hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Itt a bizonyíték: a tetovált embereknek erősebb az immunrendszere!

Korábban úgy tartották, hogy károsítja a bőrt, azonban ez tévhit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. május 24.

hirdetés

Igaz, napjainkban már nem okoz nagy feltűnést egy teletetovált kar, sokan továbbra is a homlokukat ráncolják a jelenség láttán. Amellett, hogy páran még mindig a börtönmintákra asszociálnak - holott már ezer éve önálló művészeti ággá nőtte ki magát a bőr díszítése - , egyes legendák szerint az egészségre is káros hatást gyakorolhat a beavatkozás. Korábban azt állították, hogy öregíti, károsítja a bőrt, azonban egy friss kutatás éppen az ellenkezőt bizonyította be.

Az American Journal of Human Biology azt vizsgálta meg nemrégiben, hogy milyen hatást gyakorol a rendszeres tetováltatás az immunrendszerünk egészségére. Nos, az eredmény igencsak megdöbbentő, és bizony a tű szerelmeseinek kedvez.

A felmérésben 24 nőt és 5 férfit vizsgáltak, akik éppen életük első tetoválását készítették el. A kutatók a résztvevők immunglobin- és kortizolszintjét figyelték meg - előbbi a vírusokkal szembeni védelemért felelős, míg utóbbi az immunrendszer ellenálló képességét képes elnyomni. A kutatás eredménye első körben nem okozott meglepetést: a többség kortizolszintje megemelkedett, hiszen szervezetüket sokkolta a hirtelen jövő, ismeretlen típusú fájdalom. Azonban a második alkalomra 180 fokos fordulattal reagált a páciensek immunrendszere: a test már nem sokként fogta fel a tű karcolását, és jóval ellenállóbban reagált.

Az eredmények alapján azon emberek, akik gyakran fekszenek tű alá, sokkal erősebb immunrendszerrel büszkélkedhetnek, és mivel felkészülten tűrik a fájdalmat, nem csak fájdalomküszöbük nő meg, de a stresszbíró képességük is fejlődik. Úgyhogy jó hírrel szolgálhatunk a tetoválások szerelmeseinek: van egy újabb indok, hogy még gyakrabban feküdjetek a kedvenc művészetek kezei alá!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk