOT ingyenesen elérhető, de használatához wifi- vagy mobilinternet-elérés szükséges; az utóbbi a felhasználó tarifacsomagja szerinti költségekkel járhat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk