ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Még biztonságosabbá válik az elektronikus fizetés

Januártól az elektronikus fizetéseket, banki műveleteket csak erős ügyfél-hitelesítéssel lehet elvégezni, ezáltal még biztonságosabbá válik a fizetés. Mutatjuk mit is jelent ez pontosan.

Link másolása

Annak érdekében, hogy az eddigieknél is biztonságosabb legyen mind az érintésmentes fizetés, mind az online térben történő vásárlás januártól az Európai Unió PSD2 irányelve értelmében hazánkban is csak erős ügyfél-hitelesítés elvégzése után lehet engedélyezni az elektronikus és banki műveleteket.

A szabályozás a bolti fizetéseknél már életbe lépett, de komoly változást nem tapasztalhatunk felhasználói szinten, hiszen 15.000 Ft feletti vásárlás során eddig is meg kellett adni a PIN kódot. A változás csupán annyi, hogy most előfordulhat, hogy 15.000 Ft alatti fizetésnél is PIN kódot kér a terminál.

Online fizetésnél pedig mindenképp szükség lesz egy mobiltelefonra vagy okostelefonra az erős ügyfél-hitelesítéshez.

Mit jelent az erős ügyfél-hitelesítés?

Az erős ügyfél-hitelesítéshez 3-ból 2 egymástól független azonosítási módszer használata szükséges. Ez a három az ismereten alapuló (pl. jelszó), a birtokláson alapuló (pl. tokent generáló eszköz), és a biológiai tulajdonságokon alapuló (biometrikus, pl. ujjlenyomat).

A hitelesítésre a legjobb megoldást a biometria jelenti. A biometrikus azonosítás csak a ránk, egyes felhasználókra jellemzők összessége, és ez a megoldás minden eszközön magasabb felhasználói élményt nyújt, különösen igaz a mobiltelefonos vásárlásokra, amelyen a legtöbb digitális vásárlás történik.

Azaz a fizetésekhez nem lesz elég az, ha valaki ismeri a bankkártya adatait, hanem valamilyen formában jóvá is kell hagyni a tranzakciót, ezzel megóvva a felhasználót az esetleges visszaélésektől.

Hogyan készülhetsz fel erre?

• Az online fizetésekhez mindenképp szükség lesz egy mobiltelefonra vagy okostelefonra.

• Szintén fontos, hogy a kártyát kibocsátó banknál a napi használatban lévő telefonszám legyen megadva. Az online bankkártyás vásárlás és az online bankolás során csak akkor végezhető el az erős ügyfélhitelesítés, ha a bank el tudja érni a felhasználót a mobiltelefonján.

• Az online vásárlás hitelesítése a mobilbanki alkalmazással a legegyszerűbb, mert ezen keresztül ujjlenyomatunk vagy arcfelismerés segítségével egy mozdulattal azonosíthatjuk magunkat. Előre láthatóan a legtöbb banknál elérhető lesz ez a funkció, így érdemes már most letölteni az alkalmazást. Amennyiben a készüléken nem elérhető a biometrikus hitelesítés, úgy a mobilbanki alkalmazáshoz tartozó jelszóval tudjuk engedélyezni a vásárlást.

A világjárvány hatására minden eddiginél több vásárlás zajlott az online térben. Ehhez kellett rengeteg szolgáltatónak is adaptálódnia, így a járvány fontos hozadéka a digitális technológiák felé történő gyors áttérés volt. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy két hónap alatt öt évet haladtunk előre a digitális elfogadásban, mind a fogyasztók, mind az üzleti életben.

Mennyire biztonságos a mobilfizetés?

Ma már a kártyás fizetések 94 százaléka érintésmentesen történik, 2020-ra a magyar felhasználók több mint 500 ezer bankkártyát digitalizáltak mobiltelefonjukba az MNB adatai alapján, a Mastercard szerint pedig a mobiltárcás tranzakciók száma pedig közel háromszorosára nőtt 2019 és 2020 szeptembere között.

Az Apple Pay már 6 hazai szolgáltatónál is elérhető, az Android rendszerű okostelefonokra szintén 7 magyar bank kínál saját mobiltárcás megoldást, nemrég pedig a Google Pay is elérhetővé vált a magyar piacon 3 fintech szolgáltatónál.

Az itthon elérhető mobiltárcák mögött a Mastercard MDES technológiája biztosítja a fizetések zavartalanságát. Az úgynevezett tokenizáció során a fizikai bankkártya adatait tokenekre cserélik és ezek vesznek részt a tranzakciós folyamatokban.

Mobilfizetés esetén pedig több védelmi vonalat is beállíthat a felhasználó, például, hogy telefonját csak kóddal vagy ujjlenyomattal lehessen feloldani.

Mesterséges Intelligencia a biztonság szolgálatában:

2025-re körülbelül 463 exabájt (=497.142.464.512 GB) adatot hozunk létre naponta, és ez a szám folyamatosan növekszik. Ezért egyre fontosabb, hogy ezeknek az adatoknak a védelme egyre fejlettebb legyen, és a Mastercard több mint 50 éves szaktudását a legmodernebb technológiák egészítsék ki.

Ma már a mesterséges intelligencia (AI) algoritmusai a Mastercard „első védelmi vonalának” részét képezik, amely évente több mint 75 milliárd, a Mastercard hálózatán futó tranzakciót véd meg.

A Mastercard célja, hogy megvédje a fogyasztókat attól, hogy online csalás áldozatává váljanak. A fizetési vállalat ezért adott AI-alapú algoritmusokat többrétegű biztonsági rendszeréhez, így képes ezredmásodperceken belül fellépni a lehetséges online biztonsági fenyegetésekkel szemben. Tavaly a Mastercard mintegy 20 milliárd dollárnyi csalást tudott megelőzni mesterséges intelligenciájával továbbfejlesztett rendszerein keresztül.

Mi történik ha mégis visszaéltek az adataimmal?

Jó hír, hogyha a vásárló visszaélés áldozata lett, vagy ha nem azt a terméket, szolgáltatást kapta, amelyet szeretett volna, a bank visszatéríti a pénzét. Megnyugtató trendeket mutatnak az MNB adatai is, hiszen 4,5 százalékkal csökkent a hazai kibocsátású kártyákkal történt visszaélések száma, míg az okozott kár értéke 5,5 százalékkel lett kevesebb.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Disney-figurák, amelyek a leggyakrabban ihlették meg az amerikai szülőket a névadásban
Az újszülötteket sem kíméli a mozi hatása: nevük gyakran egy divatos figurát idéz.

Link másolása

E jelenség nem új, még Magyarországon sem. Csak két példa: az 1960-as évek közepén az egyik legnépszerűbb női név a Tímea volt, miután 1963-ban bemutatták a Jókai-regényből készült Aranyember című filmet. 1996-ban a legnépszerűbb férfinév az Ádám volt – ekkor volt a népszerűsége csúcsán a Szomszédok teleregény, a Kulka János alakította Mágenheim Ádám doktorral. Amerikában a Disney-film figurái évtizedek óta töltenek be fontos névadó szerepet, és minden újabb mesehős számíthat a szülőkre.

Például a Jégvarázs 2013-as bemutatója után az Elsa név újszülött viselői (így hívták benne a királynőt) megkétszereződtek az előző évhez képest, számuk 566-ról 1138-ra nőtt. 2016-ban a Moana (magyarul Vaianaként ismerjük) bemutatója is megdobta ezt a ritka nevet, 18-ról 56-ra nőtt a számuk egy év alatt.

A Huffington Post az amerikai társadalom-biztosítási igazgatóság adatai között azt kutatta, hogy milyen egyéb Disney-figurák szerepelnek a születési anyakönyvi kivonatokban. És bár lehetnek e névadások mögött más ihletések is, a Disney-kapcsolat mindig ott van.

A lap összesen 31 Disney-kötődésű babanevet talált a 2016-os névadások között.

Abban az évben a pálmát Aurora hercegnő vitte el a Demónából: 3963 kislány kapra az ő nevét.

Jázminná az Aladdinból 2625-en lettek, Giselle-é a Bűbájból 1457-en. Különös sorsa volt az Ariel névnek: a Kis Hableány után 2177-en kapták meg ezt a nevet, de 577 fiú is Ariel lett – tekintettel arra, hogy ez a név mindkét nemben használatos.

ariel és sebastian

Esmeraldák a Notre-Dame-i toronyőrből 864-en lettek, továbbra is jól tartotta magát az Elsa 476-tal, kettővel megelőzve Tianát, A hercegnő és a béka hősnőjét. Belle, a Szépség és a Szörnyetegből már csak 291 családnak tetszett. A Wendy név többszörös kötődésű is, hiszen így hívják a Hazatérő harcos főszereplőjét és Peter Pan barátnőjét is. (328). Merida hercegnőt 101 házaspár látta meg babájában.

A fiúnevek között Sebastian aratott: 10.249 gyermeket neveztek el az emberfejű rákról.

Arielt követően Gus a legkedveltebb (202), de még az olyan régebbi figurák, mint Simba, az Oroszlánkirály (11), Aladdin (9) és Maugli (5) is tovább élhetek kis amerikaiak testében.maugli

A legklasszikusabb Disney-figurák közül egyedül Minnie, Mickey egér kedvese tartja a frontot, 65 „utóddal”. Arról nem szól a fáma, hogy a 2016-os elnökválasztás után miként alakult a Donald név kedvelése…

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk