hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

A vérünk megmondhatja, mikor halunk meg

Egy egyszerű vérteszt sokkal többet elárul annál, mint gondolnátok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. február 26.

hirdetés

Még maguk a finn tudósok is megdöbbentek a saját felfedezésükön, amely szerint egy hétköznapi vérteszttel kimutatható az, hogy mekkora esélye van arra egy egészséges embernek, hogy 5 éven belül meghaljon.

A kutatók úgynevezett biomarkereket vizsgáltak. A biomarker egy olyan biológiai molekula, ami a vérben, a testnedvekben vagy a szövetekben található, és jelzi a kóros folyamatokat. Például a koleszterin szintje a szívbetegségek kockázatára utal.

A finnek kutatásaik során rájöttek arra - írja a Telegraph -, hogy mindössze négy vegyület együttes koncentrációjából képezhetnek egy mutatót, amely azután alkalmas arra, hogy prognózist állítsanak fel 5 évre előre, akár egy teljesen egészséges embernél is.

ver3

hirdetés

A négy, vérből kimutatható vegyület az albumin, a citrát, az alfa-1 savas glikoprotein, és a lipoprotein, amelyek a máj-és veseműködés hibáira, gyulladásokra vagy fertőzésekre, az anyagcsere zavaraira, vagy érrendszeri problémákra utalhatnak.

Ha négy biomarker segítségével megállapított mutatószám túllép egy bizonyos értéket, akkor a vizsgált személy 5 éven belül bekövetkező halálának a valószínűsége az ötszöröse annak, mintha ez a mutató az átlagos értéken lenne.

Johannes Kettunen, a finn Institute for Molecular Medicine kutatója szerint legfőképp azon lepődtek meg, hogy "a vegyületek olyan, betegségekre is érzékenyen reagálnak, amelyek egymástól teljesen különböznek, például a rák vagy a szívroham."

A tudósok abban bíznak, hogy a jövőben így akkor is felfedezhetik a rejtett betegségeket, ha a páciens egészségesnek tűnik, és időben megtalálhatják a megfelelő kezelést.

ver4

A kutatás:

A finnországi vizsgálatok során 17 ezernél is több embert figyeltek több mint 5 éven keresztül. Több mint száz különböző biomarkert követtek nyomon.

Ez idő alatt 684-en haltak meg közülük különböző betegségekben, például rákban vagy szív- és érrendszeri betegségben. A kutatók felfedezték, hogy ez a négy biomarker mindannyiuknál különösen magas értéket mutatott.

A jelenségre először észt kutatók figyeltek fel, akik egy 9842 fős mintán végezték el a kutatásukat. Annyira meglepte őket az eredmény, hogy megkérték a finn tudósokat, ismételjék meg a kísérletet. Ők is szzkeptikusan voltak, így megdöbbentek, amikor azonos eredményre jutottak.

"Először el sem hittem, amit láttam. Egészen döbbenetes volt, hogy ezek a biomarkerek valóban előre jelzik a halál valószínűségét, függetlenül az adott betegségtől. Látszólag egészséges embereket vizsgáltunk, akiknek fogalmuk sem volt arról, milyen veszély fenyegeti őket." - mondta Markus Perola professzor.

Persze a dolognak van etikai vetülete is. Vajon az is tudni szeretné, hogy halál fenyegeti, akiért semmit sem tehetnek az orvosok?

Mit gondoltok?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk