/eletstilus/minden-szabadsagodat-ki-kell-venned-az-ev-vegeig/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Minden szabadságodat ki kell venned az év végéig

Csupán az életkor szerint járó pótszabadság vihető át a következő évre.
hirdetés

Idén minden munkavállalónak ki kell vennie minden szabadságát év végéig - tájékoztat a profitline.hu. Ez pedig egyáltalán nem lesz gyalog galopp egy csomó munkáltatónak, főleg az évvégi hajrában. Minden cégnek időszerű átvilágítania, melyik munkavállalója hol tart az idei szabadságának felhasználásában.

De a szabadság idei kiadásának elmaradása főszabály szerint akkor is jogszabálysértésnek minősülhet, ha az adott időszakban a munkavállaló sem akart szabadságra menni.

Egyedül az életkor szerint járó pótszabadság vihető át a következő évre, ami kortól függően 1 és 10 nap között lehet, tehát fiatal munkavállalók esetében csupán pár napról van szó. Viszont ennek az átviteléről is külön meg kell állapodni a főnökkel.

Akár munkáltató vagy, akár munkavállaló, 15 nappal előre jelezned kell a szabadságkivételi vagy -kiadási tervedet.

Persze sok helyen rugalmasabban egyezkednek a vezetők és a beosztottak, és 15 napon belül is megtalálják a közös nevezőt.

hirdetés

Van még két extra eset: ha a munkaviszonyod október 1-jén vagy azt követően kezdődik, akkor a szabijaidat a következő év március 31-éig veheted ki. Illetve, ha a szabadság kivétele már az év végén megkezdődött, akkor 5 munkanap szabadság átvihető a következő évre, mert a jogszabály ezt az átnyúló szabadságot is "tárgyévben kiadottnak" tekinti.

Címkép: Unsplash


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk