hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Miért ne keverd az energiaitalt alkohollal?

Néhány friss tanulmány szerint az energiaitalok elfedik az alkohol hatását, ezért különösen veszélyes együtt fogyasztani őket.
Independent - szmo.hu
2017. március 21.

hirdetés

Az energiaitalok vegyítésének káros hatásaira figyelmeztetnek a kanadai kutatók. A vodka-Red Bull, a Jäger-Bomba vagy éppen egy eszpresszó Martinivel állításuk szerint ugyanis sokkal károsabb lehet, mint az önmagában fogyasztott alkohol.

A tudósok szerint ennek nagyon egyszerű az oka. Arról van szó, hogy a koffein stimuláló hatására az emberek tovább maradnak ébren, és többet is isznak. Ezt 13 tanulmány egybehangzó eredménye támasztja alá.

A Victoria Egyetem kutatói ezen felül azt is megállapították, hogy

az energiaitalok elfedik az alkohol hatását, ezzel pedig növelik az esés okozta sérülések, az autóbalesetek, illetve a kocsmai összetűzések kockázatát.energiaital

"
Általában, amikor az ember alkoholt iszik, egy idő után elfárad és hazamegy. Az energiaitalok azonban elfedik a fáradságot, így az emberek könnyen alábecsülik, hogy mennyire ittasak.

Ezért aztán tovább maradnak, többet isznak, és meggondolatlan dolgokat tesznek" - mondja Audra Roemer, a Victoria Egyetem vezető kutatója.

hirdetés

A Drinkaware nevű szervezet is arra figyelmeztet, hogy a energiaitalok és az alkohol keverése hamis biztonságérzetet adhat az embernek. Ezenkívül vizsgálatokkal megállapították, hogy az energiaitalok magas koffeintartalma alvászavarokat, erős szívdobogást, és ingerültséget is okozhat.

Ezekben az italokban még több stimuláns van, mint az üdítőkben: egy 2 és fél decis Red Bullban például 77 mg koffein van, míg egy 3 deciliteres Coca-Colában mindössze 32 mg van.

A fentebb említett 13 tanulmányból 10-ben állapítottak meg összefüggést az energiaital-fogyasztás és aközött, hogy azok, akik ilyet ittak, több verekedésbe keverednek bele és nagyobb valószínűséggel lesznek balesetek áldozatai.

Képek: Pixabay


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk