/eletstilus/kontaktlencseben-zuhanyzott-egy-no-megvakult-sulyos-fertozes-miatt/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Kontaktlencsében zuhanyzott egy nő, megvakult egy súlyos fertőzés miatt

Nem ez volt az első hasonló eset ebben az évben.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. augusztus 07.

hirdetés

Egy nő megvakult zuhanyozás után, amikor kontaktlencséit bent hagyva tisztálkodott és úszott - írja az Insider. Az ügyben egy szemorvos is nyilatkozott, aki azt mondta, mindez azért lehetséges, mert a kontaktlencse a gombák és amőbák szivacsaként viselkedik hasonló esetekben.

"Mindig vegyük ki a kontaktlencséket, mielőtt úszni, zuhanyozni vagy aludni mennénk"

- mondja a szakember hansúlyozva, hogy ellenkező esetben súlyos fertőzés veszélye áll fenn.

A 41 éves nőnek súlyos parazitafertőzése lett, ám nem az övé az első ilyen eset. Legalább egy hasonló történetről számoltak be az Egyesült Királyságban: egy 29 éves férfival szintén zuhanyzás után történt hasonló. A betegség tünete lehet a fájdalom, és a homályos látás, de akár visszafordíthatatlan károk is keletkezhetnek a páciens látásában.

A szemorvos szerint, ha a kontaktlencsét kivesszük, mielőtt vízzel érintkezne, és minden éjszaka megfelelően megtisztítjuk, akkor a szemünk biztonságban lesz.

hirdetés

"Noha az ilyen típusú esetek ritkák, rámutatnak az emberi szemgolyó hihetetlenül törékeny természetére és a kontaktlencse viselésének kockázataira" - mondta Dr. John Hovanesian, az Amerikai Szemészeti Akadémia klinikai szóvivője az INSIDER-nek. A szakember a lencsék vízzel való érintkezését a biztonsági öv nélküli utazáshoz hasonlította.

Lapozz a továbbiakért:
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk