/eletstilus/mielott-letrat-vasarolnal-ezt-olvasd-el/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Mielőtt létrát vásárolnál, ezt olvasd el!

A következőkben áttekintjük, mit érdemes tudni ezekről az eszközökről, illetve milyen tulajdonságokat érdemes szem előtt tartani, ha vásárlást fontolgatunk.

Link másolása

hirdetés

Minden háztartásban szükség van létrára. A különböző magasságok különböző létrákat követelnek meg, de nyilván nem szeretnénk sokféle típust vásárolni. A következőkben áttekintjük, mit érdemes tudni ezekről az eszközökről, illetve milyen tulajdonságokat érdemes szem előtt tartani, ha vásárlást fontolgatunk.

Tudni kell, hogy létrán állva vállmagasságban dolgozhatunk a legkényelmesebben, tehát akármennyire is szeretnénk, a portörlést és az almafa metszését nehézkesen végezhetjük ugyanazzal a létrával. Kültéri, illetve kerti munkálatok esetén a még biztonságosan elérhető magasság legyen az irányadó; soha ne merészkedjünk olyan magasságba, ahol már nem érezzük magunkat biztonságban!

A létrák között számos típussal találkozunk. Ma már az alumíniumlétrákat tekinthetjük a leginkább elterjedtnek. A népszerűségüket elsősorban az alacsony súlyuknak, illetve a mozgathatóságuknak köszönhetik. Ideális választást jelentenek beltéri használatra, de jó tisztíthatóságuk miatt kültéri használatra is kiválóak. Kétágú, teleszkópos és megnövelt teherbírású változatokkal is találkozunk, így ezek a létrák tulajdonképpen minden igényt képesek kielégíteni.

A létrák másik elterjedt típusa a klasszikus falétra. Lényegesen nehezebbek lehetnek az alumíniumból készült társaiknál, de kétágú kivitelük gyakran ideális választássá teszi őket. Jellemzően 120-160 kilogrammal terhelhetők, ez extrém igénybevétel kivételével szinte minden esetben elégséges. Előfordulhat, hogy a lakásban egyszerűen nem jut hely a létrának, nincs hova elrejteni; ilyenkor sem kell kétségbe esni, hiszen némi kreativitással az indusztriális lakberendezés részévé tehetjük vagy akár virágállványt készíthetünk belőle. Ez utóbbi megoldás abban az esetben ajánlott, ha csak ritkán használjuk a létrát, hiszen a virágcserepek leemelése és visszapakolása időigényes lehet.

Ha kevés tárolóhellyel rendelkezünk, az összecsukható létrák jelenthetik az észszerű megoldást. A teleszkópos száraknak köszönhetően akár a szekrény mélyén vagy az ágy alatt is elrejthetők, sőt, a szállításuk sem jelenthet gondot. Ennél a típusnál a munkamagasság is beállítható, ezért jó alternatívái lehetnek a fellépőknek is.

hirdetés

Persze előfordul, hogy csak egy fellépőre van szükségünk, semmi másra. Egy ilyen eszközzel kényelmesen elérhetjük a felső polcokat, letörölhetjük a port a nehezen elérhető helyekről, akár a függönyök leszedésében és felrakásában is segítségünkre vannak. Nagy előnyük, hogy a szélesebb taposófelületnek köszönhetően kényelmesebb a használatuk, hosszabb idő alatt sem gémberedik el a talpunk.

Ugyanakkor meg kell említeni az univerzális létrákat is, amelyek talán a leginkább képesek kiszolgálni az alapvető háztartási igényeket. Jellemzően alumíniumból készülnek, a teherbírásuk 140 kg feletti, a legtöbbjük különböző pozícióba átalakítható, így támasztó- és kétágú összecsukható létraként is használhatók.

Noha a létrák sokféle munkálat során a segítségünkre vannak, bizonyos esetekben munkaállványra van szükségünk. Ezek legfőbb előnye a nagy terhelhetőség, a szabad mozgás lehetősége, illetve a biztonságos használat. Az egymásba tolható keretrendszerelemek, a csúszásbiztos felületek, a különböző bővítőelemek mind azt a célt szolgálják, hogy zökkenőmentesen végezhessük el a munkánkat akár nagy magasságban is.

Akár létrára, akár állványra van szükségünk, fordítsunk kellő figyelmet a kiválasztásra, így garantálhatjuk a biztonságos munkavégzést!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk