hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Korszerű munkavédelem: így védheted meg önmagadat is felújítás közben

Elég egy rossz mozdulat, és könnyebben vagy akár komolyabban is megsérülhetünk az otthoni munka során. Mutatjuk milyen munkavédelm eszközökkel védheted meg önmagadat felújítás közben!

Link másolása

hirdetés

Akár családi házban, akár társasházi lakásban élünk, mindig akad valami tennivaló. Újrafestjük az egyik szobát, összeszerelünk egy új bútort, felfúrunk egy polcot a falra vagy éppen a kertet szedjük rendbe. Ami közös ezekben a munkálatokban, hogy elég egy rossz mozdulat, és könnyebben vagy akár komolyabban is megsérülhetünk. Nem érdemes tehát félvállról venni a munkavédelmet az otthoni fúrás-faragás közben sem!

Ezért fontos a biztonság az otthoni munkavégzés során is

A ház körüli teendők kapcsán sokan csak legyintenek, ha munkavédelemről van szó. A “mi baj lehet” hozzáállás azonban nem nyerő, és erről a sürgősségi osztályok orvosai és ápolói sokat tudnának mesélni. Sajnos egyáltalán nem ritkák a vágott vagy szúrt sebek és a fejsérülések sem, de a szembe került idegen tárgyak és az áramütés is gyakori munkabalesetnek számít.

A kisebb-nagyobb balesetek azonban nem csak annyit jelentenek, hogy hosszú órákat kell töltenünk egy ambulancián. Akár hosszabb időre is táppénzre kényszerülhetünk, vagyis megcsappan a család havi bevétele. Sőt, a maradandó egészségkárosodás sem zárható ki, ami az életminőség drasztikus csökkenéséhez is vezethet. És akkor az anyagi károkról, no meg a stresszről még nem is beszéltünk.

Ezekkel a munkavédelmi eszközökkel védheted meg önmagadat felújítás közben

Kesztyű

A munkavédelem alfája és omegája. Bármilyen munkát végzünk is, biztos, hogy a kezünknek főszerep jut, így leginkább ez a testrész van kitéve a sérüléseknek. A munkavédelmi kesztyű kínálat hatalmas, így bármilyen tevékenységhez megtalálhatjuk az ideális darabot. A speciális, vágásbiztos kesztyűk például akkor hasznosak, ha éles tárgyakkal dolgozunk, hegesztéshez pedig a kifejezetten erre a célra alkalmas darabokat érdemes választani.

hirdetés

Sisak

Minden fejsérülést komolyan kell venni, ezért jobb megelőzni a bajt. A munkavédelmi sisak bármilyen otthoni munka közben elengedhetetlen, ha pedig a magasban akad dolgunk, egyenesen kötelező. Az arcpajzzsal is felszerelt sisakok a szemünket is védik, ezért ajánlott beszerezni egyet fúráshoz, fűrészeléshez vagy gyaluláshoz is. A kis fejlámpával is rendelkező modellek pedig nem csak a fejünket óvják, de a munkaterület láthatóságát is növelik.

Munkaruha

Az aranyszabály úgy szól, hogy rövidnadrágban és pólóban semmilyen munkának nem állunk neki. Míg bőrünk könnyen megsérül egy ütéstől, karcolástól vagy vágástól, ezek az erős és ellenálló anyagból készült ruhák ellenállnak a hegyes, éles tárgyaknak vagy éppen a szikráknak és veszélyes anyagoknak. A munkaruhákat ráadásul úgy tervezik, hogy rengeteg zseb legyen rajtuk, ezért kifejezetten praktikusnak is mondhatók.

Szemvédelem

A szemünk az egyik legsérülékenyebb testrészünk. A felpattanó törmelék, szilánk, a szikra vagy a por, esetleg a fröccsenő folyadék könnyen komoly sérüléseket eredményezhet. Mindez pofonegyszerűen elkerülhető egy munkavédelmi szemüveggel. Semmiképp ne használjunk olvasó- vagy napszemüveget, hiszen ezek lencséje könnyen törik, ami csak további sérülést jelent! Hegesztéshez pedig speciális, sötétedő szemüveget vagy pajzsot válasszunk.

Lábbelik

Munkavégzés stabil lábakon: míg egy papucsban vagy zokniban könnyen elcsúszhatunk, addig a munkavédelmi cipők segítenek biztosan kitámasztani. Ennél azonban többet is tudnak. Egyes bakancsok például acélbetéttel rendelkeznek, ami igazán jól jön, ha valami súlyos tárgy esne a lábunkra. A szigetelt lábbelik pedig nélkülözhetetlenek elektromos munkavégzés közben, hiszen megóvnak minket az áramütéstől.

Füldugó

Már a 85 decibeles hang is képes károsodást okozni, 120 db-nél pedig akár azonnali dobhártya-szakadás is felléphet. A füldugó igazán filléres költség, mégis jelentős védelmet biztosít. Dönthetünk önálló munkavédelmi füldugó mellett, de talán még jobb választás a sisakkal egybeépített típus. Fontos, hogy olyan füldugót válasszunk, ami hosszabb távon sem kényelmetlen!

Mikor érdemes szakembert hívni?

Mielőtt elrohannánk a barkácsboltba, és bevásárolnánk munkavédelmi felszerelésből, érdemes átgondolni, hogy jó ötlet-e egyáltalán saját kezűleg belevágni az adott munkába. Megvan minden szükséges szerszámunk a tevékenységhez? És ami ennél is fontosabb: biztosak vagyunk benne, hogy ismerjük a munka helyes elvégzésének a módját?

Ha a fentiekre nem a válasz, jobb megoldás profi szakembert hívni. Akkor is ez a jó döntés, ha úgy látjuk, a szakértelem hiánya komoly anyagi károkat okozna vagy éppen mások testi épségét veszélyeztetné. Bár az interneten számtalan “csináld magad” videót találunk, ezek többsége korántsem nyújt elegendő ismeretet egy bonyolultabb feladat elvégzéséhez.

Nem éri meg a munkavédelmen spórolni

Egy felújítás több tíz- vagy százezres költségéhez képest elenyésző összegből gondoskodhatunk a biztonságos körülményekről. Már néhány tízezer forintból is megvásárolhatjuk a legszükségesebb felszerelést (kesztyű, cipő, szemüveg, sisak), míg egy kórházi kezelés és a lábadozás ennek sokszorosát emésztheti fel. Egészségünk és testi épségünk pedig mindennél fontosabb: értéke ugyanis pénzben nem kifejezhető!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
Nyolc fia van 29 évesen, és úton a következő baba - elmondta, miért nehéz főállású anyának lenni
Az amerikai nő sokszor hallja azt, hogy otthon lenni a gyerekekkel nem nehéz, pedig szerinte valójában igenis kemény feladat.

Link másolása

hirdetés

Még csak 29 éves, de már nyolc gyermeke van egy amerikai nőnek, és a szíve alatt hordja a kilencediket. Ráadásul mindegyik gyerkőc fiú, így aztán pláne nem unatkozik otthon. A legnagyobb, Jamel 12 éves, a legkisebb, Gimani pedig csak öt hónapos, de a legfiatalabb bátyja is csak egy éves - írja a Sun.

A Dallasban élő Yalancia Rosario mindig is nagy családról álmodott, egészen pontosan tízfős családot szeretne. Neki is hat testvére van, ő a legidősebb.

Azt gondolhatnánk, hogy a nyolc fiú nevelése mellett nem igazán van ideje másra, de otthonról is dolgozik, saját vállalkozását viszi a gyerekek mellett. Ugyanakkor azt tapasztalja, hogy sokak szerint könnyű főállású anyaként otthon lenni a gyerekekkel, és ez nem ér fel egy munkával. Erre egy videóban cáfolt rá, amit a TikTokon és az Instagramon is megosztott.

"Az emberek szerint főállású anyának lenni nem lehet olyan nehéz. Próbálj egyszerre könyvelő, játszótárs, titkárnő, mosónő, házvezetőnő, terapeuta, tanár, szakács, sofőr és ápolónő lenni"

- sorolja a videóban.

hirdetés

Instagram-oldalán ezt fűzte hozzá: "Nyolc fiúval és egy úton lévő babával úgy érzem, mintha beragadtam volna a baba-, a kisgyerek és a gyerekszakaszban. De nem cserélném el a világért sem!"

Rengetegen kommenteltek a posztja alá, többen további elemekkel egészítették ki a felsorolást, mint például edző, fodrász, bíró. Valaki azt írta, hogy egy nő munkája valójában sosem lesz kész, míg egy másik anya azt emelte ki, hogy az anyaságban nincs se szabadnap, se betegszabadság, se ebédidő, és a műszak sem jár le soha.

A TikTokon és a YouTube-on is népszerű Yalancia viszont nemcsak támogató, hanem kritikus kommentekkel is gyakran találkozik.

Sokan azzal vádolják őt és a férjét, hogy csak a gyerekek után járó támogatások és adókedvezmények miatt vállalnak ennyi utódot. De olyan kérdéseket is írnak neki, mint hogy "hallottál már a fogamzásgátlóról?", vagy "hány apuka van?". Mégis azt mondja, hogy a pozitívumok felülmúlják a negatívumokat.

Mint mondja, úgy érzi, neki az volt megírva, hogy anya legyen, mivel nagyon gondoskodó és türelmes. A nehézségek ellenére szereti, hogy nagy családja van, és egyáltalán nem bánja, hogy ennyi gyereket szült.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
5 kérdés, amit tegyél fel magadnak, ha elmúltál 40!
Valahogy kikívánkozik az emberből negyven körül, vagy néhány évvel később egy röpke számvetés, hogy mit ért el az életében, mennyire jött be az a taktika, praktika, amivel éli az életét.

Link másolása

hirdetés
Azon embereket várjuk ide és az Instagramra, akik közelednek a negyven felé, vagy épp már elhagyták azt. Ahogy a Szex és New York-ban hallottuk: A negyven az új harminc. Bármit is jelentsen ez. Mármint a kor csak egy szám, a napunk meg olyan, amilyenné tesszük.

Biztos nem hat rád újdonságként, de a negyvenes lét egy egészen más dekád, mint a harmincas éveinket taposni. Más feladatok, más kérdéskörök, más kétségek és félelmek jellemzik ezt az időszakot. Valahogy kikívánkozik az emberből negyven körül, vagy néhány évvel később egy röpke számvetés, hogy mit ért el az életében, mennyire jött be az a taktika, praktika, amivel éli az életét.

Hoztam öt kérdést, amit feltettem a napokban magamnak és arra bíztatlak, hogy válaszold meg ezeket te is egy kis tisztánlátás érdekében.

1.

A munkámmal kapcsolatban arra voltam kíváncsi, hogy vajon azt csinálom-e, amit szeretek és meg tudok-e élni belőle azon a színvonalon, amin szeretnék élni, vagy legalábbis, amivel elégedett vagyok.

2.

A párkapcsolatot illetően azt vizsgáltam meg, hogy vajon több vagyok-e a házasságom által, vagy csak gyengít engem, vagy esetleg gyengítjük egymást.

hirdetés
3.

A barátságot illetően arra kerestem választ, hogy megvan-e az a kapcsolati hálóm, ami meg tud tartani, ha elesnék.

4.

Az élet-halál témakörében azon gondolkoztam, hogy ha ma jönne el az utolsó órám, akkor mit bánnék, hogy kihagytam, tudom-e azt pótolni esetleg, míg élek. Az is foglalkoztatott, hogy vajon kimaxoltam-e azt a tehetséget, adottságot, amivel megszülettem, vagy amit az éveim alatt megtanultam a tapasztalataimból.

5.

Az egészségemmel, a testemmel és a lelkemmel törődöm-e annyit, mint amennyi szükséges lenne. Ha nem, akkor miként tudnék másként hozzáállni, és mit tudnék másként tenni, mint eddig.

A kérdésekre leírtam a válaszaimat, mert úgy tapasztalom, hogy sokkal jobban látjuk magunkat, ha nem szállnak el a szavak a térben. Amikor papírra vetem a fontos kérdéseimet és válaszaimat, akkor kevésbé kozmetikázom a feleletemet. (Ha mégis megtenném, akkor azonnal nyakon tudom csípni magam, és visszaolvasva képes vagyok belátni, hogy egy kicsit gyáva voltam a válaszadáskor.)

Szóval, ülj le egy meleg, téli ízvilágú teával, vegyél elő egy füzetet, írd le az 5 kérdést, majd jegyzeteld fel a válaszaidat.

A 40 múltam ...és élvezem blogon olyan interjúkat olvashatsz, amikből kiderül, hogy 40 év fölött sem áll meg az élet. SŐT! Akkor kezdődik igazán. Ha pedig szeretnéd te is megosztani a 40 feletti tapasztalataidat, kattints ide és jelentkezz!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
Hetente hányszor és mennyi ideig eddzünk, hogy elérjük a kitűzött céljainkat?
Egy személyi edző adott tippeket és irányelveket, amelyek segítségével összeállíthatjuk a megfelelő edzéstervet.

Link másolása

hirdetés

Az egészség megőrzéséhez kiemelten fontos a rendszeres, aktív testmozgás. Nehéz azonban belőni, hogy mennyi időt és milyen rendszerességgel érdemes edzeni. Ennek járt utána az Independent, amely Tom Mans személyi edzőt kérdezte a témában.

"Az, hogy milyen típusú edzést végzel, végső soron a képességeidtől, a céljaidtól, a preferenciáidtól, a rendelkezésre álló felszereléstől, az esetleges sérülésektől és attól függ, hogy mennyi időd van rá"

- magyarázta a szakember.

Bár nem létezik egy mindenre érvényes megközelítés, vannak olyan tippek és irányelvek, amelyek segítségével kiegyensúlyozott, hatékony, biztonságos és élvezetes edzéstervet tudsz összeállítani magadnak.

Hány napot eddz hetente?

Hacsak nem vagy fitneszőrült, valószínűleg a lehető legkevesebb időt szeretnéd az edzőteremben tölteni ahhoz, hogy elérd a kitűzött céljaidat. Mans szerint azonban a heti egyszeri vagy kétszeri edzés csak minimális fittséget tud biztosítani. Hetente legalább háromszor érdemes edzeni ahhoz, hogy ésszerű időn belül elérjük a kitűzött céljainkat, hangsúlyozta.

hirdetés
A heti négy- vagy ötszöri edzés az ideális, de a legtöbb embernek erre nem lesz ideje, ezért a legjobb, ha három alkalomra törekszünk.

Mennyi ideig tartson az edzés?

Vannak, akik szerint fél óra alatt is hatékony és eredményes edzést lehet végezni. Mans azonban úgy véli,

ha valódi fejlődést akarsz elérni, akkor 45-60 percet érdemes edzeni.

10 percet töltsünk bemelegítéssel, 30-40 percet súlyemeléssel, és 5-10 percet nyújtással és a levezetéssel - javasolta.

Lehet két vagy három egymást követő napon is edzeni?

Két edzés között érdemes tartani egy pihenőnapot.

"Két napot még edzhetsz egymás után, de mindenképpen próbáld meg elkerülni a három napot"

- magyarázta. Ha nem adsz időt az izmaidnak a regenerálódásra, túlterheled őket, ami fájdalmakkal is járhat, figyelmeztetett. Az azonban rendben van, ha egymást követő napokon más testrészeket edzel.

Mennyire fontos az alvás?

Röviden: nagyon fontos. A személyi edző szerint:

"Mindenki, de különösen a rendszeresen edző emberek számára kiemelten fontos, hogy éjszakánként meglegyen az átlagosan hét-nyolc órányi alvás."

"Miután napközben edzettél, a szervezet aztán alvás közben erősödik, zsírt éget és újjáépíti a sérült izomszövetet" - tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
8 tipp arra, hogyan spórolj hatékonyan az új évben
Ha az újévi fogadalmad az, hogy több pénzt akarsz megtakarítani, segítünk néhány szakértői tanáccsal.

Link másolása

hirdetés

Ismét eltelt egy év, ami azt jelenti, hogy jön az új, ilyenkor pedig szeretünk mindenfélét megfogadni, amit aztán vagy betartunk, vagy nem. Azt valószínűleg sokan tűzik ki célul, hogy többet spóroljanak az új évben, főleg ha a sok kiadással járt, magunk mögött hagyott decemberi hónapra gondolnak. Ha te is szeretnéd, hogy jövőre több pénz maradjon minden hónapban a pénztárcádban, vagy a bankszámládon, ezeket a pénzügyi szakértők által adott tanácsokat érdemes megfogadni.

1. Fizesd ki először a kötelezőket!

Ne várj hónap végéig, hogy kiderüljön, mennyi pénzed maradt. A fizetést villámgyorsan el lehet költeni, és a végén már nem biztos, hogy marad annyi, amennyit a megtakarításhoz lehet tenni. Ha biztosra akarsz menni, válasz a csoportos beszedési megbízást, amely arra jó, hogy a szolgáltató minden hónapban automatikusan levonja a bankszámládról a fizetendő összeget. Meg fogsz lepődni, mennyivel másképp fogsz gazdálkodni a pénzzel.

2. Legyen az a célod, hogy a fizetésed egyharmadát (vagy valahányad részét) félreteszed!

Már a fizetés egytizedének félrerakása is óriási lélektani lökést jelent majd a további spóroláshoz. Nem baj, ha nem mindig sikerül, de törekedj arra, hogy legalább a minimum összeget hozzá tudd tenni a megtakarításodhoz.

3. Spórolj szórakoztató dolgokra is!

Ahhoz, hogy ne érezzük magunkat pénzügyi csődtömegnek, kell, hogy olyan dolgokra is költsünk, amelyek élvezetet okoznak. Ahelyett, hogy egy vészhelyzetre tennéd félre a pénzt, valamilyen szórakozásra, kikapcsolódása vagy akár egy ünnepnapra is spórolhatsz. A lényeg, hogy konkrét célok is lebegjenek a szemed előtt, ne csak "mi lesz, ha" helyzetekre koncentrálj.

4. Nézd át az előfizetéseidet!

Úgy megy le pénz a bankszámládról, hogy észre sem veszed? Fizetsz olyan dolgokért, amelyek valójában nem is kellenek neked?

hirdetés

Az év eleje jó alkalom arra, hogy átgondold, mi mindenre érdemes előfizetned, és melyek azok a meglévők közül, amelyekre már nem akarsz többet költeni.

5. Vess véget a gondolkodás nélküli költekezésnek!

Az érintésmentes fizetés sokkal jobban elősegíti az impulzív vásárlást és a túlköltekezést, és ez igaz az internetes rendelésre is, pláne ha az oldal már megjegyezte az adataidat és nem kell többször beírni.

Az új évben igyekezz gátat szabni az ilyesfajta költekezésnek, és add meg a lehetőséget magadnak az átgondolásra. Apróságnak tűnhet, de pl. ha nem engeded a rendszernek megjegyezni az adataidat a webshopoknál, máris tovább tart a rendelés folyamata, ez idő alatt pedig akár meg is gondolhatod magad.

6. Készíts listát arról, mire költöttél a hónapban!

Néha jó, ha látod a kemény valóságot, vagyis hogy mi mindenre költesz. Ha látod magad előtt a kiadásaidat, észreveheted azt is, hogy vannak dolgok, amikre teljesen fölöslegesen szórtál el pénzt, és azt is megfigyelheted, hol, min tudsz többet spórolni.

7. Nézd át a háztartási számlákat is!

Túl sokat fizetsz az alapszolgáltatásokért? Ha kell, válts szolgáltatót, ahol kevesebb az ár. Vannak olyan weboldalak, amelyek segítenek abban, hogy hol mennyit kellene fizetned, és érdemes-e váltanod.

8. Tanulj ingyen a pénzügyekről!

Használd ki az internet adta lehetőségeket, és tájékozódj a pénzügyekről online. Csatlakozz Facebook-csoportokhoz, kövess pénzügyi szakértőket, iratkozz fel hírlevelekre, ha többet akarsz megtudni bizonyos dolgokról, vagy átfogóan a személyes pénzügyekről.

Forrás: Metro


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: