ÉLET-STÍLUS

Mit kell tudni egy napelemes rendszerről? Mennyire éri meg?

Azt tudjuk, hogy az alternatív energiaforrásoké a jövő, de lakossági felhasználóként megéri-e napelemekbe fektetnie? Cikkünkben körbejártuk a várható megtérülést.

Link másolása

Miért olyan népszerűek a napelemek?

A megújuló energiaforrások ma már igencsak kedveltek, és ezek alól a napenergia felhasználása sem kivétel. Ez a kifogyhatatlan energiaforrás már évtizedek óta megbízhatóan szolgáltat áramot, még ha ezt sokan nem is tudják. A legrégebbi napelemek már majdnem 40 éve működnek, és ez alatt az idő alatt a rengeteg kutatásnak és kísérletnek köszönhetően a technológia egyre megbízhatóbb, és egyre jobb ár-érték arányban megvalósítható. Nagyon fontos az ökológiai lábnyom minimalizálása, ezért a kevesebb energiafelhasználás, illetve a megújuló energiák bevezetése a mindennapi életbe a környezettudatosság első lépései.

Mit kell tudni a napelemekről?

A napelemek működtetésével a fény energiáját használjuk ki, hogy áramot termeljünk. Ehhez az kell, hogy a napelemcellák képesek legyenek átalakítani a nap sugarában lévő fotonokat elektromos árammá. Szükségünk lesz továbbá egy inverterre is, ami az így megtermelt egyenáramot átalakítja a háztartásban használt váltóárammá, amivel így minden elektromos eszközünket működtetni tudjuk.

A különböző fajtájú napelemek mind más hatékonysággal működnek, annak függvényében, hogy mennyire jól tudják felhasználni a napenergiát. Átlagosan a napelemek hatásfoka 6-20% között változik. Alapvetően többféle napelem is létezik, de a kristályos típusból a két legelterjedtebb – és a háztartásokhoz is használt – napelemek a mono- és polikristályos napelemek, amik magas tisztaságú szilícium cellákból készülnek.

A napelemek típusai

A napelemeknek kristályos és vékonyrétegű típusai vannak. Ma ezek közül csak az első, a kristályos típusról fogunk beszélni.

A kristályos a legrégebb óta alkalmazott szolár panel technológia, ezért különösen megbízhatónak tekinthető.

Ez a típus két további csoportra osztható, vannak monokristályos és polikristályos napelemek. Nézzük melyikről mit érdemes tudni:

Monokristályos napelemek

A monokristályos napelemek cellái elkülönülnek. Színük egységes fekete, sötétszürke vagy kékesfekete, mert alkotóelemük a szilícium homogén kristályszerkezettel dermed meg. Kis helyigénnyel rendelkeznek.

Polikristályos napelemek

A másik típus a polikristályos napelem. A cellák lapkáit öntéssel és szeleteléssel állítják elő. Ahogyan a neve is mutatja a cellákat több kristály alkotja, azok nem homogének. A cellák nem különülnek el, és színük jellemzően kékes-lilás árnyalatú.

A polikristályos vagy a monokristályos napelemek a jobbak?

Láthattuk, hogy a monokristályos napelemeknek milyen magas a hatásfoka, viszont azt is tudjuk, hogy a polikristályos típus is számos előnnyel rendelkezik. Melyiket érdemes akkor választani?

Régebben a polikristályos napelemek fel tudták venni a versenyt a monokristályosokkal. Mára viszont, hála a sok végbement fejlesztésnek egyértelmű lett, hogy egy modern napelem legfontosabb mutatója a teljesítménye. Éppen ezért az elmúlt időszakban óriási teljesítményverseny zajlott le a piacon, melyből egyértelműen a monokristályos típus került ki győztesen.

Milyen napelemes rendszer kerüljön a saját háztartásba?

A napelemes rendszerek kiépítésére három módszer van. A telepítéshez elengedhetetlen a megfelelő típusú napelemek kiválasztása, ezeknek a tartószerkezete, és természetesen az inverter, amelynek teljesítményét a szakemberek segítenek meghatározni. A három módszer:

1. A hálózatra visszatápláló rendszer

Ez a legelterjedtebb megoldás. A túltermelt, tehát a fel nem használt áramot visszatáplálja a rendszer a szolgáltatónak. Kevésbé napos, felhős vagy esős időben, amikor kevesebb áram termelődik, mint amennyire a háztartásban szükség van, akkor a szolgáltatótól vehetünk belőle. A szolgáltatóval egyeztetni kell, és szükség lesz egy ad-vesz mérőórára is, ami a termelt és felhasznált áram különbözetét számolja ki.

2. A szigetüzemű rendszer

Akkor ajánlott, ha teljesen független rendszer kialakítása a cél, vagy a területen nem áll rendelkezésre szolgáltató. Ilyen esetben akkumulátorokra van szükség, amik eltárolják a napos időben termelt többletáramot. A villanyszámla ebben az esetben biztos, hogy nulla forint lesz, de az akkumulátorokat időközönként cserélni kell. Ez jelenthet pluszköltséget, de még így is hamar megtérül a rendszer kiépítése.

3. A hibrid rendszer

Az előző két módszer ötvözete. Ebben az esetben a napelem rá van kötve a hálózatra, ugyanakkor rendelkezésre állnak az akkumulátorok is. Különlegessége és praktikussága, hogy áramkimaradás esetén az akkumulátorban tárolt energiát fel lehet használni.

A napelemek előnyei

Azon kívül, hogy egy kifogyhatatlan energiát használunk, ami napról-napra rendelkezésre áll, számos más előnye is van a napelemeknek. Míg a hagyományos erőművek és energiaellátó rendszerek szén-dioxid kibocsátása igen magas, ezzel is növelve a globális felmelegedést, a napelemes rendszerek nem bocsátanak ki szén-dioxidot. Kétségkívül ezek a jövő egyik legnagyobb energiatermelő rendszerei, és bárki számára elérhetők.

Gazdasági előnyük is van, hiszen az erre szakosodott cégek a megnövekvő igény miatt folyamatosan bővülnek, ezért újabb munkahelyeket teremtenek. A megújuló energiaforrások továbbá országos szinten is hozzásegítenek minket a függetlenséghez a külföldről jövő energiával szemben. Könnyen telepíthetők a rendszerek, és ezután nem igényelnek különleges foglalkozást, csak a szükséges karbantartási munkákat kell elvégezni, mint például a panelek ellenőrzése.

Mennyire éri meg egy napelemes rendszer telepítése otthonra?

Természetesen mindenkit érdekel, hogy egy ilyen rendszer telepítése egy családi házra mennyibe kerül, és mikor térül meg. Erre konkrét válasz nincs, mert a rendszer kiépítésének a költsége minden esetben más, attól függően, hogy mekkora és milyen rendszerre van szükség. Általánosan elmondható, hogy a napelemes rendszerek 7-12 éven belül megtérülnek a háztartásnak. A telepítés árát befolyásolja a ház földrajzi elhelyezkedése, a tető típusa, szerkezete, dőlésszöge és terhelhetősége is.

Amennyiben nem tudják az összes napelemet felszerelni a tetőre, vagy egyáltalán nem alkalmas erre, akkor a kertben a földre is el lehet helyezni, ahogy az autópályákon látni a napelem-mezőket. Az ár függ még attól is, hogy milyen összegű villanyszámlát szeretnénk kiváltani, ez meghatározza a teljesítményt, ami az inverter árát is befolyásolja. Minél nagyobb a napelem rendszer, annál drágább természetesen, hiszen annál több tartószerkezetre és panelre van szükség.

Vannak azonban nem anyagi előnyei is a megtérülésnek, ami azonnal érezhető: nem függünk többet a szolgáltatótól, folyamatos lesz az áramellátásunk. Növeli az ingatlan értékét, és sok esetben pályázati támogatást is lehet rá szerezni, így még olcsóbb a telepítése – és még hamarabb megtérül.

A napelemeket folyamatosan fejlesztik, egyre jobb a hatásfokuk és az előnyeik is csak gyarapodnak. A kutatások igyekeznek méretben egyre kompaktabbá tenni, úgy, hogy előállításuk egyre olcsóbb legyen. A legtöbb cég 25-30 év garanciát vállal a napelemeire, ami igazán kecsegtető azt figyelembe véve, hogy átlagosan 11 év alatt megtérül a befektetés, és további 14-19 évig még garancia van a rendszerre, és a megbízható működésére.

A környezetkímélő hatása vitathatatlan, és a napsütésből soha nem fogyunk ki. Használjuk ki a megújuló energiákat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy melyik elektronikai eszköz fogyasztja a legtöbb áramot, ha a konnektorba dugva felejtjük
A tévé csak a második a sorban. Van azonban egy eszköz, ami kikapcsolás nélkül, stand-by állapotban ennek közel a tízszeresét fogyasztja.

Link másolása

Magyarországon a rezsicsökkentésnek köszönhetően egyelőre keveset érez a lakosság a Nyugat-Európában már egekbe szökő energiaárokból. Az Egyesült Királyságban naponta jelennek meg szakértők tanácsai arról, hogyan lehet spórolni például a csak ebben a hónapban esetenként több mint 50 százalékkal emelkedő elektromos árammal. A Mirrornak egy megtakarítási szakértő mondta el, melyik látszólag kikapcsolt állapotú elektromos eszközök fogyasztják a legtöbb áramot.

Natalia Lachim először a hűtőszekrényre hívta fel a figyelmet. Bár a fridzsidert valójában soha nem lehet kikapcsolni, mégis érdemes fejben tartani, hogy egy átlagos brit háztartás áramfogyasztásának több mint 12 százalékát ez a készülék adja. Az angoloknak az ételek és italok hidegen tartása 114 fontba (51 ezer forint) kerül évente.

Ellenben még ebből is lehet faragni, ha rendszeresen takarítjuk kívül és belül is a hűtőt. A folyamatosan karban tartott hűtőszekrény ugyanis optimálisan, egyben költséghatékonyan működik. Ehhez fontos, hogy időnként portalanítsuk, hogy a porszemcsék a rendszerbe jutva ne akadályozzák a működését. Ügyeljünk arra is, hogy a romlott élelmiszereket mindig dobjuk ki, így a készüléknek kevesebb energiát kell felvenni a hidegen tartáshoz.

Ennél is drágább mulatság az egyszerűen távirányítóval kikapcsolt televízió. A brit háztartások 98 százalékában soha nem húzzák ki a konnektorból a tévét, ami éves szinten majdnem 133 fonttal (60 ezer forint) dobja meg a villanyszámlát.

Ez sem a csúcsa azonban a felesleges pénzkidobásnak: a játékkonzolok a tévéhez képest is csak úgy zabálják az elektromos áramot. A stand-by állapotban tartás naponta akár 4,2 fontba (1900 forint) is kerülhet a kényelmes gamereknek.

A vizsgált tételek közül a legkisebb gondot a vízforraló jelenti. A bedugva felejtett készülék évente 30,66 fontba (13 900 forint) kerül egy angol családnak, míg a konnektorban tárolt telefontöltő átlagosan évi 20 fontért (9000 forint) maradhat az aljzatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
Egy kutyakiképző szerint nem szabadna minden nap sétáltatnod a kutyádat
Niki French úgy gondolja, a napi kutyasétáltatás emberi találmány, és nem feltétlenül előnyös kedvenceink számára.

Link másolása

A legtöbb kutyatulajdonos számára a séta a kutyák napi rutinjának része, ami elengedhetetlen a kisállat jólétéhez. Niki French kutyakiképző, a STOP Walking Your Dog (Ne sétáltasd a kutyádat) című könyv szerzője azonban úgy gondolja, hogy ez egy elavult szokás - a Mirrornak árulta el, hogy miért.

Niki arra biztatja az embereket, hogy 30 perces napi sétájukat helyettesítsék alternatív tevékenységekkel, amellyel még jobban ösztönözik kedvenceiket.

„Lehet, hogy meglepő, de a hagyományos séta emberi találmány, és sok kutya számára nem hasznos” – mondja a szakember.

"Ha a sétaidőt otthoni edző játékokkal helyettesítjük, a kutyák elsajátíthatják azokat a készségeket, amelyek hiányoznak a nyugodt és boldog élethez"

– tette hozzá.

Niki szerint a közhiedelemmel ellentétben a viselkedési nehézségekkel küzdő kutyák izgatottabbak lehetnek, ha túl sok mozgással próbáljuk kifárasztani őket. Ő a saját bőrén tapasztalta a változásokat: van egy Bodie nevű, kétéves mentőkutyája, aki állítása szerint a kevesebb sétának és több játéknak köszönhetően szembetűnően nyugodtabb lett.

"Ha a séták több mint fele stresszes a kutyának vagy neked, akkor itt az ideje, hogy valami mást csinálj”

– tanácsolja a kutyakiképző, aki szerint inkább olyan jutalmazó játékokra kell összpontosítani, mint a homokozó ásása, a kartondobozokkal való játék vagy a bújócskázás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
Orvosi kannabisz: mire jó, hogyan juthatunk hozzá?
Kannabisz – üldözendő drog, gyógyszeralapanyag, esetleg csodatevő gyógynövény? Utánajártunk a népszerű növénnyel kapcsolatos tudnivalóknak.

Link másolása

A kannabiszról mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a leginkább megosztó növény a világon. Nézzük, mégis mik azok a tulajdonságai, amik miatt egyre több ember használja a kannabiszt és a belőle előállított készítményeket a mindennapokban.

Mire használhatjuk az orvosi kannabiszt?

A növényt már az ókori Kínában is alkalmazták gyógyászati célra, de a magyar gyógyszerkönyvekben is szerepelt egészen 1934-ig. A kannabisz tilalma miatt hosszú ideig nélkülözniük kellett a betegeknek a növényt, de az utóbbi évtizedekben ez a trend megfordulni látszik, egyre több országban legalizálják az orvosi kannabiszt, és ezzel együtt a hatásait vizsgáló kutatások száma is folyamatosan növekszik.

Az orvosi kannabisz felhasználási területei rendkívül szerteágazóak, ezek közül a legelterjedtebbek az alábbiak*:

Fájdalomcsillapítás **

Epilepszia tüneteinek kezelése ***

Kiegészítő kezelés daganatos betegségek esetén ****

Alvásminőség és a közérzet javítása *****

Relaxáció, stresszcsökkentés

Orvosi kannabisz Magyarországon?

Az orvosi kannabisz hatóanyagai az ún. kannabinoidok. A két legismertebb kannabinoid a THC (tetrahidrokannabinol) és a CBD (kannabidiol), de a tudomány száznál is több hasonló vegyületet ismer (CBG, CBC, CBN stb.).

A kannabisz virágzata, valamint a 0,2%-nál több THC-t tartalmazó kender kivonatok nem értékesíthetőek Magyarországon, így az orvosi kannabisz hazai legalizációja sajnos még várat magára. Legálisak viszont a kannabisz olajok, vagy ismertebb nevükön CBD olajok, amelyek szintén tartalmazzák a kannabiszban megtalálható kannabinoidok jelentős részét.

A legfontosabb különbség az orvosi kannabisz és a CBD olajok között, hogy utóbbiak maximum 0,2% THC-t tartalmazhatnak, így azok bódító hatást biztosan nem fognak kifejteni. Folyamatosan zajlanak a kutatások a CBD hatásaival kapcsolatban is – bár néhány jótékony hatást már klinikai kutatások is igazoltak, illetve léteznek CBD-t tartalmazó szklerózis multiplex- és epilepszia gyógyszerek, fontos megjegyezni, hogy maguk a CBD olajok nem gyógyszerek, és nem is helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket.

A legjobb kannabisz olajok Magyarországon

Amennyiben úgy döntesz, hogy Te is szívesen felfedeznéd a kannabisz termékek hatásait, fontos, hogy vásárlás előtt megfelelően tájékozódj, hiszen sajnos rengeteg rossz minőségű CBD olajjal találkozhatsz.

Az itthon elérhető kannabisz olajok közül 2 márkát szeretnénk a figyelmedbe ajánlani:

Medihemp

A Medihemp az egyik leginkább elterjedt CBD márka Magyarországon, az osztrák gyártó termékeit ezrek használják nap mint nap. CBD olajaik THC-t szinte egyáltalán nem tartalmaznak, jelentős mennyiségben találunk viszont bennük CBDA-t, aminek a kedvező hatásaival kapcsolatban az utóbbi időszakban több tudományos publikáció is napvilágot látott.

A Medihemp CBD olajok 500 mg-tól egészen 3000 mg-os kiszerelésig többféle erősségben kaphatóak, így biztosan megtalálod közöttük a számodra megfelelőt.

Meliora

A Meliora CBD olajok Svájcban készülnek, a CBD tartalmáért nemesített bio kannabiszból. Az alapanyagként használt svájci kannabisznak köszönhetően ezek a teljes spektrumú olajok a CBD mellett tartalmaznak közel 0,2% THC-t, CBG-t, CBC-t, valamint számtalan terpént és flavonoidot. Az összetételt igazoló labortesztet Te is meg tudod nézni vásárlás előtt, így ezekkel a kannabisz olajokkal biztosan nem lőhetsz mellé!

Ha kannabisz olajat keresel, ajánljuk a Hemp Health webáruházat, ahol többek között a fent említett 2 márka termékeit is megtalálhatod, számtalan más érdekesség (kender különlegességek, CBD kozmetikumok, CBD kapszulák) mellett. A termékeket személyesen is megvásárolhatod Budapesten, a CBD Corner by Hemp Health üzletben.

Források:

* https://www.health.harvard.edu/blog/medical-marijuana-2018011513085

** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549367/

*** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6514832/

**** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6387667/

***** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326553/

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
Itt a súlyzós edzést végzők új tömegsportja, a Scitec Power Challenge
A Budakalászi Sportcsarnokban fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Link másolása

Március 26-án sikerre éhes sportolókkal telt meg a Budakalászi Sportcsarnok. A súlyzós edzés szerelmesei gyűltek itt össze, hogy szembenézzenek a legfélelmetesebb ellenféllel, önmagukkal. Mindezt pedig egy egészen új és friss sportág, a második alkalommal megrendezett Scitec Power Challenge keretében tették, ahol fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Nem kell más, csak legyél önmagad legjobb változata!

A Scitec márka a „Make a Difference” szlogenen keresztül alapvetően az edzőtermi edzést életvitelszerűen komolyan gondolókhoz szól, arra ösztönzi az embereket, hogy önmaguk legjobb változatai legyenek és ezáltal másokat is inspirálhassanak. Nincs még egy olyan brand, amely ennyit tett volna a súlyzós edzés népszerűsítéséért. Nemcsak szimplán szponzorál, hanem magával a sportággal is foglalkozik, versenyeket szervez és 25 éve töretlen a lelkesedése a testépítés iránt. Nem csoda, hogy nemrég egy új sportágat is bevezettek a súlyzós edzés szerelmeseinek, ez a Scitec Power Challenge, amelyben egyvalakit kell legyőzni, önmagadat.

A verseny, ahol a hobbisportolóknak is teremnek babérok

A testépítő versenyektől és az ezzel járó színpadi szerepléstől sokan idegenkednek, nem beszélve arról, hogy még egy kezdő szintű megmérettetéshez is komoly edzésmúltra lehet szükség. Egy erőemelő versenyen pedig demoralizáló lehet azok fölénye, akik évek óta űzik a sportot, és földi halandó számára felfoghatatlan súlyokat mozgatnak meg játszi könnyedséggel. A Scitec Power Challenge azonban több, mint egy erőemelő verseny, és semmiképpen sem testépítő verseny, mégis, a súlyzós edzést végző hobbisportolók számára kiváló lehetőséget teremt arra, hogy megméressék magukat. Itt nem kell haladónak lenni, nem kell kiváló genetikai adottságokkal rendelkezni, és nincs szükség színpadi szereplésre sem. Hovatovább, nem kell másokhoz hasonlítani magunkat – csakis saját magunkkal kell versenyezni!

Hiszen a Power Challenge lényege, hogy életkor és testsúly alapján kalkulált, amatőr szinten, ha nem is simán, de reálisan teljesíthető célszámaival pont olyan célt tud adni, amiért úgy tudnak a versenyzők küzdeni, hogy nem kell azt érezniük, hogy hosszú évekbe telik, mire egyáltalán oda tudnak állni versenyezni, hogy aztán a dobogó közelébe se kerüljenek a nagyok mellett. Itt saját mentális és fizikai korlátainkat legyőzve, és saját, korábbi teljesítményünket túlszárnyalva érhetjük el az életkorunknak, testsúlyunknak és felkészültségi szintünknek megfelelő kategóriában a kitűzött célunkat.

Mi motiválja az itt indulókat?

Miért kiváló lehetőség ez ugyanúgy egy diáknak, mint egy többgyerekes, dolgozó családapának? Mi lehet a közös abban a több száz, teljesen vegyes korú és nemű indulóban, akik beleállnak egy ilyen kihívásba? Nos, lehet ez egyszerű bizonyítási vágy, önmagunk vagy akár mások előtt. Van, aki folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy még jobb legyen, és ez a verseny egy kiváló erőpróba arra is, hogy felmérjük, hol is tartunk az úton. De lehet, hogy valaki csak az élményt keresi, ahol több száz sportolóval együtt rezdülve-lélegezve tölthet el egy napot.

Az alábbi videóban végigkísérjük az egyik indulót, aki történetesen a Scitec Nutrition csapatát is erősíti, így nemcsak saját motivációjáról hallhatunk pár szót, hanem arról is, hogy a Scitec Nutritiont mi motiválta arra, hogy beálljon a rendezvény mögé fő támogatóként. Természetesen a versenyen készült hangulatképek sem maradnak el. Figyelem: a videó második felében az emberi akarat, elszántság és küzdeni akarás különösen magas koncentrációban látható, így a komfortzónájukból kitörni NEM akarók számára megtekintése csak kellő óvatossággal javasolt.

VIDEÓ: Scitec Power Challenge - A súlyzós tömegsport

Több mint 5000 ismétlés guggolás, fekvenyomás és felhúzás egy nap alatt

A komplett kategóriában öt versenyszámban, összesen 100 ismétlés teljesítésével lehetett arany minősítést szerezni, de akár gyakorlatonként is ki lehetett próbálni az erőpróbát. A versenyzők összesen 5618 ismétlés guggolást, 5051 ismétlés fekvenyomást, 5652 felhúzást, 4205 mellről nyomást teljesítettek, és összesen 1109-szer húzták fel magukat a bírák szigorú tekintete előtt. Az indulók összesen 206 arany, 51 ezüst és 15 bronz minősítést szereztek. A legfiatalabb induló 14 éves volt, a legidősebb pedig 74 éves. 70 nő és 116 férfi mérte fel az erejét a versenyen. Minden szempontból elmondhatjuk tehát, hogy itt szó szerint bárki elindulhatott, aki késznek érezte magát az erőpróbára!

Hova tart a Scitec Power Challenge?

„Hiszünk abban, hogy az a hozzáállás, amit egy ilyen kihívásra való felkészülés közben, és magán a versenyen elsajátítanak az indulók, az élet minden területén kamatoztatható. Ilyenformán nemcsak a fizikumunkban, az egészségi állapotunkban, de az élet minden területén pozitív változást tudunk hozni, és pozitív példával szolgálhatunk mindenki számára” – árulta el Nagy Szabolcs, a Scitec marketingvezetője, aki azt is hozzátette, hogy a Scitec Power Challenge idei versenye még csak a kezdet volt, hiszen a szervezők hosszú távú célja, hogy a frissen megalapított új sportág minél szélesebb körben ismert és elismert legyen, és az új tömegsporton keresztül a súlyzós edzést még a korábbinál is szélesebb réteggel megszerettessék. A cél az, hogy egy olyan sportünneppé nője ki magát, amely megkoronázza mindazok erőfeszítéseit, akik akár hosszú hónapokon át edzenek azért, hogy túlszárnyalják saját korábbi teljesítményüket, így legyőzve önmagukat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk