hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Miért utálják a macskák a vizet? – 10 érdekesség a cicákról

Az internetet elborítják a cuki macskás videók, de ezek a négylábú kis szőrgombócok sok esetben még a mai napig misztikumnak számítanak. Összeszedtünk róluk 10 érdekességet.

Link másolása

hirdetés

Vajon milyennek látnak bennünket ők? Tényleg tudnak gyógyítani és megérzik a földrengést? Ma már rengeteg kutatást végeztek a macskákkal kapcsolatban, de még mindig sok a rejtély körülöttük.

1. Istenként tisztelték őket

És ha valakinek van otthon cicája, tudja nagyon jól, hogy a mai napig képesek úgy viselkedni, mintha ők lennének a világ közepe. Mintha a génjeikben őriznék azt az ősi emléket, miszerint a macskákat az ókori Egyiptomban istenként tisztelték. Aki megtehette, ékszerekkel, nyakékkel is kényeztette kedvencét. Mivel a macskákat ekkora tisztelet övezte, ha valaki véletlenül vagy akarattal megölt egyet, azt halálbüntetéssel sújtották. A legenda szerint éppen ezt használta ki egy perzsa király, Kambüzész is, aki a III. Pzsammetich fáraó elleni hadjáratára macskákat köttetett a katonák pajzsára. A csel bevált, az egyiptomiak inkább megadták magukat.

2. Miért dorombolnak?

Cicás gazdiként nincs is kellemesebb hang. A dorombolást általában az elégedettséggel, örömmel kötjük össze, de nyugtató hatása is van. A mamacica is így kommunikál a kicsikkel és a beteg, stresszes állatok is így nyugtatják magukat. A dorombolás hangját a gége és a hangszalagok rezgése bocsátja ki be- és kilégzés közben, de arra a mai napig nem született pontos magyarázat, hogy a macskák agya pontosan miként is koordinálja ezeket.

hirdetés

3. Életük kétharmadát alvással töltik

A cicák a nap kétharmadát átaludják, azaz az életük háromnegyedét is. Nem csoda, ha belegondolunk mennyi fáradtsággal járhat, hogy ébrenlétük harmadában tisztára nyalják bundájukat, egyenek, játszanak és tárgyakat borogassanak le a gazdi nagy örömére…

4. A macskák egymás közt nem nyávognak

A macskák rengeteg különféle hang kiadására képesek, egymás közt különféle hangjelzésekkel kommunikálnak. Egyes állítások szerint a nyávogással elsősorban az ember számára jeleznek. És rengeteget is tudnak „dumálni”, ha itt a vacsoraidő és még nem szolgáltad fel a harapnivalót… Ha szeretnél olvasni kedvenced testbeszédéből, érdemes odafigyelni a farkára is. Ha rezegteti, akkor boldog, hogy lát, ha a lábad köré penderíti pedig egyenértékű egy öleléssel. Azonban ha csapdos vele, akkor valami nagyon nem tetszik neki.

5. Cirmoscica haj!

Bár a Macskaarisztokratákban is azt tanultuk, hogy a cicák imádják a meleg tejecskét, az igazság az, hogyha tejtermékkel eteted kedvencedet, könnyen megbetegedhet. Az életkor előrehaladtával ugyanis romlik a tejben levő cukor, azaz a tejcukor bontó enzim aktivitása. A belekben visszamaradó tejcukor pedig hasmenést eredményez. A tehéntej összetételénél fogva nem alkalmas a kis kölyökmacskák táplálására, nem tartalmaz elegendő mennyiségben pl. egy a számukra szükséges zsírsavat, a DHA-t.  A legjobb ha minél frissebb ivóvizet biztosítasz számára. Már kaphatók külön a macskák számára tervezett ivókutak is. Nekik ugyanis nagyon fontos a hidratáltság!

6. Utálják a vizet

Bár ez a rejtély sincs 100%-ig megfejtve, de a legtöbb magyarázat szerint azért gyűlölik a vizet, mert a szőrük nagyon nehezen szárad. Ha vizes a macska, akkor pedig sokáig fázik, rosszul érzi magát és védtelennek. És még a tisztálkodást is kezdheti elölről. Persze itt is vannak kivételek, de azért a legtöbb cica igen harcias tud lenni, ha fürdetni szeretnéd. Vannak azonban olyan macskafajták, amelyek szeretnek úszni. Sok macska szeret pl .az akváriumba benyúlva „halászni”. A fürdetéshez azonban általában hozzá kell őket szoktatni.

7. Már messziről hallják, ha nyitod a tápot

A macskák fülében 32 izom található, ennek köszönhetően pedig szuper a hallásuk. Ez az oka annak, amiért a legtöbb cica inkább elbújik a hangos hajszárító vagy porszívó elől, ugyanakkor pillanatokon belül megkerül, ha a konyhában kinyitod az eledelét. Ha eléd megy a bejárati ajtóhoz azt is a kiváló hallásának köszönheted. Igen, ez azt jelenti, hogy azt is tökéletesen hallja ha rászólsz vagy hívod, csak éppen nem érdekli.

8. A legfontosabb érzékszervük a bajusz

Bár sem a látásukra, sem a hallásukra nem lehet panasz, a macskák legfontosabb érzékszerve éjszaka azonban mégis a bajusz. A bajusz huszonnégy finom érzékelőből áll és még a legenyhébb levegő mozgást is képesek érzékelni vele. A bajszuknak köszönhetően így éjjel is tökéletesen tudják például beférnek-e egy nyílásba vagy sem. Fontos tudni azonban, hogy a bajszát sosem szabad levágni vagy megrövidíteni.

9. Ilyennek látják a gazdit

John Bradshaw szakértő Cat Sense című könyvében fejtegette, mit is gondolhatnak a macskák az emberről. Tanulmányai során arra a megfejtésre jutott, hogy a cicák hasonlóan kezelik az embereket, mint macskatársaikat és valószínűleg bennünket is valami irreálisan nagyra nőtt cicának tartanak. Csak éppen olyannak, amelyik bénán vadászik, de leginkább sehogy és elviselik a furcsa szeretetrohamokat is ettől a másik jószágtól.

10. Nesze neked babona

Bár sok országban - nálunk is és Európa nagyobbik felében - a fekete macskát a balszerencsével és a boszorkánysággal azonosítják, addig Angliában és Ausztráliában éppen ellenkezőleg: úgy tartják, hogy a fekete cica szerencsét hoz. Babona ide vagy oda, mi úgy gondoljuk, hogy egy kedvenc sem jelent balszerencsét, sokkal inkább örömöt hozhat a házhoz egy szőrös, doromboló jószág.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

„27 éves vagyok, a nevelt lányom pedig 20 éves – legjobb barátok vagyunk, és semmit sem változtatnánk meg”

A (mostoha)anya és (nevelt)lánya közötti korkülönbség nem egész hét év. Nagy család, sok gyerekkel.

Link másolása

hirdetés

Első hallásra, de talán másodikra is szokatlan történetet közölt a Mirror. Sav Martin 23 éves volt, amikor mostohaanyja lett az akkor 17 éves Tizziana-nak, és azt mondta, hogy most már a legjobb barátok, és nem változtatnának a kapcsolatukon a világért sem. TikTok-videójuk vírusként terjed a neten.

Sav Martin 23 éves korában randizni kezdett a 44 éves Chris-szel, majd bemutatkozott Chris gyermekeinek - Tizziana, most 20, Tayge, most 17, és Trinity, most 13 évesek.

Chris gyerekeivel való találkozás eleinte nem volt súrlódásmentes, mert legidősebb lánya, Tizziana - aki akkor 17 éves volt - nem vette jó néven az apjáról, hogy az olyasvalakivel randizzon, aki csak hét évvel idősebb nála.

De mára Sav azt mondja, hogy közelebb kerültek egymáshoz, mint valaha.

Chissel való megismerkedése után mindössze négy hónappal Sav teherbe esett, már két közös gyermekük is van, színesítendő a családot.

hirdetés
A Savval való 17 éves korkülönbsége Christ megfiatalította, azt mondta: „Úgy viselkedem, mintha 30 éves lennék. Nem vagyok öreg, rengeteg energiám van. Örülök, hogy fiatal gyerekeim vannak, hogy megtapasztalhassák velem az életemnek ezt a részét.”

Sav egy videón így vall Tizziana-val való nem mindennapi barátságukról: „Találkoztam vele, ő 17 éves volt, én pedig 23 éves voltam. Nem is tudtam, hogy én leszek a mostohaanyja, és ő lesz a BFF-em. Nem cserélném el a világért.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Sz*r napod van? Íme 7 tipp, ami pont ilyenkor segíthet!

Leöntöd magad kávéval, összeveszel egy kollégáddal, az eső is esik és egyszerre teljesen szörnyű napod lesz. Ennek a cikknek a célja, hogy segítsen a reménytelenségből a siker és boldogság útjára visszatalálni.
Forrás: Life Advisor, Címkép: Ryan McGuire képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. november 13.


Link másolása

hirdetés
A Life Advisor célja, hogy minél több embert segítsen és inspiráljon az élet szeretetére, az álmai elérésre és hogy megvalósítsák a bennük rejlő lehetőségeket.

Ismered az érzést? Reggel felkelsz, készülsz a munkára, elindulsz, az úton a kedvenc zenéd szól a rádióban, minden rendben. Aztán kezdődik a munka és rájössz, hogy ez nem a te napod. Leöntöd magad kávéval, összeveszel egy kollégáddal, az eső is esik és egyszerre teljesen szörnyű napod lesz. Mindenkivel megesik. Mindannyian átélünk sz*r napokat. Az ilyen napok figyelmeztetés nélkül jönnek és gyakran úgy érezhetjük, hogy minden reményünk elveszett. Nos, ennek a mostani posztnak a célja, hogy segítsen a reménytelenségből a siker és boldogság útjára visszatalálni. Ugyanis akár hiszed, akár nem, egy ilyen sz*r napból is képes vagy pozitív dolgot varázsolni és megváltoztatni a hangulatod.

1. Értékeld az apró dolgokat!

Nem számít, hogy mennyi mindenen mész keresztül a magánéletedben vagy épp a karrieredben, ha körülnézel és veszel néhány mély lélegzetet, észreveheted azokat a dolgokat, amelyekért hálás lehetsz vagy, ami mosolyt csalhat az arcodra.

Ha eleve rossz hangulattal ébredsz, írj le három olyan dolgot, amiért hálás vagy. Nem számít, hogy kicsi vagy nagy dologról van szó, a lényeg, hogy érezd a hálát az életedben. A hála gyakorlása az egyik módja annak, hogy új perspektívát kapj, ha rossz dolgok történtek.

2. Készíts listát arról, ami jó az életedben!

Amikor rossz napunk van az elménk teljesen "megvadulhat". Ezért érdemes néhány percet szánni arra, hogy számításba vesszük, mi minden jó történik éppen az életünkben. Jól teljesítettél egy vizsgán? Elérted a kitűzött fitnesz célod? Befejeztél egy határidős munkát? Elvégeztél bármilyen feladatot és büszke vagy magadra?

hirdetés

Írd le és gyűjts össze őket!

3. Jó barátok

Akár a népszerű sorozat is az eszedbe juthat. A Jóbarátok szereplői ugyanis ékes példái annak, hogy a barátok jóban-rosszban kitartanak egymást mellett.

Ha te is nyugodt szívvel fordulhatsz a barátaidhoz, amikor nehéz napod van, akkor a hangulatod is gyorsabban javulni fog.

Ryan McGuire képe a Pixabay -en.

4. Törődj magaddal!

Az utolsó dolog, amit egy elfuserált napon tehetsz, ha fejvesztve rohangálsz és mindenki másról is te akarsz gondoskodni. Ezeket a napokat mindig neked kell igazán kezelned és van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy önmagadnak is jobb helyzetet teremts.

Például azt csináld, amit szeretnél! Ne kapkodd el a feladataid és haladj a saját tempódban!

5. Kényeztesd magad!

Ha az elmédet a lazításra és a stressz levezetésére használod egy rossz napon, az segíteni fog abban, hogy átvészeld a helyzetet és erősebbé válj. Vegyél egy meleg fürdőt, kapcsold be a kedvenc zenéd, gyűjts meg egy-két gyertyát, füstölőt stb.

6. Tegyél valamit másokért!

Az első lépés a pozitív kilátások megtalálása felé az, hogy elindulsz és segítesz valakinek, aki rászorul. Gyakran akkor érezzünk magunkat a legrosszabbul, amikor embertársaink szenvednek. Természetes, hogy segíteni akarunk másoknak, amikor szükség van rá.

Ez a segítség történhet egy helyi jótékonysági szervezetnél, menhelyen stb. Változtass egy negatív napot pozitívra azzal, hogy segítesz másokon!

7. Vond le a következtetéseket!

Annak érdekében, hogy egy rossz nap szebb legyen, váljon szokásoddá, hogy hazaérkezés után összeírod, hogy mentek a dolgok. A legjobb, ha a kis összefoglaló történetedből és ezekből a negatív dolgokból képes vagy viccet csinálni. Ha például a kávét borítottad magadra, szórakoztasd az elméd azzal, hogy az a folt még akár új divatirányt is teremthet. Ne feledd, a humor a legjobb pszichoterápia!

Ha tetszett, amit olvastál, keresd a Life Advisor blogot hasonló cikkekért!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Így spórolhatsz sokat és ehetsz finomabbat - Az év leginspirálóbb főzős- és életmódkönyve

Kocsis Dóra Zero Waste Konyhája megváltoztathatja az életedet, szó szerint.

Link másolása

hirdetés

Minden úgy kezdődött, hogy egy barátnőm elkezdte nyomni nekem a zero waste-et pár éve, behúzott engem is, azóta hullámzó teljesítménnyel igyekeztem tartani a magam számára betarthatónak tűnő szabályokat. Aztán ugyanez a barátnőm - aki mára maga dagasztja-süti a kovászos kenyerét, saját tojást tojnak a tyúkjai, akiket ő vág le, és alig szemetel, anno cikket is írtunk róla - nemrég szólt, hogy végre megjött a könyv, amire nagyon vágyott, és gyönyörű.

Ezt a jelzőt használta, és amikor én is a kezembe foghattam ezt a jókora és tényleg gyönyörűen kivitelezett könyvet, lenyűgözött, mennyi gondolat, elhivatottság és kreativitás van mögötte.

A Zero Waste Konyha hiánypótló. Hogyan főzzünk úgy, hogy idény zöldségeket-gyümölcsöket használjunk, miközben minimális, vagy akár semennyi szemetet nem termelünk a konyhában? Elárulhatom: magam is megtapasztaltam már jó párszor azt a  sikerélményt, amikor egy előző napi túl sok, megmaradt kajából másnap egy új, többnyire saját "költésű" ételt varázsoltam.

Így lehet a maradék grillcsirkéből másnap húsos quiche, vagy a céklából céklás pite vagy céklás almasaláta. De ez csak az én szintem, meg már Jamie Oliver is megmutatta, ráadásul Kocsis Dóra mondhatni nem a legnagyobb húsevő, a receptjei húsmentesek -

mégis sikerült a könyvnek megmutatnia, hogyan étkezzünk húsmentesen úgy, hogy észre sem vennénk. Tapasztalat: tényleg van ilyen.

A múltkor egy zöldségfasírtot evett a férjem ebédre, és csak utólag árultam el neki, hogy nem húsból volt - csodálkozott, mert nem vette észre (és még csak azt sem mondta, hogy nem is volt finom, pedig ez lett volna a tippem).

A szezonális alapanyagok fontosságáról nem elég szót ejteni, hiszen ezzel egyszerre vagyunk környezettudatosak, spórolhatunk is - hiszen nem vesszük meg a magasabbra árazott, mediterrán vagy bármilyen külföldi zöldség-gyümölcsöt, ami épp itt és most nem terem -, hanem mondjuk a termelői piacon az adott évszaknak megfelelő terményeket vásároljuk, alacsonyabb áron.

hirdetés
A szerző

Óriási sikerélmény szokott nekem is lenni, amikor vasárnap hazavánszorgok a piacról, tudom, hogy jó árustól vettem a paprikát, tudom, hol és hogyan termett, és mondjuk minden zöldségért-gyümölcsért, ami épp most terem, pár ezer forintot fizettem nála, jóval kevesebbet, mint a szupermarketben.

És valahogy lépést tartok a természet ciklusaival is, ez Dóra könyvének is egyik üzenete.

Mindezek a sikerizű momentumok elő-előbukkannak az agyunkban, miközben ezt a könyvet lapozgatjuk, és már mozdul is be a fantáziánk: milyen egyszerű cukkinilepény csinálni, ráadásul pont minden van itthon hozzá, vagy saját sós rágcsákat, amik finomabbak és egészségesebbek, mint a bolti chips.

A képek gyönyörűek, és evésre-főzésre inspirálnak, és arra, hogy mindezt jól - ökológiailag és gasztronómiailag is jól csináljuk.

Kocsis Dóra tapasztalatai - rengeteg helyen járt a világban, és közben tanulmányozta az egyes nemzetek hulladékcsökkentő gasztronómiai szokásait - és ökotudatos hozzáállása, a rá jellemző lendületes és szerethető stílus pedig arra motiválnak minket, ez lehet, hogy gyerekjáték.

És tényleg jó játék: vajon sikerül úgy elkészítenem egy ételt, hogy az alapanyag minden részét felhasználom? Tartsunk kukavizitet: mit is dobálunk ki? És minek ennyit? Tudtad, hogy a retek levelét is meg lehet enni? Vagy hogy miért érdemes diót használni fenyőmag helyett? Még egy gombás-sonkás spagettit is meg lehet úgy csinálni, hogy mindent csomagolásmentesen vásárolunk hozzá. Lásd, húsz éve otthon: spagetti zacskós műanyagban, gombakonzerv, sonka műanyag fóliázva, tejföl műanyagban. Ma már van mindennek csomagolásmentes verziója.

A hulladékcsökkentő gyorstippek is nagyon hasznosak. Igazából az egész könyv egy nagy életmódváltó, megvilágosító munka. Lapozzátok, főzzetek spróroljatok, egyetek jókat és egészségeseket. Amilyen irányba megy a világ, amennyire egyre tudatosabbnak kell lennünk többek között a hulladéktermelés tekintetében, annál inkább úgy látom, ez a munka nem sok idő múlva alapkönyv lehet a könyvespolcokon és a konyhákban.

Milyen hatással volt rám a könyv? Próbálok többet főzni, épp nehéz, de legalább nemcsak a borsófőzelék létezik, meg a kapros tök (ezeket is imádjuk). Kinyíltak a lehetőségek, a tárházuk majdnem végtelen. Főleg, ha az ehető héjukból is készítünk valami meglepőt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Gyere, igyunk egy kávét az Alleeban!

A kávé baráti beszélgetések, fontos tárgyalások, családi összejövetelek, első és sokadik randevúk közös nevezője. A kávézás szertartás, rituálé, élvezet és egyben közösségi élmény.

Link másolása

hirdetés

A világon naponta több mint 2 milliárd csésze kávé fogy. Reggelenként világszerte az erősebb eszpresszó a kedveltebb, míg az ebédet követő órákban a capuccino és a latte macchiato. Míg otthon az ébredés és az ebéd utáni élénkítő hatása miatt isszuk általában, a kávézókban már inkább a közösségi élményről, magáról a hangulatról és az ízek élvezetéről szól a fogyasztása.

Az Allee bevásárlóközpont eddig is híres volt kávézóiról, a megújulását követően pedig a kávékedvelők igazi fellegvárává avanzsált, ugyanis további négy különleges kávézóval színesedett a paletta. Az Amber’s Bakery and Cafe a francia életérzést kedvelők törzshelye lehet, hiszen finomságai eredeti és újragondolt francia receptek alapján készülnek, csupa természetes alapanyagból, saját fejlesztésű, prémium minőségű lisztből.

A Caffé Vergnano Olaszország egyik legrégebbi kávé-manufaktúrájának minőségi kávéit kínálja, többek között az ikonikus, igazi olasz eszpresszót.

A Café Crema-ban az olasz pörkölésű Julius Meinl kávék számos fajtáját kóstolhatjuk meg a ristretto-tól az alkoholos verziókig, melyek mellé házi, olasz termelőtől való, valamint cukor- és gluténmentes sütemények közül választhatunk.

Az Emily Éclair pedig egyértelműen az ínyencek törzshelye, nem csak specialty kávéik, de különleges eclair fánkjaik és cruffinjai miatt is, mely utóbbi a croissant és a muffin találkozásából született meg.

hirdetés

„4-5 évvel ezelőtt még a régióban sem volt magától érhetődő, hogy egy specilaty kávézónak helye van egy bevásárlóközpontban. Újhullámos specialty kávézó tulajdonosaként az elsők között voltam, aki hitt abban, hogy igenis van létjogosultsága egy ilyen típusú kávézónak egy üzletház gasztro kínálatában. Pár évvel ezelőtt az Alleeban nyitottam meg az első Kaffeine kávézómat, bíztam és hittem az Allee prémium közönségében, akikben megvolt a nyitottság és az igény az egyedi kínálatra, most november elején pedig már az Emily Éclairben is várjuk a különleges kávés italokra és süteményekre vágyó vásárlókat - mondja Nagy Dávid, a Kaffeine és az Emily Éclair kávézók tulajdonosa.

„Sokan először találkoznak a specialty kávézók koncepciójával, ezért a baristáink sokat mesélnek a kávéinkról, ajánlanak, magyaráznak. A legtöbb vendégünk érdeklődően kérdezget a különféle pörkölési fajtákról, és olyankor mindig elmondjuk, hogy ma már a pörkölő mester különböző karaktert ad a különböző kávétípusoknak azok ízjegyei és jellegzetességei alapján. A kávé mellé pedig kiváló alapanyagokból készült, könnyen fogyasztható, rendkívül finom és látványos eclair fánkot és cruffint ajánlunk, mely utóbbi egy francia lisztből és vajból készült croissant tészta muffin formában kisütve, majd megtöltve édes vagy sós krémekkel, mint amilyen például: a pisztácia, a belga csokoládé, a málna vagy a cheddar sajt” - teszi hozzá Nagy Dávid.

Az Alleeba persze nem csak akkor érdemes betérni, ha egy jó kávét és süteményt fogyasztanánk el, hanem akkor is, ha megéheztünk és valami különleges, egyúttal könnyedén elfogyaszható ételre vágyunk. Az eddig is közkedvelt, számos étteremnek és kávézónak helyet adó külső passzázs után, a látványosan megújult második emeleti étteremszint, a Meet&Eat is igazi közösségi térré vált. A stílusos és kényelmes berendezéssel, valamint megújult ültetési koncepciójával rendelkező ételudvaron nem csak jót ehetünk, de találkozhatunk és megoszthatjuk egymással az étkezés vagy épp a vásárlás örömét.

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az Allee hazánkban egyedülálló és példaértékű gasztro- és kávézókínálattal kényezteti vásárlóit. Összesen 32 étterem, cukrásztermékeket és kávé italokat kínáló gasztróegység - ez utóbbiből 13 - található a bevásárlóközpontban. A választék hatalmas, a gourmet konyhától a távol-keleti ízekig mindenki megtalálhatja a kedvére valót akkor is, ha csak pár falatot enne vagy beülne a kollégákkal, barátokkal egy italra, de akkor is ha családdal érkezik ebédre vagy vacsorára. A kisgyerekes családok számára étkező és játszósarok került kialakításra, hogy az együttlét kicsik és nagyok számára is gondtalanul teljen. Csak győzzünk választani a jobbnál jobb éttermek és kávézók közül!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: