?> /eletstilus/kiderult-miert-sokkal-farasztobb-egy-zoom-meeting-mint-egy-elo-megbeszeles/ Kiderült, miért sokkal fárasztóbb egy Zoom-meeting, mint egy élő megbeszélés | szmo.hu
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Kiderült, miért sokkal fárasztóbb egy Zoom-meeting, mint egy élő megbeszélés

Amikor a koronavírus-járvány miatt megszűntek a munkahelyi értekezletek, és jöttek helyettük a videókonferenciák, sokan örültek. Aztán kiderült, hogy a valóságban jóval fárasztóbb így kommunikálni.
Fotó:Flickr - szmo.hu
2020. május 06.


Link másolása

hirdetés

A ScienceAlert szakírói keresték a választ ennek okairól.

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy amikor egy képernyőn megjelenik teljes létszámmal egy kollektíva, és mindenki közelről lát és hall mindenkit, az emberek úgy érzik, hogy kénytelenek a szokásosnál több érzelmi erőfeszítést tenni azért, hogy úgy tűnjön: érdekli őket, amiben részt vesznek.

Élőben, egy tágabb térben, jobban el lehet „bújni”, itt nem tudjuk, hogy melyik pillanatban érnek tetten minket, hogy igazából nem is vagyunk ott. Éppen ezért tud nagyon kimerítő lenni a folyamatos vizuális kontaktus, és a beszédre való intenzív koncentrálás.

Sok minden hiányzik ugyanakkor, amit csak a személyes találkozások adhatnak. Ezek egy munkahelyen a napi rituálé, az emberi kapcsolatok fontos részei, amelyek biztosítják mindennapi komfortérzésünket és a kollégák közti viselkedés, valamint az érzések kommunikációját. Ezek az érzések meghatározzák minden cselekedetünket és befolyásolják döntéseinket is.

Ezzel szemben az on-line összejövetelek növelik kognitív leterheltségünket, például azért, mert hiányzik a nem verbális kommunikáció. Az élő találkozók során a testbeszédet, a gesztusokat, az egymáshoz való viszonyokra utaló jelzéseket többségükben automatikusan levesszük, miközben a beszélőre figyelünk. Még azt is könnyebben megérezzük, hogy hihető-e az, amit hallunk vagy sem. Egy videó-chat esetében azonban ez sokkal nagyobb energiát követel, mert hiába van együtt a szellemünk, a testünk érzi, hogy mégsem. És ez a disszonancia kimerítő.

hirdetés

Ilyenkor jövünk rá, hogy például amikor útban vagyunk egy munkaértekezletre, találkozunk kollégákkal, akikkel eszmét cserélünk, esetleg egy kávé mellett, mielőtt megérkezünk. Már maga a helyváltoztatás is energiát ad. Otthon pedig gyakran előfordul, hogy már előzőleg is a gépünk előtt ültünk, aztán minden szünet nélkül átkapcsolunk a Zoomra. A mozdulatlanság mellett stressz-tényező lehet a fent említett erőltetett koncentráció és nem utolsó sorban, hogy az ember folyamatosan látja a saját arcát, pláne, ha szembesül esetleg saját negatív érzelmeket kifejező mimikájával.

Egy valóságos beszélgetés során a csendek természetes ritmust adnak. Egy videó-beszélgetés során a csendről rögtön azt hisszük, valami technikai malőr történt. Még egy 1,2 másodpercet késő válasz nyomán azt hisszük az illetőről, nem kedvel bennünket vagy nem figyel.

Vannak persze olyanok, akikben, labilis lelki alkatuk vagy kisebbségi érzéseik miatt az élő munkaértekezletek sokkal nagyobb szorongást váltanak ki, az ő számukra sokkal kedvezőbb lehet egy on-line találkozó légköre, amelyben kevésbé érzékeli a különböző szociális és érzelmi jelzéseket, egyesek dominanciára való törekvését.

Hogyan tudjuk az egyre inkább velünk maradó videó-konferenciák negatív hatásait csökkenteni? Mindenekelőtt, ahogyan az életben is, nem kell minden apróság miatt értekezni, elég egy közösségi oldalon megosztani a szükséges dokumentumokat, és a hozzá való kommenteket, vagy pedig Messengeren, e-mailben kommunikálni az érintettekkel. Néha jobb a telefon, mert ott csak egy hangra kell koncentrálnunk, és akár járkálhatunk is közben, ami köztudottan segít a gondolkodásban.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk