hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Meglepődsz, mennyi zsebpénzt akarnak a gyerekek a nyári szünetre

Elsősorban az életkoruktól függ, mennyit tartanak elegendőnek.

Link másolása

hirdetés

Kíváncsiak voltunk, mi a gyerekek véleménye a zsebpénzről. Iskolásokat kérdeztünk arról, hogy szerintük mennyi az ideális összeg például a nyaralás alkalmával. Némileg meglepődtünk a válaszaikon.

A 12 éves Noémi azt mondja, hogy egy kirándulás vagy egy utazás alkalmával általában 5000 forintot kap a szüleitől. Szerinte ez megfelelő. A vele egy idős Ági "csak" 3000 forintot szokott kapni, de azt mondja, hogy neki elég is ennyi, mert ha többet kapna, akkor lehet, hogy "butaságokra költené" és "később megbánná".

Osztálytársaik többsége egyébként egyszerre 5000 forintnál nem kap több zsebpénzt, igaz, kevesebbet sem nagyon. Ez tekinthető az átlagos összegnek.

Ennyi pénzzel a többség teljesen elégedett.vakacio3

A lányok rendszerint karkötőket, nyakláncokat, bizsukat vásárolnak a zsebpénzből, esetleg valamilyen érdekes vásárfiát. Divatosak a szép ásványok, kövek is. Van, aki gyorsétteremre költi a pénzt, mert amúgy a szülei nem szoktak vele Mekibe vagy Burger Kingbe járni, de olyan kislány is volt, aki gumimacit vesz, azt imádja.

hirdetés

Nyaraláskor a 12 év körüli fiúk is szoktak ásványokat venni, és sokan vásárolnak jégkrémet a zsebpénzükből. Őket egyébként ezen kívül nem a bizsuk, hanem a vicces kulcstartók izgatják.

Az első zsebpénz adásának idejét leginkább a társas közeg határozza meg: ha az osztálytársak többsége kap zsebpénzt, bizonyára a mi gyerekünkben is felmerül az igény, és ilyenkor rá is bólinthat a szülő.

Óvodásnak nem érdemes zsebpénzt adni, hiszen ahhoz, hogy értelme legyen, ismerni kell a számokat, arányokat, és alapvető fogalom szükséges arról is, minek mennyi az értéke. Ezért érdemes már korábban elkezdeni beszélni ezekről a dolgokról: hogy mi mennyibe kerül, hogy mi olcsóbb, mi drágább azok közül, amikkel találkozik a gyermek. A szülőnek evidens, hogy egy gombóc fagyi ára kisebb, mint egy könyvvé, a gyerek ezt nem tudja magától - mondja Cziglán Karolina pszichológus.

A 13 éves Vera nem kap külön zsebpénzt a szüleitől, neki csak azt kell mondani, hogy szeretne valamire pénzt és megkapja. Van, aki annyira megbízik a gyerekben, hogy odaadja vásárláshoz a bankkártyáját. Mondjuk így az sms-értesítő miatt rögtön látja is, hogy mennyit és hol költött a fia vagy lánya, így mindig ellenőrizheti a költekezést.

Cziglán Karolina szerint igenis fontos a külön zsebpénz. "Amellett, hogy a gyerek gyakorolhatja a gazdálkodást, a pénzzel való bánást, fontos haszna, hogy megélheti az autonómiáját, egy újabb szintre léphet az önállósága, mivel már dönthet arról, mire szánja az adott összeget."

A szakember szerint az önállóság megélése viszont csak akkor valósul meg, ha a gyermek - bizonyos korlátozásokkal - valóban arra költheti a zsebpénzét, amire szeretné. Azaz nem kell egyeztetnie a szülővel, nem kell, hogy a szülő tetszését elnyerje a dolog. "Előre le kell fektetni a szabályokat: van-e tiltólista, például, hogy nem vehet olyasmit, ami kifejezetten egészségtelen, és egyébként sem fogyaszthatná. De attól még, hogy valami a szülő szerint haszontalan, vehesse meg, hiszen az ő pénze."

A zsebpénz akkor látja el feladatát, ha nem abból kell venni egyébként is szükséges dolgokat. Nincs sok értelme nagy zsebpénzt adni, majd kikötni, hogy abból kell bérletet vásárolni, hiszen az nem opcionális, a gyermek nem dönthet róla. Azaz, külön adjuk oda a pénzt, aminek kötött a felhasználása, és ezen felül legyen a zsebpénz.

penz2

A 14 év körüli fiúknál a sláger a feliratos póló vásárlása, automatából. A nyolcadikos Marci azt mondja, náluk is 5000 forint szokott lenni a zsebpénz. "Páran csak 3000 forintot kapnak."

Aki rendszeresen tízezrest szokott kapni a szüleitől, az viszont általában elégedetlen vele, húszezret szeretne.

És nem tartja pazarlásnak, ha az egész összeget elkölti.

És mennyi lehet az ideális zsebpénz?

Az összeg meghatározásakor is érdemes tájékozódni a barátok, osztálytársak között, és egy középső összeget belőni, mert nem szerencsés, ha a zsebpénz befolyásolja a gyerek társas státuszát. Sem az nem hálás szerep, ha ő a "csóró", de annak sincs jó pedagógiai üzenete, ha többszöröse az összeg a többiekének, és ez emeli a középpontba. Mindenképp érdemes olyan összeget adni, amiből tud gyűjteni valami olyasmire, ami örömet okoz neki, de túl sok pénznek nincs értelme, különösen egy kisiskolásnál, mert még nem tudja felmérni, mire éri meg fordítani.

Ha arra hivatkozva szeretne emelést, hogy kinézett egy biciklit vagy mikroszkópot, ami drágább, akkor érdemes megbeszélni, hogy a nagyobb értékű dolgokat inkább valamilyen ünnephez kössük, arra kérje ajándékként. Ha később azt látjuk a gyereknél, hogy képes jól gazdálkodni, és van valami komolyabb célja, amit szeretne belőle megvásárolni, akkor esetleg lehet emelni, de ne várjuk, hogy egy kisiskolás azonnal megfontoltan bánjon a pénzzel. Nem baj, ha "butaságot" vesz belőle, ez is része az önállóság megtapasztalásának.

"A kisiskolás gyereknek érdemes inkább hetente, mint havonta adni pénzt, mert ez túl nagy időtávlat, hogy előre lásson és tartalékoljon: könnyen megtörténhet, hogy első nap elveri, és akkor túl hosszú idő telne el a következő zsebpénzig. Jó, ha a gyerekkel egyeztetve alakul ki az összeg, és időről-időre újratárgyaljuk" - mondja Cziglán Karolina.

penz

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
Nyolc fia van 29 évesen, és úton a következő baba - elmondta, miért nehéz főállású anyának lenni
Az amerikai nő sokszor hallja azt, hogy otthon lenni a gyerekekkel nem nehéz, pedig szerinte valójában igenis kemény feladat.

Link másolása

hirdetés

Még csak 29 éves, de már nyolc gyermeke van egy amerikai nőnek, és a szíve alatt hordja a kilencediket. Ráadásul mindegyik gyerkőc fiú, így aztán pláne nem unatkozik otthon. A legnagyobb, Jamel 12 éves, a legkisebb, Gimani pedig csak öt hónapos, de a legfiatalabb bátyja is csak egy éves - írja a Sun.

A Dallasban élő Yalancia Rosario mindig is nagy családról álmodott, egészen pontosan tízfős családot szeretne. Neki is hat testvére van, ő a legidősebb.

Azt gondolhatnánk, hogy a nyolc fiú nevelése mellett nem igazán van ideje másra, de otthonról is dolgozik, saját vállalkozását viszi a gyerekek mellett. Ugyanakkor azt tapasztalja, hogy sokak szerint könnyű főállású anyaként otthon lenni a gyerekekkel, és ez nem ér fel egy munkával. Erre egy videóban cáfolt rá, amit a TikTokon és az Instagramon is megosztott.

"Az emberek szerint főállású anyának lenni nem lehet olyan nehéz. Próbálj egyszerre könyvelő, játszótárs, titkárnő, mosónő, házvezetőnő, terapeuta, tanár, szakács, sofőr és ápolónő lenni"

- sorolja a videóban.

hirdetés

Instagram-oldalán ezt fűzte hozzá: "Nyolc fiúval és egy úton lévő babával úgy érzem, mintha beragadtam volna a baba-, a kisgyerek és a gyerekszakaszban. De nem cserélném el a világért sem!"

Rengetegen kommenteltek a posztja alá, többen további elemekkel egészítették ki a felsorolást, mint például edző, fodrász, bíró. Valaki azt írta, hogy egy nő munkája valójában sosem lesz kész, míg egy másik anya azt emelte ki, hogy az anyaságban nincs se szabadnap, se betegszabadság, se ebédidő, és a műszak sem jár le soha.

A TikTokon és a YouTube-on is népszerű Yalancia viszont nemcsak támogató, hanem kritikus kommentekkel is gyakran találkozik.

Sokan azzal vádolják őt és a férjét, hogy csak a gyerekek után járó támogatások és adókedvezmények miatt vállalnak ennyi utódot. De olyan kérdéseket is írnak neki, mint hogy "hallottál már a fogamzásgátlóról?", vagy "hány apuka van?". Mégis azt mondja, hogy a pozitívumok felülmúlják a negatívumokat.

Mint mondja, úgy érzi, neki az volt megírva, hogy anya legyen, mivel nagyon gondoskodó és türelmes. A nehézségek ellenére szereti, hogy nagy családja van, és egyáltalán nem bánja, hogy ennyi gyereket szült.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
5 kérdés, amit tegyél fel magadnak, ha elmúltál 40!
Valahogy kikívánkozik az emberből negyven körül, vagy néhány évvel később egy röpke számvetés, hogy mit ért el az életében, mennyire jött be az a taktika, praktika, amivel éli az életét.

Link másolása

hirdetés
Azon embereket várjuk ide és az Instagramra, akik közelednek a negyven felé, vagy épp már elhagyták azt. Ahogy a Szex és New York-ban hallottuk: A negyven az új harminc. Bármit is jelentsen ez. Mármint a kor csak egy szám, a napunk meg olyan, amilyenné tesszük.

Biztos nem hat rád újdonságként, de a negyvenes lét egy egészen más dekád, mint a harmincas éveinket taposni. Más feladatok, más kérdéskörök, más kétségek és félelmek jellemzik ezt az időszakot. Valahogy kikívánkozik az emberből negyven körül, vagy néhány évvel később egy röpke számvetés, hogy mit ért el az életében, mennyire jött be az a taktika, praktika, amivel éli az életét.

Hoztam öt kérdést, amit feltettem a napokban magamnak és arra bíztatlak, hogy válaszold meg ezeket te is egy kis tisztánlátás érdekében.

1.

A munkámmal kapcsolatban arra voltam kíváncsi, hogy vajon azt csinálom-e, amit szeretek és meg tudok-e élni belőle azon a színvonalon, amin szeretnék élni, vagy legalábbis, amivel elégedett vagyok.

2.

A párkapcsolatot illetően azt vizsgáltam meg, hogy vajon több vagyok-e a házasságom által, vagy csak gyengít engem, vagy esetleg gyengítjük egymást.

hirdetés
3.

A barátságot illetően arra kerestem választ, hogy megvan-e az a kapcsolati hálóm, ami meg tud tartani, ha elesnék.

4.

Az élet-halál témakörében azon gondolkoztam, hogy ha ma jönne el az utolsó órám, akkor mit bánnék, hogy kihagytam, tudom-e azt pótolni esetleg, míg élek. Az is foglalkoztatott, hogy vajon kimaxoltam-e azt a tehetséget, adottságot, amivel megszülettem, vagy amit az éveim alatt megtanultam a tapasztalataimból.

5.

Az egészségemmel, a testemmel és a lelkemmel törődöm-e annyit, mint amennyi szükséges lenne. Ha nem, akkor miként tudnék másként hozzáállni, és mit tudnék másként tenni, mint eddig.

A kérdésekre leírtam a válaszaimat, mert úgy tapasztalom, hogy sokkal jobban látjuk magunkat, ha nem szállnak el a szavak a térben. Amikor papírra vetem a fontos kérdéseimet és válaszaimat, akkor kevésbé kozmetikázom a feleletemet. (Ha mégis megtenném, akkor azonnal nyakon tudom csípni magam, és visszaolvasva képes vagyok belátni, hogy egy kicsit gyáva voltam a válaszadáskor.)

Szóval, ülj le egy meleg, téli ízvilágú teával, vegyél elő egy füzetet, írd le az 5 kérdést, majd jegyzeteld fel a válaszaidat.

A 40 múltam ...és élvezem blogon olyan interjúkat olvashatsz, amikből kiderül, hogy 40 év fölött sem áll meg az élet. SŐT! Akkor kezdődik igazán. Ha pedig szeretnéd te is megosztani a 40 feletti tapasztalataidat, kattints ide és jelentkezz!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
Hetente hányszor és mennyi ideig eddzünk, hogy elérjük a kitűzött céljainkat?
Egy személyi edző adott tippeket és irányelveket, amelyek segítségével összeállíthatjuk a megfelelő edzéstervet.

Link másolása

hirdetés

Az egészség megőrzéséhez kiemelten fontos a rendszeres, aktív testmozgás. Nehéz azonban belőni, hogy mennyi időt és milyen rendszerességgel érdemes edzeni. Ennek járt utána az Independent, amely Tom Mans személyi edzőt kérdezte a témában.

"Az, hogy milyen típusú edzést végzel, végső soron a képességeidtől, a céljaidtól, a preferenciáidtól, a rendelkezésre álló felszereléstől, az esetleges sérülésektől és attól függ, hogy mennyi időd van rá"

- magyarázta a szakember.

Bár nem létezik egy mindenre érvényes megközelítés, vannak olyan tippek és irányelvek, amelyek segítségével kiegyensúlyozott, hatékony, biztonságos és élvezetes edzéstervet tudsz összeállítani magadnak.

Hány napot eddz hetente?

Hacsak nem vagy fitneszőrült, valószínűleg a lehető legkevesebb időt szeretnéd az edzőteremben tölteni ahhoz, hogy elérd a kitűzött céljaidat. Mans szerint azonban a heti egyszeri vagy kétszeri edzés csak minimális fittséget tud biztosítani. Hetente legalább háromszor érdemes edzeni ahhoz, hogy ésszerű időn belül elérjük a kitűzött céljainkat, hangsúlyozta.

hirdetés
A heti négy- vagy ötszöri edzés az ideális, de a legtöbb embernek erre nem lesz ideje, ezért a legjobb, ha három alkalomra törekszünk.

Mennyi ideig tartson az edzés?

Vannak, akik szerint fél óra alatt is hatékony és eredményes edzést lehet végezni. Mans azonban úgy véli,

ha valódi fejlődést akarsz elérni, akkor 45-60 percet érdemes edzeni.

10 percet töltsünk bemelegítéssel, 30-40 percet súlyemeléssel, és 5-10 percet nyújtással és a levezetéssel - javasolta.

Lehet két vagy három egymást követő napon is edzeni?

Két edzés között érdemes tartani egy pihenőnapot.

"Két napot még edzhetsz egymás után, de mindenképpen próbáld meg elkerülni a három napot"

- magyarázta. Ha nem adsz időt az izmaidnak a regenerálódásra, túlterheled őket, ami fájdalmakkal is járhat, figyelmeztetett. Az azonban rendben van, ha egymást követő napokon más testrészeket edzel.

Mennyire fontos az alvás?

Röviden: nagyon fontos. A személyi edző szerint:

"Mindenki, de különösen a rendszeresen edző emberek számára kiemelten fontos, hogy éjszakánként meglegyen az átlagosan hét-nyolc órányi alvás."

"Miután napközben edzettél, a szervezet aztán alvás közben erősödik, zsírt éget és újjáépíti a sérült izomszövetet" - tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
8 tipp arra, hogyan spórolj hatékonyan az új évben
Ha az újévi fogadalmad az, hogy több pénzt akarsz megtakarítani, segítünk néhány szakértői tanáccsal.

Link másolása

hirdetés

Ismét eltelt egy év, ami azt jelenti, hogy jön az új, ilyenkor pedig szeretünk mindenfélét megfogadni, amit aztán vagy betartunk, vagy nem. Azt valószínűleg sokan tűzik ki célul, hogy többet spóroljanak az új évben, főleg ha a sok kiadással járt, magunk mögött hagyott decemberi hónapra gondolnak. Ha te is szeretnéd, hogy jövőre több pénz maradjon minden hónapban a pénztárcádban, vagy a bankszámládon, ezeket a pénzügyi szakértők által adott tanácsokat érdemes megfogadni.

1. Fizesd ki először a kötelezőket!

Ne várj hónap végéig, hogy kiderüljön, mennyi pénzed maradt. A fizetést villámgyorsan el lehet költeni, és a végén már nem biztos, hogy marad annyi, amennyit a megtakarításhoz lehet tenni. Ha biztosra akarsz menni, válasz a csoportos beszedési megbízást, amely arra jó, hogy a szolgáltató minden hónapban automatikusan levonja a bankszámládról a fizetendő összeget. Meg fogsz lepődni, mennyivel másképp fogsz gazdálkodni a pénzzel.

2. Legyen az a célod, hogy a fizetésed egyharmadát (vagy valahányad részét) félreteszed!

Már a fizetés egytizedének félrerakása is óriási lélektani lökést jelent majd a további spóroláshoz. Nem baj, ha nem mindig sikerül, de törekedj arra, hogy legalább a minimum összeget hozzá tudd tenni a megtakarításodhoz.

3. Spórolj szórakoztató dolgokra is!

Ahhoz, hogy ne érezzük magunkat pénzügyi csődtömegnek, kell, hogy olyan dolgokra is költsünk, amelyek élvezetet okoznak. Ahelyett, hogy egy vészhelyzetre tennéd félre a pénzt, valamilyen szórakozásra, kikapcsolódása vagy akár egy ünnepnapra is spórolhatsz. A lényeg, hogy konkrét célok is lebegjenek a szemed előtt, ne csak "mi lesz, ha" helyzetekre koncentrálj.

4. Nézd át az előfizetéseidet!

Úgy megy le pénz a bankszámládról, hogy észre sem veszed? Fizetsz olyan dolgokért, amelyek valójában nem is kellenek neked?

hirdetés

Az év eleje jó alkalom arra, hogy átgondold, mi mindenre érdemes előfizetned, és melyek azok a meglévők közül, amelyekre már nem akarsz többet költeni.

5. Vess véget a gondolkodás nélküli költekezésnek!

Az érintésmentes fizetés sokkal jobban elősegíti az impulzív vásárlást és a túlköltekezést, és ez igaz az internetes rendelésre is, pláne ha az oldal már megjegyezte az adataidat és nem kell többször beírni.

Az új évben igyekezz gátat szabni az ilyesfajta költekezésnek, és add meg a lehetőséget magadnak az átgondolásra. Apróságnak tűnhet, de pl. ha nem engeded a rendszernek megjegyezni az adataidat a webshopoknál, máris tovább tart a rendelés folyamata, ez idő alatt pedig akár meg is gondolhatod magad.

6. Készíts listát arról, mire költöttél a hónapban!

Néha jó, ha látod a kemény valóságot, vagyis hogy mi mindenre költesz. Ha látod magad előtt a kiadásaidat, észreveheted azt is, hogy vannak dolgok, amikre teljesen fölöslegesen szórtál el pénzt, és azt is megfigyelheted, hol, min tudsz többet spórolni.

7. Nézd át a háztartási számlákat is!

Túl sokat fizetsz az alapszolgáltatásokért? Ha kell, válts szolgáltatót, ahol kevesebb az ár. Vannak olyan weboldalak, amelyek segítenek abban, hogy hol mennyit kellene fizetned, és érdemes-e váltanod.

8. Tanulj ingyen a pénzügyekről!

Használd ki az internet adta lehetőségeket, és tájékozódj a pénzügyekről online. Csatlakozz Facebook-csoportokhoz, kövess pénzügyi szakértőket, iratkozz fel hírlevelekre, ha többet akarsz megtudni bizonyos dolgokról, vagy átfogóan a személyes pénzügyekről.

Forrás: Metro


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: