hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Megéri zöldülni: ennyit spórolhat egy család

Az energia-, víz- és vegyszerhasználat csökkentése nemcsak a környezetnek tesz jót, de a családi kasszán is segít.
Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete - szmo.hu
2014. július 09.

hirdetés

A Tudatos Vásárlók Egyesülete utánanézett, mennyit spórolhatunk minimális zöld szokások bevezetésével. Az elképzelt család 4 főből (2 felnőtt, 2 gyerek) áll, akik egy budapesti kertes házban éldegélnek. Hajlandóak minimális öko változtatásokat tenni háztartásukban egy éven keresztül. Megnézték, mennyit spórolhatnak ezzel, és mire költhetik a pénzt, ha az ökovonalon maradnak. Az átláthatóság kedvéért tevékenységekre bontva számolnak be az eredményekről.

Miért nem mindegy, hogy mire költjük a környezetvédelemmel megspórolt pénzt? Mert hosszú távon akkor válik igazán hasznossá és fenntarthatóvá, ha további zöld beruházások lesznek belőle.

Tudatos Vásárló Kedvezménykártya

Nektek is fontos a környezettudatosság? Gyakran vásároltok alternatív vagy biotermékeket, natúrkozmetikumot, vega ételt? Akkor a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát nektek találták ki!

kartya_kiskep_1

hirdetés

Az évi 2500 forintért igényelhető kártya elfogadóhelyei között olyan boltokat, vállalkozásokat találtok, amelyek etikus, környezetbarát termékeket, szolgáltatásokat értékesítenek. Az elfogadóhelyek aktuális listáját megtaláljátok a ZöldTérképen. A Kedvezménykártya igénylésről és a csatlakozásról bővebb információt pedig ITT TALÁLTOK.

Vízhasználat

Egy átlagos kádfürdőhöz – szűken mérve – 100 liter vizet, míg egy átlagos zuhanyzáshoz 50 liter vizet használunk el. Ez a fenti család esetében 1 hónap alatt a következőket jelenti:

30 nap x napi 4 fürdés (4 fő) = 12.000 liter, azaz 12 m3

30 nap x napi 4 zuhanyzás (8 perces zuhanyzás, 6 – 6,5 liter/perc vízátfolyású víztakarékos zuhanyfejjel) = 6.000 liter, azaz 6 m3 víz.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-water-tap-image437077

A vízművek kalkulátora alapján jelenleg 6 m3 víz összes bruttó költsége 1673 Ft, míg 12 m3 víz összes bruttó költsége 2987 Ft. A különbség 1314 Ft/hó, azaz egy évben 15.768 Ft spórolható meg, ha fürdés helyett egy rövid zuhany mellett döntenek.

Ha a család rendelkezik 1 db 1000 literes, azaz egy köbméteres esővízgyűjtő tartállyal, az tavasztól nyár végéig, a kerti szezon ideje alatt kb. 20 alkalommal telik meg esővízzel. Ez az aktuális 218,95 Ft/m3-es áron számolva 4379 Ft megtakarítást hoz a konyhára egy nyár alatt. A locsolóvízből megspórolt összegért vehetnek egy nagyobb tartályt, vagy 4 gyümölcsfacsemetét telepíthetnek a kertbe. Ezek optimális esetben néhány év múlva ellátják a családot gyümölccsel, nem kell utazni érte. Ezzel is csökken a család ökolábnyoma.

Plusz összesen: 20 147 Ft

Szükséges beruházás: víztakarékos zuhanyfej

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-natural-non-toxic-cleaning-products-image21988555

Takarítás

Ha a család a konyha, fürdőszoba (csap, kád, WC, lefolyó) takarításához 3 havonta átlag 2 flakon tisztítószert (2* 750 ml = 2.000 Ft) és 1 flakon fertőtlenítőszert (1x750 ml = 1.000 Ft) használ, az összesen 12.000 Ft/év költséggel jár.

Ha ugyanerre a felületre 3 havonta elhasznál 1 kg szódabikarbónát (1 kg = 510 Ft), és 1 üveg 20%-os ételecetet (3 liter = 525 Ft) az 2.740 Ft/hó = 10.960 Ft kiadással jár. Ebben az esetben a különbség ugyan csak 1040 Ft éves szinten, mégis jóval környezet-és egészségkímélőbb módon jár el.

Plusz: 1040 Ft

A megtakarításból vásárolható: az összeg elegendő egy konyhai vagy a fürdőszobai csapra szerelhető, víztakarékos perlátorra.

http://www.dreamstime.com/stock-images-energy-meter-image2985454

Sok-sok pénzt megtakaríthattok még a cigarettán és az autózáson. Ha tudni szeretnétek, mennyi az annyi, KATTINTSATOK IDE a teljes táblázatért.

Fűtés

Ha a család 22 helyett 20 fokon fűt, azzal is sokat spórolhat. Egy 100 m2-es, közepes hőszigetelési mutatókkal és villanyfűtéssel rendelkező családi ház (átlag 3850 fűtési óra/év mellett) 22 fokon történő fűtése esetén az éves energiafelhasználás 9486 kWh.

Ugyanezekkel a mutatókkal 20 fokos szobahőmérséklet mellett 8470 kWh-ra csökken az éves energiafelhasználás, ami 1016 kWh megtakarítást jelent. Ez a mennyiség bár gáz, villany vagy szilárd tüzelésű rendszerek esetében eltérő összegben forintosítható, a számlákon szereplő egységárak alapján könnyedén kikalkulálható.

A megtakarításból vásárolható: hővisszaverő-fólia

Szénsavas üdítőital

Heti 3 palack (1 palack/2 liter/385 Ft) cukros, szénsavas üdítőital fogyasztása esetén is meglepő számokat kaphatunk éves szinten. Erre a termékre egy hét alatt 1155 Ft-ot költ a család, ami egy év alatt (4.620 x 12) 55.440 Ft kiadást jelent.

http://www.dreamstime.com/-image27793194

Ha a család csak a felére csökkenti fogyasztását, már akkor is évente 27.720 Ft megtakarítást ér el vele. Ebből az összegből pedig bőven futja arra, hogy 4 és fél hónapon át szezonális biozöldségeket- és gyümölcsöket vásároljanak részes dobozrendszerben, vagy bevásárlóközösségen keresztül. Nem utolsó szempont, hogy ezzel támogatják a közösségi mezőgazdálkodást és a vegyszermentes növénytermesztés elterjedését.

Plusz: 27.720 Ft

A megtakarításból vásárolható: dobozrendszerben vagy bevásárlóközösségben 4 és fél hónapon át.

Tudatos Vásárlók Egyesülete - ésszel és szívvel, az összefogásra építve

Már 2002 óta népszerűsítik az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlást, életmódot. A csapat sokféle szakmai háttérrel rendelkezik: közgazdász, mérnök, marketinges, szociológus, jogász, geográfus, antropológus, agrármérnök mindent megtesz azért, hogy a környezeti és társadalmi szempontok minél nagyobb szerephez jussanak a fogyasztás során.

Rendeztek már kiállítást, rendezvénysorozatot, helyi termékek vásárát, pereltünk tudatosan megtévesztő reklámkampányt és segítenek a lelkes elkötelezett tudatos vásárlóknak, gazdálkodóknak összefogni, tapasztalatot cserélni is.

fogkrem (5)

Ha úgy érzitek, ti is hozzá tudnátok tenni a sikerhez egyedi képességeitekkel, tudásotokkal, lépjetek kapcsolatba a Tudatos Vásárlók Egyesületével!

Nyomj egy lájkot, ha hasznos volt a cikk!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk