hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

10 alapelv a gyereknevelésről Maria Montessori szerint

Montessori szerint szárnyalni csak úgy tudnak a gyerekek képességei, ha azokat elismerjük, lelkesítjük, és nem büntetve akarjuk kicsikarni.
Petra írása a B O U V E T blogon - szmo.hu
2017. január 23.

hirdetés
A BOUVET blog szerzője a neves olasz pedagógus és gyermekorvos, Maria Montessori tanácsit gyűjtötte össze szülőknek, tanároknak.

Egész életemben hálás leszek a gyermekeim óvónénijeinek, akik elmondhatatlan szeretettel, odafigyeléssel és kreatívan terelgették mindkét gyerekemet kétszer négy éven keresztül. A mai napig dobozokban hevernek azok a rajzok, kézműves kicsi csodák, amiket az én akkori óvodásaim készítettek különböző foglalkozásokon keresztül. Ez egy katolikus, egyházi óvoda volt, miközben mi, szülők nem vagyunk a szó szoros értelmében vallásosak. Mai napig úgy gondolom, a lányom és a fiam vallási műveltsége messze magasabb, mint az enyém.Montessori4

Soha nem feledhető útravalók kaptak az óvodától a gyerekek, ami miatt igazán hálás lehetek. És bár nem magánóvoda volt, vagy nem hirdették ki, hogy a mégoly népszerű Montessori elveket követő intézmény a miénk. Ettől függetlenül maximálisan azokat a nézeteket követte, mint amiket Maria Montessori annak idején megfogalmazott.

Maria Montessori, olasz gyermekorvos és pedagógus volt. Egy neves oktatási módszert fejlesztett ki, ami a kicsik képességeit fokozta. Elvei szerint a gyermekek önálló tudattal és akarattal bíró, kreatív "kicsi felnőttek", akik gondolatvilágát és kreativitását hagyni kell szárnyalni.

1.

A kicsik mindent a környezetükből tanulnak.

hirdetés

2.

Tiszteld a gyermeked.

3.

Neveld önállóságra.

4.

Hagyd, hogy válasszon.

5.

Hagyd, hogy független legyen.

6.

Példával tanítsd, ne csak kijavítsd.

7.

A szükségleteire figyelj oda, tanítsd meg, hogy ő is figyeljen mások szükségleteire.

8.

Legyen türelmed. Ha egy gyereknek több idő kell ahhoz, hogy megtanuljon valamit, légy megértő.

9.

Egy gyerek, akit folyton kritizálnak, mások fölött fog ítélkezni.

10.

Ha érzi, hogy elfogadod, magabiztos lesz.

Montessori további tanácsit ITT olvashatod el

Ha tetszett a cikk, kattints a megosztásra!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk