hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Kutatás igazolja: az első két évünkben tanulunk meg kötődni – az egész életedre hatással lehet

Hatalmas a szülők felelőssége.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. szeptember 11.

hirdetés

Számos kutatás igazolta már, hogy életünk első három évében a legmeghatározóbb édesanyánk szerepe, arról azonban nem szólt eddig a fáma, milyen hatások és kötelékek alakítják a szociális viselkedésünket, a kötődéshez való viszonyunkat.

Egy nemrégiben publikált felmérés alapján a kötődési képességünk kifejlődése is életünk első két évére tehető, ugyanis ekkor alapozzuk meg azt, ahogy majd a kapcsolatainkban, a munkákban vagy akár politikai nézeteinkben viselkedünk.

A "kötődéselmélet" John Bowlby nevéhez köthető, és teóriája szerint velünk születik a késztetésünk a kötődésre, ennek megfelelően már az újszülött is úgy viselkedik, hogy biztosítsa a közelséget az édesanyával. Itt nagyon fontos, hogy az édesanya (vagy bármely családtag) megfelelően reagáljon, hiszen ezáltal kapja meg a gyermek azokat a fontos szociális mintákat, amelyeket egész életében követhet majd.

Peter Lovenheim szerint ez a berögződés minden választásunkat meghatározza a későbbiekben, legyen szó a szerelmeinkről, a barátainkról, a kollégáinkról, a vallásunkról vagy éppen a kedvenc sportcsapatunkról.

Ezen a téren hatalmas a szülők felelőssége, hiszen meg kell tanulniuk értelmezni a gyermek igényeit, és azoknak megfelelően reagálni is rájuk. Gondoljunk csak bele, hány eltérő dolog miatt sírhat egy kisgyerek. Egészen más a helyzet, ha fáradtság, ha éhség, ha unalom vagy ha fizikális fájdalom miatt kér figyelmet.

hirdetés

Amennyiben ez a fázis jól működik szülő és gyerek között, valószínűleg a jövőben sem lesznek gondok az intimitás és a bizalom kérdésével, azonban ha a csecsemő nem kapott elég figyelmet kicsiként, fenn áll a veszély, hogy problémái adódnak a kötődések kialakításában. Ezek az emberek sokkal nagyobb függetlenségre vágynak, hiszen úgy érzik, csak magukra számíthatnak, emellett sokkalta nehezebb számukra mély, hosszútávú kapcsolat kialakítása.

Ha a szülők következetlenek a kötődés terén - azaz olykor maximális figyelmet szentelnek a gyereknek, máskor viszont elhanyagolják őt - könnyedén kialakulhatnak szorongások, a jövőbeni párkapcsolatok pedig inkább görcsös ragaszkodásra, mintsem harmóniára épülnek. Előfordulhat, hogy az illető felnőttként nehezen bízik meg társaiban, ha pedig valakit bizalmába fogad, folyamatosan az elveszítésétől retteg majd.

Elengedhetetlen, hogy odaadással és valódi figyelemmel forduljanak a gyermekek felé, és már az első napoktól kezdve törekedjenek a következetes viselkedésre. Higgyük el: attól, hogy még nem tud kommunikálni, egy pár hetes baba is szivacsként szívja magába az impulzusokat!

Forrás: YourTango


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk