hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Minden, amit a szelektív hulladékgyűjtésről tudnod kell

Azt mindenki tudja, hogy a PET palackot a sárga konténerbe kell dobni, de a tejes doboz és a lejárt gyógyszer már nem biztos, hogy egyértelmű.
Hagara-Nagy Nóra írása a Propolisz Blogról - szmo.hu
2014. szeptember 22.

hirdetés

Még a napi szinten szelektíven szemetet gyűjtő emberek között is sok kérdés, tévhit kering arról, hogy mit hova kell(ene) dobni. Mintha csak valami hiten alapuló dolog lenne, sokan sokféleképpen vannak meggyőződve arról, hogy mi kerülhet a kék vagy éppen a sárga kukába és mi nem.

Összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban. Hiszen nem elég gyűjteni és kidobni (még ha már ez is nagy dolog), de a hulladékkezelés és feldolgozás miatt fontos, hogy néhány szabályt betartsunk.

hulladek10

Országosan többféle rendszer szerint működik a dolog. Van, ahol gyűjtőszigetek vannak, máshol a társasházaknál vannak szelektív kukák, de sok helyen már az is megoldott, hogy egyénileg, háztartásonként begyűjtik a különválogatott szemetet. A háztól való elszállításnál az a tapasztalatom, hogy általában rendesen tájékoztatják a lakosságot, mit és hogyan gyűjtsenek, de a “mezei” konténeres szemétgyűjtők többségéről hiányoznak a pontos információk, csak a szín vagy egy általános felirat tájékoztat (pl. csak annyi, hogy fém vagy műanyag).

hirdetés

Mi kerülhet a műanyag feliratú (sárga) tárolókba?

Hiába van ásványvizes palack vagy flakon képe sokszor ezeken a konténereken,

"

jó tudni, hogy ide nemcsak PET palackokat lehet beszórni,

hanem még tejfölös, joghurtos, kefíres dobozokat (elöblítve), nejlonzacskókat, fóliákat, reklámszatyrokat is.

Ide kerülhetnek még a tusfürdő, sampon, testápolós dobozok (PP és HDPE jelzésű műanyagok), sőt több vidéki gyűjtőponton a tetrapak (italoskarton) dobozok is. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés honlapján településenkénti lebontásban látható, melyik kukába dobjuk ezt a hulladék típust.

hulladek2

Fontos! A palackokat összelapítva dobjuk ki, hogy minél kisebb helyet foglaljanak, illetve az olajos, zsíros szennyeződéstől szabadítsuk meg a szemetet.

Mi kerülhet a papír feliratú (kék) tárolókba?

Ez a papír helye, legyen az (nem összepiszkolt, nem olajos) újságpapír, szórólap, prospektus, papír csomagolás, akár ajándék csomagolópapír vagy éppen az élelmiszerek külső papír dobozai. Budapesten jellemzően a tetrapak (italoskarton) dobozokat a papír konténerbe kell dobni, kilapítva.

hulladek3

Fontos! A használt papírzsepi vagy konyhai törlőkendő, netán a pelenka nem kerülhet ide.

Mi kerülhet a fehér üveges (fehér) konténerbe?

Erre elég egyszerű a válasz, nagyjából az összes átlátszó üveg ide értendő, természetesen szintén szennyeződésmentes állapotban. Tehát a befőttes üvegek, a gyümölcslevek, szörpök, szószok üvegei a fém kupak nélkül, mert azt a fém feliratú, ezüst kukába dobáljuk.

hulladek4

Fontos! Az ablaküveg vagy a tükör nem jöhet szóba,

ezeket hulladékudvarokban lehet leadni vagy lomtalanításkor szabadulhatunk meg tőlük.

Mi kerülhet a színes üveg feliratú (zöld) konténerbe?

A zöld és barna, illetve minden más színű üvegből készült üvegek, palackok, leggyakrabban a boros, pezsgős és a sörös üvegek ilyen színűek.

hulladek5

Mit tehetünk a fém feliratú (szürke) konténerbe?

A dobozos sörök, üdítők mellett a konzerves dobozok, alutasakos állateledelek, dezodoros, borotvahabos flakonok, sőt még az alufólia is ide tartozik.

Fontos! Mivel ezek a tárolódobozok, edények sokszor kozmetikumokkal, élelmiszerekkel érintkeznek, itt fokozottan érdemes felhívni az alapszabályt, hogy olajtól és más komolyabb szennyeződések nélkül dobjuk ki őket.

hulladek6

Hova dobjuk az italos karton dobozokat?

Ahogy azt már írtam, városonként és kerületenként eltérő lehet, hogy melyik konténerbe kell dobni a tetrapakos dobozokat (gyümöcslevek, tejes dobozok). Ennek oka az, hogy ezek a dobozok 5-6 összepréselt rétegből állnak. Pl. egy egyliteres tejes doboz 20 g papírt, 6 g műanyagot (polietilént) és 1,5 g alumíniumot tartalmaz.

Éppen ezért egyes településeken a papír-, míg máshol a műanyaghulladékkal együtt gyűjtik azokat. Egy szép kis adat:

"

míg a hazai italos kartonoknak csupán 5 %-át hasznosították újra 10 évvel ezelőtt, 2012-ben már ez az arány 21% volt, és a tervek szerint 2020-ra eléri a 30 %-ot.

De hogy újra lehessen hasznosítani ezeket a dobozokat, a megfelelő kukába kell dobni őket.

hulladek7

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés honlapján többek között azt is megtaláljátok, hogy lakóhelyeteken, netán ha nyaralni mentek és ott is gondoltok a szelektív hulladékgyűjtésre, akkor melyik színű kukába dobjátok ezeket a dobozokat.

Hova dobjuk a lejárt gyógyszereket?

Néha érdemes a gyógyszeres dobozt átnézni, nehogy akkor szembesüljünk azzal, hogy lejárt egy gyógyszer, amikor éppen szükség lenne rá. Az így kiszanált tablettákat, fiolákat, kapszulákat elvihetjük a legközelebbi gyógyszertárba, ahol gondoskodnak arról, hogy ezek a veszélyes hulladékok megfelelő helyre kerüljenek.

hulladek8

Éljenek a hulladékudvarok!

A hulladékudvarokban országszerte azon lakossági hulladékokat adhatjuk le, amelyektől sem a kommunális, sem a szelektív szemétgyűjtés kapcsán, de még a lomtalanításkor sem tudunk kulturáltan megszabadulni. Veszélyes hulladékként akár akkumulátorok, festékek, elromlott mosógép, számítógép alkatrészek jöhetnek ide, de leadhatunk bútorokat, zöld hulladékot, vagy régi cd-ket is.

Ezek a leadóhelyek általában térítésmentesek. Országos hulladékudvar adatbázist ezen a linken találtok.

Mindezt miért tesszük?

Mert így napi szinten hozzájárulunk ahhoz, hogy a még újrahasznosítható anyagokat újra is hasznosítsák, így csökkenhetjük az új nyersanyagok bevonását a termelési folyamatokba, amivel

"

fákat mentünk meg a kivágástól

vagy éppen a műanyag gyártás során használt kőolaj szükséglet kevesebb lesz.

hulladek9

Jó azért is, mert a gyerekek már kiskorban magukba szívják ezt a rendszert és élvezettel dobálják a nagy színes konténerekbe az odavaló szemetet. És további előny még, hogy ha megnézzük, mennyivel több hely marad a kukánkban, amikor ráállunk a szelektív hulladékgyűjtésre, mert ezzel a kommunális szemétdíj kiadásokat is csökkenthetjük.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk