hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Mire jó egy terhességi teszt?

Azon kívül, hogy megmutatja akár a pár napos terhességet, utalhat rosszindulatú daganatra is.

Link másolása

hirdetés

Viharos gyorsasággal elterjedt egy cikk a Facebookon, miszerint, ha férfiak használják a terhességi tesztet, kimutatható a herében a daganatos elváltozás. Ez az a cikk, amit egyébként csak lájkolás után lehet elolvasni:

FIGYELEM! Ezzel akár életeket is menthetsz!

Ezt a képet egy srác posztolta egy külföldi közösségi oldalra. Az exbarátnője fürdőszobai cuccai között találta, és gondolta poénból kipróbálja, hogy mit mutat ki a teszt, ha ő használja fel. A legnagyobb megdöbbenésére a teszt pozitív lett, és mivel nehezen hitte el, hogy egy poronty növekedik a hasában, más választ keresett.

Az egyik kommentelőtől azt a javaslatot kapta, hogy menjen el rákszűrésre. Óriási szerencséjére megfogadta a tanácsot, mert hamarosan kiderült, hogy hererákja van.

terhesseg

hirdetés

A dolognak nagyon egyszerű magyarázata van: a terhességi gyorstesztek a szervezetben lévő HCG hormon szintjét mérik, amit egy nő szervezetében a méhlepény termel, így mutatható ki egyszerűen a várandósság. Viszont a heredaganatok nagy része is HCG hormont állít elő a férfiak szervezetében, így ha egy terhességi teszt egy férfinál pozitív eredményt mutat, a lehető leggyorsabban érdemes orvoshoz fordulni, ahogy ez a srác is tette. Őt már megműtötték, és mivel korai stádiumban fedezték fel a betegségét, nagyon jó eséllyel gyógyul fel.

Oszd meg ezt az információt a barátaiddal! Megmenthetsz vele egy életet!

A cikkben foglaltak igazságtartalmáról megkérdeztünk védőnőket és egy háziorvost is. Egybehangzóan elmondták, hogy a heredaganatok bizonyos fajtái valóban ugyanazt a hormont, a HCG-t termelik, amit terhesség esetén a méhlepény. A terhességi teszteknek pontosan ez a feladatuk: jelzik, ha ez a hormon megtalálható a szervezetben. Ekkor pozitív eredményt mutatnak.

Nem csak a heredaganat termelhet ilyen hormont, hanem másfajta daganatok is. Így például egy idős nőnél is lehet pozitív a teszt, aki biztosan nem lehet terhes. Sőt, egy egészséges testben is előfordulhat ez a hormon. És mivel ezek a tesztek nagyon érzékenyek, az alacsony szintet is kimutatják. De olyan is van, akinél alapesetben magasabb az átlagnál ennek a hormonnak a szintje.

Ezen kívül a negatív eredményt sem lehet teljes bizonyossággal elfogadni. Elképzelhető, hogy a HCG hormon szintje még nagyon alacsony, túl híg a vizeletminta vagy más gyógyszerek befolyásolják az eredményt.

negativ

Tény, hogy a terhességi teszt kimutatja a megnövekedett HCG hormonszintet. Erre van kitalálva. De senki ne erre alapozza az egészségügyi szűrést. Ahogyan a nőknél fontos, hogy megnézzék a mellüket időnként, úgy a férfiaknál is érdemes rendszeresen, legalább havonta megvizsgálni tapintással saját magukat.

És ami a lényeg:

Kizárólag az orvos tudja eldönteni mi a helyzet. Tehát ha valaki gyanakszik, ne terhességi tesztet vásároljon, hanem forduljon orvoshoz!

Mindezek figyelembevételével: nagyon jó dolog, hogy megjelent egy ilyen cikk, hiszen felhívja a figyelmet arra, hogy a daganatos betegségek nagy része gyógyítható, de ehhez szükség van az önvizsgálatra, a megelőző szűrésekre és arra, hogy bármilyen elváltozás esetén orvost kell felkeresni.

Ha hasznos volt a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: