ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Megfejtették a popzene titkát: ezért érezzük jól magunkat tőle

Tudósok jártak utána a kérdésnek.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. november 08.


Link másolása

Ha valaha is gondolkodtál már azon, hogy vajon egy-egy sláger vagy dallam miért is tölt el akkora boldogsággal akár első hallásra, egy friss kutatás konklúziója érdekes lehet számodra.

A kérdést vizsgáló kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a bizonytalanság és a meglepetés megfelelő kombinációja adja a hallgatóknak a legnagyobb örömöt.

A csütörtökön a Current Biology folyóiratban közzétett tanulmány részeként 745 popdal 80 000 akkordját elemezték ki.

A kísérletben felhasznált dalok között volt James Taylor 'Country Roads' c. slágere, a UB40 'Red, Red Wine' c. dala és a The Beatles 'Ob-La-Di, Ob-La-Da' c. száma is.

A számokat az USA Billboard Hot 100 toplistájáról választották, valamennyi 1958 és 1991 között született - számolt be a CNN.

A német, norvég, dán és brit kutatók számszerűsítették az ezekben megtalálható akkordok bizonytalanságát és meglepetésszerűségét, majd 39 felnőtt önkéntest kértek arra, hogy értékeljék, hogy mennyire tartják élvezetesnek az egyes akkordok sorozatait.

Minden dalt megfosztottak az eredeti dallamától és dalszövegétől, így csak az akkordmenetek maradtak és az eredményeket nem befolyásolta az, hogy a hallgató milyen előzetes emlékeket, asszociációkat társít a számhoz.

Két dolgot állapítottak meg: egyrészt a résztvevők nagyobb élvezetet leltek abban, ha viszonylag biztosak lehettek benne, hogy mi fog történni, majd hirtelen meglepte őket egy váratlan akkordmenet.

Ugyanakkor ugyanennyi résztvevő találta kellemesnek, amikor nem volt biztos abban, hogy mi következik, majd a rákövetkező akkordok ismerősnek bizonyultak.

"Elbűvölő, hogy az emberek micsoda élvezetben részesülnek csak azáltal, hogy egy zenében a hangok miként rendeződnek"

- mondta Vincent Cheung, a németországi Max Planck Humán Kognitív és Agytudományi Intézet vezető kutatója.

"Általában azokat a dalokat találjuk kellemesnek, amelyek eltalálják az egyensúlyt aközött, hogy tudjuk, mi fog történni és meglepődünk valamitől, amire nem számítottunk. Az, ha megértjük, hogy hogyan aktiválja a zene az agyi jutalmazó központot megmagyarázhatja, hogy miért segít a zenehallgatás olyankor, amikor szomorúak vagyunk."

Cheung szerinta zene élvezete a várakozáshoz kapcsolódik.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Disney-figurák, amelyek a leggyakrabban ihlették meg az amerikai szülőket a névadásban
Az újszülötteket sem kíméli a mozi hatása: nevük gyakran egy divatos figurát idéz.

Link másolása

E jelenség nem új, még Magyarországon sem. Csak két példa: az 1960-as évek közepén az egyik legnépszerűbb női név a Tímea volt, miután 1963-ban bemutatták a Jókai-regényből készült Aranyember című filmet. 1996-ban a legnépszerűbb férfinév az Ádám volt – ekkor volt a népszerűsége csúcsán a Szomszédok teleregény, a Kulka János alakította Mágenheim Ádám doktorral. Amerikában a Disney-film figurái évtizedek óta töltenek be fontos névadó szerepet, és minden újabb mesehős számíthat a szülőkre.

Például a Jégvarázs 2013-as bemutatója után az Elsa név újszülött viselői (így hívták benne a királynőt) megkétszereződtek az előző évhez képest, számuk 566-ról 1138-ra nőtt. 2016-ban a Moana (magyarul Vaianaként ismerjük) bemutatója is megdobta ezt a ritka nevet, 18-ról 56-ra nőtt a számuk egy év alatt.

A Huffington Post az amerikai társadalom-biztosítási igazgatóság adatai között azt kutatta, hogy milyen egyéb Disney-figurák szerepelnek a születési anyakönyvi kivonatokban. És bár lehetnek e névadások mögött más ihletések is, a Disney-kapcsolat mindig ott van.

A lap összesen 31 Disney-kötődésű babanevet talált a 2016-os névadások között.

Abban az évben a pálmát Aurora hercegnő vitte el a Demónából: 3963 kislány kapra az ő nevét.

Jázminná az Aladdinból 2625-en lettek, Giselle-é a Bűbájból 1457-en. Különös sorsa volt az Ariel névnek: a Kis Hableány után 2177-en kapták meg ezt a nevet, de 577 fiú is Ariel lett – tekintettel arra, hogy ez a név mindkét nemben használatos.

ariel és sebastian

Esmeraldák a Notre-Dame-i toronyőrből 864-en lettek, továbbra is jól tartotta magát az Elsa 476-tal, kettővel megelőzve Tianát, A hercegnő és a béka hősnőjét. Belle, a Szépség és a Szörnyetegből már csak 291 családnak tetszett. A Wendy név többszörös kötődésű is, hiszen így hívják a Hazatérő harcos főszereplőjét és Peter Pan barátnőjét is. (328). Merida hercegnőt 101 házaspár látta meg babájában.

A fiúnevek között Sebastian aratott: 10.249 gyermeket neveztek el az emberfejű rákról.

Arielt követően Gus a legkedveltebb (202), de még az olyan régebbi figurák, mint Simba, az Oroszlánkirály (11), Aladdin (9) és Maugli (5) is tovább élhetek kis amerikaiak testében.maugli

A legklasszikusabb Disney-figurák közül egyedül Minnie, Mickey egér kedvese tartja a frontot, 65 „utóddal”. Arról nem szól a fáma, hogy a 2016-os elnökválasztás után miként alakult a Donald név kedvelése…

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk