/eletstilus/lakasfelujitas-horrosztorik-abszurd-tortenetek-lakas/
hirdetés

A Rovatból
hirdetés

„A szobám alatt jött fel a beton, arra ébredtem, hogy megemelkedtem ágyastul 15 centit” – a legabszurdabb lakásfelújítós sztorik

Egy jó kis festés, ajtó- vagy ablakcsere, burkolás, hovatovább építkezés amúgy sem egy leányálom, hát még ha kontár módon csinálják meg...
hirdetés

A lakásfelújítás rengeteg melóval, idővel, energiával és persze pénzzel jár. Hozzáértő, alapos és korrekt áron dolgozó mesterembereket találni sem könnyű, és bizony gyakran azokkal is rá lehet faragni, akiket úgy ajánlottak nekünk jó szívvel. Több hetes, akár hónapos eltűnések, félbehagyott munkák, lelépés a pénzzel, amiről persze soha senki nem adott számlát és egyéb kellemetlenségek, amelyekbe ismerőseink futottak bele és amelyekre nagyon keserű szájízzel emlékeznek vissza - íme néhány történet az építőipar bugyraiból.

Linda többször költözött az elmúlt 14 évben, és ahogy meséli, jó tapasztalata ritkán volt szakikkal, pedig mindenkit ajánlás útján ért el.

"Az egyik legkirívóbb eset, amikor tíz éve komolyabb felújítást hajtottunk végre az egyik lakáson. Nem egy céget bíztunk meg, hanem külön-külön a szakembereket, mégis kívánt ez egyféle csapatmunkát. A vízszerelőt időközben el kellett küldeni, nem nagyon haladt a munkával, nem olyan termékeket vett, amivel megbíztuk - például teljesen más bojlert kérdezés nélkül. Rendszeresen elhozta a gyermekeit. Három gyereke volt. Volt olyan, hogy a kisfiúk csövekkel a gangon futkostak, a szomszédok nagy örömére, amíg az egyéves kislányát órákra a bezárt furgonban hagyta. Én szedtem ki onnan a kicsit. Végül egy másik vízszerelő fejezte be a munkáját.

Ugyanennél a felújításnál a festő is borzalmas volt. Megállapodtunk egy összegben és határidőben, természetesen nem tudta tartani egyiket sem. Közben plusz pénzt kért, a végén már számlát kértünk. Más nevére kiállított számlát hozott az alapanyagokról. Más árnyalatúak lettek a falak, mint amit kértünk. A végén el akart még kérni kb. annyi összeget, mint amiben az elején megállapodtunk. Magyarán a dupláját az eredeti összegnek.

Nem fizettük ki, ezért éjszaka bosszúból felhordta a sittet az udvarról, a bejárat elé rakta... a szomszédok segítettek lehordani. Eredetileg ő szállította volna el.

hirdetés

A saját lakásommal öt éve küzdök, itt mindenféle vad sztori előfordult. Meg akartam bízni egy villanyszerelőt, aki úgy kezdte, hogy a parkolási díj 50.000 forint. Miközben a házunk udvarába ingyenesen be lehet állni rövid időre, a közelben pedig van olyan utca, ahol ingyenes a parkolás. A fizetős parkolóba is csak havi 18.000 ft.

Volt olyan villanyszerelő, aki kijött, felmérte a munkát, azt mondta, hogy aznap 16:00-ig vigyek neki 100.000 ft előleget a Blahára, mert megy kártyázni... nem vittem.

Az a festő, akit végül megbíztam, azt mondta, tud hozni olyan embereket, akik a vízszereléshez, burkoláshoz és a villanyszereléshez is értenek. A villanyszerelővel soha nem találkoztam. A festést sem kommentálnám. A lakás nem lett teljesen befejezve, mert eltűntek kétszer is. Egyszer egy hétre, egyszer egy hónapra....!!! Ellopták a maradék járólapot és egyéb dolgokat.

Három éve pedig rendeltem új ablakokat és bejárati ajtót. Befizettem a felét, de azóta sincs sem ajtó, sem ablak. Több ügyvédnél voltam emiatt, de feladtam. Ha újra lesz lehetőségem felújításba kezdeni, akkor csak szerződéssel, akkor is, ha drágább. Az ajtós ügyből okulva a szerződést átnézetem egy ügyvéddel."

Gyula is sok mindent látott már a háza táján: többek között kidőlt kádat, kontármunka miatt felfagyott teraszt és olyan vécét, amitől nem lehetett bemenni a fürdőszobába.

"A kádszerelők - egy sarokkádat kellett beállítani, ez még úgy-ahogy sikerült, bekötni a villanyszerelőnek nem nagyon. Az elektromos részéhez új embert kellett hívni, és amikor egy ismerőst ajánlottak, sejtettük, hogy gáz lesz (annyi ilyen ismerős van, aki 'tök jól dolgozik', szóval gyanús volt). Berakták, minden szuper, működik, hideg-meleg is jól van bekötve. Azt hittük, minden oké, ám ekkor apámnak gyanús lett valami az oldalfalat illetően.

A kád oldalát megmozdítottuk, és kidőlt az egész. Azt sajnos csak úgy odaállították, becsavarozni a helyére már nem sikerült. Mindezt elég sok pénzért, persze nem jöttek vissza, úgyhogy megcsináltuk mi.

Konyha - vízcsap beszerelés. Nem bonyolult, sokan maguk is berakják, mi nem, ezért azt hívtuk, aki a többi csapot is berakta a házban. Jött, pikk-pakk betette, elviharzott. Nyitjuk a hideget, forró, a meleg meg jéghideg. Persze fordítva kötötte be a tökéletlen, természetesen ez sem jött vissza, hívni kellett egy embert, aki megcseréli. Aki viszont kijött, azóta is megvan, számlát ad (!), olcsón és jól dolgozik.

A ház elkészülte után az első tavaszon felástuk a kertet - mondanom sem kell, hogy rengeteg üres üveget és sörösdobozt találtunk elrejtve a felszín alatt... Talán ezért volt az, hogy a fürdőszobát újra kellett csempéztetni, mert az egyenest nem sikerült eltalálniuk a legtöbb helyen...

A terasz járólapjai az első télen felfagytak, új embert kellett hívni, hogy lerakjon egy új adagot. Mint kiderült, azért, mert nem sikerült a járólap alját is bekenni a ragasztóval, csak a terasz felületét, így aztán amikor lehetett, elengedte, alig kellett nulla fok alá menni a hőmérsékletnek...
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk