hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Kisokos: minden, amit tudnod kell a Mastercard újonnan induló azonnali fizetési szolgáltatásáról

A technológiai cég nemrég jelentette be, hogy a kártyalapú fizetési megoldások mellett az azonnali fizetési rendszer előnyeit kiaknázó számlalapú szolgáltatása is elérhetővé vált. Ez a Pay by Account, amivel a vásárlók a kártyás és mobilos fizetéseknél megszokott gyorsasággal, biztonsággal és egyszerűséggel fizethetnek majd.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2020. december 16.

hirdetés

A készpénzt lassan kiszorítja a bankkártya, de az elmúlt egy-két évben a kártyás fizetés alternatívájaként egyre többször merült fel a mobilfizetés lehetősége is, ennek az innovatív fizetési módnak a népszerűségét pedig jól jelzi, hogy a Mastercard adatai szerint egy év alatt (2019. és 2020. szeptembere között) háromszorosára nőtt a mobilfizetések száma Magyarországon. A technológiai cég nemrég jelentette be, hogy a kártyalapú fizetési megoldások mellett az azonnali fizetési rendszer előnyeit kiaknázó számlalapú szolgáltatása is elérhetővé vált. Ez a Pay by Account, amivel a vásárlók a kártyás és mobilos fizetéseknél megszokott gyorsasággal, biztonsággal és egyszerűséggel fizethetnek majd.

A Pay by Account fizetési lehetőség a világon minden olyan kereskedőnél elérhetővé válik, ahol elfogadnak bankkártyát vagy QR kódos fizetést.

De mi is az a Pay by Account?

A Pay by Account a Mastercard, számlaalapú azonnali fizetési megoldása, melynek lényege, hogy bolti vagy internetes fizetés során a vásárló közvetlenül a bankszámlája terhére fizet. A szolgáltatást bárki használhatja, aki számára a számlavezető bank elérhetővé teszi a szolgáltatást. A szolgáltatást önálló alkalmazásként vagy a mobilbanki applikáció funkciójaként is használhatod – ez a számlavezető bankon múlik.

Hogyan fizethetek vele?

hirdetés

Mivel a szolgáltatás a mobilfizetés kapcsán megismert NFC-s, érintésmentes technológiával működik, ugyanúgy használhatjuk, mintha a bankkártyával vagy mobiltárcával fizetnél, érintésmentesen a POS terminálnál. A különbség annyi, hogy nem a bankkártyád, hanem a bankszámlád vesz részt a tranzakcióban. Ha online vásárolsz, akkor pedig a Mastercard Pay by Accountot kiválasztva a megszokott módon, az internetes kártyaterminál oldalán indíthatod el a fizetést.

Miben más ez, mint más azonnali fizetési megoldások?

A legtöbb ilyen szolgáltatás QR-kód alapú rendszeren működik, vagyis a vásárlónak a fizetés során egy QR kódot kell leolvasnia telefonjával, majd véglegesítenie a fizetést. Ez sok hétköznapi helyzetben lassíthatja a fizetési folyamatot, kényelmetlen lehet, ráadásul az adatok biztonsága is sok esetben kérdéses lehet. A Pay by Account a QR kódos fizetést is kezelni tudja, de alapvetően az érintésmentes fizetések kapcsán ismert NFC-technológiával működik, így nem kell a kód beolvasásával bajlódni, a telefonodat a POS terminálhoz érintve fizethetsz, úgy ahogyan a mobiltárcák esetében. Emellett a Pay by Account szolgáltatással nemcsak Magyarországon, de a világon bárhol fizethetsz, ahol elérhető a bankkártyás fizetés.

Miért érdemes igénybe venni ezt a szolgáltatást?

A szolgáltatás a kártyás fizetés alternatívája, ami sok esetekben segíti kerülni a készpénz használatát. Jó megoldás azoknak, akiknek nem tartozik bankkártya a számlájukhoz, fizetés előtt szeretnék látni a számlaegyenlegüket, vagy egyszerűen fontos számukra, hogy a másik fél azonnal megkapja a kifizetett összeget.

Mennyire biztonságos?

Joggal merülhet fel a kérdés mindenkiben, hogy mennyire is biztonságos maga a szolgáltatás, azonban ezen nem kell aggódni, a Mastercard több mint 50 éves szakértelmen alapuló biztonság-technológiai tudását alkalmazva itt is gondoskodott a megfelelő védelemről. A mobilfizetés kapcsán már ismert tokenizációs megoldást biztosítják, amelynek lényege, hogy a szolgáltatás a bankszámla adatokból egy tokent generál és ezek a tokenek vesznek részt a tranzakciókban. A vásárlók biztonságát a Mastercard Zero Liability elve is szavatolja, vagyis a vásárló minden olyan esetben visszakapja a pénzét a banktól, amikor visszaélés áldozata lett, vagy ha nem azt a terméket, szolgáltatást kapta, amelyet szeretett volna. Tehát a Mastercard a kártyás fizetés kapcsán megismert plusz előnyöket a Pay by Account fizetéseknél is biztosítja.

Ennek köszönhetően mostantól tényleg elférhet minden a zsebben a mobilodon és nem kell bosszankodni, ha például futás közben megállnál vízért, de nincs nálad apró.

Persze ahhoz, hogy valóban ki tudjuk használni a szolgáltatás előnyeit, arra is szükség van, hogy a kereskedőknél is tudjunk elektronikusan fizetni. Január 1-től azonban minden online kasszával rendelkező vállalkozó köteles elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani az ügyfelei számára, így várhatóan rengeteg helyen levehetik majd az ajtóról a „csak készpénzes fizetés” feliratot.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk